ČtD 187/2024  sobota 6. července 2024 



Nové video Českotřebovského deníku: Cyrilometodějská pouť ve Svinné


Cyrilometodějskou pouť ve Svinné uspořádal na svátek sv. Cyrila a Metoděje 5. července 2024 Obecní spolek Svinná. Akce byla zahájena Mší svatou v kapličce sv. Cyrila a Metoděje a , kterou celebroval  českotřebovský farář Adam Grabiec. Pozdravoval účastníky od Miloše Kolovratníka, který se nyní po návratu z Říma vydal na pouť do Santiaga de Compostela a po dovolené 1. srpna nastoupí na své nové farnosti v Polné u Jihlavy. Na mši spoluúčinkovala dechová kapela Litomanka, která potom po 15. hodině hrála početným návštěvníkům pouti k dobré pohodě . Obecní spolek zajistil potřebné občerstvení, jeho členové, pověření obsluhou hostů se měli co ohánět, byla velká návštěva, každý rok větší a větší. Bylo to vydařené sváteční odpoledne.


"INFORMAČNÍ KIOSEK" U NÁDRAŽÍ NAHRADÍ BETONOVÉ KOULE

Smlouvu na tuto práci, tedy na odstranění několik let nefunkčního informačního kiosku, bez kterého se  jistě dobře obejdeme a instalace 3 ks betonových koulí, které jej  na tomto místě na  náměstí J. Pernera  nahradí uzavřelo město  se společností RYDO:  Práce budou provedeny  nejpozději do 30.8. 2024 za 130.050 Kč bez DPH, tj. 157.361 Kč včetně DPH. Výroba koulí, doprava, odstranění informačního kiosku, potřebné stavební práce dle cenové nabídky ze dne 31. 05. 2024, která je nedílnou Součástí této obj ednávky a tvoří její přílohu podepsané a v registru smluv publikované smlouvy. č. 1.

Fotbalové soutěže v krajském přeboru začnou o víkendu 10. - 11.- srpna

FK Česká Třebová hraje první kolo venku, v Přelouči a doma se představí až v druhém kole o týden později v zápase s Vysokým Mýtem B: V Mezi týmy nastaly změny. Z divize sestoupil Letohrad, nováčky soutěže jsou  Moravská Třebová, Skuteč a Jiskra Ústí nad Orlicí B. Naopak budeme postrádat  Horní Ředice (postup do divize), dále Moravany Třemošnici. Mezi týmy krajského přeboru také chybí Libišany.
Na podzim se bude hrát celkem patnáct kol, žádné se nevkládá doprostřed týdne, takže první polovina sezony skončí o víkendu 16. a 17. listopadu. Zastoupení jednotlivých okresů v nejvyšší krajské soutěži je následující: Ústeckoorlicko 6 družstev, Pardubicko 4, Chrudimsko 3, Svitavsko 3.

Kraj představuje své kulturní instituce ve filmu, lákají na letní návštěvu

Pardubický kraj je zřizovatelem nejen středních škol, sociálních ústavů, dětských domovů, nemocnic akutní péče a dalších zdravotnických zařízení, ale také šesti kulturních institucí. Ty nyní představil v krátkém filmu.
„Film vznikl u příležitosti letošního národního zahájení Festivalu muzejních nocí, které se uskutečnilo na zámku v Pardubicích. Potřebovali jsme našim hostům z celé republiky představit, co u nás v kraji máme. A protože se film líbí, dáváme ho ke zhlédnutí zájemcům na krajský Youtube kanál, na Facebook a uvidí ho také diváci Pardubického letního kina Rebel,“ uvedl náměstek hejtmana pro kulturu Roman Línek.
Krátký film je zároveň pozvánkou na letní návštěvu muzeí, krajské galerie nebo krajské knihovny. Pardubický kraj spravuje v každém ze svých čtyř okresů jedno muzeum. V Pardubicích je to Východočeské muzeum se sídlem na pernštejnském zámku. V Chrudimi sídlí Regionální muzeum v novorenesanční budově, ve které má město Chrudim i velký sál, a k tomu muzeum provozuje i hrad Rychmburk.
V Litomyšli spravuje Regionální muzeum dokonce tři objekty -  bývalé piaristické gymnázium rekonstruované pro muzejní účely podle návrhu Josefa Pleskota, Rodný byt Bedřicha Smetany nedávno obnovený podle návrhu Petra Všetečky a Váchalem vyzdobené a trochu strašidelné Portmoneum. Na Orlickoústecku sídlí Regionální muzeum ve Vysokém Mýtě, které se věnuje se hlavně automobilovým karoseriím a hasičským stříkačkám. Aby bylo kam uskladnit všechna velká auta, autobusy a letadla, buduje nyní Pardubický kraj nové Technické muzeum a kreativní centrum v bývalé zemědělské škole ve Vysokém Mýtě.
V Pardubicích navíc sídlí Gočárova galerie se svými výstavními prostorami v Automatických mlýnech a v Domě U Jonáše na Pernštýnském náměstí a Krajská knihovna, která hned vedle Zelené brány zabírá tři historické domy a další tři, i když o něco menší, provozuje na historickém Příhrádku.
„Všechny naše kulturní instituce jsou připraveny na letní návštěvníky se zajímavými výstavami a také mimořádnými akcemi. Je to pro ně vždy období největšího zájmu veřejnosti. Některé pořádají také příměstské tábory a různé další aktivity pro děti. Rozhodně se podívejte na jejich webové stránky a vyberte si, co vás zajímá,“ doporučil Roman Línek.
Na film se můžete podívat zde:  https://youtu.be/FgSyMtbPXB8?si=9kh443weamagbiXM
V České Třebové máme štěstí - máme blízko do muzeí v Litomyšli i Vysokém Mýtě.  Proto ukazujeme fotografie z Vysokomýtské expozice a z litomyšlského Portmonea.

Dynamo Pardubice sehraje ve Třebové 20. srpna přípravný mezinárodní zápas

Budou 3 přípravná utkání:  v Chrudimi v České Třebové a německých lázních Bad Tölz 
Hokejová sezona 2024/25 se pomalu blíží a A-tým Dynama zná harmonogram přípravných zápasů. Svěřenci Marka Zadiny budou v tradičním klání v Chrudimi potřetí čelit B-týmu. Následně se Pardubáci utkají v České Třebové se Žilinou a německém městě Bad Tölz s týmem Red Bull Mnichov.
Druhý přípravný zápas sehraje družina Marka Zadiny v úterý 20. srpna od 18 hodin na zimním stadionu v České Třebové. Soupeřem Dynama bude slovenský celek Vlci Žilina, který se v minulé sezoně probojoval do nejvyšší soutěže.
Ostrá sezona začne partě kolem kapitána Lukáše Sedláka ve čtvrtek 5. září. Pardubičtí hokejisté rozehrají Ligu mistrů domácím zápasem s maďarským Fehérvárem.
Rozpis přípravných zápasů na sezonu 2024/25

Datum

Soupeř

Čas

Místo

Čtvrtek 8.8. srpna

Dynamo B vs. Dynamo A

18:00

Zimní stadion Chrudim

Úterý 20. srpna

Vlci Žilina vs. Dynamo A

18:00

Zimní stadion Česká Třebová

Středa 28. srpna

Red Bull München vs. Dynamo A

bude upřesněno

Bad Tölz


Atletický mítink Rieter bude v Ústí nad Orlicí 20. srpna

Tato zpráva je bez bližších informací uvedena  na webu tohoto mítinku. Jinak zde jsou jen další zprávy z loňského roku.


STEETBALLHUS 2024  ZAHÁJEN  


I když příprava areálu byla opravdu hektická a kolaudovalo se až poslední den ve čtvrtek odpoledne  a všem zainteresovaným při tom  jistě přibyla řada šedivých vlasů, tak se to nakonec podařilo  a streetballový turnaj se za stanovených podmínek mohl rozběhnout. V pátek od rána se vše již stěhovalo a zařizovalo. Nerovný povrch kolem hřišť pokryla bílá geotextilie  Již dopoledne byly postaveny stánky s občerstvením, prezentace se rozjela naplno a podvečer se opravdu zahájilo!  Hrály se zápasy mládeže, do hry např. zasáhla přípravka českotřebovského SKB, a rozehrál se se také turnaj dvojic. Vše se připravilo na večerní kulturní program. To hlavně pro účastníky, kteří vzali turnaj jako akci rozšířeného víkendu. Zítra turnaj pokračuje, slavnostní zahájení a focení je v 9:45.

Vandalové se "vyznamenali"

V souvislosti s otevřením nově vybaveného sportoviště chválíme nové podmínky a radujeme se z vybudovaného díla. Zřejmě ne všichni. protože se najdou ti, kteří nám radost kazí. Vandalové. dělají schválnosti.  V  posledních dnech ude registrovali  6 (slovy šest) rozbitých oken a to třeba až ve 2. poschodí budovy.  Prosím všechny, kteří zde uvidí partu, která je takových vací schopna, oznamte to. Dostal jsem upozornění že se zde taková parta vyskytuje. Nezasahujte, ale oznamte to, nenechte to být. Právě začínají prázdniny a tak  akce mohou i pokračovat.  Důkazy na fotografiích:

Streetballhus sobota 6.7.

Turnaje mužů a žen 16+, kategorie mládeže - chlapci a dívky U15, U14, U13
indivividuální dovednostní soutěže ve střelbě trojek, ve smečování, soutěž v dosažení nejkurióznějšího koše a soutěž ve střelbě šestek poslepu. 
opravdovou lahůdkou bude FREESTYLE BATTLE - souboj freestylistů různých odvětví - basketbal, fotbal, breakdance...
BEERPONG ZÓNA!
výstava STREETBALLHUS 25 LET
INDIVIDUÁLNÍ SOUTĚŽE - smečování , střelba trojek
BEERPONG ZÓNA
koncert po skončení akce - after party

JAKÝ BYL STREETBALLHUS NA VIDEU V POSLEDNÍCH 4 LETECH



Seminář zaměřený na ochranu měkkých cílů

v budově Krajského úřadu Pardubického kraje se ve čtvrtek uskutečnil seminář zaměřený na ochranu měkkých cílů s názvem „Mimořádné události včetně aktivního útočníka“. Akce byla určena vedoucím zaměstnancům zřizovaných organizací Pardubického kraje a tajemníkům obecních úřadů obcí s rozšířenou působností a jejím cílem bylo seznámit účastníky s postupy, jak se zachovat v případě mimořádné události.
„Již několik let se Policie ČR připravuje na události typu 'ozbrojený útočník'. Policisté cvičí samotné zásahy proti pachateli a ověřují taktické postupy. Byť můžeme doufat a přát si, aby už v Česku takový útok nenastal, musíme být připraveni nejen my, ale i potenciální cíle, tedy rizikové skupiny, potažmo široká veřejnost,“ shrnul major Zdeněk Klubrt z odboru služby pořádkové policie Krajského ředitelství policie Pardubického kraje.
Taktická cvičení složek IZS, ale odborně zaměřené semináře jsou důležité i podle hejtmana Pardubického kraje Martina Netolického. „Bohužel se ukazuje, že se mimořádným situacím nevyhneme, proto dlouhodobě ve spolupráci se složkami integrovaného záchranného systému pořádáme různě zaměřená taktická cvičení. Ochrana měkkých cílů je součástí a i s ohledem na události na Filozofické fakultě v Praze chceme v osvětě pokračovat, a to nejen v rámci námi zřizovaných středních škol a organizací,“ uvedl hejtman a předseda Bezpečnostní rady Pardubického kraje Martin Netolický.
Seminář nebyl zaměřen jen na teoretické předávání informací a zpracování potřebné dokumentace. „Lidé jsou v dnešní době hodně zahledění do virtuálního světa a téměř nevnímají dění okolo sebe. Naším cílem bylo donutit je, aby si začali všímat podezřelých předmětů a podezřelých situací v jejich okolí. Správná a včasná reakce by jim v budoucnu mohla zachránit život,“ vysvětlil Zdeněk Klubrt.
V závěru semináře byla navozena modelová situace, při které si účastníci v praxi vyzkoušeli, jak reagovat v případě tzv. aktivního střelce podle modelu „utíkej, schovej se, bojuj!“.
Na semináři také vystoupil Peter Šramatý z Národního institutu pro bezpečnostní informace.
Téma jeho příspěvku bylo ochrana měkkých cílů v prostředí organizace a ucelený přístup k problematice fyzické bezpečnosti. „Cílem dnešního semináře bylo přiblížit problematiku ochrany měkkých cílů a jak by měl systém fungovat v pilířích – dokumentace, oblast vzdělávání – jak vzdělávat zaměstnance a pracovat s nimi, a třetí pilíř je dlouhodobá práce s dokumentací, informacemi a posilování povědomí v oblasti reakce na krizovou situaci.

 

 

Chtěli jsme ukázat, jak se Pardubický kraj této problematice věnuje. Musím pochválit dlouhodobé vzdělání v oblasti bezpečnosti ve školách. V tom si myslím, že je Pardubický kraj v mnohém napřed,“ okomentoval Peter Šramatý.

Pozor! Od pondělí 1.7. je otevřeba výstava : Když je HADRÁK MODELEM

V září bude další cyklojízda do Hnátnice : Den regionu  Orlicko-Třebovsko

Svazek obcí Region Orlicko-Třebovsko zve v pátek 6. září 2024 na svůj Den regionu. Cyklojízda starostů a příznivců regionu bude zakončena v Hnátnici v areálu Pod Lipami. Je při[1]praven program místních spolků, kapela Žůžo band a občerstvení. Pojeďte s námi a připojte se k propagační jízdě regionem! Za svazek obcí Region Orlicko–Třebovsko zve Petr Hájek, předseda svazku obcí a PhDr. Jana Staňková



Videa Českotřebovského deníku z června 2024


Společnost ARMAT spol.s r.o se sídlem Řetová 82, 561 41

přijme na provoz restaurace a pivovaru FALTUS

do HPP poměru na pozici  ČÍŠNÍK / SERVÍRKA

Praxe v oboru vítána. - více informací na tel.: 602 615 309

Případné životopisy prosím zasílejte na e-mail: 

objednavky@pivovar-faltus.cz nebo blazkova@armat.cz Nástup možný ihned.


Knihovna připravila prázdninovou stezku za pokladem Za zvířátky kolem světa

Od 1. července do 1. září se můžete s dětmi opět vydat na naučnou stezku za pokladem, tentokrát s názvem Za zvířátky kolem světa. Všech 15 stanovišť stezky vytvořila naše knihovnice Jana Koďousková. Trasa dlouhá cca 2,5 km začíná v blízkosti chaty u Floriána, vede jejím okolím a je vhodná i pro kočárky. Seznámíte se s cestovatelem rackem Bořivojem a na každém zastavení naleznete zajímavé informace o vybraných zvířatech z různých kontinentů světa, úkoly s písmenkem do tajenky a část obrázkové šifry k otevření truhly s pokladem. Odpovědní lístek s tajenkou můžete doručit do knihovny nebo zapsat do online formuláře bit.ly/stezka2024.
Další podrobnosti ke čtvrtému ročníku letní stezky najdete na www.moderniknihovna.cz.
Občerstvení U Floriána je otevřeno za příznivého počasí v sobotu a v neděli od 14 hodin.

  

Videa Českotřebovského deníku: