Českotřebovský deník 203/2024 

                                                       pondělí 22. července 2024   


V pondělí 22. července 2024 bude mimořádné jednání zastupitelstva


Hlavním úkolem je doplnění stavu ve vedení města a v radě města, kde jsou po odstoupení Nestraníků volná místa. Od tohoto odstoupení již byla napsána nová koaliční smlouva mezi 3PK a zástupci ODS která zajišťuje v zastupitelstvu většinu 14 hlasů. Bude zde vlastně více změn. Dosud  jsme od roku 1990 do dneška  měli starostu a dva místostarosty, kteří měli určené pořadí - statutárním zástupcem starosty byl vždy určen I. místostarosta. V minulém volebním období to byl Dalibor Zelený, v tomto volebním období Zuzana Nejedlá.  Nejdříve tedy musí zastupitelé rozhodnout o změně, tedy schválit uvolněnou místostarostku Petru Válkovou jako statutárního zástupce starosty při jeho nepřítomnosti a rozhodnout o tom, že druhý místostarosta bude neuvolněný. V řadě měst to tak mají. Např. v Ústí nad Orlicí mají starostu Petra Hájka, jednoho uvolněného místostarostu(Jiří Preclík) a dva místostarosty neuvolněné (Pavel Svatoš a Matouš Pořický). V Litomyšli mají jen starostu Daniela Brýdla  jednoho místostarostu Radomila Kašpara.  Na post neuvolněného místostarosty je dle nové koaliční smlouvy navržen MUDr. Martin Formánek. Je to logické, druhá koaliční strana potřebuje mít také zástupce ve vedení města. Dalším problémem bude doplnění rady města, která je nyní po odstoupení Nestraníků jen šestičlenná.  Také na to podepsaná koaliční smlouva pamatuje. Radu města byla měla doplnit podle nového návrhu Tereza Hýblová, která již po volbách v radě zasedala, ale byla loni na podzim pro rodinné a pracovní problémy vystřídána Martinem Netolickým. Nyní tedy její problémy zřejmě pominuly a zase se má do rady města vrátit. Dalším novým členem rady města má být zástupce druhé koaliční strany ODS, což může být jedině Mgr. Marek Hylena, Nikoho dalšího v zastupitelském sboru nemá ODS k dispozici. Možná je dobře i napsat, že ani jeden ze zastupitelů za ODS není členem této strany, takže vliv ODS bude vlastně uplatněn prostřednictvím nominovaných osobností. Martin Formánek ovšem zastupuje ODS v zastupitelstvu již řadu volebních období.    Rada je zatím dle zákona o obcích a dosavadních zvyklostí devítičlenná a měla by mít i logicky lichý počet svých členů. Poslední deváté místo nyní zůstane neobsazeno. ODS dalšího kandidáta nemá a a převaha 3PK v radě je i tak hodně vysoká. To ovšem neplatí o zastupitelstvu, kde je poměr radniční koalice vers. opozice nyní těsný 14:13.
Jednání mimořádného zastupitelstva města  začíná v 15 hodin, opět bude pořízen přímý přenos a poté záznam. Zde bude zajímavé především sledovat kolik zastupitelů se mimořádného jednání zúčastní, protože  je doba dovolených. S červencovým termínem jednání dopředu  jistě nikdo ze zastupitelů předem nepočítal a nelze jim tedy vyčítat případnou absenci jako schválnost.

Na Pekláku dovolenkový režim = plné využití služeb

Počasí přálo, také zájem bikerů tomu odpovídal. Nebyly žádné velké fronty, ale  klidný prázdninový režim. V minikempu se parkovalo a problémy podle všeho nebyly. Bikerezort Peklák je o letních dnech v podstatě jediným místem ve městě kam míři dovolenkoví návštěvníci. Zatím zejména pro místní je nový blízký zatím víkendový cíl a to Chata Maxe Švabinského na Kozlovském kopci a tamní rozhledna. Tam se pokusím vydat co nejdříve.

