Českotřebovský deník 195/2024 

                                                       Neděle 14. července 2024 


 V Javorce hrála kapela  INTERSTATE 60


Koncert rock/popové skupiny Interstate 60  v hudebním pavilonu Antonína Bennewitze v Javorce ve čtvrtek 11. 7. 2024. Fotografie Martin Šebela
Složení kapely: Fanda Kusý - kytara Ondra Boháč - klávesy, zpěv Ivoš Soukup - basa Majkl Simon - Bicí
Je dobré také uvést, že záznam z koncertu této skupiny pořádaný a tehdy živě vysílaný 22. 5. 2021 stále existuje.
Je stále k dispozici na kanálu Kulturního centra na odkaze https://www.youtube.com/live/y7keaYcEooc?si=KDJpuZ6FwXlvY2nt
Českotřebovský deník tentokrát vlastní  videozáznam na koncertu v Javoprce nemohl zajistit, proto uvádíme jen fotografie a odkaz na uvedený záznam 3 roky starého koncertu.

 
 
 

  VÍTE, ŽE....


INTERSTATE 60 je metafyzická filmová komedie z roku 2002 ve stylu road movie. Hrají James MarsdenGary Oldman a Amy Smart, postavy cameo Michael J. FoxChristopher LloydChris Cooper a Kurt Russell. Film napsal a režíroval Bob Gale. Neal Oliver ze St. Louis v Missouri  18. září 2001 slaví 22. narozeniny a od otce dostane nový vůz BMW 328i. Příliš si neví rady se svým životem, otec ho nutí do právnické kariéry, ale on by se raději věnoval malířství. Sám neví, jak se ve svém životě rozhodovat, často za sebe nechá rozhodovat náhodu, a tak si k narozeninám přeje, aby znal odpovědi na své otázky. Na oslavě se objeví záhadná postava O.W. Grant, americký kouzelný mužíček, a přání mu splní. Neal dostane kouli Magic 8-Ball, která mu odpoví na každou otázku, na kterou se dá odpovědět buď Ano nebo Ne.  S novým vozem a koulí se dostane na cestu po dálnici označované jako Interstate 60, která ovšem na mapě neexistuje. Jako stopař k němu přistoupí O.W. Grant a vysvětluje mu, že lidem plní jejich přání, ale svým vlastním způsobem. Například jedni novomanželé si přáli „žít šťastně až do smrti“, a tak je nechal vybuchnout v autě, kterým odjížděli na svatební cestu. Plní lidem přání, ale nejvíc ho baví, že lidé neví, co si vlastně přát. Jeho jméno je zkratkou „splním jedno přání“ (One Wish Granted).....

Nově otevřené nové sportisimo a sinsay zaplnily parkoviště u Tesca 

Hlavně v pátek odpoledne se nedalo z parkoviště u Tesca na hlavní I/14 pořádně vyjet. Zájem velký, prý očekávaný. Uvidíme co bude dál a jak se naplní další obchody. Obchodní prostor je nyní ucelený neruší dřevěné baráky, přeměna se podařila. Postupnou změnu, která  začala nejdříve demolicí v zimě 2022/23 a po delší pauze pokračovala od listopadu do června má Českotřebovský deník zachycenu na videozáběrech, nyní nastal čas na jejich zpracování, seřazení a publikování. Abychom si uvědomili, jak současná dostavba obchodní galerie vznikala....

 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku? 

 

Kraj připravuje projekt "Rozvoj Digitální technické mapy Pardubického kraje"

Tento projekt bude spolufinancován z Národního plánu obnovy v rámci V. výzvy.  Cílem projektu je podpořit dokončení digitalizace objektů dopravní a technické infrastruktury obcí v digitálních technických mapách, které umožňují přístup k přesným informacím o objektech základní prostorové situace a o poloze a technických specifikacích této infrastruktury. Předpokládá uzavření smlouvy io spolupráci, která je uzavírána na základě žádosti obce o zapojení se do projektu DTM2.
Cílem spolupráce kraje a obce je dokončení digitalizace objektů dopravní a technické infrastruktury ve vlastnictví obce v rámci digitálních technických map ČR, resp. digitální technické mapy kraje. Vytvoření DTM kraje není možné bez zmapování DTI obce, přičemž DTM kraje významně přispěje ke zjednodušení a zrychlení přípravy, umisťování a povolování staveb, dále pak významně přispěje ke zkvalitnění a zjednodušení pořizování územně plánovacích podkladů a územně plánovacích dokumentací. Ve svém důsledku tak spolupráce smluvních stran povede k rozvoji území obce a tím i k rozvoji území kraje.
Krajský úřad Pardubického kraje účelem vymezení práv a povinností smluvních stran, smluvní strany uzavírají tuto smlouvu o spolupráci při tvorbě, aktualizaci a správě digitální technické mapy. Předmětem smlouvy je stanovení vzájemných práv a povinností smluvních stran při spolupráci na projektu DTM2.  Obec se zavazuje uhradit kraji příspěvek na pořízení, konsolidaci či aktualizaci digitálních dat jako jednorázovou úhradu ve výši stanovené na základě mechanismu uvedeného v příloze č. 2 této smlouvy. 2.. Smluvní strany berou na vědomí, že konečná výše příspěvku bude stanovena na základě skutečně vynaložených nákladů na pořízení, konsolidaci či aktualizaci dat. Vzhledem k poskytnuté dotaci se ovšem jedná pro město o spolupráci velmi výhodnou.

Nejsme v tom sami! Rytmus ulehčí těm, kteří pečují o své blízké s mentálním postižením

Nejsme v tom sami!
To je název projektu neziskové organizace Rytmus Východní Čechy, která podporuje zejména lidi s mentálním postižením z celého Pardubického kraje ve všech oblastech jejich života.
„Klientům pomáháme hlavně s hledáním a udržením zaměstnání na volném pracovním trhu a zvyšováním dovedností, které jsou potřebné k co největší samostatnosti. Učíme je, jak pečovat o domácnost nebo třeba jak nakládat s financemi,“ uvedla ředitelka organizace Rytmus Východní Čechy Eva Sládková.
Projekt má podpořit vznik svépomocné skupiny
„Díky projektu Nejsme v tom sami bychom rádi podpořili vznik svépomocné skupiny pro rodiče, kteří pečují o dospělého člověka s mentálním postižením. Každý den sledujeme zátěž, se kterou se pečující osoby setkávají. Od pocitu samoty a vyloučení přes sníženou možnost věnovat se svým běžným aktivitám a zájmům až po stavy dlouhodobé únavy a vyčerpanosti. Chceme jim podat pomocnou ruku a vytvořit prostor pro vzájemné sdílení i řešení obtížných situací, v nichž se oni nebo jejich dospělé děti se znevýhodněním nacházejí,“ vysvětlila sociální pracovnice Markéta Blahetková.
Pomoct najít odpovědi na nejčastější otázky
Na první čtyři setkání svépomocné skupiny je v plánu pozvat odborníky na témata, která pečující rodiny pálí. A také jiné pečující osoby, které mají zkušenost s fungováním svépomocných skupin v dalších regionech. „Tato setkávání mají za úkol posílit vazby členů nově vznikající svépomocné skupiny. A zároveň pomoct hledat odpovědi na otázky spojené s péčí o dospělého člověka s postižením,“ podotkla Markéta Blahetková a dodala, že dalším krokem by bylo zprostředkování terapeutické podpory.
„Také chceme pro pečující rodiny připravit brožuru. Manuál, v němž by bylo možné najít odpovědi na časté otázky týkající se například invalidity, omezení ve svéprávnosti, dávek a příspěvků. Ale také dluhového poradenství, přehledu nejrůznějších služeb a možností, kam se mohou obrátit a které jim nebo jejich svěřencům pomohou v řešení naléhavých situací,“ řekla sociální pracovnice organizace Rytmus Východní Čechy, která má své hlavní sídlo v Chrudimi.
Dlouhodobě zvyšují kvalitu života hendikepovaným
„Rytmus Východní Čechy je potřeba ocenit za to, že dlouhodobě zvyšuje kvalitu života hendikepovaným. Jsem přesvědčen o tom, že i projekt Nejsme v tom sami je hodný podpory. Kvituji, že se tentokrát zaměřuje na pečující osoby. Ani na ně by se nemělo zapomínat,“ sdělil radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
Pardubický kraj projekt Nejsme v tom sami podpořil na první letošní Burze filantropie. Tento výjimečný počin, který propojuje neziskové organizace s podnikatelským, firemním a veřejným sektorem, pořádá od roku 2011 Koalice nevládek Pardubicka (KONEP) ve spolupráci s Pardubickým krajem. 

     


  •