Českotřebovský deník 202/2024 

                                                       neděle 21. července 2024 


Ještě k problému vývěsních skříněk pohřební služby

Pamětníci si vzpomenou že tzv. "za komunistů"  se smuteční oznámení lepila do vymezené zóny na plakátnicích, pěkně jedno přes druhé. Parte tehdy tiskla v potřebném počtu a na počkání tiskárna MěstNV, kterou v roce 1986 převzalo (možná odkoupilo) JZD Džbánov . Po roce 1990 vznikla soukromá pohřební služby, která po městě zřídila celkem 11 vývěsních skříněk na místech, která existují i dnes (snad s malými změnami, např. u prodejny Křib byla skříň  o 20 metrů  blíž u plakátnice.   Tehdejší skříňky ovšem byly co možná nejlevnější a měly dvě prosklená dvířka otevíraná jako dvoukřídlé dveře. Bylo to velkým předmětem kritiky, ale vydržely dost dlouho  Můžeme si je přiblížit na fotografiích pořízených v srpnu 2003. Myslím, že si hodně lidí na tyto skříňky pamatuje.
Připomínky byly trvalé a donutily pohřební službu investovat do nových moderních kovových skříněk, které jsou instalovány v současnosti. Město je také při převzetí pohřební služby od předchozího soukromého majitele odkoupilo. Přetrvává jen jediná stará vývěsní skříňka na Parníku, která  již dříve zřejmě patřila městu a nemá dvoukřídlé otevírací dveře. Zasloužila by si dnes ale jistě také modernizaci, o tom není pochyb. Ve městě máme nevyužité skříňky, kde bývaly vývěsky úřední desky města a dnes jsou prázdné, ale moderní konstrukce. Zřejmě není provedena "pasportizace".  Možná by mohly sloužit přímo pro Pohřební službu (např). trvale prázdná je jedna ze skříněk na krytu v ulici Pražského nebo ve Slovanské ulici vedle polikliniky AGEL.  Nevím ovšem, jak by byla využita, za využití skříňky musí klienti Pohřební služby platit.
Parník Ústecká - vlevo 16.8. 2003, vpravo dnes 20.7. 2024 
V současnosti jsou však ostatní skříňky v pořádku a na vysoké úrovni. Snad jedinou výjimkou není skříňka sama, ale její umístění mezi kontejnery u bývalé samoobsluhy Pod Jelenicí, to by se nějak mělo vyřešit. Ostatní kontejnerová hnízda ve městě mají stylové oplocení a tady to ještě asi není dořešeno. Podívejme se na několik snímků:

Na snímcích chybí skřínka  u prodejny Křib,  u krematoria a ještě vývěsní skříňka u prodejny Konzum v Brázdově..Současný počet třeba v porovnání s dvojnásobným počtem plakátnic lze považovat za nedostačující. Další  navyšování ale není zcela jednoduché - ne vždy je k dispozici pozemek města a obsluha dalších skříněk by komplikovala situaci. Myslím, že "zastrčená" skříňka u 25 let zrušené samoobsluhy na Zámostí je naopak zbytečná a mohla by sloužit jinde lépe.  Bez jakékoliv investice by především bylo možné využít volnou skříňku na zdi krytu u Nového náměstí a skříňku od vily ZORA bych přestěhoval na městský pozemek u zastávky autobusu u Besedy (u školní jídelny). Osobně mi chybí skříňka na dopravním terminálu, kde je ale problém jejího umístění, měl by to posoudit městský architekt. Mohla by být u chodníku vedle schodů  do Vinohradské ulice - jde o městský pozemek a mnozí si vzpomenou, že zde bývala i plakátnice. Sem bych právě přemístil málo využitou zapomenutou skříňku ze Zámostí. Současný stav kopíruje umístění ze začátku 90. let beze změny.Věřím proto, že  by mohl nastat čas na změny. Zatím to na změnu nevypadá, neboť podle sdělení pohřební služby jsou občané spokojeni, proč to tedy měnit. Připomeňme ale, že žádné skříňky pohřební služby nejsou např. v připojených obcích, ani v Borku.  Tento nedostatek by právě mohlo nahradit zveřejňování smutečních oznámení na městském webu.
Současnou situaci jsem alespoň zmapoval a dávám k úvaze. Přimlouvám se proto, aby i město Česká Třebová začalo o zveřejňování smutečních oznámení  na městském webu reálně uvažovat. Zatím jsem připraven to zařídit já na webu Českotřebovského deníku, díky spolupráci s pohřební službou v lepší kvalitě originálů.  Na ohlášení  služby mám kladné ohlasy  Výhodou je, že si smuteční oznámení nebo vzpomínky na zesnulé můžete přečíst doma  bez sledování vývěsních skříněk pohřební služby, také na mobilu, v České Třebové stejně jako v Praze nebo i v zahraničí. A za zveřejnění nejsou a nebudou žádné poplatky, ve skříňkách pohřební služby nebo v Českotřebovském zpravodaji to tak v případě vzpomínek není.
Shrnutí: Rubrika úmrtí v Českotřebovském deníku bude pokračovat, aby měla veřejnost také dálkový přístup k informacím o zemřelých. Bude zdarma zveřejňovat úmrtí oznámení  v originální kvalitě, pokud je budu z pohřební služby získávat po dobu do 1 měsíce, potom bude uváděn přehled zemřelých v každém měsíci a roce.  Odkaz na stránku Úmrtí najdete ZDE
Rubrika ÚMRTÍ  může také sloužit ke zveřejnění úmrtních oznámení občanů bydlících dlouhodobě mimo Českou Třebovou. V případě zájmu a zaslaných podkladů budeme v této rubrice zveřejňovat tako ZDARMA vzpomínky na výročí českotřebovských občanů. Vzpomínka by byla zveřejněna opět na dobu cca 1 měsíce.  E-mailová adresa na zasílání podkladů pro vzpomínky je mikolecky@probit.cz.

Jaký byl Pověřený úřad s rozšířenou působností v České Třebové, při vzniku v roce 2003


Od 2.1. 2003 pracuje v České Třebové  pověřený úřad, kde lze zajistit řadu věcí, za kterými bylo nutné dojíždět na OkÚ do Ústí nad Orlicí.

Budova Městského úřadu Česká Třebová na Starém náměstí  Spojovatelka:  465 500 111

Kancelář starosty a místostarostů                   tel. 465 500 114 (115)
Kancelář tajemníka                                           tel. 465 500 113            (Bc. Věra Pirklová)
sekretariát, oddělení informatiky, oddělení obrany a bezpečnosti, oddělení personalistiky a mezd
Odbor správní                                                    tel. 465 500 121            (Ing. Jana Hrdinová)
oddělení správních činností (matrika, evidence obyvatel, občanské průkazy, cestovní doklady)
oddělení vnitřní správy (pokladna, podatelna)
Odbor finanční                                                   tel. 465 500 131            (Ing. Radoslav Budil)
finanční záležitosti města poplatky
Odbor majetku města                                          tel. 465 500 141            (Ing. Jiří Smrčka)
bytová agenda, silniční správní orgán 
Odbor sociálních věcí a zdravotnictví              tel. 465 500 161            (Dana Orlichová)
současné oddělení dávek sociální péče, zdravotnictví
Odbor školství, kultury a tělovýchovy                   tel. 465 500 111            (Mgr. Vladislav Kučík)
školství, kultura, mládež, tělovýchova
Odbor rozvoje města i investic                         tel. 465 500 170            (Ing. Karel Švercl)
investiční činnost, státní památková péče, program rozvoje venkova
Odbor výstavby                                                 tel. 465 500 191            (Ing. Jiří Maleček)
stavební úřad
Odbor životního prostřed í                                 tel. 465 500 180            (Ing. Ivana Vrbická)
ochrana ovzduší, odpadové hospodářství, ochrana přírody a krajiny, ochrana ZPF, lesní hospodářství, myslivost, vodoprávní úřad
Odbor právní                                                      tel. 465 500 111            (Mgr. Jitka Kocourková)
oddělení pro přestupky

Budova bývalého sídla společnosti TEZA s.r.o. v Habrmanově ulici

Živnostenský úřad                                              tel. 465 500 251 - 5            (Stanislava Řeháková)
oddělení registrace, oddělení kontroly
Odbor sociálních věcí a zdravotnictví                tel. 465 500 261 - 5             (Dana Orlichová)
Veškeré agendy, které doposud občané vyřizovali na okresním úřadě v sociální oblasti – např. mimořádné výhody, opatrovnictví, osvojení, pěstounská péče, poradce pro příslušníky národnostních menšin.

Budova současného Okresního úřadu Ústí nad Orlicí ve Smetanově ulici    Spojovatelka: 465 711 111

Odbor dopravy  evidence vozidel, evidence řidičů, bezpečnost provozu, provoz na pozemních komunikacích
Městský úřad Ústí nad Orlicí, Sychrova 16 Spojovatelka:  465 514 111  Problematiku civilní služby a protidrogového koordinátora bude na základě uzavřené veřejnoprávní smlouvy zajišťovat Město Ústí nad Orlicí

Nová budova pro "dopravní inspektorát" se teprve  v srpnu 2003 dokončovala

V areálu služeb v Podbranské ulici, tzv. "komunále" pracovali přes léto pracovníci firmy Stapo na rekonstrukci bývalého objektu pro prodej vozů firmy Hác a pozdějšího centra autoopravny na administrativní budovu města, kde bude umístěn dopravní odbor pověřeného úřadu. Budova byla spojena optickým kabelem s radnicí a napojena na informační systém státu, je zde vybudován bezbariérový příchod. Vše tedy nasvědčuje tomu, že se podaří včas zajistit i přestěhování pracovníků a jejich agendy  evidence vozidel a řidičských průkazů ze stávajících prostor v budově bývalého Okresního úřadu  a všichni řidiči to budou mít na úřad blíž. Bude to potřeba, neboť nás všechny čeká např. výměna řidičských průkazů   Po otevření nového úřadu se podstatně zvýši v tomto areálu dopravní provoz a proto bylo předem schváleno jednosměrné dopravní řešení s výjezdem kolem budovy Kapounova Mlýna. Zde je třeba rozšířit komunikaci a "ubrat" z plochy stávající sběrny surovin. Zatím se na tomto úkolu však dosud nic neudělalo. Brzo bude zima a pak budou úpravy vozovek jen těžko možné.

Chodník administrativně zrušený stále existuje.  Od roku 2003 do dneška !

Na obrázku je ušlapaný chodník, kterým si občané zkracují cestu z ulice F.V. Krejčího směrem k Bille. Chodilo se tudy  vždy, ale byla snaha tuto cestičku, vedoucí těsně kolem plotu sousedního soukromého pozemku  chodcům "nedoporučit" a tak pozemek zatravnili s tím, že je nutné dojít až k budově Tezy, kde je pro všechny upravený široký chodník. Ušlapaný trávník  dokazuje, že to bylo jen zbožné přání.  Těžko lze tudy cestu zakázat, je-li kratší a na kterou byli lidé zvyklí. To by zde muselo být zábradlí. A tak se spíše přimlouváme za zlegalizování cesty, občané, kteří ji využívají budou potěšení a myslím že na svých právech nebude nikdo krácen. Chodí se totiž tudy stejně. Fotografie je ze srpna 2003.

Dnes po 21 letech v roce 2024 je to stejné, jen stromy vyrostly. Snaha o vybudování během let byla, ale problémem  bylo vždy to že se nejedná o pozemek města, ale pozemek patřící Bille. Dnešní pohled na problém je ale jiný, město může investovat i do chodníkuj na pozemku jinéjo majietle, bude-li mít souhlas. Takže to může být třeba námět do participativního rozpočtu.

Podobný problém byl i s dalším frekventovaným přechodem přes Litomyšlskou ulici od Tomkových směrem k Novému náměstí.  Bylo odsouhlaseno i zastupitelstvem, že se nebude obnovovat, neboť není na vhodném místě. Chodci tudy chodili stejně, jenže na polovyznačeném a polosmazaném přechodu neměli přednost. Dnes již Litomyšlská ulice prošla modernizací a tento problém je vyřešen. Značený přechod je u Besedy a u Billy, mezitím u nově zřízené zastávky Trávník je tzv. místo pro přecházení, tedy bez přednosti. Frekvence chodců i automobilů je na tomto místě vysoká a  chodí zde mnoho školáků.  Ráno před začátkem školy zde hlídají strážníci městské policie. Při cestě ze školy  už nikoliv...

Knihovna v Kozlově končí, ale obyvatelé o knihy nepřijdou

V srpnu letošního roku bude ukončen provoz knihovny v Kozlově. Čtenářům, kteří chtějí i nadále číst, ale nemohou navštěvovat knihovnu v České Třebové, umožníme zapojení do dovozu knih až domů. Objednané dokumenty doručujeme zpravidla jednou za měsíc. Služba funguje pouze pro registrované čtenáře knihovny.
Provoz obecní knihovny zůstává zachován ve Skuhrově a Svinné.
Skuhrov   úterý 17:00–19:00   pátek 16:00–19:00
Svinná      středa 17:00–19:00
Dále poskytujeme podporu a knihy formou výměnného fondu knihovnám v obcích Damníkov, Přívrat, Třebovice, Zhoř, Rybník a Semanín. Nabídka knih je pravidelně aktualizována, nechybí žádané novinky oblíbených spisovatelů.

Obchvat Dašic bude spuštěn 26. srpna

V tomto týdnu se uskutečnil jeden z posledních kontrolních dnů na stavbě obchvatu Dašic. Téměř tři kilometry dlouhá stavba bude v režimu zkušebního provozu spuštěna pro veřejnost 26. srpna. Stavba výrazně uleví městu Dašice, jehož centrem na dálnici D35 jezdí několik tisíc aut denně.
Nový obchvat Dašic, který bude sloužit jako přivaděč na dálnici D35 od krajského města, vede kolem jižního okraje města a napojuje se na dálniční sjezd mezi Dašicemi a Komárovem. „Stavba přinesla řadu výzev, jako je přemostění řeky Loučné, vybudování podchodu nebo opěrných zdí. Nyní se blížíme k jejímu ukončení a na konci srpna začne sloužit řidičům,“ řekl náměstek hejtmana Michal Kortyš zodpovědný za oblast dopravy.
Po otevření obchvatu se zklidní provoz automobilů v Dašicích. „Tato mimořádně důležitá stavba odvede dopravu z centru města Dašic, kudy roky jezdila jak osobní auta, tak kamiony. Celkové náklady, stavební i nestavební, dosáhly částky přibližně 700 milionů korun s DPH a projekt je spolufinancován Státním fondem dopravní infrastruktury. Na místě proběhl podrobný záchranný archeologický výzkum, který sám o sobě vyšel téměř na 85 milionů korun,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Obyvatelé Dašic už konec stavby a její otevření vyhlížejí. „Tento významný infrastrukturní projekt přinese řadu výhod, včetně snížení dopravní zátěže v centru města, zvýšení bezpečnosti pro chodce a cyklisty a zlepšení plynulosti silničního provozu. Projíždění velkých nákladních automobilů středem města dlouhodobě sužovalo život občanů Dašic. Hluk a vibrace způsobené těžkou dopravou nejen narušovaly každodenní klid, ale také způsobovaly poškození domů a infrastruktury. Nový obchvat tuto situaci výrazně zlepší, protože nákladní doprava bude nyní vedena mimo hustě obydlené oblasti. Očekává se tedy, že projekt pozitivně ovlivní kvalitu života obyvatel Dašic a usnadní cestování pro místní i návštěvníky,“ sdělila starostka Dašic Pavla Žídková.
Podchod a kruhové křižovatky se otevřely v předstihu
Nově vybudovaný podchod byl zpřístupněn veřejnosti už před několika týdny. „Děti z Kostěnic chodí do Dašic do školy a celkově je tato trasa hojně využívaná. Proto jsme se s městem dohodli, že součástí stavby bude podchod. Ten bude po dokončení stavby předán do společné údržby městu, které bude zajišťovat zejména letní a zimní údržbu. V minulých týdnech silné deště prověřily jeho odvodnění a funguje dobře,“ uvedl Kortyš. V podchodu je osvětlení, stěny jsou pokryté speciálním nátěrem proti sprejerům a město má v úmyslu instalovat sem v zájmu bezpečnosti i kamerový systém.
Již před časem, v srpnu a září roku 2023, se otevřely dvě kruhové křižovatky na začátku a na konci obchvatu. Otevření obchvatu v režimu zkušebního provozu, kdy v časovém období přibližně jednoho roku bude probíhat měření hluku, je naplánované na 26. srpna. „Stavebníci na kontrolním dnu potvrdili, že tento termín platí. Po otevření budou pokračovat drobné dokončovací práce,“ řekl Kortyš.
V plánu je i obchvat Zminného
V budoucnu se obchvat Dašic napojí na plánovaný obchvat Zminného. V místě budoucí stavby v současné době probíhá záchranný archeologický průzkum a výstavba přístupové komunikace od obce Žižín, která je náhradou za zrušený železniční přejezd. Ten byl v kolizi se plánovanou stavbou. Samotná novostavba silnice by mohla být zahájena v druhé polovině roku 2025 s předpokládanými investičními náklady ve výši 420 milionů korun včetně DPH.

   

Pardubické gymnázium Dašická bude mít na střeše fotovoltaiku


Pardubický kraj postupně pokračuje v přípravě na budování fotovoltaických elektráren v rámci objektů škol či zdravotnických zařízení. Krajští radní na svém posledním jednání potvrdili záměr na vybudování fotovoltaické elektrárny s výkonem 180 kWp v areálu Gymnázia Dašická v Pardubicích.
 „V rámci našich středních škol se snažíme vytipovávat objekty, které jsou vhodné pro umístění fotovoltaických elektráren tak, abychom byli schopni zvýšit energetickou soběstačnost našich zařízení. Tato opatření jdou samozřejmě ruku v ruce s dalšími projekty na energetické úspory. Proto, aby byla tato opatření úspěšná a reálně se nám podařilo snížit spotřebu škol a výdaje na energie, se musí jednat vždy o balík opatření,“ vysvětlil krajský radní pro oblast školství Josef Kozel.
V případě Gymnázia Dašická je projektový záměr schválen již od září 2022. „Projekt byl zadán a projektován pro střechy na budovách A, B C, D. Na základě zpracované energetické studie proveditelnosti byla vyloučena plocha střechy objektu D z důvodu velkého zastínění panelů. Po detailním statickém posouzení střech určených k instalaci fotovoltaických elektráren včetně energetického posouzení byla plocha střech vhodných k instalaci snížena. Celkový výkon elektrárny je nově projektován na 180 kWp. Aktuální předpokládané náklady činí 11,2 milionu korun,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Stejně jako v případě dalších projektů kraj na instalaci fotovoltaických elektráren hledá evropské zdroje. „I přes úpravy v projektu máme stále schválené spolufinancování z výzvy Operačního programu životní prostředí, které se pohybuje ve výši přibližně 4,8 milionu korun. V rámci každého projektu vždy zvažujeme, jaká je návratnost. Jednotlivé projekty pečlivě přehodnocujeme, stejně tomu bylo v případě Gymnázia Dašická. Některé střechy totiž nejsou vzhledem k zastínění, sklonu či statice vhodné k umístění panelů. Proto věnujeme všem projektům maximální pozornost,“ řekl krajský radní pro evropské fondy a regionální rozvoj Ladislav Valtr.



 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?