Parní vlak vedený lokomotivou "Němka" byl na velké okružní jízdě

V sobotu se uskutečnila další nezapomenutelná parní jízda historického vlaku KRÁLICKÝ SNĚŽNÍK, tentokrát spojující Pardubický a Královéhradecký kraj. Na nádraží v Ústí nad Orlicí se shromáždilo mnoho nadšenců, aby sledovali majestátní odjezd historické soupravy. Vlak vyrazil z Dolní Lipky, projel městy Letohrad, Ústí nad Orlicí, Choceň, Pardubice a pokračoval do Hradce Králové. Odtud se přes Týniště nad Orlicí a Kostelec nad Orlicí dostal do Žamberka a zakončil svou cestu zpět v Dolní Lipce. Celá jízda byla jedním z posledních parních zážitků na koridorové trati a přinesla nezapomenutelné momenty nejen pro děti, ale i pro dospělé, kteří si užívali nostalgii a kouzlo starých časů. Další jízda je naplánovaná už na příští sobotu 27.7. Informace a jízdní řád pro další jízdy najdete na vlaky.pardubickykraj.cz
ČESKOTŘEBOVSKÁ SPOLEČNOST CZ LOKO
SI PŘIPOMNĚLA 175 LET OD SVÉHO ZALOŽENÍ - V JIHLAVĚ !

Železniční dílny v České Třebové byly  uvedeny do provozu v roce 1849, tedy právě před 175 lety. Tehdy byly součástí vznikajícího významného železničního uzlu Česká Třebová na budované olomoucko - pražské dráze. Tehdejší provozní potřeby, umístění nádraží, výtopny a dílen projektoval Ing. Antonín Jüngling. Jeho plán dostavby dílen byl schválen nejvyššími úřady ve Vídni v roce 1848. Jako zajímavost můžeme vzpomenout tu skutečnost, že v tomto prvním období dráhy u nás vše podléhalo jednomu přednostovi. Letos od této události uplynulo 175 let. Je to tedy výroční vhodné nejen k zaznamenání, ale i k oslavě či připomínce.
CZ LOKO k tomuto výročí dokonce vydalo publikaci, kterou však pokřtila a propagovalo nikoliv u nás, ale dne 1. června v Jihlavě, kde pořádalo "Den s CZ LOKO". Zde to mělo mělo  jiný důvod, neboť  hlavním cílem společnosti bylo představit veřejnosti rychle se rozvíjející závod CZ LOKO, který se stal hlavním výrobním provozem společnosti. Na Vysočině už CZ LOKO už třicet let pod značkou CZ LOKO vyrábí nyní v nově vybudované hale. V Jihlavě se na tom podílí už 280 pracovníků, kteří loni vyrobili 46 nových lokomotiv, z nichž devět představovaly čtyřnápravové EffiShuntery 1000. Tedy prakticky jedna týdně!
Den otevřených dveří se při předcházejících výročích pořádal vždy v českotřebovském hlavním závodě. Připomeňme třeba ten poslední vydařený s úspěšným moderátorem Leošem Marešem. Zdejší závod se nyní stal spíše servisním střediskem. A tak  hlavní oslava českotřebovského výročí  se konala letos 1. června v Jihlavě:  Trasa vedla přes svařovnu, lakovnu, montážní halu a kompletaci. Všude informační cedule i sami ti, co zde běžně pracují. Snadno rozeznatelní v bílém jubilejním tričku a s modrým kloboučkem na hlavě A k tomu i několik komentovaných prohlídek. Lidí bylo tolik, že místy bylo i těsno.  Na volném prostranství mezi montážními halami vznikl dětský koutek, opodál jezdila šlapací drezína a k prohlídce zvalo plno lokomotiv, včetně té nejnovější DualShunter 2000. A na vyloučené koleji pasažéry vozila speciální „muvka“. I když to chtělo trochu trpělivosti vystát si frontu. A to nebylo všechno. V zadní části nové montážní haly se jako had vinula modulová železnice a obdivovaly se modely železničních vozidel.  Zadní část areálu patřila kultuře a občerstvení. Na podiu se střídala kouzelnická vystoupení Martina Kellmana s koncertem Olgy Lounové a křtem knihy 175 let CZ LOKO o historii a současnosti firmy. U ní byli hokejisté a představitelé jihlavské Dukly, mezi jejíž významné sponzory firma patří. Cestou zpátky se bylo možné ještě zastavit u brány, kde měli své zázemí hasiči a Záchranná služba Kraje Vysočina.
Byl to opravdu vydařený Den s CZ LOKO. Na Vysočině. Na Českou Třebovou, kde to všechno vzniklo, se zapomnělo. Připomeňme si to. (mm)
FK Česká Třebová a MOL CUP 2024/2025

Pohár FAČR, od července 2015 podle sponzora zvaný MOL Cup je česká fotbalová soutěž, zastávající funkci národního poháru. Po vzoru FA Cupu, nejstarší soutěže tohoto typu, zde nastupují celky napříč spektrem českých fotbalových ligových soutěží a je zde uplatněn vyřazovací systém. Soutěž byla založena v roce 1993 a přímo navázala na Český pohár, který se, jako součást Československého poháru, konal od roku 1969. Pořadatelem je Fotbalová asociace České republiky. Vítěz poháru se kvalifikuje do Evropské ligy UEFA, v minulosti se kvalifikoval do Poháru vítězů pohárů a v letech 2017 a 2019 do Česko-slovenského Superpoháru. Nejúspěšnějším klubem je AC Sparta Praha, která pohár od roku 1993 vyhrála celkem osmkrát a z nějaké formy českého poháru má celkem 21 prvenství.
Nynější formát rozděluje soutěž na několik etap. Do jejího předkola či úvodního kola nastupují pouze týmy z nižších pater systému ligových soutěží v Česku. Do druhého kola potom i 11 celků z aktuálně hraného ročníku Fortuna ligy, k nimž se ve 3. kole přidává čtveřice nejlepších celků uplynulého ročníku Fortuna ligy a obhájce trofeje. Hraje se jednokolově na hřišti týmu z nižší soutěže. Ve 3. kole se mezi profesionální týmy z 1. a 2. ligy v případě vzájemného utkání losuje pořadatelství. Počínaje 4. kolem (osmifinále) neplatí ani toto pravidlo. Pokud tedy postoupí celek z 3. ligy nebo nižší soutěže do osmifinále, nemá zaručeno, že bude hrát utkání na domácí půdě.Od roku 2018/19 se hraje pouze 1 zápas, tzv. odvety jsou zrušeny. Finále se hraje od roku 2019/20 na hřišti hůře postaveného finalisty v ligové tabulce.
FK Česká Třebová vyhrál krajský pohár hejtmana Pardubického kraje a postupuje  do celostátního pavouka. Zde se v předkole potká v sobotu 3. srpna  od 17 hodin na hřišti pod Jelenicí s dobře známým klubem z loňského ročníku krajského přeboru - FK Horní Ředice. Při posledních vzájemných měřeních sil byl českotřebovský klub úspěšnější jak v pohárovém tak mistrovském utkání krajského přeboru. Horní Ředice vyhrály krajský přebor a jsou nyní mužstvem divizním. Možná získaly posily a budou tedy tvrdším oříškem než dosud. V každém případě se mají fanoušci fotbalu uprostřed prázdnin na co těšit  - na pohárový zápas předkola MOL cupu Po Jelenicí.
PSALO SE PŘED 20 LETY V ROCE 2004
První světová válka a Orlickoústecko   Nakladatelství Oftis vydalo na jaře publikaci  Jiřího Cihláře pod názvem První světová válka a Orlickoústecko. Autor popisuje mezinárodní situaci, která znamenala pro evropské národy čtyři roky bídy, utrpení, zmařených lidských životů a novou mapu Evropy. Hlavní náplní knížky je popis událostí v našem regionu. Knížka využívá podrobné znalosti Jiřího Cihláře z regionální problematiky a čerpá z řady pramenů. Zajímavé však je, že ani jeden z nich není s odkazem na zdroje v České Třebové.  Jsou zde však některé fotografie z událostí v našem městě.  Třicet tři stran je rozděleno do několika kapitol, ve kterých si autor všímá průběhu mobilizace, celkové politické situace, stavu školství, zásobování obyvatelstva a následného přídělového systému, válečné propagandy a protiválečných vystoupení až po 28. říjen roku 1918.  Čtenář by si však možná přál nějaké detailnější rozdělení, např. na události v různých lokalitách a městech, které autor často spojuje a porovnává. Čtenář, který není detailně seznámen s problematikou se tak v souvislém toku textu se někdy začíná brzo ztrácet.
Poznámka: V roce 2018 vyšla v České Třebové  jiná publikace Martina Šebely I. světová válka a Česká Třebová, která se nedá s knížkou Jiřího Cihláře vůbec srovnávat, ani "na váhu", ani na obsah a její členění.  Martin Šebela si dal s touto publikací opravdu velkou práci.
Olawský plenér za účasti českotřebovských výtvarníků
Olawský plenér je každoroční letní akcí, které se  účastní umělci z celého Polska a také ze zahraničí. Letos se koná již jeho devátý ročník. Před několika lety se této akce zúčastnil také českotřebovský výtvarník Pavel Langhans. Na letošní rok dostaly od olawského místostarosty Mgr. Jerzyho Hadrysze pozvání do Olawy členky českotřebovské skupiny Maxmilián. 
V pondělí 26. 7. 2004 odjely na týden do Olawy první dvě zástupkyně výtvarné skupiny Maxmilián Mgr. Marta Demelová a Ludmila Mašková Zahájení plenéru patřilo vernisáži výstavy nejúspěšnějších prací loňského plenéru.v galerii Oko v centru města.  Při této příležitosti došlo také ke vzájemnému seznámení účastníků plenéru s představiteli města, nejvýznamnějšími místními výtvarníky a představiteli kultury. Druhý den po prohlídce města a městského úřadu se již  někteří účastníci pustili do práce,  někteří zatím pouze do obhlídky terénu…Třetí den byl určen k návštěvě místního řezbáře Jaroslava Furgaly, a poté návštěvě Wroclavi. Zbytek dne strávili účastníci malováním v terénu, především na březích řeky Odry. Večery pak trávili diskusemi pod širým nebem, při kterých si vyměňovali zkušenosti nebo prohlíželi katalogy autorských prací jednotlivých účastníků.  V sobotu došlo ke střídání, místo výše jmenovaných přijely Alice Formánková a Pavla Klimešová. (snímek www.ceska-trebova.cz)
Parta studentů Ostravské univerzity opět tvoří v České Třebové. Česká Třebová se stala v letošním roce již potřetí na letní měsíce domovem skupiny studentů výtvarníků Ostravské univerzity. Pod záštitou vedoucího katedry výtvarné výchovy zde vznikají i  letos sochařské práce podle předem připravených modelů v prostorách Depa kolejových vozidel. Město podpořilo i letos skupinu finanční dotací ve výši 70 tisíc Kč.  Skupina, jejímž členem je známý  talentovaný českotřebovský výtvarník Bohuslav Špaček  je u nás vlastně jako doma. Dík za mnoho také patří rodině Špačkově, která pobyt pomáhá sponzorovat. Práce jsou zatím ještě v začátcích, postupně se za skupinou výtvarníků vypravím i s fotoaparátem, zatím by  to bylo předčasné, zatím výtvarníci pracuji především na kostrách budoucích sochařských děl.Práce z letošního letního semináře by měla ozdobit např. park na Zámostí nebo u krytého plaveckého bazénu. Díky práci této skupiny máme od roku 2002 v Javorce řadu nyní již populárních betonových soch. Loni vznikla díla  na téma "Svařování". Letos - v roce 2004 - se akce opakuje do třetice.

Městské muzeum před 25 lety


Autor: Jiří Pištrora, 1999. Muzeum tehdy mělo kancelář ve II. patře Národního domu a depozitář na náměstí 17. listopadu v Borku.   
Činnost muzea můžeme rozdělit do několika částí. Je to rozšiřování sbírkového fondu, vydávání publikací, seznamování veřejnosti pomocí článků v tisku o sbírkách muzea a vlastní práci muzea, výstavní činnost, evidence sbírek převedením na počítač, údržba a oprava sbírkových předmětů, pomoc badatelům v rámci působnosti muzea, všestranná spolupráce s muzei regionu výměnou informací i výstavními předměty, udržování písemných styků s českotřebovskými rodáky bydlícími mimo Českou Třebovou.
Do přírůstkové knihy sbírkových předmětů a knih přibylo 889 položek s 1391 kusy. V tomto počtu jsou fotografie, knihy, různé písemné doklady, obrazy, plastiky, hodiny, betlémy, domácí a řemeslnické potřeby, různé přístroje a další. Jedním ze vzácných darů byl pravěký sekeromlat nalezený ve Skuhrově. Pan Jar. Chadima jej daroval našemu muzeu.
Sbírkový fond se rozšiřuje dary od občanů či organizací, nákupem nebo vlastním sběrem. Nejvíce sbírkových předmětů se získává dary od občanů. Jim především patří dík za uchování předmětů, písemností či knih, které umožní budoucím generacím nahlédnout jak žili naši předkové. Nesmí se ani podceňovat sbírání současně užívaných předmětů, které se za několik let stávají zrcadlem našeho nynějšího života. Bohužel, stále mnoho lidí si neuvědomuje, že předměty užívané v současnosti jsou za určitou dobu věcmi minulosti, věcmi historickými. Kdo ví dnes, co je to loučník, kratiknot nebo tyčkrle – a přece tyto věci se dříve vyskytovaly téměř ve všech domácnostech.
V minulém roce jsme vydali v rámci edice “Zajímavosti z České Třebové a okolí” 13. svazek “Lidové zvyky a obyčeje na Českotřebovsku” (autor Mgr. Jan Šebela, kresby Lubomír Wagner) a publikaci “HŘÍVA” (tj. starý název Třebovských stěn). Napsal ji a plně sponzoroval českotřebovský občan Josef Tomáš žijící dlouhá léta v Austrálii a vzpomíná v ní na své mládí prožité v České Třebové. Životní příběhy jsou doplněny fotografiemi Karla Aligera. Všechny publikace vydané muzeem je možno zakoupit v kanceláři muzea (budova Kulturního klubu v Kozlovské ulici) nebo v knihkupectví “Paseka”. K vydání je připraven 14. svazek “Zajímavostí” pod názvem “Hrnčířský cech v České Třebové”. Dále byly vydány dvě pohlednice České Třebové.
V rámci muzea jsme uspořádali v roce 1999 celkem 4 výstavy z různých oborů (fotografie, kresby, výšivky, betlémy) s účastí 4500 osob. Největší zájem byl opět o výstavu betlémů, jednak ve výstavní síni kina Svět a dále v depozitáři muzea v Borku. Poměrně vysoká účast na výstavách nasvědčuje tomu, že o výstavy je zájem. Bohužel, nemůžeme prezentovat trojrozměrné předměty z depozitáře, protože nejsou ve výstavní síni vitríny. Je zarážející, že v místních novinách při kritice kulturní činnosti ve městě nebyla ani zmínka o výstavách a o činnosti muzea.
Evidence sbírkových předmětů na počítači je akcí celostátní a to většinou podle programu DEMUS, vytvořeného v muzeu v Brně. Je to práce náročná a dlouhodobá už z toho důvodu, že v našem muzeu je realizována sice mladými lidmi znalými práce na počítačích, ale pouze na krátký pracovní úvazek. Počítačového odborníka bychom vzhledem k náročnému požadavku na platové zařazení nezaplatili. Rovněž na náročné práce údržby a opravy sbírkového fondu jsou v muzeu dobrovolní pracovníci. Stálými spolupracovníky jsou: Josef Hubálek, Mgr. Jan Šebela, Lubomír Wagner, Radomír Wagner a Josef Vopařil a další, kteří si nepřejí být jmenováni. V případě potřeby vypomáhají další příznivci muzea. Bez jejich obětavosti si nedovedu činnost muzea představit. Jejich práce na veřejnosti se projeví, až bude mít muzeum vlastní budovu a tím i možnost vystavovat trojrozměrné předměty z depozitáře. Jim všem patří upřímný dík za jejich spolupráci.
Spolupráce s muzei regionu především spočívá vzájemnými zápůjčkami předmětů na výstavy. Zapůjčili jsme různé předměty do muzea v Lanškrouně, Ústí nad Orlicí, Žamberku, Vysokého Mýta, Svitav, Moravské Třebové, Prostějova, Vyškova, Rychnova nad Kněžnou. Betlémy zapůjčené mimo muzea shlédli zájemci v Ústí nad Orlicí, Poličce, Hradci Králové a před několika roky také v Lucernu ve Švýcarsku. My naopak jsme si vypůjčili na výstavy betlémy z Prostějova a Třebechovic pod Orebem. Správce českotřebovského muzea je členem kolegia muzeí a galerií Východočeského regionu (oblast Pardubice), kde získává zkušenosti z provozu dalších muzeí. V muzeu pracujeme ve skromných podmínkách, ale za všechny spolupracovníky mohu prohlásit, že rádi a těší nás zájem veřejnosti o Městské muzeum. Těm, kteří pochopili význam muzea a všem uvedeným dárcům patří náš upřímný dík.
 Seznam dárců:
Jiřina Bartasová - Jaroslav Chadima, Skuhrov  - Jan Skalický J. Benátský -  Věra Jiskrová  - paní Soběslavská, Praha, Karel Bělka  - Jiří Josefík, Praha  - Marie Sotonová, MUDr. Lubomír Blodík  - Jiří Karen, Praha  - J. Stránský, Marie Borgstedt, Švédsko  - Jana Klumparová  - Martin Šebela, František Brokeš  - Martin Klusáček  - Jan Škeřík, Anna Broulíková  - Jana Křížková  - Eva Šouláková, Depo ČD, Česká Třebová  - RNDr. Miroslav Malkovský -  manželé Štanclovi, FIKO – tiskárna  - Vlastimil Mehl  - Jar. Steinerová, Věra Filová, Praha -  MěÚ Česká Třebová  - Karel Švercl, manželé Froňkovi  - neznámý dárce  - prof. M. Tesařová, Antonín Hampejs -  Zdeněk Orlich  - Ing. Miroslav Unzeitig, Liberec,  Vladimír Hampl -  MUDr. Stanislava Peková  - Stanislava Valachová, Vladislav Hasala, Strážnice  - Zdeněk Petraš -  Marie Voleská, Jarmila Horská  - Olga Preislerová  - Josef Vopařil, Josef Hubálek  - paní Reichlová  - Alena Zapletalová, Lubomír Hýbl  - Anna Rumlerová,  - Praha Jiří Zeman
Knihovna v Kozlově končí, ale obyvatelé o knihy nepřijdou

V srpnu letošního roku bude ukončen provoz knihovny v Kozlově. Čtenářům, kteří chtějí i nadále číst, ale nemohou navštěvovat knihovnu v České Třebové, umožníme zapojení do dovozu knih až domů. Objednané dokumenty doručujeme zpravidla jednou za měsíc. Služba funguje pouze pro registrované čtenáře knihovny.
Provoz obecní knihovny zůstává zachován ve Skuhrově a Svinné.
Skuhrov   úterý 17:00–19:00   pátek 16:00–19:00
Svinná      středa 17:00–19:00
Dále poskytujeme podporu a knihy formou výměnného fondu knihovnám v obcích Damníkov, Přívrat, Třebovice, Zhoř, Rybník a Semanín. Nabídka knih je pravidelně aktualizována, nechybí žádané novinky oblíbených spisovatelů.

Obchvat Dašic bude spuštěn 26. srpna

V tomto týdnu se uskutečnil jeden z posledních kontrolních dnů na stavbě obchvatu Dašic. Téměř tři kilometry dlouhá stavba bude v režimu zkušebního provozu spuštěna pro veřejnost 26. srpna. Stavba výrazně uleví městu Dašice, jehož centrem na dálnici D35 jezdí několik tisíc aut denně.
Nový obchvat Dašic, který bude sloužit jako přivaděč na dálnici D35 od krajského města, vede kolem jižního okraje města a napojuje se na dálniční sjezd mezi Dašicemi a Komárovem. „Stavba přinesla řadu výzev, jako je přemostění řeky Loučné, vybudování podchodu nebo opěrných zdí. Nyní se blížíme k jejímu ukončení a na konci srpna začne sloužit řidičům,“ řekl náměstek hejtmana Michal Kortyš zodpovědný za oblast dopravy.
Po otevření obchvatu se zklidní provoz automobilů v Dašicích. „Tato mimořádně důležitá stavba odvede dopravu z centru města Dašic, kudy roky jezdila jak osobní auta, tak kamiony. Celkové náklady, stavební i nestavební, dosáhly částky přibližně 700 milionů korun s DPH a projekt je spolufinancován Státním fondem dopravní infrastruktury. Na místě proběhl podrobný záchranný archeologický výzkum, který sám o sobě vyšel téměř na 85 milionů korun,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Obyvatelé Dašic už konec stavby a její otevření vyhlížejí. „Tento významný infrastrukturní projekt přinese řadu výhod, včetně snížení dopravní zátěže v centru města, zvýšení bezpečnosti pro chodce a cyklisty a zlepšení plynulosti silničního provozu. Projíždění velkých nákladních automobilů středem města dlouhodobě sužovalo život občanů Dašic. Hluk a vibrace způsobené těžkou dopravou nejen narušovaly každodenní klid, ale také způsobovaly poškození domů a infrastruktury. Nový obchvat tuto situaci výrazně zlepší, protože nákladní doprava bude nyní vedena mimo hustě obydlené oblasti. Očekává se tedy, že projekt pozitivně ovlivní kvalitu života obyvatel Dašic a usnadní cestování pro místní i návštěvníky,“ sdělila starostka Dašic Pavla Žídková.
Podchod a kruhové křižovatky se otevřely v předstihu
Nově vybudovaný podchod byl zpřístupněn veřejnosti už před několika týdny. „Děti z Kostěnic chodí do Dašic do školy a celkově je tato trasa hojně využívaná. Proto jsme se s městem dohodli, že součástí stavby bude podchod. Ten bude po dokončení stavby předán do společné údržby městu, které bude zajišťovat zejména letní a zimní údržbu. V minulých týdnech silné deště prověřily jeho odvodnění a funguje dobře,“ uvedl Kortyš. V podchodu je osvětlení, stěny jsou pokryté speciálním nátěrem proti sprejerům a město má v úmyslu instalovat sem v zájmu bezpečnosti i kamerový systém.
Již před časem, v srpnu a září roku 2023, se otevřely dvě kruhové křižovatky na začátku a na konci obchvatu. Otevření obchvatu v režimu zkušebního provozu, kdy v časovém období přibližně jednoho roku bude probíhat měření hluku, je naplánované na 26. srpna. „Stavebníci na kontrolním dnu potvrdili, že tento termín platí. Po otevření budou pokračovat drobné dokončovací práce,“ řekl Kortyš.
   




 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?