ČtD 185/2024  čtvrtek 4. července 2024 



Nové video Českotřebovského deníku:

Vycházka za historií města: Podměstí a Zámostí


Most přes Třebovku zde býval od nepaměti, spojoval nejstarší osídlení kolem rotundy sv. Kateřiny se vznikajícím městečkem na levém břehu Třebovky. Stáří zdejšího osídlení je doloženo na 750 let. Vycházku touto lokalitou zorganizovalo městské muzeum v květnu 2024 V oblasti tzv. Podměstí procházíme dnešní Lidickou ulicí. Domy v lokalitě jsou doloženy k roku 1839 v tzv. Stabilním katastru a budou i starší – základní číslování domů bylo k roku 1770. Do 19. století měla větší význam sousední Školní ulička, kudy vedly z kostela třeba pohřební průvody.
Významným objektem v této lokalitě je jedno z posledních třebovských roubených stavení čp. 310, které se podařilo zachovat do dnešních dnů a které v současnosti prochází odbornou rekonstrukcí. Je to kulturní památka, na opravu tedy přispívá stát, ale práci musí provádět odborná firma a majitel musí plnit všechny pokyny orgánů památkové péče. Přestože historii domů a jejich majitelů kolem třebovského náměstí máme díky Bohuslavu Štanglerovi zmapovanou až do velkého požáru v 17. století, tak v případě rekonstruované roubenky se nám zatím identifikovat historické majitele nepodařilo.
Podle zápisu v trhové knize města je však k roku 1663 doložen vlastník sousedního stavení čp. 19, který lokalitu koupil o velkém požáru celého městečka r. 1636. Od roku 1945 zde působil Josef Hliněný s jeho čistírnou. Také naproti přes ulici je dům čp. 18 známý díky tomu, že patřil od r. 1916 Ing. Ludvíku Schejbalovi, přednostovi železničních dílen a významnému odborníkovi, byl podle záznamů obydlen již v roce 1669. Proto lze s určitostí tvrdit, že podobně byla lokalita dnes opravované roubenky také obydlena již 17. století. Rozdíl byl však v tom, že domy číslo 18 a 19 patřily ještě do roku 1770 do hrazené části města další domy v podměstí již byly za bránou. Historicky doložena je však jen brána horní a dolní. Hrazení tedy v té době chránilo jen domy čísel popisných 1 – 80. Domů bylo již v té době ovšem identifikováno více - byly neuspořádané za ohrazením v podměstí, na Chmelnici, u rotundy, na Trávníku, v Bezděkově…. Osídlení v České Třebové 6 let před postavením železnice určuje indetifikační skica = první katastrální mapa města.
Díky firmě Truhláři Osík prochází nyní roubenka čp. 310 celkovou obnovou, objekt bude díky rozhodnutí majitelů zachován v původní podobě pro budoucí generace. Jde o jedno ze tří roubených stavení v současné České Třebové. A takových zde byly desítky.
Vycházka podměstím pokračuje. Průvodkyní je také Jitka Peková, která seznamuje účastníky vycházky se stopami po akademickém malíři Františku Bělském, jehož výstavu českotřebovské muzeum připravuje pro letošní podzim. Letos si připomínáme právě 140 let jeho narození. Další zastávkou vycházky za historií České Třebové byl most přes Třebovku, pro město důležitý. V historii byl několikrát přestavovaný a také zkoušený povodněmi. Přes most nyní vede frekventovaná komunikace. V první polovině 20, století byl most ozdoben sochami tří světců – Sv. Barbory, sv. Kateřiny a sv. Jana Nepomuckého. Po přemístění jsou sochy nyní restaurovány v areálu kostela sv. Jakuba, kde byly doplněny čtvrtou sochou sv. Václava, přemístěnou ke kostelu z Trávníka.
Na závěr videa se ještě letmo podívejme na Zámostí a porovnejme jeho současnost s historickými pohledy a jeho postupnou proměnou. Podrobněji se historií jednotlivých domů budeme zabývat v dalším připravovaném filmu. Odkaz na video ZDE

Dynamo Pardubice sehraje ve Třebové 20. srpna přípravný mezinárodní zápas

Budou 3 přípravná utkání:  v Chrudimi v České Třebové a německých lázních Bad Tölz 
Hokejová sezona 2024/25 se pomalu blíží a A-tým Dynama zná harmonogram přípravných zápasů. Svěřenci Marka Zadiny budou v tradičním klání v Chrudimi potřetí čelit B-týmu. Následně se Pardubáci utkají v České Třebové se Žilinou a německém městě Bad Tölz s týmem Red Bull Mnichov.
Potřetí v řadě se fanoušci Dynama mohou těšit na vzájemný souboj béčka s áčkem. Na zimním stadionu v Chrudimi se utkají ve čtvrtek 8. srpna od 18 hodin. Zápasu bude znovu předcházet Fan Fest spojený s autogramiádou.
V dosavadních dvou měření sil byl pokaždé úspěšnější A-tým. V roce 2022 zvítězil suverénně 7:0, před rokem viděl zaplněný chrudimský stadion vyrovnanou bitvu, extraligový celek vyhrál těsně 4:3.
Druhý přípravný zápas sehraje družina Marka Zadiny v úterý 20. srpna od 18 hodin na zimním stadionu v České Třebové. Soupeřem Dynama bude slovenský celek Vlci Žilina, který se v minulé sezoně probojoval do nejvyšší soutěže.
Třetím protivníkem Dynama v přípravě bude čtyřnásobný německý mistr Red Bull Mnichov. S ambiciózním týmem se Pardubice utkají v německém městě Bad Tölz ve středu 28. srpna. Čas úvodního buly zatím není potvrzen, soupeř si zároveň vyhradil možnost na přesun pořadatelství zápasu.
Ostrá sezona začne partě kolem kapitána Lukáše Sedláka ve čtvrtek 5. září. Pardubičtí hokejisté rozehrají Ligu mistrů domácím zápasem s maďarským Fehérvárem.
Rozpis přípravných zápasů na sezonu 2024/25

Datum

Soupeř

Čas

Místo

Čtvrtek 8.8. srpna

Dynamo B vs. Dynamo A

18:00

Zimní stadion Chrudim

Úterý 20. srpna

Vlci Žilina vs. Dynamo A

18:00

Zimní stadion Česká Třebová

Středa 28. srpna

Red Bull München vs. Dynamo A

bude upřesněno

Bad Tölz


NOVÉ STANOVIŠTĚ NEXTBIKE V LOKALITĚ  POD BŘEZINOU

Od středy 3. července bylo zřízeno nové stanoviště sdílených kol NBEXTBIKE v lokalitě Pod Březinou a zařazeno do systému. Nově zde tedy bude možné vrátit či zapůjčit sdílená kola společnosti Nextbike. Na jaře minulého roku, kdy byl v České Třebové spuštěn provoz sdílených kol, procházela ulice Pod Březinou a navazující úsek v ulici Kubelkova rekonstrukcí. Z tohoto důvodu nebyla lokalita začleněna do první vlny zřizování stanic. Nyní již ale bikesharingu v této lokalitě nic nebrání.
Během prvních třech měsíců provozu v letošním roce bylo na území města uskutečněno 9 644 výpůjček, přičemž mezi nejvytíženější z dosavadních jednadvaceti stanic patři Dopravní terminál, Prodejna Billa, Plavecký bazén, Nové náměstí a Městská poliklinika. Celkem je v České Třebové aktuálně registrováno téměř 2 700 uživatelů. Pokud během své jízdy narazíte na problém, ať už se jedná o technický stav kola nebo problém s uspořádáním stanoviště, neváhejte se prostřednictvím aplikace podělit o své postřehy. Vaše zpětná vazba může pomoci urychlit nápravu. (web města)

Areál gymnázia připraven na Streetballhus 2024 v novém kabátě

Areál gymnázia je v novém hávu s umělým povrchem, o tom se dříve basketbalistům jen zdálo. Investice se podařila, i když vlastně není zcela dokončena - problémem je zejména zajištění elektrického příkonu v projektované hodnotě. To byl také problém i v minulých letech. Ale byly i jiné důvody pro zpoždění dodavatele. Kolaudace areálu - byť s určitými nedostatky - probíhá právě dnes 4. července Už v předchozích dnech byl areál veřejností hojně využíván. Bohužel to má negativní dopady. Během tohoto týdne už jsou rozbitá čtyři okna. Snad se to nějak dořeší a usadí. Važme si nového sportoviště a chovejme se tak, aby mohlo zůstat pro veřejnost otevřené!

STREETBALLOVÝ PROGRAM

turnaje mužů a žen 16+, kategorie mládeže - chlapci a dívky U15, U14, U13
indivividuální dovednostní soutěže ve střelbě trojek, ve smečování, soutěž v dosažení nejkurióznějšího koše a soutěž ve střelbě šestek poslepu. 
opravdovou lahůdkou bude FREESTYLE BATTLE - souboj freestylistů různých odvětní - basketbal, fotbal, breakdance...
BEERPONG ZÓNA!
 
KULTURNÍ PROGRAM
v pátek 5.7. navíc proběhne v areálu gymnázia bohatý kulturní program. Vstupné bude dobrovolné a jeho výtěžek půjde na charitativní sbírku na pomoc hendikepovanému dítěti. Sbírka SPOLEČNĚ POMÁHÁME KAČENCE proběhne během sobotního turnaje.
GUY-G - českotřebovská rappeská legenda, STREETBALLHUS SONG
výstava STREETBALLHUS 25 LET
CHARITATIVNÍ CHYTRÝ KVÍZ - zábavná vědomostní soutěž, startovné 100 Kč/hráč (vyšší částka je dobrovolná), výtěžek ze startovného pujde na výše zmíněnou charitativní sbírku.
BEERPONG ZÓNA
INDIVIDUÁLNÍ SOUTĚŽE - "šestky poslepu" a "nejkurióznější koš"
WARM-UP PARTY
 
v sobotu 6.7.
výstava STREETBALLHUS 25 LET
INDIVIDUÁLNÍ SOUTĚŽE - smečování , střelba trojek
BEERPONG ZÓNA
koncert po skončení akce - after party

JAKÝ BYL STREETBALLHUS NA VIDEU V POSLEDNÍCH 4 LETECH


V Ústí probíhá revitalizace parku u divadla - nikdo tam nesmí

Park je po dobu stavby pro veřejnost nepřístupný. Veškeré práce jsou pod stálou kontrolou nejen autora projektu a stavebního dozoru, ale také oddělení kultury a památkové péče Krajského úřadu Pardubického kraje a zástupců Národního památkového úřadu. V současné době probíhají stavební práce na obnově kruhové zdi po pravé straně Roškotova divadla. Hotové je jádro zdi ze ztraceného bednění, které zajistí stabilitu přilehlého svahu. Následně bude k této konstrukci přizděna cihelná stěna z lícového režného zdiva, která bude korespondovat s ostatními konstrukcemi v parku. Vlivem vlhkosti a špatné izolace se dosavadní zeď rozpadala a byla staticky nevyhovující. Oblouková zeď bude obnovena dle původního návrhu architekta Kamila Roškota a v souladu s požadavkem památkové péče. V minulosti byla zeď částečně zakrytá keři, které ji z vnější strany opticky zmenšovaly. Z důvodu bezpečnosti a dodržení platných norem dochází k navýšení zdi v celé délce o 15 centimetrů. Z Lukesovy ulice je patrný kruhový objekt budoucích toalet, který bude také obezděn lícovým zdivem z režných cihel. Dokončena je podzemní část vodního prvku, ve které bude osazena technologie pro jeho provoz. Další stavební práce probíhají na nové kanalizaci a na oplocení parku.

Hradec Králové "vyrobil" novou destinační společnost

Od 1. července začala fungovat nová Destinační společnost Hradecko, jejímž cílem je rozvoj a podpora cestovního ruchu v Hradci Králové a jeho okolí. Do své správy od Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti převezme například provoz turistického informačního centra, Bílé věže či kostela sv. Mikuláše v Jiráskových sadech.
Do čela této organizace usedla Soňa Došková, která vzešla z výběrového řízení v dubnu letošního roku. „Společnost Hradecko by měla nabídnout ucelený pohled na cestovní ruch v Hradci Králové i s přesahem do celého hradeckého regionu. Společně plánujeme přípravu různých projektů, které přinesou rozvoj cestovního ruchu spolu s vyšší návštěvností našeho města. Samozřejmě se v destinační společnosti budou věnovat činnosti a provozu některých hradeckých památek i turistického centra, v plánu je obohatit toto portfolio o nové aktivity a zážitky,“ říká náměstkyně primátorky pro oblast kultury a cestovního ruchu Ilona Dvořáková.
Založení Destinační společnosti Hradecko, která část agendy přebírá od Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti, odsouhlasili v únoru radní města. Zakládajícími členy jsou ale kromě města také Krajská hospodářská komora Královéhradeckého kraje, Hradecká kulturní a vzdělávací společnost, hotel Aldis, hotel Nové Adalbertinum, Archeopark Všestary, město Smiřice, obce Vysoká nad Labem, Hoříněves, Světí, dále Podorlický skanzen Krňovice i Museum bednářství Jaroslava Tománka. „Aktuálně se nám také hlásí noví zájemci o členství, které budeme společně v nejbližší době projednávat,“ dodává náměstkyně Dvořáková.
Novou ředitelkou společnosti se stala Soňa Došková, která v dubnu vyhrála výběrové řízení. „Úkolem paní ředitelky bude vedle pokračování stávajících činností, které přešly od naší organizace, zaměřit se především na zvýšení konkurenceschopnosti Hradecka v oblasti cestovního ruchu. S paní ředitelkou se už nyní dobře spolupracuje a velmi oceňuji její intenzivní nasazení, a to ještě před termínem nástupu do funkce. Jsem přesvědčený, že se o naše kolegy bude dobře starat a jejich přechod pod novou šéfku bude zcela plynulý,“ říká jednatel Hradecké kulturní a vzdělávací společnosti Ivan Kurtev.
Na příkladu z Hradce Králové je zřejmé, že nic nemusí zůstat tak jak je, a změny jsou možné.  Narážím tím na to, že se Česká Třebová poslušně vrátila do destinační společnosti Orlické hory a Podorlicko, odkud předtím v roce 2021 vystoupila na základě zjištění, že jí členství v této komunitě nic nepřináší. Přestali jsme být neposlušné město, ale slibovaný užitek z obnoveného členství nemáme žádný, jen platíme příspěvky. Problém je totiž v tom že tzv. "naše" destinační společnost Orlické hory a Podorlicko je rozložena ve dvou krajích. Společná propagace je  velmi problémová, posuďte např. podle  posledního čísla vydávaných Turistických novin. Hodně si třeba slibujeme od nostalgických jízd  parních vlaků, ale v nabídce se o termínech jízd nic nedočtete a to je přece společná propagace našeho regionu.  Tak co třeba aspoň tuto společnost nově rozdělit na Orlické hory (HK) a Orlicko, které bude působit v našem Pardubickém kraji? Budeme si blíž a lépe se domluvíme!

Nevíte kde se registrovat u dětského lékaře? Můžete v ústecké nemocnici!

V Orlickoústecké nemocnici začala v červnu fungovat nová ordinace praktického dětského lékaře. Je to reakce na kritický nedostatek pediatrů v celé republice. Důkazem, že to byl krok správným směrem, je podle vedení Nemocnice Pardubického kraje obrovský zájem. Rodiče se prý začali o ordinaci zajímat už půl roku před otevřením. "V případě potřeby bude navíc možné její stávající kapacitu ještě zvýšit," slibuje nemocnice.
„Problém se samozřejmě týká i našeho regionu.  Ministerstvo před časem vypsalo na ordinace praktických lékařů pro děti a dorost dotační program, v areálu byly vhodné prostory a ze strany Luďka Ryby, emeritního primáře našeho dětského oddělení byla velká chuť se do projektu pustit,“ vyjmenovává shodu pozitivních okolností, díky kterým se v nemocnici podařilo ordinaci otevřít, Vratislav Dědek, oblastní ředitel pro zdravotní služby Orlickoústecké, Svitavské a Litomyšlské nemocnice.
To, že zřízení nové ordinace praktického lékaře pro děti a dorost v Orlickoústecké nemocnici bylo prozíravé, dokazuje až nečekaný zájem rodičů.
„Už od konce minulého roku se lidé ptali na možnost registrace, ačkoli jsme přesně nevěděli, kdy začneme,“ říká nový praktický lékař pro děti a dorost a zároveň emeritní primář dětského oddělení Orlickoústecké nemocnice Luděk Ryba. Teď je v ordinaci zaregistrováných 200 dětí, kapacita je ale nastavená až na 1000 pacientů: „Potvrdilo se nám, že poptávka po této službě v regionu je opravdu velká.“ Nové pacienty registruje a objednává dětská sestra Pavlína Hájková, která má v souvislosti s rozjezdem provozu plné ruce práce:  „Zapisuju nové pacienty, dělám karty, mám na starosti očkování, prevence, takže telefonuju rodičům dětí a objednávám je. Zájem je zatím obrovský, a to teprve začínáme,“ směje se sestra a jde zvednout sluchátko telefonu, který teď zvoní prakticky neustále. (Orlický deník)

Pardubičtí hokejbalisté se stali mistry České republiky. Rukou jim potřásl radní Alexandr Krejčíř

Mladší i starší žáci HBC Pardubice v této sezóně triumfovali ve finálovém turnaji a stali se mistry České republiky v hokejbale.  Oba týmy tak letos dosáhly mimořádného a jedinečného úspěchu, který je jen stěží zopakovatelný.
Mladší žáci vybojovali mistrovský titul na finálovém turnaji v Karviné a starší žáci v Ústí nad Labem. V sále Jana Kašpara, kde se na začátku července v uvolněné a přátelské atmosféře setkání uskutečnilo, trenéři i hráči obou týmů sdíleli s radním svoje zážitky z finálových turnajů. „Vážím si promyšlené, systémové práce s mládeží v HBC Pardubice, kdy trenéři kladou důraz nejenom na sportovní stránku, ale i na výchovný aspekt fungování celého týmu s cílem udržet vzájemnou sounáležitost, kamarádství, píli a pracovitost,“ dodává radní zodpovědný za sport, Alexandr Krejčíř.
Radní ocenil sportovní úspěchy mladých hokejbalistů a se zájmem si prohlédl i trofeje, které po velké zásluze získali. „Za mě, medaili by měli dostat i trenéři přípravek, protože právě z nich tito skvělí sportovci vzešli,“ dodává.  Na závěr setkání všem členům obou týmů spolu s jejich trenéry popřál do budoucna hodně sportovních úspěchů a příjemné prožití letních prázdnin.

Jeďte v sobotu parním vlakem na Moravskou Třebovou  i dál! 

V sobotu  6. července  v 9:37 jako zvláštní parní vlak, který odjíždí z České Třebové směr Moravská Třebová a Chornice jako Os 10817.  Celý jízdní řád celé této jízdy zatím nemám, tak uvádím, že příjezd do Moravské Třebové je v 10:20 a do Chornice 10:40.  Znám ještě rozpis parních jízd během letošního léta:

Pozor! Od pondělí 1.7. je otevřeba výstava : Když je HADRÁK MODELEM

V září bude další cyklojízda do Hnátnice : Den regionu  Orlicko-Třebovsko

Svazek obcí Region Orlicko-Třebovsko zve v pátek 6. září 2024 na svůj Den regionu. Cyklojízda starostů a příznivců regionu bude zakončena v Hnátnici v areálu Pod Lipami. Je při[1]praven program místních spolků, kapela Žůžo band a občerstvení. Pojeďte s námi a připojte se k propagační jízdě regionem! Za svazek obcí Region Orlicko–Třebovsko zve Petr Hájek, předseda svazku obcí a PhDr. Jana Staňková



Videa Českotřebovského deníku z června 2024


Společnost ARMAT spol.s r.o se sídlem Řetová 82, 561 41

přijme na provoz restaurace a pivovaru FALTUS

do HPP poměru na pozici  ČÍŠNÍK / SERVÍRKA

Praxe v oboru vítána. - více informací na tel.: 602 615 309

Případné životopisy prosím zasílejte na e-mail: 

objednavky@pivovar-faltus.cz nebo blazkova@armat.cz Nástup možný ihned.


Knihovna připravila prázdninovou stezku za pokladem Za zvířátky kolem světa

Od 1. července do 1. září se můžete s dětmi opět vydat na naučnou stezku za pokladem, tentokrát s názvem Za zvířátky kolem světa. Všech 15 stanovišť stezky vytvořila naše knihovnice Jana Koďousková. Trasa dlouhá cca 2,5 km začíná v blízkosti chaty u Floriána, vede jejím okolím a je vhodná i pro kočárky. Seznámíte se s cestovatelem rackem Bořivojem a na každém zastavení naleznete zajímavé informace o vybraných zvířatech z různých kontinentů světa, úkoly s písmenkem do tajenky a část obrázkové šifry k otevření truhly s pokladem. Odpovědní lístek s tajenkou můžete doručit do knihovny nebo zapsat do online formuláře bit.ly/stezka2024.
Další podrobnosti ke čtvrtému ročníku letní stezky najdete na www.moderniknihovna.cz.
Občerstvení U Floriána je otevřeno za příznivého počasí v sobotu a v neděli od 14 hodin.

  

Videa Českotřebovského deníku: