Českotřebovský deník 213/2024 

                                                       Pátek 2. srpna 2024 


Nové video Českotřebovského deníku:

Honza Šimůnek - sportovec a cestovatel  - oslaví v srpnu 75 let


U kolébky Honzy Šimůnka byly přinejmenším dvě sudičky. Ta první mu do kolébky vložila (před sedmdesáti lety) lásku ke sportování a běhům v přírodě (tedy nějaké dobové "botasky") a ta druhá zase "toulavé boty", které jej vedou k velkému cestování.  Obě dvě "profese" se během Honzovy životní dráhy navzájem velmi dobře proplétaly. Dnes již převažuje ta "profese" cestovatelská.
Sportování od mladého věku neměl Honza nijak úzce zaměřeno, tehdy v šedesátých letech, kdy Jan Šimůnek dospíval, nebyla tréninková střediska mládeže, ani drahé a speciální sportovní vybavení. Přesto rád vzpomíná na jednoduchá vesnická sportoviště, tenis, při kterém rakety nahrazovaly dřevěné náhražky, nebyly drahé lyže. Levný byl vytrvalostní běh v přírodě, kde bylo možné poměřovat síly s ostatními. Díky sportu se dostal už od šedesátých let i do ciziny a ta mu učarovala. Již ten první "obyčejný " zájezd do tehdejší NDR v roce 1967 a hlavně potom další sportovní (autobusové) zájezdy do Švýcarska, Francie (včetně Andorry) a Itálie. Na tehdejší dobu to byl pro mnoho z nás neskutečný svět. Vždy byl zájezd spojen s vytrvalostními závody v přírodě, tratě kolem 25 km. Díky dobré tréninkové píli a sportovnímu základu pěstovanému od malička dosahoval i dobré časy. Dnes by byly i na velkých závodech mezi první dvacítkou.
Nemohu tady krátce popisovat všechny podrobnosti  Honzou a také jeho přáteli jsme tvořili dvaašedesátiminutový film celý měsíc  a hodně se toho sem ještě nedostalo.   Jako by to potřebovalo nějaké pokračování. Třeba na něho ještě dojde. Za čas tu bude říjen a Honza se zase vydá na cesty, tentokrát do Afriky.
Narozeniny. Chtěl bych popřát Honzovi Šimůnkovi k srpnovým narozeninám do dalších let především hodně zdraví a další úspěšné cesty do vysněných destinací, které jsou a nebo teprve budou v jeho plánech. Dobře vím, že si svůj život bez "velkého cestování" nedokáže ani představit. V tomto směru je třeba také vyzdvihnout velkou podporu, která má jubilant doma ve své rodině, také sportovně zaměřené.  S manželkou Zdenou  také Honza absolvoval mnoho krásných zájezdů nejen po Evropě, vždyť se s ním vydala i na dalekou cestu na Šalamounovy ostrovy. Bez dobrého rodinného zázemí by nemohl toho tolik dokázat jak v rozvoji firmy Iscarex, ve sportovní oblasti ani při cestování po světě. Odkaz na video ZDE
Milan Mikolecký

