Českotřebovský deník 197/2024 

                                                       Úterý 16. července 2024 


Nové video Českotřebovského deníku:

Česká Třebová hostila mistrovský závod ČR a SR v silniční cyklistice v kategorii U23


Máme krásné okolí, umožňuje uspořádat kvalitní závody. Okruh přes Kozlovský kopec na Litomyšl a zpět přes Zhoř do České Třebové je hodně obtížný, a má perspektivu. Okruh objevili pořadatelé již v roce 2022, kdy se zde dvojité mistrovství Česka a Slovenska U23 jelo poprvé.
Průměrná rychlost nejlepších závodníků byla přes 38km/hodinu, první závodní přijel do cíle po 4 hodinách a 10 minutách a 38 sekundách. Byl to slovenský reprezentant Dominik Dunár z Dukly Banská Bystrica. O tom, že bude mistrem Slovenska U23 se rozhodlo již dlouho před cílem, další slovenský závodník Samuel Tuka dojel do cíle až s 3,5 minutovým zpožděním. Třetím slovenským závodníkem byl Samuel Kováč. Všichni závodí za Duklu Banská Bystrica. 
O mistra Česka se však bojovalo až na cílové pásce. Nakonec bylo oba dva první Češi  Matyáš Fiala  a Daniel Mráz  klasifikováni ve stejném čase 4:10:48, Matyáš byl o několik centimetrů vpředu. Třetí Jan Bittner přijel pak přesně o 30 sekund za nimi. Do cíle dojelo z 91 startujících závodníků jen 40,  28 s českou licencí a 12  se slovenskou mlicencí
 Závody začaly brzo dopoledne a skončily kolem půl šesté vyhlášením výsledků mistrovského závodu.
Jak závod komentuje vítězný tým ATT Investmens (JAROSLAV CÍCHA) : Při společném silničním mistrovském závodě Čechů a Slováků kategorie U23 vybojoval v České Třebové titul Matyáš Fiala z celku ATT Investments. Spolu s ním vystoupili na stupně vítězů po 159,6 kilometrech Daniel Mráz (Elkov-Kasper) a třetí Jan Bittner z ATT Investments.  Ve třetím okruhu odjela dvojice Bittner a Mráz. V následujícím okruhu dokázali Fiala se Slovákem Dunárem smazat necelou minutu na vedoucí dvojici a rozšířit čelo na čtyři lidi.  Závodníci ATT se pokoušeli v závěru závodu Mráze roznastupovat, ale do této snahy se jim míchal slovenský závodník, který měl výraznou zásluhu na tom, že atak Bittnera byl zlikvidován. Nakonec se rozhodovalo až v závěrečném spurtu v němž Fiala předčil Mráze. „Závod byl opravdu těžký. Profilem a vedrem. Biťák mi v závěru hodně svým nástupem pomohl, takže titul je zásluhou týmu a já jsem nesmírně rád, že jsem byl schopen to dotáhnout do vítězného konce. Hodně to pro mě znamená. V posledních pár letech jsem toho prožil dost a nebyl jsem daleko ani k tomu, abych s cyklistikou skončil. Ale podařilo se mi to otočit,“ řekl Matyáš Fiala.
 13ti minutová video reportáž ZDE První ročník tohoto závodu se konal právě v České Třebové před dvěma lety 16. července 2022. Jeho průběh máme také zaznamenán na videu, stejně jako letos.  Můžeme tedy porovnávat. Loni se společný mistrovský závod jel na Slovensku.

Jak to bylo před dvěma lety 16. července 2022


Náročný zvlněný silniční okruh mezi Českou Třebovou a Litomyšlí s délkou 22 km se stal 16. července dějištěm prestižního závodu – mistrovství České republiky a Slovenské republiky v silniční cyklistice. Pořadatelem byl z pověření Českého svazu cyklistiky cyklistický klub Pardubice, který závod  připravoval již od jarních měsíců. Do posledního detailu bylo zapotřebí připravit bezpečnou uzavřenou trať závodu, vyškolit početný sbor pořadatelů.  V České Třebové získal dobrého partnera  - společnost CZ LOKO, která po skytla prostory svého školícího střediska na náměstí  a spolu s dalšími  firmami Starmon a Techplast Josefa Škrkoně  významně podpořila mistrovský závod.
Českotřebovská veřejnost mohla na vlastní oči sledovat jak probíhají  špičkové cyklistické závody v současných podmínkách,  byl to jistě také dobrý vzor pro českotřebovskou mládež. V České Třebové se sjela padesátka nejlepších cyklistů z České a Slovenské republiky, čekala je náročná trať s velkým celkovým převýšením  téměř 3000 metrů a nutností si poradit zejména v horní části trati se silným bočním větrem. Na závodním okruhu tak nebyla místa pro odpočinek.
Na startu 51 závodníků, z toho 34 Čechů a 19 Slováků v cíli 30. Odpadlo 14 Čechů a a 7 Slovenských cyklistů. Celková délka trati 150,4 km, celkové převýšení 2947 metrů. Závod se jel na 7 kol s délkou 21,3 km a převýšením 421 metrů. Mistrem ČR do 23 let se stal Petr Kelemen, Mistrem Slovenska Lukáš Kubiš. Závod byl zajímavý 125 km dlouhým únikem Petra Kelemena a hromadným pádem v 3. kole.  (mm)

Monika Veitová se stala dvojnásobnou mistryní ČR


Ve dnech 13.-14.7 2024 zavítalo mistrovství České Republiky masters a amatérských cyklistů poprvé do České Třebové. Na domácí trati úspěšně bojovala i českotřebovská závodnice Monika Veitová, která si do cíle na Kozlově dojela pro titul mistra ČR.
V sobotu se ve Velké Čermné u Borohrádku konala časovka jednotlivců v rámci Mistrovství ČR sdružení amatérských cyklistů (S.A.C.). Na 17km rovinaté trati si Monika dojela pro 3.místo i přesto že projela trať průměrnou rychlostí 40km/h.
Důležitější  ale tento víkend byl nedělní závod v domácím prostředí. Od 9 hod startovali závodníci ze Starého náměstí podle věkových kategorií. Absolvovali 3 okruhy přes stoupaní na Kozlov, Pazuchu a Suchou ,aby se vrátili přes Němčice a Zhoř zpět do České Třebové a do cíle vystoupali počtvrté serpentinami na Kozlov. Monika se držela od začátku vpředu a kontrolovala si vedení v průběhu celého závodu. Znalost tratě byla výhodou hlavně ve sjezdech. Bohužel noční vydatné srážky velmi poznamenali trať, ale i přes tento problém si domácí závodnice dojela pro vítězství. Zkompletovala tak v letošním roce mistrovské tituly v kategorii masters, protože si na začátku července přivezla vítězství a titul mistryně ČR z časovky, která se konala v Sokolově. Titulem z domácího závodu se tak Monika Veitová kvalifikovala na silniční závod, na mistrovství světa masters do Dánského Aalborgu, kam už měla vyjetou kvalifikaci pro závod v časovce jednotlivců.
Mám velkou radost z toho, že se mi povedlo vybojovat v domácím prostředí vítězství i když po sobotní časovce to nebylo vůbec jednoduché.Trochu zklamáním byla malá informovanost a malý zájem o to, že se na domácí trati na start postavili dva závodníci přímo z České Třebové (na startu také Vít Procházka) a titul v extralize získala také jedna místní rodačka (Jarmila Machačová) , řekla po závodě Monika Veitová.
Nyní po krátkém odpočinku bude Moničina příprava směřovat právě k Mistrovství světa v Dánsku Poděkování patří firmám, které se podílejí na přípravě Moniky Veitové, jsou to : Armat spol. s r.o . Elektro Franc, Zednické práce Brindzák,  Auto Eso, BB Cut, Pivovar Faltus,  Skalický Transport, Autodoprava  Ureš, a R. Houdovi. (Foto Veitovi a M. Šebela)


Josef Menšík je ředitelem gymnázia právě 12  let


Od 1. srpna 2012  nastoupil do funkce ředitele českotřebovského gymnázia Mgr. Josef Menšík. Svou pozici tehdy obhájil jednoznačně v konkurzním  řízení, jeho výsledek pak potvrdila Rada Pardubického kraje. Do funkce jej v závěru školního roku již v červnu 2012 uvedla radní Pardubického kraje pověřená oblastí školství Ing. Jana Pernicová. Faktické předání školy do rukou nového ředitele se pak uskutečnilo na přelomu července a srpna 2012. 
Toho roku předchozí ředitel školy PhDr. Petr Poldauf odešel do důchodu, i když si pak na škole ještě několik let ponechal částečný úvazek - výuku německého jazyka. Ve funkci ředitele byl více než 22 let, když v roce 1990 vystřídal náhle zemřelého Josefa Čebiše.
Josef Menšík působí v pedagogickém sboru českotřebovského gymnázia letos (tedy v roce 2024) právě 32 let, spolupůsobil  tedy na přípravě více než tisícovky absolventů našeho gymnázia. Na školu nastoupil v roce 1992 s aprobací Český jazyk - hudební výchova.  Je současně "odchovancem" této školy, ve školním almanachu k poslednímu 110. výročí založení školy  najdeme jeho jméno mezi maturanty roku 1986. 
Ředitelé školy podle školského zákona obhajují svou pozici (mají - li zájem ve vedení školy pokračovat)  v konkurzním řízení každých šest let. V konkurzním řízení tedy Mgr. Josef Menšík obhájil místo ředitele českotřebovského gymnázia již v roce 2018 a také v letošním roce. Právě mu začíná jeho třetí šestileté funkční období. Do dalších pracovních let přejeme hodně úspěchů jak českotřebovskému gymnáziu, tak jeho (staronovému) řediteli. (mm)

 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku? 


 

Aleš Stránský = nejrychlejší běžec M60+ na Klepáči


Začátkem prázdnin se v Heřmanicíéch u Kráílík sešlo na 150 běžců  aby absolvovali výjimečné závody.  Tím náročnějším je  Výstup na Králický Sněžník  - běh na 14 km s extrémním převýšením.  Takový už před20 lety pořčádal českotřebovský Isdcarewx se startem v Dolní Moravě. Pak běh ztratil zázemí a také podporu ochránců přírody,. už se neběží. Jeho alternativou je běh z Heřmanic, který vede prakticky po státní hranici.  Závod má název Králický Sněžník – Beze stopy. Předpokladem je ohleduplností k přírodě a životnímu prostředí. Délka více než 14 kilometrů, tisícimetrové převýšení.  Odvážlivců, kteří se na Králický Sněžník vydali  bylo letos šest desítek. 
Výsledky běhu na Králický Sněžník:  – muži: 1. Tomáš Křivohlávek (Salomon Team) 1:22:23 hod., 2. Vojtěch Krakovič Vojtěch (Fast and Light) 1:27:35, 3. Tomáš Kechrt (PRIME Sport Expert) 1:28:33. Kompletní výsledky najdete na webu Irscarex ZDE  Běželo 47 mužů a 13 žen.
Druhý závod na Klepáč přilákal osmdesát účastníků mistrovství České republiky veteránů v běhu do vrchu.Trasa měřila přes šest kilometrů s převýšením 630 metrů. Mezi muži zaběhl nejrychlejší čas Pavel Dvořák, ženám dominovala Linda Mrázková. V jednotlivých kategoriích se ovšem na nejvyšší stupínek prosadili i běžci velmi dobře známi z regionálních tratí, jako například Aleš Stránský, Jana Matyášová či Ivana Pešlová.  Dobře si vedl také Martin Vacek, byl druhý v kategorii Muži 55+. Z České Třebové jsem napočítal ve výsledkové listě 6 závodníků. Výsledky ZDE