Českotřebovský deník 209/2024 

                                                       Pondělí 29. července 2024 


Nové video Českotřebovského deníku: Pocta konstruktérům - 2. díl seriálu videí ze srazu 2024 


Počet dílů velorexového video-seriálu narůstá. V druhém dílu  se vrátíme do sobotního dopoledne 27. července, kdy na českotřebovské Staré náměstí přijel rekordní počet -  devět desítek velorexů  v plné parádě na slavnostní zahájení akce. Všechny přivítal starosta města Zdeněk Řehák, a ředitelka muzea Mgr. Jana Voleská v roli  moderátorky  pak  ještě uvedla jak vzácného hosta  letošního českotřebovského srazu, pana profesora Jana Pirka, který dokáže své lékařské řemeslo vyměnit  za oblíbený velorex, je totiž jeho velkým nadšencem a propagátorem.  Promluvil také náčelník Velorex týmu Prahj Lysice Tomáš Jaroň, který děkoval za organizaci českotřebovského srazu, který nejen podle jeho slov, ale i snad všech dalších  účastníků zcela vydařil. Video zachycuje také cestu velorexů na městský hřbitov, kde představitelé města,  členové rodiny Stránských  a rodiny velorexářů za velkého shromáždění početného davu  účastníků setkání děkovali konstruktéru Mojmíru Stránskému ....  Akce potom pokračovala odpoledne, večer i v neděli. To bude obsahem dalších dvou dílu Velorex seriálu 2024. 


V neděli se třebová s velorexy loučila  


V noci a  chviličku i ráno zapršelo. Začal foukat vítr, počasí se otočilo. Na poslední velorexovou předváděčku na Starém náměstí ale již také svítilo i sluníčko.  Zde byla v klidové zóně náměstí připravena přehlídka pětadvaceti  nejstarších strojů OS-KAR a Velorex, které spojuje to, že byly vyrobeny do konce roku 1955 v České Třebové na Parníku a nepocházejí tedy ze sériové výroby, která byla následně zahájena v družstvu v Solnici..Informace o vystavených strojích podal přehledně Tomáš Jaroň a další jeho kolegové z velorex klubu Praha Lysice. A byl to jistě husarský kousek shromáždit takto pohromadě celou velkou skupinu nejstarší zachráněných strojů, které právě mají své domovské místo u nás v České Třebové, byt nyní slouží na mnoha místech naší republiky. Byly však i chvíle slavnostní, s velorexáři  - účastníky srazu se přišel opět rozloučit starosta města Zdeněk Řehák a přišel i hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který společně se starostou převzal nad akcí záštitu. Celý program opět moderovala ředitelka muzea Jana Voleská a to opravdu s velkým přehledem, jistě přes únavu, která musela přijít po vyčerpávajících dnech příprav i samotném velorexovém víkendu. Za úspěšnou akcí je především její  práce a týmu, který kolem sebe vytvořila. Poděkování patří ovšem také městu Česká Třebová, které pro akci vytvořilo potřebné podmínky. Byla to akce velmi úspěšná, dokázala Českou Třebovou propagovat  v celé republice.
Řada účastníků setkání pak také navštívila expozici městského muzea věnovanou velorexům a také výstavu Velorex ve výtvarném umění v Kulturním centru. Z akce připravujeme video reportáže, k publikovaným dvěma bude v pondělí 29. 7. třetí o sobotním odpoledním a večerním dění a ve čtvrtém dílu v úterý bude právě nedělní dopolední loučení s velorexy. Nakonec připravíme s určitým časovým odstupem také celý dokument.  Ve spolupráci s Martinem Šebelou také chystám, "Ohlédnutí za velorexy na fotografiích". Taková akce se přece nekoná v České Třebové každý rok!  (mm)
 
 

Česká Třebová se mění k lepšímu


Chválíme změny, které jsou ku prospěchu vzhledu našeho města. Ať už to jsou dřevěná obložení květinových mís, díky kterým prostor k krytu v Pražského ulici prokoukl a stal se sympatickým, tak i úprava mlatové cesty v parku na Zámostí (na pravém snímku). Pro park dříve architekti vymysleli všelijaké drahé studie nákladných  úprav, které se snad nikdy neuskuteční a přitom dobře pomůže poměrně snadná úprava, provedená nedávno. Snad bude třeba dotáhnout do konce nějaký nápad na odstraňování odpadu, Třebováci po sobě dokážou zanechat nepořádek úplně všude.  Takže  ještě vymyslet nějaké vtipné řešení pro  ty co po sobě uklízet zapomínají!

V sobotu 27. července se na letišti konalo také Setkání přátel létání  


Na letiště zašel s fotoaparátem Martin Šebela a připravil pro Českotřebovský deník přehled dění. Setkání přátel létání se konají každoročně poslední víkend v červenci a je tato akce trvale v kalendáři mnoha leteckých klubů, blízkých i vzdálených. I zde je také důležité počasí, které letos přálo a tak se vše uskutečnilo podle plánu. Bylo snad až velké vedro a snad ne příliš velká propagace znamenala menší zájem veřejnosti. Letos navíc vyrostlo na letišti stanové městečko  příznivců velorexů, kteří se s leteckými nadšenci dobře doplňovali a současně se tak mohly v jenom místě uskutečnit dvě zajímavé události.  Velorexáři již okusili českotřebovské letiště jednou před 20 lety 27. a 28. srpna 2004. Letos přijeli znova mohli porovnávat co se zde změnilo.  Z jejich pohledu o žádné převratné změny nejde, nemáme totiž  bohatý aeroklub, který by mohl pomýšlet na investiční činnost. Věřme že se postupně něco změní, začíná etapa spolupráce  aeroklubu a města Česká Třebová.  Fotoreportáž najdete ZDE
 


  •  


       Aktualizace k 23.7. 2024: Jiří Pásek - Zdeněk Langr - Ing. Ludmila Musilová, Vsetín  Odkaz ZDE

       


     Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?