Byl červenec a regionální televize OIKTV spala. Má to tak ošetřeno ve smlouvě


OIK TV zajišťuje vysílání prostřednictvím kabelových systémů společností KABELOVÁ TELEVIZE CZ s. r. o., Kabelová televize Ústí nad Orlicí spol. s r. o. a Nordic Telecom ve městech Česká Třebová, Ústí nad Orlicí, Lanškroun a v obcích Třebovice, Přívrat, Rudoltice v Čechách a Žichlínek. Dále je signál televizního programu OIK TV šířen také za pomoci IPTV služby SledovaniTV.cz a Lepší TV po celém území ČR. Televizní program OIK TV je možné sledovat také živě na webu www.oiktv.cz.
Podmínky pro vysílání  regionálních televizní stanice OIKTV jsou přesně vymezeny ve smlouvách, které má uzavřeny v jednotlivými městy v regionu, které se podílejí na jejím financování. Je to  město Ústí nad Orlicí, které zajišťuje financování  prostřednictvím městské obchodní společnosti Kabelová televize, s.r.o.Ústí nad Orlicí  (1039 tis.Kč/ ročně smlouvou o reklamě), Česká Třebová, která má obdobnou smlouvu, ale uzavřenou s účelově založeným a personálně propojeným spolkem Orlická mediální skupina ve stejné hodnotě,  město Lanškroun, které poskytuje pro OIKTV účelovou dotaci ve výši 300 tis. Kč ročně. S městem Žamberk, kde sice OIKTV po kabelu nevysílá, má pro rok 2024 nově uzavřenou smlouvu (také přes spolek Orlická mediální skupina) v částce 75 tisíc korun. Další smlouvu má OIKTV uzavřenu s Pardubickým krajem na částku ve výši 250 tisíc korun.
Za více peněz NYNÍ méně muziky.
Smlouvy měst a s OIKTV a pod jsou publikovány v registru smluv a jistě vznikly ze svobodné vůle obou smluvních partnerů.  Díky těmto smlouvám tedy OIK TV žije. Nějaké takové smlouvy tu byly i dříve a je jasné, že bez nich by to nešlo. Je však zajímavé sledovat text uzavřených smluv v čase a porovnávat je mezi sebou. Zatímco v Lanškrouně propagaci prostřednictvím OIKTV od roku 2023 omezili z půl milionu na 300 tisíc korun, tak  hodnota smluv pro Ústí n.O. a Českou Třebovou (celkem) za tuto dobu právě naopak o částku 220 tisíc korun vzrostla. Je inflace a dá se to tak vysvětlit.  Za významné však považuji, že OIKTV dle nových smluv za roky 2023 a 2024 se snižuje míra informovanosti občanů, protože se od tohoto roku nově objevují "informační prázdniny", tedy doba 6 týdnů v roce, kdy se aktuální pořady nevysílají. Snaha prosadit si výhody do smlouvy je jedna věc, ale je tu přece ještě objednavatel = město, který zastupuje občany a  tuto službu platí z peněz daňových poplatníků a nemělo by být jedno, že služby objednané služby jsou jednak dražší a přitom stále omezenější. Jako poslední věta každé smlouvy před podpisy je uvedeno: "Smluvní strany prohlašují, že je jim znám obsah této smlouvy, že tato smlouva je projevem jejich pravé a svobodné vůle, že si smlouvu před podpisem přečetly a s obsahem bezvýhradně souhlasí...."
Smlouva na rok 2022 obsahuje:
Televizní zpravodajský pořad ZPRÁVY REGIONU bude vysílán minimálně s premiérou 1x týdně, mimo posledního týdne roku, kdy bude nahrazen jiným pořadem.
Smlouva na rok 2023 a 2024 obsahuje změnu - "infromační prázdniny" se zvětšily o 5 týdnů !
Televizní zpravodajský pořad ZPRÁVY REGIONU bude vysílán minimálně s premiérou 1x týdně, mimo měsíce červenec a druhé poloviny měsíce prosinec, kdy bude nahrazen jiným pořadem.
Také v Ústí n.O. se toto omezení objevuje v nově podepsaném dodatku smlouvy s tamní Kabelovou televizí.  Prostě je to tak. V měsíci červenci a před Vánoci budeme vysílat nějaké reprízy, informace od nás nečekejte. A tak to bylo také v právě uplynulém měsíci - červenci 2024. Oficiálním zdůvodněním je možná to, že v této době se mnoho událostí nestane a vytvořit zpravodajský pořad tedy nemá cenu. Nemá tedy cenu aktuálně informovat?  Je to tak smluvně ujednáno, podepsáno. Představitelům města to tedy - jak je vidět nevadí
Při pročítání uzavřených smluv musí být každému jasné, že jde o smlouvy pro město nevýhodné, ne snad pro cenu té služby, ale pro mnohé podmínky kladené: Práce o víkendech jen 2x za měsíc, dlouhý termín objednání natáčení.  Ovšem události jsou v tu dobu kdy jsou a  není možné se dívat na to, že je třeba pracovat i v s sobotu a neděli. Tak pracují v dopravě nebo i ve zdravotnictví a nekladou si takové podmínky. Je to jasná ukázka toho, kdo psal texty těchto uzavřených smluv s vědomím, že jsme tu my, kteří si diktujeme podmínky a vy se jistě rádi podřídíte. Sice nás platíte, ale my se zase podílíme na vaši propagaci.....  Všeobecně je významné i to, že v uzavřených smlouvách se píše jen od natáčení událostí a podmínkách, ale ne o tom, že je třeba zajistit, aby zpravodajství bylo co nejaktuálnější a že je třeba zajistit umístění do vysílání  co je nejdříve možné. Nikoliv třeba s měsíčním odstupem, jako to bude tady v případě mnoha událostí, které byly nyní v červenci. A mnoho jich ani nebylo natočeno.  Poslední aktuální vydání Zpráv Regionu bylo 28. června 2024.  Podobně si nedovedu představit, proč by neměly být Zprávy Regionu také v druhé polovině prosince. Prostě se mi zdá, že tyto úlevy jsou za hranou a je třeba je znovu posoudit.
Osobně si myslím, že právě soustavná práce a nepřetržitá na zajištění informovanosti  obyvatel v našem regionu dokládá potřebnost existence infokanálu OIKTV. Pokud si ve svých smlouvách vyjednává úlevy a  prázdniny, je to také důkazem, že veřejnost informace tohoto druhu nepotřebuje, že se bez nich dokáže obejít. Je pak těžké vysvětlovat, jak moc je vysílání OIKTV potřebné a důležité!  V době rozmachu sociálních sítí s rychlým šířením informací je zvolený postup  OIKTV těžko vysvětlitelný.  Snad jen tím, že pohodlnost prostě zvítězila....

Přehled událostí v červenci, které stály za umístění ve vysílání  a bohužel vysílány nebyly a třeba ani natočeny. Některé možná budou, ale s velkým  zpožděním

Otevření dvouměsíční výstavy pro červenec a srpen v Kulturním centru "Když je Hadrák modelem"
Cyrilometodjská pouť ve Svinné
Streetballhus 2024 27. ročník
Odstoupení Nestraníků z rady města, přestavba a podpis nové koaliční smlouvy,
Místrovství České republiky a Slovenské republiky v silniční cyklistice
Mimořádné jednání zastupitelstva města 22.7.
Pravidelné letní koncerty a divadelní představení v Javorce
Úmrtí bývalého starosty města Jiřího Páska
Kočárkiáda v Javorce
Otevření Chaty Maxe Švabinského na Kozlovském kopci
Zahájení Bouracích prací v průmyslovém areálu v Bezděkově pro nový pavilon C Domova pro seniory
Stavební úpravy v parku na Zámostí
Sraz velorexů v České Třebové...                                                                                                                  (a pak že by nebylo v červenci co vysílat)

Další otázkou je vyváženost a objektivita vysílání, která je předepsána zákonem 

Jsou odůvodněné připomínky pro to, že vysílání slouží pouze  jednostranně zejména radniční koalici a zastoupení stanovisek sdělovaných opozičními zastupiteli nebo diskutujícími občany se do vysílání OIKTV nedostanou. Oficiálně je vše v pořádku, neboť nikdo si nestěžuje. Představitelé radnice si stěžovat nebudou, protože stav jim prostě vyhovuje a opozice zatím tyto zvyklosti nekomentovala. Můžeme se však nyní o tom přesvědčit třeba porovnání záznamu z jednání zastupitelstva pořízeném přímým přenosem a výběrem - sestřihem událostí sdělovaných na OIKTV.  Jistě se do pár minut reportáže nedá postihnout všechno, ale veřejnost tak přichází možná o nejzajímavější  části z jednání. Nyní teprve zpráva z mimořádného jednání 22. července bude zveřejněna se zpožděním a budeme se moci přesvědčit, že tam budou opět chybět alespoň části z diskusních vystoupení Ing. Aleše Spirmana nebo Ing. Petra Skopala. Prostě proto, že kameraman OIKTV při jejich vystoupení  kameru vypnul a sklopil, neměl o ně zájem. Jde o veřejnou službu, placenou z rozpočtu města, která je pod kontrolou veřejnosti. A měla by být profesionální snaha pořizovatele záznamu (ať už je to OMS nebo OIKTV) sdělit veřejnosti co možná nejobjektivnější pohled na zaznamenávanou událost, zvláště nyní, když se poměr sil koalice - opozice v zastupitelstvu téměř vyrovnal. (mm)

Zaplněná Javorka - hrála kapela PELADORES Česká Třebová


Peladores je smíšená studentská kapela z českotřebovského gymnázia. Společně fungují od září roku 2022. Stali se tradiční součástí gymnaziálních akcí a loni v září například zahajovali šestý ročník litomyšlské Spacák párty. Hrají pop-rockové covery z české i zahraniční scény, ale věnují se i vlastní tvorbě. Od běžných kapel je odlišují housle, které pronikavým tónem rozbíjí tvrdý zvuk kytar, basy a bicích. Koncert v Javorce měl bouřlivou studentskou kulisu, ukázku toho, že skladby kapely Peladores tomuto publiku plně vyhovují, ať již šlo o vlastní skladby nebo o převzaté. Z koncertu nechtělo publikum kapelu pustit, musela opakovat nejúspěšnější písně. Zatím pár fotek, zítra večer bude také videoukázka z toho velmi podařeného koncertu.

Prohlédněte si videa natočená na Srazu velorexů v České Třebové od 26. do 28. července


Den regionu Orlicko - Třebovsko bude 6. září

Svazek obcí Region Orlicko–Třebovsko zve všechny příznivce, přátele cyklistiky a veřejnost v pátek 6. září 2024 na cyklistický výlet regionem. Na programu je prezentace revitalizace parku u Roškotova divadla a Lipové aleje v Českých Libchavách. Zakončení je plánované v Hnátnici.
Sraz účastníků je ve 13 hodin v Ústí nad Orlicí u vchodu do Roškotova divadla. Den regionu zahájí starosta města a představí probíhající revitalizaci parku. Cyklisté odtud budou pokračovat po cyklostezce do Klopot a po cyklotrase 4215 do Českých Libchav, kde je od 15 hodin prezentace Lipové aleje a v 15.30 hodin v komunitním centru setkání se starostou obce. V této době je možné se k odpolednímu programu připojit.
Cyklojízda nejen starostů členských obcí regionu bude ukončena v 17 hodin v areálu Pod Lipami v Hnátnici. Je připraven program místních spolků, kapela Žůžo band a občerstvení. Pojeďte s námi a připojte se k propagační jízdě regionem!  Za svazek obcí Region Orlicko-Třebovsko zve  Petr Hájek, předseda svazku obcí a PhDr. Jana Staňková

Otužilecká tůň na vodoteči od pramene Javorka zatím není vypuštěna

Na začátku srpna měl být podle oznámení na webu města z důvodu opravy dočasně vypuštěna tůně v parku Javorka Jako odůvodnění  je uvedeno pozorování průsaků vody. Z tohoto důvodu mělo být v termínu od 1. srpna do 11. srpna přistoupeno k potřebné opravě průsaku a břehu tůně. Během těchto prací má dojít k vypuštění zadržované vody a v místě se tak dočasně nebude možné otužovat. V případě příznivého počasí je možné předpokládat dokončení díla v dřívějším termínu. Podle fotografií pořízených dnes 1. srpna 2024 odpoledne zatím nebyly práce zahájeny.....

U Chvaletic se nachází největší známé ložisko manganu v Evropě 

Se záměrem společnosti Mangan Chvaletice těžit mangan obsažený v hlušině uložené v odkališti Chvaletice-Trnávka se přímo na místě seznámil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Momentálně se jedná o největší známé ložisko manganu v Evropské unii. Ten je využíván například do baterií pro elektromobily, a proto se jedná o vysoce žádanou komoditu. Společnost plánuje do budoucna zaměstnávat až 400 lidí s těžbou plánovanou na 25 let. Součástí procesu je také rekultivace a vyčištění odkališť.
„Odkaliště vzniklá po bývalých pyritových dolech jsou největším známým nalezištěm manganu v Evropské unii, což umocňuje význam celé lokality. Jedná se o velice žádanou komoditu pro výrobu baterií do elektromobilů a bateriových úložišť. V tuto chvíli se 98 procent manganu do baterií dováží ze zemí mimo Evropskou unii, především z Číny či Jihoafrické republiky, a tak připravovaný projekt výrazně sníží závislost na dovozu. Ročně společnost plánuje vyrobit 50 tisíc tun čistého kovu, a to po dobu 25 let. V maximálním náběhu provozu je zde plánováno až 400 pracovních míst. Podle aktuálních plánů by mohla výstavba závodu začít v roce 2026. V tuto chvíli již funguje zkušební linka, jejímž cílem je prakticky odzkoušet navrhované technologie a ověřit laboratorní předpoklady ve výrobě vysoce čistých manganových produktů spolu s kvalifikací vyrobených velkoobjemových vzorků u dodavatelského řetězce a zaškolení zaměstnanců,“ uvedl hejtman Martin Netolický, který se přímo na místě seznámil s celým procesem od těžby až po výsledný produkt včetně přepravy a rekultivace prostoru o rozloze přibližně 1,2 kilometru čtverečních. Celkově se ve třech haldách, z nichž dvě jsou vysoké 26-28 metrů, nachází 27 milionů tun hlušiny.  Připravovaný projekt obdržel kladné stanovisko posouzení vlivu na životní prostředí EIA. Společnost nyní připravuje žádost, jejímž cílem je uznání projektu za strategický jak na národní, tak i evropské úrovni dle zákona o kritických surovinách.


Sestřička Pardubického kraje už zná své finalisty. Cena veřejnosti je stále ve hře

Během prázdnin se sešel Poradní sbor, složený z předních odborníků ve zdravotnictví a sociálních službách, aby vybral finalisty a vítěze prvního ročníku ankety Sestřička Pardubického kraje za rok 2024. „Jsem velmi hrdá, kolik neuvěřitelně obětavých a kompetentních lidí máme mezi sebou,“ uvedla náměstkyně hejtmana zodpovědná za zdravotnictví Michaela Matoušková v průběhu představení jednotlivých nominací.  Poradní sbor měl nesmírně náročný úkol zvolit ty nejlepší mezi stovkou nominací v kategoriích Sestra v přímé ošetřovatelské péčiSestra v sociálních službách a Čestné ocenění za celoživotní práci. „Bylo to velmi emotivní a vzájemně inspirující. Připomněli jsme si, jak důležité je vnímat obětavost a profesionalitu všech pracovníků ve zdravotnictví,“ dodala Michaela Matoušková. Navíc se od 1. do 31. srpna na FB/SestřičkaRoku a webu sestra.pardubickykraj.cz otevírá možnost hlasování o Cenu veřejnosti, ze kterého vzejde další osobnost, která si při slavnostním setkání převezme svoji originální plaketu a cenu.
Náměstkyně hejtmana, která je zároveň předsedkyní Poradního sboru, využila možnosti a udělila Mimořádné ocenění, které bude spolu s dalšími oceněními předáno v pátek 13. září v Gočárově galerii v Pardubicích. Nad slavnostním vyhlášením převzala osobní záštitu nejen Michaela Matoušková, ale také ministr zdravotnictví České republiky Vlastimil Válek.  Srdečně vás zveme, abyste se k nám připojili a společně vzdali hold těm, kteří každý den zasvěcují svůj život péči o druhé.

 

   Aktualizace k 23.7. 2024: Jiří Pásek - Zdeněk Langr - Ing. Ludmila Musilová, Vsetín  Odkaz ZDE

Návštěvnost litomyšlského zámku roste, letos může být i rekordní

STÁTNÍ PAMÁTKOVÝ ÚSTAV PRAVIDELNĚ SLEDUJE NÁVŠTĚVNOST NA HRADECH A ZÁMCÍCH VE SVÉ SPRÁVĚ. Dále uvedené statistiky vnímáme velmi pozitivně, neboť v létě je jedním z nejdůležitějších faktorů, které návštěvnost ovlivňují, počasí. Tropické teploty, dusno a bouřky jsou bohužel jevy, které návštěvnosti památek neprospívají – a vzhledem k tomu, jak horký červenec byl, je z našeho pohledu návštěvnost opravdu vysoká a značí trvalý zájem veřejnosti o naše kulturní dědictví. Odchylky jsou v tuto chvíli zanedbatelné.  Zaznamenali jsme zvýšený zájem o návštěvu památek ráno a dopoledne. S tím souvisí i velký zájem o večerní prohlídky a například kulturní akce typů divadelních představení a muzikálů v nádvoří – i ty se konají večer, za nižších teplot.  Vyšší návštěvnosti dosáhl severočeský hrad Grabštejn, kde se konalo opravdu velké množství doprovodných akcí a to i večerních. Na Královéhradecku potom ze stejného důvodu Opočno.  Pomyslným skokanem je zámek Litomyšl, kde se otevřely nové okruhy a to včetně volné prohlídky kuchyně a věže a také expozice Proč je zámek UNESCO.)

   


 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku? 


Člověk uvěří vlastnímu vidění světa,“ říká muž, který žije s duševním onemocněním


Kamil Rain už 22 let žije s duševním onemocněním. Prvních deset let o tom nemluvil a nepokládal se za duševně nemocného. Hovořil o tom  jako host besedy z cyklu Moje jméno není diagnóza na Krajském úřadu Pardubického kraje.  „Navíc mi přišlo, že když člověk proti něčemu bojuje, může se problém stát ještě větším. Nemusíme zdůrazňovat diagnózy, ty jsou dobré pro doktory. A kolikrát člověk dělá bláznivé věci, ale neznamená to, že je blázen. Je to vidět i v českých komediích. Když se třeba někomu stane nějaká absurdní situace, tak ho pak nutně nezavírají hned do blázince,“ poznamenal Kamil Rain, podle něhož člověk s psychickým onemocněním žije ve své ulitě.  

 

Věří vlastnímu vidění světa  „Věří vlastnímu vidění světa, které si postupně vybudoval. Může si třeba myslet, že ho sledují agenti nebo mimozemšťani,“ přiblížil muž, pro něhož nebylo jednoduché smířit se s tím, že bude muset absolvovat pobyt v psychiatrické nemocnici.  „Pro někoho může být pobyt na psychiatrii horší než smrt. Bojuje s vlastním strachem. Mohl by jít k psychiatrovi, ale třeba se bojí toho, že by získal diagnózu a společnost se na něj začala dívat jako na nějakého prašivého člověka," vysvětlil Kamil Rain.
 
Co se bude dít v psychiatrické nemocnici?  „Nikdo neví, co mu budou dělat v psychiatrické nemocnici. Každý může mít různé představy. Budou ho tam mučit? Bude tu jako ve vězení? Oblbnou ho léky,“ nastínil možné otázky. „Prostředí, v kterém jsem byl hospitalizován, mě zpočátku tak vynervovalo, že jsem přestal řešit svoje problémy. Ty mi připadaly menší než ty, co měli ostatní pacienti. A je zajímavé sledovat, že čím víc blázní okolí, tím víc se pacient chová normálně,“ podělil se se svými postřehy.
 
I k duševně nemocnému je třeba mít respekt.  „Když se člověk takzvaně zblázní, tak to nevidí. On se stále nějak chová, ale tu změnu nevnímá, tu zaregistruje okolí,“ zdůraznil Kamil Rain, podle něhož je důležité, aby se i k člověku s duševním onemocněním stále chovalo jeho okolí s respektem.  „Buď mě člověk bere, nebo ne. Naše hodnota je v tom, když se dokážeme jako lidé vzájemně respektovat. Může se samozřejmě stát, že potřebujete z nějakého důvodu vysvětlit, proč se některé věci přihodily, přiznáte, že berete léky na psychiku a ten druhý to zkrátka nevezme a zavře se před vámi,“ podotkl muž, který dnes otevřeně sdílí své zkušenosti s duševním onemocněním širokému spektru zájemců.
„Jsem rád, když mohu takové věci dělat. Ale samozřejmě to není zadarmo. Bere mi to sílu. Vracím se do svých vzpomínek. A přitom bych dávno o svém duševním onemocnění nemusel mluvit. Ale dnes už ani nemůžu udělat krok zpět a tvrdit, že jsem pro všechny normální, i když se tak sám cítím. Prošel jsem si duševním onemocněním. Mohou si to přečíst i moje děti. Je to veřejně dohledatelné. Proto s nimi o tom také otevřeně hovořím,“ sdělil Kamil Rain, který pracuje jako peer lektor. Jeho snahou je představit zkušenost lidí, kteří si duševní nemocí prošli, zvýšit pocit naděje. A také ukázat, že potíže, které člověk při nemoci zažívá, prožívají i jiní lidé. A potvrdit, že onemocněním život nekončí. I s duševní nemocí se dá žít kvalitně a plnohodnotně.
 
Výrazná změna přístupu k duševnímu zdraví  „Přijde mi, že za těch 22 let se výrazně změnil přístup lidí k duševnímu zdraví. Hlavně mladí lidé jsou otevření o této problematice mluvit. Pozitivní zkušenost mám i s lékaři,“ řekl host besedy z cyklu Moje jméno není diagnóza. Ta se uskutečnila v sále Jana Kašpara na pardubickém krajském úřadě a byla určena jeho zaměstnancům.  „Tato akce byla velmi přínosná. Byla cennou inspirací k tomu, jak pečovat o duševní zdraví, jak ho podpořit a čeho se vyvarovat,“ nechal se slyšet radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola, pod jehož záštitou se beseda konala. Byla součástí projektu, jehož cílem je změna přístupu k péči o duševní zdraví v Pardubickém kraji. Bližší informace o něm lze najít na https://krajprorodinu.cz/dusevni-zdravi/.