ČtD 186/2024  pátek 5. července 2024 



Nové video Českotřebovského deníku: skupiny VEHIBA BRNO v Javorce



Vystoupení kapely VEHIBA Brno bylo přijato v Javorce s nadšením. Jistě i proto, že díky frontmance kapely Veronice Bartošové má skupina českotřebovské kořeny. Hraje z velké části vlastní písničky, na kterých se Veronika Bartošová obvykle podílí společně s kytaristou Alešem Vosáhlem. Kapela má v brně své publikum a úspěchy, nepatří mezi neznámé kapely. v České Třebové obohatila letní kulturní program v Javorce a dokázala zahnat letní deštík tak,  že bylo na koncertu opravdu příjemně... VIDEO ZDE

Florbalisté Orlicka Třebovska uspěli na ODM 

Od 23. do 27.6. se konala v Českých Budějovicích Olympiáda dětí a mládeže. Reprezentovat florbal za Pardubický kraj jeli hned čtyři zástupci z Orlicko-Třebovska. Jak hodnotí celé ODM svýma očima?
Dívky z Pardubického kraje odehrály celkem 9 zápasů ( 3 výhry, 3 remízy, 3 prohry). Za jejich výkony jim patřilo 9. místo v tabulce. Chlapci odehráli zápasů o něco více. Díky jejich úspěšné hře se probojovali až do finále proti hlavnímu městu Praha. Zápas byl velice vyrovnaný avšak dopadl lépe pro Prahu, která zvítězila těsně 4:3. Všem gratulujeme ke skvělým výkonům na této velkolepé sportovní akci. 
KDO REPREZENTOVAL: ELIŠKA MAČÁTOVÁ ŠÁRKA STOLÍNOVÁ MATĚJ ŠMÉTKA  (Starší žactvo) 
ABIGAIL FALTOVÁ (trenérka dívek Pardubického kraje)
O svém působení říká: Poznala jsem partu skvělých holek se kterými byla radost pracovat. Příprtava: Tréninky jsme měly každý měsíc, postupně bylo vidět zlepšení. Ale největší posun jsem zaznamenala na turnaji v Ostravě, kde holky hrály naprosto parádně. V tu chvíli jsem věděla, že to holky zvládnou a jsou schopné rovnat se i těžším soupeřům. Herně jsme byly schopné konkurovat i těm nejtěžším soupeřům. Bohužel nám to tam nepadalo, chyběla přesná koncovka a důraz. V tom byly ostatní týmy lepší.
Na zahájení také dorazila i předsedkyně klubu Renáta Typlová. 
"Atmosféra byla úžasná! Tolik odhodlaných a pozitivně naladěných sportovců je skvělé vidět! Kloubouk dolů před oraganizátory, imitovat Olympiádu v Paříži se jim povedlo!" Komentuje Renáta, která se nejdříve zúčastnila Konference na podporu sportování mládeže, které se mimo jiných zúčastnili také Ondřej Šebek (předseda NSA), Jiří Kejval (předseda ČOV), Martin Kuba (hejtman JČ kraje), Filip Šuman (místopredseda ČOV) aj.  (Zdroj: fbkot.cz)

VYHODNOCENÍ FOTBALOVÉ SEZÓNY 2023/24 MUŽSTEV MLÁDEŽE

 
Mladší přípravka „C“
Nejmladší tým našeho klubu Mladší přípravka ,,C“ neboli ,,Bambíny“ pod vedením trenérů Michala Kubáska, Jaroslava Kovácse, Michala Kovácse, Michala Řehoře a Jakuba Hotmara. Tým má 19 hráčů a letos mají za s sebou první sezónu. Hráli okresní přebor formou turnajů. Hrálo se poprvé v novém formátu 3+0, tedy bez brankáře a na 4 branky. V neděli 9.6.2024 se naše Bambíny zúčastnili závěrečného turnaje v Žamberku za účasti 24 týmů. Jelikož se u této kategorie nevyhlašují umístění, každý hráč obdržel medaili. Všem hráčům děkujeme za předvedené výkony a vzrůstající kvalitu, která je vidět po každém tréninku. Nejlepším hráčem byl vybrán David Březina, který je v tuto dobu bohužel na dovolené.
 
Mladší přípravka „B“
V tomto roce jsme již postoupili z bambin do mladší přípravky. Účastnili jsme se jak krajských turnajů tak společně s mladší přípravkou „A“ i okresních turnajů. Realizační tým je tvořen: Rosťou Borkem, Martinem Brejchou, Veronikou Cinkovou, Romanem Müllerem a Michalem Vostřelem.
V krajské soutěži jsme odehráli 6 turnajů a vždy jsme patřili k těm lepším týmům ze šestnácti účastníků.  Jako velký úspěch považujeme postup v celonárodním turnaji PLANEO CUP až do finálového dvoudenního turnaje. V tomto turnaji jsme nakonec obsadili 20 místo. To hodnotíme v celorepublikovém měřítku za opravdu velký úspěch. Kluky musíme pochválit za přístup k trénování a jejich zlepšování je vidět každým krokem.  Také musíme poděkovat rodičům a příznivcům za podporu.  Nejlepším hráčem byl jednomyslně vybrán ADAM Müller.
 
Mladší přípravka „A“
Letošní sezona krajské soutěže mladší přípravky byla pro ročník 2015. V našem týmu máme více jak 20 hráčů a polovina z nich jsou ročník 2016, ale to pro náš tým neznamenalo žádnou nevýhodu. Předvedli jsme skvělé výkony a bezpečně hrajeme kvalitou na předních místech pomyslné tabulky, což jsme potvrdili 6 místem na finálovém turnaji v Chocni. Největší pokrok jsme udělali v kombinační hře a získání přehledu na hřišti. Na konci léta stejně jako minulý rok vyrazíme na 5 denní soustředění do Orlických hor, kde ještě více stmelíme, už tak skvělou partu malých fotbalistů a jejich trenérů. Za trenéry chceme poděkovat všem rodičům, za to že podporují děti někdy i 5x týdně a vypraví je na fotbal, za to že nám pomáhají s organizací našich turnajů a za to že jezdí fandit dětem i nám trenérům. Vybrat nejlepšího hráče je každým rokem težší, protože celý tým udělal velký pokrok, nicméně jako hráče s největším pokrokem vybíráme jednomyslně Mikyho Přívratského.
Za trenéry Libor Šutera, Barča Maršíková, Honza Popelka
Starší přípravka „B“
Tento tým kategorie U10 v sezóně 2023/2024 tvořilo 21 hráčů z toho 4 dívky ročníku narození 2013 a 17 chlapců ročníku narození 2014. Realizační tým byl tvořen triem trenérů Jaroslavem Mackem, Jaroslavem Sejkorou a Jakubem Broulíkem. V této sezóně hrál tým nejvyšší soutěž přípravek – Krajský přebor pardubického kraje a druhou soutěž Okresní přebor starších přípravek. V krajském přeboru se týmu dařilo, většinou končil na prvním nebo druhém místě turnaje. Samozřejmě občas se nezadařilo a některý zápas nesplnil očekávání trenérů, ale ani hráčů. Naopak několik zápasů bylo, nadprůměrných až vynikajících. Velmi dobrý až vynikající výkon podal tým zejména v posledním kole v Lanškrouně kde některé předvedené fotbalové dovednosti a akce jsou spíše k vidění až na úrovni mladších žáků než v kategorii přípravek. V druhé soutěži okresním přeboru se již tolik nedařilo, částečně to bylo způsobeno tím, že v letošní soutěži proti nám nastupovalo pravidelně hodně hráčů ročníku 2013 a někdy i dívky ročníku 2012. Přesto na finále okresu náš tým obsadil šesté místo, celkem z 18 týmů. V zimní části sezóny se nám podařilo uspořádat dva domácí halové turnaje. Dále je nutné zmínit pravidelnou účast šesti hráčů, kteří jsou nominování do reprezentačního výběru okresu Ústí nad Orlicí, kde reprezentují náš okres. Za zmínku stojí určitě i úspěch našich dívek Viktorie Juráčkové, Vanesy Wávrové, Sofie  Macasové. Všechny tři dívky jsou od podzimu v hledáčku fotbalového klubu AC Sparta Praha, kde odehrály několik turnajů, přátelských zápasů a byly i na několika denním soustředění tohoto týmu.  Nejlepším hráčem Starší přípravky B byla trenéry vybrána Vanesa Wávrová.
 
Starší přípravka „A“
Hodnocení sezóny 2023/24 se v starší přípravkové kategorii dá hodnotit velmi pozitivně.
Starší přípravka A odehrála několik mistrovských turnajů v krajském přeboru jak v podzimní, tak i v jarní části, kde se soupeři hrála pokaždé rovnocenné zápasy. V zimním období se st. přípravka zúčastnila Letohradské zimní ligy a dostala se do zlaté skupiny, kde obsadila krásné 3. místo. Na konci sezóny proběhl finálový turnaj krajského přeboru st. přípravek, který se konal v Žamberku. V tomto turnaji náš tým skončil na hezkém 6. místě z 16. účastníků. Hráči si zaslouží velikou pochvalu za to, jak pracovali po celou sezónu a jak reprezentovali náš fotbalový oddíl FK Česká Třebová.
Z tohoto týmu byl zvolen nejlepším hráčem Jakub Svatý.
 
Mladší žáci
Tým mladších žáků byl v sezoně 2023/2024 tvořen rovným dílem chlapci ročníku 2011 a ročníku 2012 a jednou dívkou r.2010. Do soutěžních utkání zasáhlo během sezóny celkem 22 hráčů. Tým hrál krajský přebor mladších žáků skupiny B. Této soutěže se zúčastnilo 11 týmů a už od podzimu se vykrystalizovala čtveřice týmů, která bodově odskočila ostatním. Náš tým nakonec skončil na čtvrtém místě tabulky se 13 výhrami, 4 remízami a pouze 3 prohranými zápasy při kladném skóre 80:35. Sezónu jsme v nadstavbě zakončili dvojzápasem se čtvrtým týmem skupiny A krajského přeboru – FK Přelouč. Oba poslední zápasy byly vítězné, a to poměrem 4:3 venku a 5:1 doma (byli jsme mimochodem jedním ze dvou týmů skupiny B, které byly schopné odehrát oba zápasy s týmy ze skupiny A vítězně). Myslím, že kvalita výkonů našeho týmu měla v průběhu celé sezóny vzrůstající tendenci, a to i přes mnohá dlouhodobá zranění a nemoci. V zápasech, kdy jsme byli těmito faktory nejvíc postiženi, prokázal tým i výborné morální kvality. Za to patří velké poděkování od trenérů Romana Vítka, Svatopluka Klímka, Lukáše Vítka a vedoucího týmu Romana Krásy. Nejlepším hráčem týmu je ten, který už na první pohled vždy odevzdává stoprocentní výkon jak v soutěžním zápase, tak i při tréninku. A jsme si jistí, že realizační tým by se shodnul i s hráčským kádrem na tom, že nejlepším hráčem týmu mladších žáků byl v uplynulé sezóně Tadeáš Chadima.
 
Starší žáci
Tým starších žáků obsadil v tabulce krajského přeboru 2.místo, když z 20to zápasů vyhrál 17x, 1x remizoval a 2x prohrál. Konečné skóre 123:34 ukazuje, že trenéři Matěj Borek, Tomáš Holec a Tomáš Keprt praktikují útočný styl, a že tento tým v průměru vstřelil více jak 6 branek za zápas.
Tým tvořilo 19 hráčů, kteří kromě tréninků, letního soustředění a zápasů spolu trávili volné chvíle například na utkání ženské reprezentace v Praze či jako vlajkonoši ligových Pardubic.
Chlapci ročníku 2009 se přesunují k týmu dorostu a tak jim přejeme hodně štěstí v jejich dalším fotbalovém růstu.  Nejlepším hráčem byl zvolen trenéry a zároveň i hráči: Tadeáš Vencl.
Dorost
Náš dorostenecký tým se v soutěži Select krajský přebor dorostu kategorii U19 umístil na 5.místě s 61 body, skórem 91:46 a bilancí 20 výher, 1 remízy a 9 porážek. Letošní dorost byl možná jeden z nejmladších dorostů v historii klubu. Z 20-ti členného kádru ho tvořili hlavně mladší dorostenci ročníku 2007 a 2008. Pouze 3 hráči byli z kategorie staršího dorostu, na jaře už pouze jen dva. Vzhledem k velkému zapojení dorostenců během celé sezóny u B mužstva dospělých, do toho zranění klíčových hráčů včetně v dosti zápasech absence brankáře, byl asi výsledek v konečné tabulce naším letošním maximem. Ocenit můžeme i zapojení několika dorostenců v A týmu dospělých. Trenéři: Kristián Král, František Mikeš a Marek Stejskal  Nejlepší hráč sezóny za dorost: Jakub Jelínek

Dynamo Pardubice sehraje ve Třebové 20. srpna přípravný mezinárodní zápas

Budou 3 přípravná utkání:  v Chrudimi v České Třebové a německých lázních Bad Tölz 
Hokejová sezona 2024/25 se pomalu blíží a A-tým Dynama zná harmonogram přípravných zápasů. Svěřenci Marka Zadiny budou v tradičním klání v Chrudimi potřetí čelit B-týmu. Následně se Pardubáci utkají v České Třebové se Žilinou a německém městě Bad Tölz s týmem Red Bull Mnichov.
Druhý přípravný zápas sehraje družina Marka Zadiny v úterý 20. srpna od 18 hodin na zimním stadionu v České Třebové. Soupeřem Dynama bude slovenský celek Vlci Žilina, který se v minulé sezoně probojoval do nejvyšší soutěže.
Ostrá sezona začne partě kolem kapitána Lukáše Sedláka ve čtvrtek 5. září. Pardubičtí hokejisté rozehrají Ligu mistrů domácím zápasem s maďarským Fehérvárem.
Rozpis přípravných zápasů na sezonu 2024/25

Datum

Soupeř

Čas

Místo

Čtvrtek 8.8. srpna

Dynamo B vs. Dynamo A

18:00

Zimní stadion Chrudim

Úterý 20. srpna

Vlci Žilina vs. Dynamo A

18:00

Zimní stadion Česká Třebová

Středa 28. srpna

Red Bull München vs. Dynamo A

bude upřesněno

Bad Tölz


Atletický mítink Rieter bude v Ústí nad Orlicí 20. srpna

Tato zpráva je bez bližších informací uvedena  na webu tohoto mítinku. Jinak zde jsou jen další zprávy z loňského roku.

NOVÉ STANOVIŠTĚ NEXTBIKE V LOKALITĚ  POD BŘEZINOU

Od středy 3. července bylo zřízeno nové stanoviště sdílených kol NBEXTBIKE v lokalitě Pod Březinou a zařazeno do systému. Nově zde tedy bude možné vrátit či zapůjčit sdílená kola společnosti Nextbike. Na jaře minulého roku, kdy byl v České Třebové spuštěn provoz sdílených kol, procházela ulice Pod Březinou a navazující úsek v ulici Kubelkova rekonstrukcí. Z tohoto důvodu nebyla lokalita začleněna do první vlny zřizování stanic. Nyní již ale bikesharingu v této lokalitě nic nebrání.
Během prvních třech měsíců provozu v letošním roce bylo na území města uskutečněno 9 644 výpůjček, přičemž mezi nejvytíženější z dosavadních jednadvaceti stanic patři Dopravní terminál, Prodejna Billa, Plavecký bazén, Nové náměstí a Městská poliklinika. Celkem je v České Třebové aktuálně registrováno téměř 2 700 uživatelů. Pokud během své jízdy narazíte na problém, ať už se jedná o technický stav kola nebo problém s uspořádáním stanoviště, neváhejte se prostřednictvím aplikace podělit o své postřehy. Vaše zpětná vazba může pomoci urychlit nápravu. (web města)


STEETBALLHUS 2024 - STREETBALLOVÝ PROGRAM

Turnaje mužů a žen 16+, kategorie mládeže - chlapci a dívky U15, U14, U13
indivividuální dovednostní soutěže ve střelbě trojek, ve smečování, soutěž v dosažení nejkurióznějšího koše a soutěž ve střelbě šestek poslepu. 
opravdovou lahůdkou bude FREESTYLE BATTLE - souboj freestylistů různých odvětní - basketbal, fotbal, breakdance...
BEERPONG ZÓNA!
 
KULTURNÍ PROGRAM
v pátek 5.7. navíc proběhne v areálu gymnázia bohatý kulturní program. Vstupné bude dobrovolné a jeho výtěžek půjde na charitativní sbírku na pomoc hendikepovanému dítěti. Sbírka SPOLEČNĚ POMÁHÁME KAČENCE proběhne během sobotního turnaje.
GUY-G - českotřebovská rappeská legenda, STREETBALLHUS SONG
výstava STREETBALLHUS 25 LET
CHARITATIVNÍ CHYTRÝ KVÍZ - zábavná vědomostní soutěž, startovné 100 Kč/hráč (vyšší částka je dobrovolná), výtěžek ze startovného pujde na výše zmíněnou charitativní sbírku.
BEERPONG ZÓNA
NDIVIDUÁLNÍ SOUTĚŽE -
"šestky poslepu" a "nejkurióznější koš"
WARM-UP PARTY
 
v sobotu 6.7.
výstava STREETBALLHUS 25 LET
INDIVIDUÁLNÍ SOUTĚŽE - smečování , střelba trojek
BEERPONG ZÓNA
koncert po skončení akce - after party

JAKÝ BYL STREETBALLHUS NA VIDEU V POSLEDNÍCH 4 LETECH


Jak to je vlastně v Lanškrouně se záměrem na koupací biotop na rybníku ?

Nevoli části veřejnosti vyvolal záměr přeměny pláže u Dlouhého rybníka, která doposud sloužila jako lanškrounské koupaliště, na koupací biotop. Projekt za 85 milionů korun by místním sebral většinu dnes veřejně přístupné neplacené části pláže, kritiku vyvolalo související kácení stromů, údajné celkové znehodnocení zdejšího krajinného rázu i obava, že investice příliš zatíží městskou pokladnu. Kritiky požadované referendum ale radniční koalice těsnou většinou zamítla. Kvůli plánovanému biotopu dokonce v desetitisícovém městě vznikla pětice požadující uspořádání referenda o výstavbě biotopu, kterou podepsalo 1220 lidí. Zastupitelé však petici při hlasování zamítli.Projekt za 85 milionů korun by místním sebral většinu dnes veřejně přístupné neplacené části pláže, kritiku vyvolalo související kácení stromů, údajné celkové znehodnocení zdejšího krajinného rázu ... Byly i obavy o finanční nátročnost, nebnoť město chce současně stavět sportovní halu i krytý bazén.
Zamítnutí referenda však bylo díky informaci města pro média vysvětleno jako  podpora pokjračování  příprav projektzui a přitom se hlasovalo jen o uspořádání podzimního referenda.  Starosta Radin Vetchý  pro Orlický deník napsal: „Nepřekvapilo mě, že část opozice znovu brojí proti pěknému projektu, stejně jako v minulosti u výstavby polikliniky či LArtu. Jejich snažení přispívá pouze k rozdělení společnosti na dva tábory. Tyto snahy nepřinesou dokončení investiční akce, protože s tímto přístupem by ani jeden z projektů realizován nebyl.  (S využitím  textu v Orlickém deníku a Orlickém netu)

Sluchátko volá Pardubice.
V těžkých situacích pomáhá i bezplatná psychoterapeutická linka

Sluchátko volá Pardubice. Tak se jmenuje nový projekt bezplatné psychoterapeutické podpory pro všechny zájemce starší 16 let z Pardubicka.
„Každý z nás, když se dostane do náročné životní situace, s níž si sám neví rady, by měl mít k dispozici dostupnou, včasnou a profesionální pomoc a podporu,“ uvedla zakladatelka a ředitelka Terapeutické linky Sluchátko Kateřina Novotná.
Když toho je na člověka moc a život se zdá být příliš těžký
Občas mohou přijít události, kdy si můžeme připadat, že je toho na nás moc nebo že život je příliš těžký. Jde například o rozchod s partnerem, vážnou nemoc, úmrtí v rodině, pocit samoty, vyhoření, úzkosti, deprese. Nebo třeba sebevražda v okolí, obavy z války, pocit nejistoty, životní bilancování či strach.
„Je smutným faktem, že získání včasné psychoterapeutické pomoci je v dnešní době stále pro mnoho lidí luxusem. Dlouhá čekací doba a vzdálenost nejbližší ordinace mohou být jen vrcholem ledovce. Maminky bez hlídání, nemohoucí senioři, nízkopříjmové rodiny, pacienti upoutaní na lůžko či pečující bez minuty nazbyt. To jsou jen někteří z těch, pro které je prezenční péče terapeuta téměř utopií. Právě pro ně existuje naše bezplatná, anonymní a okamžitá pomoc po telefonu,“ konstatovala ředitelka Terapeutické linky Sluchátko, která byla založena v roce 2020 během první koronavirové vlny.
Z 25 procent volají senioři. Dvě třetiny telefonátů je od žen
„Ukázalo se, že terapie vedená po telefonu může být efektivní, což se do té doby jevilo jako neproveditelné. Ba co více, dokázala zpřístupnit pomoc i těm, kteří tu tradiční prezenční nemohli využít,“ podotkla Kateřina Novotná.
Na lince řešili například případ, kdy rodina zavrhla maminku, která se sama starala o dítě s kombinovaným postižením. Pomáhali též 82leté klientce, jež se svěřila, že už nezvládá péči o svého stoletého tatínka. „Z 25 procent k nám volají senioři. Dvě třetiny telefonátů je od žen. Ale počet mužů roste,“ prozradila ředitelka Terapeutické linky Sluchátko.
Bezplatná telefonní linka funguje v průměru 50 hodin týdně
V současné době jsou terapeuti připraveni zvednout pomyslné sluchátko a podat pomocnou ruku každému, kdo ji potřebuje, v průměru 50 hodin týdně.
Po zavolání na telefonní číslo 212 812 540 budou volající okamžitě spojeni s psychoterapeutem, který se jim bude bezplatně až 50 minut věnovat. Následně si spolu domluví další zavolání tak, aby byla zajištěna kontinuita péče a volající nezůstal na své problémy sám. Každý volající má k dispozici až 10 terapeutických hovorů ročně. „V průběhu toho posledního společně proberou situaci. V případě potřeby může terapeut pomoct i s vyhledáním další péče,“ nastínila Kateřina Novotná.
Když se zájemce hned napoprvé nedovolá, jeden z terapeutů by se mu měl nejpozději následující pracovní den ozvat zpět formou SMS zprávy. Společně se pak dohodnou, kdy uskutečnit hovor. „Pokud měli terapeuti na lince obsazeno, je možné zkusit zavolat znovu třeba za půl hodiny nebo vyčkat, až od nich přijde SMS zpráva,“ dodala ředitelka bezplatné terapeutické linky.
Projekt podpořil i Pardubický kraj a Burza filantropie
Projekt Sluchátko volá Pardubice podpořil i Pardubický kraj a letošní premiérová Burza filantropie, jejímž cílem je propojovat neziskové organizace s podnikatelským, firemním a veřejným sektorem a získávat peníze na bohulibé projekty.
„Za podporu moc děkujeme. Jsme otevřeni jakémukoliv nápadu a možnosti spolupráce. Rádi bychom našli nového partnera, který souzní s myšlenkou nízkoprahové psychosociální péče, je mu blízké téma duševního zdraví a vidí stejně jako my v distanční psychoterapii moderní nástroj, který dokáže řešit stále se zvyšující poptávku po péči psychologů či psychoterapeutů,“ dodala Kateřina Novotná.
Včasná, rychlá a bezplatná pomoc je velmi důležitá
„Uvědomujeme si, že včasná, rychlá a bezplatná pomoc je v obtížných životních situacích velmi důležitá. Proto jsme se rozhodli podpořit projekt Sluchátko volá Pardubice,“ vysvětlil radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.

Seminář zaměřený na ochranu měkkých cílů

v budově Krajského úřadu Pardubického kraje se ve čtvrtek uskutečnil seminář zaměřený na ochranu měkkých cílů s názvem „Mimořádné události včetně aktivního útočníka“. Akce byla určena vedoucím zaměstnancům zřizovaných organizací Pardubického kraje a tajemníkům obecních úřadů obcí s rozšířenou působností a jejím cílem bylo seznámit účastníky s postupy, jak se zachovat v případě mimořádné události.
„Již několik let se Policie ČR připravuje na události typu 'ozbrojený útočník'. Policisté cvičí samotné zásahy proti pachateli a ověřují taktické postupy. Byť můžeme doufat a přát si, aby už v Česku takový útok nenastal, musíme být připraveni nejen my, ale i potenciální cíle, tedy rizikové skupiny, potažmo široká veřejnost,“ shrnul major Zdeněk Klubrt z odboru služby pořádkové policie Krajského ředitelství policie Pardubického kraje.
Taktická cvičení složek IZS, ale odborně zaměřené semináře jsou důležité i podle hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického. „Bohužel se ukazuje, že se mimořádným situacím nevyhneme, proto dlouhodobě ve spolupráci se složkami integrovaného záchranného systému pořádáme různě zaměřená taktická cvičení. Ochrana měkkých cílů je součástí a i s ohledem na události na Filozofické fakultě v Praze chceme v osvětě pokračovat, a to nejen v rámci námi zřizovaných středních škol a organizací,“ uvedl hejtman a předseda Bezpečnostní rady Pardubického kraje Martin Netolický.
Seminář nebyl zaměřen jen na teoretické předávání informací a zpracování potřebné dokumentace. „Lidé jsou v dnešní době hodně zahledění do virtuálního světa a téměř nevnímají dění okolo sebe. Naším cílem bylo donutit je, aby si začali všímat podezřelých předmětů a podezřelých situací v jejich okolí. Správná a včasná reakce by jim v budoucnu mohla zachránit život,“ vysvětlil Zdeněk Klubrt.
V závěru semináře byla navozena modelová situace, při které si účastníci v praxi vyzkoušeli, jak reagovat v případě tzv. aktivního střelce podle modelu „utíkej, schovej se, bojuj!“.
Na semináři také vystoupil Peter Šramatý z Národního institutu pro bezpečnostní informace. Téma jeho příspěvku bylo ochrana měkkých cílů v prostředí organizace a ucelený přístup k problematice fyzické bezpečnosti. „Cílem dnešního semináře bylo přiblížit problematiku ochrany měkkých cílů a jak by měl systém fungovat v pilířích – dokumentace, oblast vzdělávání – jak vzdělávat zaměstnance a pracovat s nimi, a třetí pilíř je dlouhodobá práce s dokumentací, informacemi a posilování povědomí v oblasti reakce na krizovou situaci. Chtěli jsme ukázat, jak se Pardubický kraj této problematice věnuje. Musím pochválit dlouhodobé vzdělání v oblasti bezpečnosti ve školách. V tom si myslím, že je Pardubický kraj v mnohém napřed,“ okomentoval Peter Šramatý.

Jeďte v sobotu parním vlakem na Moravskou Třebovou  i dál! 

V sobotu  6. července  v 9:37 jako zvláštní parní vlak, který odjíždí z České Třebové směr Moravská Třebová a Chornice jako Os 10817.  Celý jízdní řád celé této jízdy zatím nemám, tak uvádím, že příjezd do Moravské Třebové je v 10:20 a do Chornice 10:40.  Znám ještě rozpis parních jízd během letošního léta:

Pozor! Od pondělí 1.7. je otevřeba výstava : Když je HADRÁK MODELEM

V září bude další cyklojízda do Hnátnice : Den regionu  Orlicko-Třebovsko

Svazek obcí Region Orlicko-Třebovsko zve v pátek 6. září 2024 na svůj Den regionu. Cyklojízda starostů a příznivců regionu bude zakončena v Hnátnici v areálu Pod Lipami. Je při[1]praven program místních spolků, kapela Žůžo band a občerstvení. Pojeďte s námi a připojte se k propagační jízdě regionem! Za svazek obcí Region Orlicko–Třebovsko zve Petr Hájek, předseda svazku obcí a PhDr. Jana Staňková



Videa Českotřebovského deníku z června 2024


Společnost ARMAT spol.s r.o se sídlem Řetová 82, 561 41

přijme na provoz restaurace a pivovaru FALTUS

do HPP poměru na pozici  ČÍŠNÍK / SERVÍRKA

Praxe v oboru vítána. - více informací na tel.: 602 615 309

Případné životopisy prosím zasílejte na e-mail: 

objednavky@pivovar-faltus.cz nebo blazkova@armat.cz Nástup možný ihned.


Knihovna připravila prázdninovou stezku za pokladem Za zvířátky kolem světa

Od 1. července do 1. září se můžete s dětmi opět vydat na naučnou stezku za pokladem, tentokrát s názvem Za zvířátky kolem světa. Všech 15 stanovišť stezky vytvořila naše knihovnice Jana Koďousková. Trasa dlouhá cca 2,5 km začíná v blízkosti chaty u Floriána, vede jejím okolím a je vhodná i pro kočárky. Seznámíte se s cestovatelem rackem Bořivojem a na každém zastavení naleznete zajímavé informace o vybraných zvířatech z různých kontinentů světa, úkoly s písmenkem do tajenky a část obrázkové šifry k otevření truhly s pokladem. Odpovědní lístek s tajenkou můžete doručit do knihovny nebo zapsat do online formuláře bit.ly/stezka2024.
Další podrobnosti ke čtvrtému ročníku letní stezky najdete na www.moderniknihovna.cz.
Občerstvení U Floriána je otevřeno za příznivého počasí v sobotu a v neděli od 14 hodin.

  

Videa Českotřebovského deníku: