ČtD 188/2024  neděle 7. července 2024 


Českotřebovské sokolky se vrátily z Všesokolského sletu

V Praze na sletu cvičila  ve skladbě "Babí léto" celá  naše šestnáctka žen a další sedmnáctá cvičenka odjela do Prahy jako náhradník. Cvičila na sletu také, ale v jiné skupině s jiným celkem. V průvodu Prahou šly všechny českotřebovské cvičenky společně.  Současně s českotřebovskými ženami v Praze vystoupily i dal cvičenci z našeho Sokola  - Cvrčci. Všechno podrobně bude vše popsáno zítra. Protože fotek ze sletové Prahy je spousta, budou uvedeny na etapy. Dnes uvádím jenom první část - Sokolský průvod Prahou  a to ve zvláštním souboru ZDE  

609. výročí upálení M. Jana Husa: Jeho památku a odkaz uctili jen zastupitelé

Město Česká Třebová si každý rok připomíná výročí mučednické smrti Mistra Jana Husa. Letos od této události uplynulo 604 roků. Nejde jen o pietní akt, ale připomenutí významu, který mělo učení a kázání osobnosti, která musela být zničena, upálena a její popel rozmetán. Aby nezbyla žádná relikvie. 
Česká Třebová má jako jedno z mála měst svůj Husův pomník a každoročně  zde připomíná v den jeho tragické smrti na hranici v německé Kostnici jeho odkaz, obvykle za účasti  duchovních Československé církve husitské. Takové vzpomínky se konají od znovuobovení pomníku v roce 2006. Předtím byl pomník - dílo akademického sochaře Josefa Kvasničky - v r. 2005 vandalem zničen a obnoven s pomocí Nadace Občanského fóra Praha ve spolupráci s uměleckým kovářem  Františkem Bečkou. Pomník má pro Třebováky i jiný symbolický význam, má svůj význam také pro mladou generaci. Byl jsem před několika lety svědkem sešlosti mladých lidí, kteří se shromáždili právě zde u Husova pomníku v Javorce v lednu při Palachově výročí, zapalovali svíčky a také přitom připomínali odkaz Mistra Jana Husa. Uchovejme proto Husův odkaz a jeho vůli po svobodě i dalším generacím. 
K dnešní připomínce a položení květin bych chtěl ještě položit otázku, zda je připomínka odkazu našeho světce určena jen zastupitelům nebo i širší veřejnosti města.  Při vzpomínce bylo a je  pravidlem v programu setkání velmi dobře připravené vystoupení duchovního  Československé církve husitské, které má co říci i k dnešku a troufám si říci, že právě to je dnes hodně důležité. Právě tak dobře na sobotní vzpomínce (stejně jako loni)  kazatel promluvil stejně jako na mnoha předchozích setkáních u pomníku ThDr. Erwin Kukuczka a je velká  škoda, že to nemohlo slyšet více lidí.  promluvila také zástupkyně ředitelky Městského muzea Mgr. Jitka Peková a radní Daniel Stach, který položil k pomníku květiny. Dříve byla akce u Husova pomníku plakátovaná a tedy ve veřejnosti známá. V letošním roce byla jen na pozvánky jen pro vyvolené, zřejmě jen pro zastupitele. Nebyla ani jakákoliv připomínka na webu města nebo v Českotřebovském zpravodaji. Účast pozvaných zastupitelů (Marie. Kroftová, Jan. Homoláč,  Mgr,. Marek. Hylena, Mgr. Magdaléna Peterková, Ing. Michal Kadlec a Ing. Petr Skopal ) může potěšit, ale více by potěšila možnost šířit myšlenky Mistra Jana Husa, tak trefně určené právě pro současnost, i ve veřejnosti. Nejedná se přece o nějakou soukromou párty, ale o věc veřejnou. Škoda, že jsem neměl možnost díky jiné souběžně probíhající akci projev a myšlenky kazatele natočit na video. Myslím, že by mělo hodně velkou sledovanost.
V dřívějších letech se vzpomínková slavnost u pomníku Mistra Jana Husa konala vždy jako akce veřejná a z několika setkání mám i videozáznam. Nestalo se tak pouze v jednom případě v roce 2022. kdy právě ve dnech Husova výročí zemřel kazatel ThDr. Erwin Kukuczka, který zde mnoha předchozích ročnících slavnosti o Husovi přednášel. Lze říci, že se vzpomínka na M. J. Husa spojila se vzpomenutím života a práce Erwina Kukuczky  při jeho pohřbu a květiny k Husovu pomníku byly položeny toho roku jen bez veřejnosti. Letos tedy mimo 609. výročí tragické smrti Mistra J. Husa připomínáme dva roky od úmrtí E. Kukuczky. Společně s připomínkou na M.J. Husa můžeme připomenout na videu také kazatele E. Kukuczku a jeho myšlenky  (mm)

STEETBALLHUS 2024 - 27. ročník   


Poprvé se Streetbalový turnaj jako Memoriál Mistra Jana Husa konal v roce 1997 na hřišti ZŠ Ústecká, kde se  streetballisté zabydleli až do roku 2012. Potom následoval přesun do areálu gymnázia, kde bylo možné turnaj rozšířit. A tak zde přibyla i kategorie ženy 16+ a další doprovodné programy. Pro takový turnaj se tehdy dařilo zajistit sponzory. Rozhodně to nebylo tak, že by turnaj vznikl díky péči města Česká Třebová naopak zde je třeba ocenit skromnost hlavního pořadatele Mára Trejtnara který  neměl na město žádné mimořádné požadavky. o na rozdíl od pořadatelů dalších sportovních akcí, kteří naopak staví své pořadatelství  jako pro město nezbytné. O turnaji Streetballhus to rozhodně neplatí.  A přitom  to je akce, která přispívá ke zviditelnění města v celé republice.
Turnaj se dále rozrůstal, startovaly zde i zahraniční týmy. V roce 2017 oslavil dvacátý ročník. To bylo dokonce s kamerovým přenosem.  Potom se ale za rok odstěhoval na parkoviště zimního stadionu, protože v areálu gymnázia probíhaly stavební úpravy, budovala se hloubková kanalizace a  probíhalo odvodnění základů  budovy.  Následoval návrat ke kořenům, tedy od prestižního turnaje systému 3x3 "zpět ke kořenům," tedy fair play, kde si hráči sami počítají skóre a hlásí pořadatelům výsledky.   Potom se ale ještě jednou hrálo v roce 2020 na zimním stadionu, bylo to třeba díky deštivému počasí. I zde se turnaj líbil. Bylo to v době covidu, kdy většina sportovních akcí byla zrušena, ale Streetballhus 2020 se uskutečnil.  
Letos  se poprvé hrálo na rekonstruovaném sportovním areálu dokonce na 8 hřištích, pravda ještě těsně po dokončení stavby, takže to mělo ještě nějaké mouchy. Sice krásně a slunečno, ale ten strašný vítr, který všechno bořil....  Turnaj proběhl v pořádku a měl opět širší program. Nově byly zařazeny např. soutěže dvojic. V roce 2024 se Streetballhus #27 zapíše se jako další úspěšný ročník,  Termín se přesně kryl  se svátkem Mistra Jana Husa a rozšířeným víkendem. Snad proto byl možná o poznání menší zájem startujících týmů a o něco užší doprovodný program. Pořadatelé se však hodně snažili, aby i při ztížených podmínkách  daných ne zcela zaběhnutým areálem  připravili dobrý sport a zajímavou zábavu pro všechny přítomné.
Českotřebovský deník průběh turnaje natočil i v letošním roce na video, již páté v pořadí. Video bude připraveno v nejbližších dnech. O průběhu turnaje napíšeme více zítra. (mm) 

JAKÝ BYL STREETBALLHUS NA VIDEU V POSLEDNÍCH 4 LETECH




Pozor! Od pondělí 1.7. je otevřena výstava : Když je HADRÁK MODELEM

V září bude další cyklojízda do Hnátnice : Den regionu  Orlicko-Třebovsko

Svazek obcí Region Orlicko-Třebovsko zve v pátek 6. září 2024 na svůj Den regionu. Cyklojízda starostů a příznivců regionu bude zakončena v Hnátnici v areálu Pod Lipami. Je při[1]praven program místních spolků, kapela Žůžo band a občerstvení. Pojeďte s námi a připojte se k propagační jízdě regionem! Za svazek obcí Region Orlicko–Třebovsko zve Petr Hájek, předseda svazku obcí a PhDr. Jana Staňková



Videa Českotřebovského deníku z června 2024


Společnost ARMAT spol.s r.o se sídlem Řetová 82, 561 41

přijme na provoz restaurace a pivovaru FALTUS

do HPP poměru na pozici  ČÍŠNÍK / SERVÍRKA

Praxe v oboru vítána. - více informací na tel.: 602 615 309

Případné životopisy prosím zasílejte na e-mail: 

objednavky@pivovar-faltus.cz nebo blazkova@armat.cz Nástup možný ihned.


Knihovna připravila prázdninovou stezku za pokladem Za zvířátky kolem světa

Od 1. července do 1. září se můžete s dětmi opět vydat na naučnou stezku za pokladem, tentokrát s názvem Za zvířátky kolem světa. Všech 15 stanovišť stezky vytvořila naše knihovnice Jana Koďousková. Trasa dlouhá cca 2,5 km začíná v blízkosti chaty u Floriána, vede jejím okolím a je vhodná i pro kočárky. Seznámíte se s cestovatelem rackem Bořivojem a na každém zastavení naleznete zajímavé informace o vybraných zvířatech z různých kontinentů světa, úkoly s písmenkem do tajenky a část obrázkové šifry k otevření truhly s pokladem. Odpovědní lístek s tajenkou můžete doručit do knihovny nebo zapsat do online formuláře bit.ly/stezka2024.
Další podrobnosti ke čtvrtému ročníku letní stezky najdete na www.moderniknihovna.cz.
Občerstvení U Floriána je otevřeno za příznivého počasí v sobotu a v neděli od 14 hodin.

  

Videa Českotřebovského deníku: