Českotřebovský deník 204/2024 

                                                       středa 24. července 2024 


Nové video Českotřebovského deníku: Vzpomínání na Jiřího Páska - na radnici i ve fotbale
Bez zásadních změn ve společnosti v roce 1989 by se Jiří Pásek do čelných funkcí ve městě nikdy nedostal. Komunismus a totalitní režimy se zhroutily. Po více než čtyřiceti létech se u nás změnil socialistický systém na demokratický. Získali jsme svobodu a důstojnost.
Ten vývoj byl tehdy pro Jiřího Páska nečekaný. Ve svých pamětech uvádí, že ještě na počátku roku 1989 nabyl přesvědčení, že se tak výrazných společenských změn už ani nedočká. Přes všechny potíže, které město dostalo do vínku na dobu prvních volebních období na tuto dobu a dobrou spolupráci s ing. Langem a Lubomírem Hýblem rád vzpomínám," řekl o své cestě na radnici Jiří Pásek.
Tím připomínáme, že jeho živnostenský původ byl před listopadem velkou brzdou z rozvoji osobnosti a minimalizoval jeho možné profesní úspěchy a kariéru, stejně jako jeho bratra Josefa. Až rok 1989 to dokázal změnit....
Tím bylo určeno krédo jeho zaměření a nikdy z něho neslevil. Do funkce starosty města nastoupil v roce 1998 po osmileté zkušenosti ve funkci místostarosty, se spoustou plánů, které se mu z velké části podařilo realizovat. Zavzpomínejme na jeho práci na radnici, ale i v českotřebovském fotbalovém klubu, kde nalezl svůj druhý domov.
Na Jiřího Páska ve filmu vzpomínají bezprostředně po jeho úmrtí František Čech, bývalý místostarosta, který prožil s Jirkou Páskem na radnici 8 roků, Adolf Ptáček a Zdeněk Vrba, kteří hodnotí působení Jirky Páska v jeho druhém domově - ve fotbalovém klubu.
Nakonec přijdeme na krátkou návštěvu přáteli ze staré gardy českotřebovského fotbalu Ádou Ptáčkem a Jiřím Dejmkem, za Jiřím Páskem domů na loňskou oslavu devadesátin. Vše za laskavého svolení paní Sylvy. 
Ověřil jsem si, že jeho vzpomínky se skutečně točí především kolem dění v českotřebovském fotbalu. Ale připomínali jsme si mnohé události spojené s úřadováním v roli starosty města, kdy spojenými silami ve vedení města dokázali vyřešit mnohé zapeklité problémy.
Chystali jsme se letos na další narozeninovou návštěvu, která se již ale neuskuteční. Oceňme Jiřího Páska jako člověka, který byl skutečným Třebovákem, měl rád svoje město a dokázal pro něho dělat ze všech svých sil.

Milan Mikolecký 23.července 2024. Odkaz na video ZDE


V pondělí 22. července se konalo mimořádné jednání zastupitelstva města


Byla to důležitá událost a přece jsem ji včera pominul. Důležitější bylo pro mne ale bylo napsat nekrolog pro Jiřího Páska a natočit a zpracovat co nejdříve krátké "video vzpomínání", viz výše.. Jsem velmi povděčen, že také úvod jednání zastupitelů patřil bývalému starostovi Jiřímu Páskovi, jehož památku zastupitelé i další přítomní uctili minutou ticha.  Podle ohlasů na chybějící zprávu o jednání zastupitelů jsem během dne zjistil, že veřejnosti informace o dění na radnici na Českotřebovském deníku chyběly. Večer jsem se skutečně dostal i ke shlédnutí  videozáznamu. K stížnostem veřejnosti, že to je zdlouhavé, mohu napsat jen to, že to nelze odstranit, jde o  procedurální záležitosti.
První důležitou informací  je to, že se jednání uskutečnilo, že počet přítomných umožnil jednání, nikdo nedělal obstrukce. Čtrnáctičlenná radniční koalice však byla postižena absencí Jana Homoláče. Nenechali nic náhodě, a tak byla zde využita možnost ON-LINE připojení. To ovšem jednání dále komplikovalo a zdržovalo. Jak by to bylo, kdyby mělo být hlasování tajné (jak při volbě vedení města a rady bývá), těžko říci.  A tak byly výsledky každého hlasování zveřejňovány dvakrát, jedno z elektronického systému přítomných a podruhé celkově.  Teoreticky to je dle jednacího řádu možné u každého jednání zastupitelstva a někdy je třeba majetková problematika tak komplikovaná a široce diskutovaná, že si nedovedu představit, kdyby mělo být třeba několik absencí a všichni chtěli on-line hlasovat a třeba ještě diskutovat. Tady se však jednalo o neodkladné jednání o složení vedení a rady města a je tedy zvolený způsob pochopitelný. Současně ovšem ukazuje na to, že pondělní jednání proběhlo jako vynucené jednání, aby město nemuselo dlouho pracovat v nouzovém režimu. Proto je správné, že to všechno dobře dopadlo.
Jaké byly tedy klíčové výstupy: Město má nyní  uvolněného starostu Zdeňka Řeháka, uvolněnou I. místostarostku Mgr. Petru Válkovou a neuvolněného II. místostarostu MUDr. Martina Formánka. Volba byla veřejná, nového místostarostu nepodpořila svými hlasy Koalice pro Českou Třebovou a 27 statečných.  Rada města bude pracovat ve formátu 6 (3PK) + 2(ODS). Noví radní jsou Tereza Hýblová. Mgr. Marek Hylena.  I zde bylo při hlasování 6 opozičních hlasů proti návrhu a navíc další 3 hlasující se zdrželi hlasování = tedy návrh také nepodpořili). Podpora nového seskupení tedy není bezvýhradná. Sestava, ve které bude dál rada pracovat, také není úplná. Ing. Aleš Spirman upozornil, že rada by měla být naplněna už proto, že jeden místostarosta se nemůže funkci věnovat na plný úvazek. Je to tedy jinak než bylo vyhlášeno před nástupem vítězného volebního seskupení do stávajícího volebního období, jako by 3PK nyní nemělo dostatek schopných a obětavých lidí, kteří by pro město pracovali.
  
K obrázku vlevo: Výstup z elektronického hlasování  pro volbu neuvolněného místostarosty a úpravy  v sestavě místostarostů. Bílá pole: nepřítomní zastupitelé zelená pro návrh, červená proti návrhu
K obrázku vpravo: Výstup z eleketronického hlasovacího systému v případě volby nových radních Terezy Hýblové a stejný model byl dosažen i pro volbu radního Mgr. Marka Hyleny (žlutá barva - zdržel se hlasování)
Prosadil se tedy podle očekávání  návrh dle nové koaliční smlouvy a nová sestava může pracovat. (Po jednání se také již konala první schůze doplněné rady města).
Co by mělo následovat? Především veřejné oznámení nového rozdělení  kompetencí   Jde o proces jakéhosi "přepřahání" během funkčního období, kdy by bylo správné pro veřejnost potvrdit, co v koaličním programu zůstalo, co z něho vypadlo a jak to bude dál. Samozřejmě v písemné verzi, protože výklad z jednání není vždy dobře srozumitelný. Padly i dotazy na gesce jednotlivých členů vedení města, byly zodpovězeny, ale opět "co je psáno, to je dáno"  Veřejnost má právo být informována akustický dálkový výstup je někdy problematický. Nechci komentovat jednotlivé diskusní vstupy, ale myslím, že daleko důležitější je se zabývat tím, "jak to bude dál" než balamutit veřejnost tím, že se novým opatřením vlastně ušetřilo. Z tohoto důvodu se jistě mimořádné jednání zastupitelstva uprostřed prázdnin nekonalo. (mm)


Kalyna láká na sousedskou akci. Přiblíží specifika české a ukrajinské kultury


Sousedská akce, a to přímo mezinárodní! To je unikátní aktivita, kterou připravuje Komunitní uprchlické centrum Kalyna pro všechny, co rádi tráví čas s rodinou a poznávají a učí se nové věci.
Nepůjde jen o zábavu a sportovní aktivity
Na tomto jednodenním setkání nepůjde jen o zábavu a sportovní aktivity, ale i o posílení tolerance vzájemným sdílením specifik české a ukrajinské kultury. „Pojďme poznat Ukrajinu v jiné podobě, než ji známe z médií. A to v příjemné a přirozené formě sousedského setkání s informacemi a úkoly z různých oblastí,“ uvedla ředitelka centra Petra Srdínková.
Vstup na neobvyklou sousedskou slavnost bude zdarma
Neobvyklá sousedská slavnost se uskuteční v neděli 15. září 2024 na pardubickém sídlišti Dukla. Konkrétně na hřišti v ulici Dražkovická. „Vstup na akci bude zdarma,“ řekla ředitelka komunitního centra Kalyna, které bylo založeno v červnu roku 2022 jako reakce na vypuknutí aktuálního válečného konfliktu na Ukrajině.  „Klobouk dolů nad tím, jak tehdy velmi rychle dokázali zástupci centra Kalyna jednat. Oceňuji, že se zaměřili na pomoc, která v tu chvíli byla nejvíc potřeba, a v tomto úsilí stále pokračují,“ konstatoval radní Pardubického kraje pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
Jazykové kurzy i psychologická a individuální pomoc
Ukrajinským uprchlíkům pomáhá Kalyna v jejich snaze o adaptaci do českého prostředí. „Pro lidi z Ukrajiny pořádáme jazykové a další vzdělávací kurzy. Nabízíme psychologickou i individuální pomoc či konzultace k praktickým záležitostem, jako je například komunikace s úřady, školami či vyhledávání lékařů,“ nastínila Petra Srdínková. Kalyna láká též na volnočasové aktivity pro děti i dospělé. Provozuje také komunitní kavárnu. „Jsme rádi, že se při naší činnosti setkáváme hlavně s pozitivním reakcemi,“ sdělila šéfka Kalyny během letošní Burzy filantropie. Na této unikátní akci, která propojuje neziskové organizace s podnikatelským, firemním a veřejným sektorem a již od roku 2011 ji pořádá Koalice nevládek Pardubicka (KONEP) společně s Pardubickým krajem, získala Kalyna finanční podporu od donátorů ve výši 55 tisíc korun. „Moc si toho vážíme a děkujeme za ni,“ uzavřela Petra Srdínková.

Nebližší fotbalové zápasy Fotbalového klubu Česká Třebová

1.B třída 1.kolo 11. 8. v 16 hodin D. Dobrouč - Česká Třebová  (navíc 11. 8. v 15 hodin Semanín - Tatenice)
Krajský přebor   10.8. v 17 hodin  Přelouč - Česká Třebová 
Pohár hejtmana 1. kolo nového ročníku   31.7.  v 17.30 hodin Janov - Česká Třebová
MOL CUP  Předkolo ročníku 2024/2025  3.8. 2024 od 17 hodin  Česká Třebová - Horní Ředice

 

Vilu Kláru Litomyšl prodala firmě Kubík, a.s.: Bude zde hotel

Na programu červnového zasedání městského zastupitelstva, kterého se zúčastnilo všech 23 zastupitelů, byl mimo jiné prodej historického objektu vily Klára v centru města. Nadpoloviční většinou hlasů zastupitelé odhlasovali prodej objektu společnosti Kubík a.s. Zastupitelstvo hlasovalo o dvou nabídkách na odkup vily Klára, které vzešly z dvoukolové soutěže. Jednalo se o projekt firmy Kubík a.s., dle kterého by v objektu měl vzniknout boutique hotel Vila Klára a projekt firmy AGM Holding s.r.o., jehož záměrem bylo vybudovat zde Centrum vzdělávání a sociálního podnikání. Oba projekty představili jejich navrhovatelé již dříve na veřejném semináři zastupitelstva v MC Kotelna. Hlasování zastupitelů proběhlo tajnou volbou.
Nadpoloviční většinou hlasů zastupitelé odhlasovali prodej objektu společnosti Kubík a.s. Pro nabídku firmy Kubík a.s. s kupní cenou 8 milionů korun hlasovalo celkem 14 zastupitelů, proti bylo 5 členů zastupitelstva, 3 zastupitelé se zdrželi hlasování a jeden hlasovací lístek byl odevzdán nevyplněný. Hlasování proběhlo bez rozpravy zastupitelů i příspěvků ze strany veřejnosti. V závěru starosta Daniel Brýdl poblahopřál společnosti Kubík a.s. a vyzval zástupce druhého projektu ke společnému jednání a hledání možností, jak realizovat jejich projekt Centra vzdělávání a sociálního podnikání v jiných prostorách.
Z vítězného projektu:
Co chybí Zámeckému návrší? Ubytování, které návrší nabízí, bohužel nepokrývá celé spektrum potenciálních zájemců pořádat v Litomyšli různé akce a kongresy. Ve městě existuje kvalitní ubytování v hotelu Aplaus 4* a Zlatá Hvězda 4*, ale jedná se celkem pouze o 55 pokojů. V těsné blízkosti litomyšlského zámku, památky zapsané v UNESCO, se nenachází žádná restaurace. Při Smetanově Litomyšli a dalších akcích současná kapacita kvalitních restaurací nestačí. V bezprostřední blízkosti Zámeckého návrší se nachází pouze 31 parkovacích stání. Při konání akcí na Zámeckém návrší dlouhodobě poskytuje společnost Kubík svůj dvůr k dispozici jako největší parkovací plochu v tomto exponovaném místě. Kapacitní ubytování vyšší kategorie Restaurace Parkování Nyní 55 pokojů a apartmá • nyní disponuje Litomyšl pouze 55 pokoji ubytování kategorie 4*
•   to neuspokojuje poptávku velkou část roku
•  turisticky oblíbená města mají kapacitu několikanásobně vyšší Hotel Aplaus Piaristický chrám Nalezení sv. Kříže Zámek Litomyšl Hotel Zlatá Hvězda 23 pokojů 32 pokojů Ubytování na zámku - hostel 23 pokojů Jízdárna Sloupový sál Klenutý sál 200 osob 150 osob 500 osob
Parkovací kapacity v okolí zámku - stávající stav Piaristický chrám Nalezení sv. Kříže Zámek Litomyšl 8 míst 5 míst Jízdárna Sloupový sál Klenutý sál 18 míst 200 osob 150 osob 500 osob
V bezprostřední blízkosti je k dispozici pouze 31 parkovacích stání
• v areálu zámku je dlouhodobý nedostatek parkovacích míst
• tento nedostatek parkovacích míst je velmi často suplován parkováním ve dvoře firmy Kubík
• areál Zámeckého návrší disponuje sály a salonky pro cca 1 000 osob, ale nedisponuje parkovacími místy pro takový počet účastníků konferencí „Areálu zámku chybí velkokapacitní parkoviště.“
17 let historie projektu hotelu, restaurace a pivovaru v areálu firmy Kubík 2007 studie architektů BURIAN-KŘIVINKA na hotel s minipivovarem 2009 snaha o začlenění do projektu Zámeckého návrší 2012 pokus o získání dotace z kraje na minipivovar a hotel 2021 projekt Kongresového hotelu s podzemním parkingem na Zámeckém návrší od renomovaného architektonického studia OV-A. Celkem vzniklo 14 architektonických studií.
2021 Změna územního plánu, která umožňuje víc, než pouze rekonstrukci stávajícího stavu objektu společnosti Kubík 2022 účast ve výběrovém řízení na odkup Vily Klára, získali jsme 11 z potřebných 12 hlasů zastupitelů
2024 projekt Boutique hotelu Vila Klára a Congress & wellness hotelu Svatý Jan na Zámeckém návrší s renomovaným londýnským architektonickým studiem Klaska LTD. architekta Jakuba Klaška
 ,,Záměr vybudovat hotel na Zámeckém návrší jsme rozdělili na dvě etapy.
V první etapě máme v plánu realizovat projekt Boutique hotelu Vila Klára, který vznikne citlivou rekonstrukcí a dostavbou Vily Klára. Rádi bychom na tomto projektu spolupracovali s architekty světového renomé a přinesli tak do Litomyšle mimořádnou architekturu, kterou si toto místo zaslouží.
Následně budeme pokračovat druhou etapou, díky které získá Litomyšl kapacitní Congress & wellness hotel Svatý Jan s podzemním parkováním, unikátní lázně a wellness v historických sklepích a obnovu zámeckého pivovaru. Vila Klára tak získá důstojné místo ve společnosti, na které již dlouho čeká.“ Vila Klára Boutique hotel Svatý Jan Congress & wellness hotel.
 Celý projektový záměr předvedeme ve zvláštním příspěvku. Připomeňme, že Pardubický kraj prodal vilu Klára městu Litomyšl lacino za účelem pokračování v sociálním využití objektu.  Takového investora nesehnali resp. s takovým projektem se nikdo nepřihlášil a tak zde dle nabídky mohl být hotel nebo škola. Vyhrál hotel, Litomyšl ho potřebuje a ještě si namastí kapsu. Tak už to bývá....

Knihovna v Kozlově končí, ale obyvatelé o knihy nepřijdou

V srpnu letošního roku bude ukončen provoz knihovny v Kozlově. Čtenářům, kteří chtějí i nadále číst, ale nemohou navštěvovat knihovnu v České Třebové, umožníme zapojení do dovozu knih až domů. Objednané dokumenty doručujeme zpravidla jednou za měsíc. Služba funguje pouze pro registrované čtenáře knihovny.
Provoz obecní knihovny zůstává zachován ve Skuhrově a Svinné.
Skuhrov   úterý 17:00–19:00   pátek 16:00–19:00
Svinná      středa 17:00–19:00
Dále poskytujeme podporu a knihy formou výměnného fondu knihovnám v obcích Damníkov, Přívrat, Třebovice, Zhoř, Rybník a Semanín. Nabídka knih je pravidelně aktualizována, nechybí žádané novinky oblíbených spisovatelů.

   Aktualizace k 23.7. 2024: Jiří Pásek - Zdeněk Langr - Ing. Ludmila Musilová, Vsetín  Odkaz ZDE

   


 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?