ČtD 189/2024  pondělí 8. července 2024 


Prohlášení Koalice pro Českou Třebovou  k aktuální krizi ve vedení města

Vážení a milí občané, chtěl bych vyjádřit postoj opozičního uskupení Kolice pro Českou Třebovou k nedávnému dění na radnici.
Po posledním řádném jednání zastupitelstva města Česká Třebová konaném dne 24.6.2024, došlo k významným událostem, které by neměly zůstat bez naší reakce.
Rezignace paní místostarostky Zuzany Nejedlé na jednání zastupitelstva byla pro nás všechny velkým překvapením, přestože jsme věděli, že vztahy mezi koaličními partnery ve vedení města nejsou ideálem dobré spolupráce.
Mezi důvody svého rozhodnutí zdůraznila hlavně ty morální a krátce komentovala marnost hledání společné cesty, neboť současná orientace komunální politiky je jasně dána požadavky pana hejtmana. Bohužel se tak projevil dlouhodobý způsob chování a jednání vedení 3PK Pro Českou Třebovou, se kterým jsme měli tu čest bezprostředně po volbách i my, zástupci Koalice pro Českou Třebovou.
Chtěli bychom vyjádřit podporu paní Zuzaně Nejedlé, že v sobě našla odvahu pro tento nelehký krok. Zároveň jí děkujeme za práci pro naše město a spolupráci napříč politickými stranami, kdy komunikace z její strany byla vždy korektní a férová, bez ohledu na radniční koalici a opozici.
Následně v reakci na odstoupení paní místostarostky došlo i k odstoupení Nestraníků od Koaliční smlouvy, což vnímáme jako logický a správný krok. Poměr hlasů radniční koalice a opozice se na zastupitelstvu více vyrovná a opozice tak bude mít větší význam. Snad začnou i samotní zastupitelé 3PK přemýšlet, zda takto razantně odůvodněná rezignace Zuzany Nejedlé neukazuje na nutnost změny chování vedení radnice.
Ing. Petr Skopal – lídr Koalice pro Českou Třebovou

XVII. Všesokolský slet Praha

V Praze na sletu cvičila  ve skladbě "Babí léto" celá  naše šestnáctka žen a další sedmnáctá cvičenka odjela do Prahy jako náhradník. Cvičila na sletu také, ale v jiné skupině s jiným celkem. V průvodu Prahou šly všechny českotřebovské cvičenky společně.  Současně s českotřebovskými ženami v Praze vystoupily i dal cvičenci z našeho Sokola  - Cvrčci. Všechno podrobně bude vše popsáno zítra. Protože fotek ze sletové Prahy je spousta, budou uvedeny na etapy.
Jaké to bylo na XVII. Všesokolském sletu vypovídají fotografie v postupně přidávaných příspěvcích:
1) Sokolský průvod Prahou     2) Slavnostní zahájení sletu ve sportovní hale   3) Výběr ze závěrečného vystoupení 5.7.

Park Legií posekaný.
Jde o změnu přístupu k zeleným plochám nebo park zase zaroste? 

Propagovaný přístup k některým parkovým zeleným plochám v České Třebové se dal  vysvětlit i tak, že všude, kde se o parky starají a trávníky sekají, jsou sto let za opicema.  Jde přece o veřejný prostor města, na kterém nelze experimentovat jako na vlastní zahrádce. Zvláště v Parku legií, kterým prochází spousta lidí  bylo "nesekání" nevhodným způsobem  údržby.   Takže je posekáno, uvidíme, jak to bude dál. Myšlenka nesekat ale zůstává, neboť část parku i nyní zůstala neposekaná opatřená tabulkou "pozor květu".Myslím, že tato malá plocha vlhkost půdy v lokalitě nezvýší. V Parku jsou i zákony s okrasnými výsadbami, právě potom by měl být v okolí řádně udržovaný trávník. A právě nesekání na kvalitě parkového trávniku nepřidá. Přídávám aktuální fotografie. (mm)

Ještě je také posekaný prostor u trafostanice v Podbranské

Patří to k výše uvedenému tématu. Nejde o park, ale o ostatní plochu a té jistě vzrostlé kopřivy na kráse nepřidají, spíše svědčí o špatné "péči" zahradníka. Můžeme tedy publikovat dva obrázky vedle sebe, posekaný a neposekaný. Daleko víc mně ovšem vadí výtvarné dílo sprejerů, kteří znetvořili objekt trafostanice a my musíme kolem chodit a dívat se na to.  Městu to nepatří, patří to ČEZU, ale  nevěřím, že by si s tím moc lámali hlavu. A tak jsem zvědav, jak budeme kolem chodit dlouho než se někdo smiluje. Ale ani reklama to nezachrání.... Vpravo snímek z května t.r. (mm)

STEETBALLHUS 2024 - 27. ročník   


Streetballhus číslo 27 je za námi.   V sobotu 6. července na svátek Mistra Jana Husa se program protáhl až do pozdních hodin takže posunutá večerka byla  bohatě využita. Byl to ovšem především svátek všech vyznavačů basketballu  především v jeho letní podobě, kteří dokážou v duchu faur play  udělat i velký turnaj.  Přijeli  kamarádi a soutěžili pod nejrůznějšími názvy, takže našinci toho výsledková listina mnoho neřekne.  Podrobnou tiskovou zprávu  vydají pořadatelé.  Pro účastníky  byly zajímavé i další dovednostní soutěže a  ukázky.
Tak třeba soutěž v trojkách dobře vyplnila čas při sčítání výsledků dosažených v jednotlivých základních skupinách. Soutěž v trojkách po vyčerpávajícím boji vyhrál Honza Blaško z Ústí nad Orlicí, z vítězného týmu v turnaji U15.   Byla i zajímavá ukázka skateboardového umění, při které opravdu ztuhla krev v žílách. Všechno dopadlo dobře. Bylo pamatováno i na soutěž mládežnických týmů, i zde se rozdávaly poháry a bez poháru neodešla ani reprezentace českotřebovského SKB, která byla ovšem také zakuklena pod jiný název. Všechny mládežnické týmy se nakonec ještě utkaly se staršími basketbalisty a doplnily tak počet týmů ve skupinách. A nedopadli až tak špatně. Soutěžilo se také v předvečer velkého turnaje, kde si zahrála i přípravka českotřebovského SKB a proběhl turmaj dvojic. 
Všichni si pochvalovali nový povrch , hrálo se již na 8 kurtech a společně nadávali na velký vítr, který začal během dne foukat, rozházel uklizený připravený areál,  pokácel zábrany s reklamami  a ztěžoval práci při střelbě z dálky.  Také ten křivý terén překrytý geotextilií se nezavděčil. Všechno proběhlo tak jak má a  nový ročník  Streetballhusu má své vítěze. Představujeme je na společné fotografii. v kategorii dospělých 16+ a také ocenění nejlepších týmů v kategorii U15.
Na prvních snímcích představujeme jak pěkně byl areál připravený ráno před turnajem, než začal zlobit silný vítr, který způsobil mnoho starostí. Českotřebovský deník průběh turnaje natočil i v letošním roce na video, již páté v pořadí. Video bude připraveno během pondělí 8. července

JAKÝ BYL STREETBALLHUS NA VIDEU V POSLEDNÍCH 4 LETECH




Pozor! Od pondělí 1.7. je otevřena výstava : Když je HADRÁK MODELEM

V září bude další cyklojízda do Hnátnice : Den regionu  Orlicko-Třebovsko

Svazek obcí Region Orlicko-Třebovsko zve v pátek 6. září 2024 na svůj Den regionu. Cyklojízda starostů a příznivců regionu bude zakončena v Hnátnici v areálu Pod Lipami. Je při[1]praven program místních spolků, kapela Žůžo band a občerstvení. Pojeďte s námi a připojte se k propagační jízdě regionem! Za svazek obcí Region Orlicko–Třebovsko zve Petr Hájek, předseda svazku obcí a PhDr. Jana Staňková



Videa Českotřebovského deníku z června 2024


Společnost ARMAT spol.s r.o se sídlem Řetová 82, 561 41

přijme na provoz restaurace a pivovaru FALTUS

do HPP poměru na pozici  ČÍŠNÍK / SERVÍRKA

Praxe v oboru vítána. - více informací na tel.: 602 615 309

Případné životopisy prosím zasílejte na e-mail: 

objednavky@pivovar-faltus.cz nebo blazkova@armat.cz Nástup možný ihned.


Knihovna připravila prázdninovou stezku za pokladem Za zvířátky kolem světa

Od 1. července do 1. září se můžete s dětmi opět vydat na naučnou stezku za pokladem, tentokrát s názvem Za zvířátky kolem světa. Všech 15 stanovišť stezky vytvořila naše knihovnice Jana Koďousková. Trasa dlouhá cca 2,5 km začíná v blízkosti chaty u Floriána, vede jejím okolím a je vhodná i pro kočárky. Seznámíte se s cestovatelem rackem Bořivojem a na každém zastavení naleznete zajímavé informace o vybraných zvířatech z různých kontinentů světa, úkoly s písmenkem do tajenky a část obrázkové šifry k otevření truhly s pokladem. Odpovědní lístek s tajenkou můžete doručit do knihovny nebo zapsat do online formuláře bit.ly/stezka2024.
Další podrobnosti ke čtvrtému ročníku letní stezky najdete na www.moderniknihovna.cz.
Občerstvení U Floriána je otevřeno za příznivého počasí v sobotu a v neděli od 14 hodin.

  

Videa Českotřebovského deníku: