Českotřebovský deník 212/2024 

                                                       Čtvrtek 1. srpna 2024 


Sraz velorexů Česká Třebová 2024 na videu  


O dění na srazu velorexů v České Třebové o předchozím víkendu byly natočeny čtyři samostatné díly videa, který doplníme ještě  ukázkou z doprovodného programu na českotřebovském letišti. Na hodnocení je dost času, ale je třeba konstatovat, že to byla událost více než regionálního významu která vznikla díky iniciativě českotřebovského městského muzea, které zde odvedlo největší část práce.  zorná ale byla také spolupráce s Kulturním centrem a českotřebovským aeroklubem. Výročí, které padla na letošní rok prostě o takovou událost přímo volala a příležitost byla plně využita.  

Chci se vrátit k myšlence na rozšíření  expozice velorexů v českotřebovském muzeu, kterou "zvedl ze země" při zahájení akce náčelník Velorex týmu Praha-Lysice Tomáš Jaroň. Byla by to událost, kterou by si velorexáři z celé republiky nenechali ujít.  Jenže město samo nemá peníze a tento záměr právě nedávno vyškrtlo ze zásobníku připravených investičních projektů. Vzhledem ke stavu městské pokladny a  dalším plánovaným investicím se nedivme.  Ale na druhé straně máme přece regionální muzeum Vysoké Mýto, které pro své (rozuměj vysokomýtské) záměry vždy najde peníze i pochopení u svého zřizovatele - Pardubického kraje.  Domnívám se, že cesta k rozšíření a povýšení expozice velorexů tak, aby splnila účel, by byla možná právě přes Regionální muzeum. Česká Třebová totiž patří do jeho regionu a  tak by se spoluúčast dala jistě zdůvodnit a realizovat, i když by třeba město mohlo nějakým malým dílem také přispět. Sám vidím, že podpora z Pardubického kraje pro takové projekty je možná a reálná a cesta přes Regionální muzeum, které by zde u nás mělo prostě část své expozice je možná. Připomínám např. velkou krajskou podporu pro choceňské muzeum TT modelů na I. nástupišti tamního nádraží, kam putují z kraje miliony, ačkoliv město Choceň vůbec není mezi sponzory tohoto soukromého muzea uvedeno. A tak věřím, že odložení  projektu na rozšířenou velorexovou expozici třeba nebude úplně definitivní .... Bude ještě fotoseriál,společně s Martinem Šebelou ještě připravíme fotografické ohlédnutí za touto neobyčejnou událostí A fotek je spousta.... (mm)


Národní den železnice 2024 Česká Třebová           


Velkolepá akce, která se letos uskuteční v České Třebové, přivítá desítky kusů historické i moderní železniční techniky Českých drah a jejich partnerů. Areál bude již tradičně rozdělen do tří světů – světa historie, změny a zábavy. Počítá se i s tradiční noční show.
Svět historie  Výstava těch nejkrásnějších historických parních, motorových i elektrických lokomotiv. Chybět nebudou parní jízdy a jízdy zvláštních vlaků. Programem v areálu a na jeho točně vás provedou moderátoři Aleš Lehký a Ondřej Kubala. V záložce Program naleznete časy komentovaných prohlídek, další podrobné informace budeme postupně přidávat.
Svět Změny  Svět změny reprezentuje moderní flotilu Českých drah, dceřiných společností i spolupracujících dopravců. V areálu bude k vidění několik vozidel ze soudobé produkce včetně vlajkové lodi ComfortJet.
Svět zábavy  Svět zábavy již tradičně nabídne bohatý doprovodný program pro rodiny s dětmi. Ty nejmenší návštěvníci zde najdou řadu zábavných a hravých aktivit, mašinkové skákací hrady a potkat můžete i maskota Elfíka. Chybět samozřejmě nebudou ani tvořivé dílny, nebo soutěže o ceny. V rámci programu se také pokusíme o zápis do Guinessovy knihy rekordů.
Noční show  Exkluzivní světelnou show plnou historických lokomotiv v areálu depa Česká Třebová si nemůžete nechat ujít! Začínáme 21. 9. 2024 od 20:00 na točně Světa historie. Uvidíte více jak desítku nejen historických exponátů v na míru připraveném scénickém osvětlení se zážitek podtrhující hudbou. V rámci komentované přehlídky všechny exponáty představíme a zazní i řada zajímavých faktů nebo tematická hudba.

VSTUPENKY JSOU JIŽ OD 30.7. V PRODEJI A LEVNÉ ZROVNA NEJSOU:
Pro dospělé 18 + "All in ticket" tedy na celodenní program i noční shov stojí 600 Kč, pro děti a mládež do 18 let 400 Kč. Jsou i další druhy vstupenek - více na webu ZDE          

U Chvaletic se nachází největší známé ložisko manganu v Evropě 

Se záměrem společnosti Mangan Chvaletice těžit mangan obsažený v hlušině uložené v odkališti Chvaletice-Trnávka se přímo na místě seznámil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Momentálně se jedná o největší známé ložisko manganu v Evropské unii. Ten je využíván například do baterií pro elektromobily, a proto se jedná o vysoce žádanou komoditu. Společnost plánuje do budoucna zaměstnávat až 400 lidí s těžbou plánovanou na 25 let. Součástí procesu je také rekultivace a vyčištění odkališť.
„Odkaliště vzniklá po bývalých pyritových dolech jsou největším známým nalezištěm manganu v Evropské unii, což umocňuje význam celé lokality. Jedná se o velice žádanou komoditu pro výrobu baterií do elektromobilů a bateriových úložišť. V tuto chvíli se 98 procent manganu do baterií dováží ze zemí mimo Evropskou unii, především z Číny či Jihoafrické republiky, a tak připravovaný projekt výrazně sníží závislost na dovozu. Ročně společnost plánuje vyrobit 50 tisíc tun čistého kovu, a to po dobu 25 let. V maximálním náběhu provozu je zde plánováno až 400 pracovních míst. Podle aktuálních plánů by mohla výstavba závodu začít v roce 2026. V tuto chvíli již funguje zkušební linka, jejímž cílem je prakticky odzkoušet navrhované technologie a ověřit laboratorní předpoklady ve výrobě vysoce čistých manganových produktů spolu s kvalifikací vyrobených velkoobjemových vzorků u dodavatelského řetězce a zaškolení zaměstnanců,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který se přímo na místě seznámil s celým procesem od těžby až po výsledný produkt včetně přepravy a rekultivace prostoru o rozloze přibližně 1,2 kilometru čtverečních. Celkově se ve třech haldách, z nichž dvě jsou vysoké 26-28 metrů, nachází 27 milionů tun hlušiny.
Připravovaný projekt obdržel kladné stanovisko posouzení vlivu na životní prostředí EIA. Společnost nyní připravuje žádost, jejímž cílem je uznání projektu za strategický jak na národní, tak i evropské úrovni dle zákona o kritických surovinách.


  • Litomyšl v letošním roce slaví 25 let od zápisu zámeckého areálu na Seznam UNESCO

    Tehdy šlo o přelomovou událost v dějinách města, která katapultovala Litomyšl do výjimečné společnosti. Impuls o zvážení kandidatury vzešel ze strany města – konkrétně od tehdejšího starosty Miroslava Brýdla. Město celý projekt zápisu zajišťovalo nejen organizačně, ale z velké části také finančně.  
    Spolu s Litomyšlí byly v roce 1999 zapsány např. tyto nejbližší památky: belgické město Bruggy, bazilika sv. Františka spolu s dalšími středověkými františkánskými stavbami v Assisi a ve Veroně v Itálii, katedrála sv. Jakuba v chorvatském Šibeniku či památková rezervace ve slovenském Bardějově. Dnes je na Seznamu UNESCO přesně 1.203 zápisů, z toho je 936 kulturních, 228 přírodních a 39 smíšených, celkem ze 168 zemí světa. Pro milovníky matematiky dodejme, že jde asi o 7,16 památek na jednu zemi – v České republice je však na tomto prestižním Seznamu již 17 zápisů! Z toho vyplývá, že jsme v pozici UNESCO velmocí a záleží jen na nás, jak této výhody dokážeme využít.            
    Příběh zámeckého návrší
    Text uvedený na bronzové desce, která je osazena na zámeckém pivovaru při vstupu do zámeckého areálu, praví: „V roce 1999 byl zámecký areál v Litomyšli zapsán na Seznam světového dědictví UNESCO. Tímto zápisem byl potvrzen jeho světově výjimečný význam. Podle Úmluvy o ochraně světového dědictví je chráněn národy světa v jejich společném zájmu. Zámek v Litomyšli je ve své výjimečně uchované celistvosti dokonalým příkladem zámku s arkádami, typu budovy, který pochází z Itálie a přizpůsobil se českým zemím tak, že vznikla velmi vyvinutá forma s vynikající architektonickou hodnotou. Je dokonalým příkladem středoevropské šlechtické residence v období renesance a jejího pozdějšího vývoje vlivem nových uměleckých proudů“.
    Příběh zámeckého návrší v Litomyšli začíná někdy kolem roku 981 první zmínkou o hradním sídle v Kosmově kronice. Přes tři století dějin premonstrátského řádu na tomto místě a založení biskupství se dostáváme až k příchodu Kostků z Postupic, kteří bývalou biskupskou rezidenci po husitských válkách využili k přestavbám na šlechtický hrad. Vratislav z Pernštejna získal Litomyšl od panovníka za věrné služby v roce 1567 a zbudoval zde v letech 1568 – 1581 honosný renesanční zámek. Říká se, že jej vystavěl jako dar lásky pro svou španělskou paní Marii Manrique de Lara.
    Kromě několika prohlídkových okruhů můžete vystoupat i na věž a přímo v budově zámku navštívit nově revitalizovanou Městskou obrazárnu s úctyhodnou sbírkou cenných děl nebo zámecké sklepení se stálou expozicí soch Olbrama Zoubka a Srdcem pro Václava Havla. Celým zámeckým areálem provází dětský program Litomyšlení a pokud se zde zdržíte, můžete v památce UNESCO i přenocovat – nabízí ubytování hotelového, ale i hostelového typu. Díky projektu revitalizace zámeckého návrší se v zámeckém pivovaru dají pořádat konference, semináře, ale i svatby. V tomto pivovaru se před dvěma sty lety narodil Bedřich Smetana a dnes zde můžete navštívit jeho nově zrekonstruovaný rodný byt.  Od zápisu na Seznam UNESCO se v zámeckém areálu udělal pořádný kus práce k tomu, aby byl zachován budoucím generacím. A obnova nekončí – jsme velmi rádi, že se revitalizace dočkal i samotný zámek. Se zvědavostí očekáváme i nové zastřešení pro festival Smetanova Litomyšl.     
    Čtvrt století v UNESCO oslavíme novým cirkusem v renesančních kulisách o druhém zářijovém víkendu
    O zápisu zámeckého areálu na Seznam UNESCO bylo rozhodnuto 1. prosince 1999 v marockém Marrákeši. My si však hlavní oslavy zápisu spojíme s tradičními Dny evropského dědictví, které se v našem městě konají pravidelně druhý víkend v září. V tento termín se zároveň koná festival Litomyšlské dvorky. A právě největší dvorek – první zámecké nádvoří – bude centrem oslav.
    V Litomyšli přemýšleli, jak čtvrt století v UNESCO oslavit. Napadlo je zasadit do překrásných renesančních kulis cirkusové umění dneška. K tomu přidat trošku muziky, něco dobrého, malý trh a je to! Tak tedy vězte, že v pátek 6. září se na první zámeckém nádvoří bude konat koncert hudební skupiny Tempus. Poté se můžeme těšit na videomapping na zámecký pivovar a ohňovou show. V sobotu dopoledne odstartuje na Náměstí Václava Havla řemeslný trh. V pravé poledne ožije zámecký areál novým cirkusem. Těšit se můžete na highline – tedy jakési novodobé provazochodectví. Připravujeme trasu ze zámeckých arkád na pivovar! V rámci Slack show v zámeckém amfiteátru si budete moci vyzkoušet, zda se na lajně sami udržíte. Čeká nás i tanec po zámecké věži, artistické představení Long Vehicle Circus či interaktivní rodinná žonglovací show v podání cirkusu LeVitare. Chybět nebude ani hudba – muzicírovat se bude v různých koutech zámeckého areálu. Vyvrcholením programu bude projekce filmu Velký finále a následný koncert Police Symphony Orchestra. Vstupenky na tuto část programu jsou v prodeji na www.goout.cz, ostatní program je zdarma.  Přijďte s námi slavit a u toho se i bavit! Uvidíte nevídané, uslyšíte neslýchané! 

     

       Aktualizace k 23.7. 2024: Jiří Pásek - Zdeněk Langr - Ing. Ludmila Musilová, Vsetín  Odkaz ZDE

    Hrad Rychmburk má nový 3D model, několik návštěvnických okruhů a zve i na výhled do okolí

    Nad řekou Krounkou nedaleko Skutče leží hrad Rychmburk, který byl až donedávna domovem sociálního ústavu. Je v majetku Pardubického kraje a už čtvrtým rokem je otevřený veřejnosti. Mezi novinkami letošní sezóny je i přesný  zhruba metrový 3D model.
    „Hrad pro nás spravuje Regionální muzeum v Chrudimi, které každoročně jednotlivé expozice vylepšuje.  Nejvzácnější exponát z gotické expozice z Chrudimska, kterým je oltář z kostela sv. Kateřiny v Chrudimi, by měl během srpna dostat po restaurování i obě postranní křídla. Jeho záchrana byla výjimečným muzejním a restaurátorským počinem,“ uvedl náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek.
    Oblíbená je také hradní věž, která po zdolání 138+ schodů poskytne výhled na nejmenší památkovou zónu v republice, kterou tvoří část obce Předhradí.
    Kromě dalšího vylepšení takzvané idylické domácnosti bytu správce, která je na Rychmburku nejpopulárnější,  uvidíte letos také  nový přesný model hradu ve velikosti metr na metr. „Vznikl nasnímáním dronem, data byla převedena na 3D model a ten pak byl vytištěný na 3D tiskárně. Vnější detaily nakonec dodělával modelář,“ prozradil Lukáš Zeman z firmy 3D modely památek.cz.
    Na hrad i se psem
    Vstup na hrad je možný i s ukázněnými psy na vodítku nebo v tašce. Letní návštěvníci ocení na nádvoří vodní mlžítko a gurmáni zase pravou anglickou kuchyni a domácí zmrzlinu v Hradní spižírně.
    Hrad vítá i cyklisty, pro které je to oblíbená zastávka při projíždění krásnou okolní krajinou. Pěší turisté mohou dorazit také vlakem, a to do stanice Předhradí od Skutče nebo od Svitav.


       


     Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?