ČtD 182/2024  pondělí 1. července 2024 


Nové video Českotřebovského deníku: Den myslivosti U Floriana  

V sobotu 15. června odpoledne bylo v areálu parnické chaty U Floriána živo - pořádal se Den myslivosti.  V krásném počasí se k Floriánovi vypravila spousta rodin s dětmi, pro které byl připraven zajímavý program. Také pro dospělé. Pořadateli akce byla myslivecká sdružení působící v našem městě a okolí pod patronátem města.  Proto  u Floriána nechyběla ani místostarostka Mgr. Petra Válková. Po úvodním ceremoniálu vystoupili Trubači od Zemské brány,  děti i dospělé zaujala přehlídka psů a také nočních dravců - sov. To vše je díky Liboru Vašinovi  zachyceno na desetiminutovém videu. Odkaz na video ZDE

Ostravské linky Regiojetu budou zase ve Třebové zastavovat

Loni nás čekalo překvapení,  díky kterému zastavovala  linka Regiojetu Praha - Ostrava a zpět v České Třebové jen ve třech mimořádných případech a to při zpětných jízdách do Prahy, jinak nic. Nyní byl zveřejněn  k připomínkám  návrh jízdního řádu na další rok 2025, V něm můžeme zjistit, že se vše napravuje a vrací do předchozího stavu. Nestaví zde pouze dva noční spoje Regiojetu, které jedou do Prahy z Polska a z Košic.  Spoje Regiojetu používají  mladí lidé, kteří  těmito spoji rádi cestují, první ranní spoj Regiojetu do Prahy pojede v 6:35.  Přes Českou Třebovou ovšem také jezdí i další  spoje Regiojetu na Brno a dále, které  železniční stanicí Česká Třebová budou i nadále jen projíždět. Na tom se nic nezměnilo.
Další sledované spoje jsou  expresy Metropolitan,  mířící přes Brno na Slovensko a do Maďarska. Tou jedinou výjimkou je spoj Metropolitanu  směr Bratislava - Budapest s odjezdem v 7:16 minut, který bude  na našem nádraží nadále zastavovat stejně jako dosud, zpátky směr Praha zastavuje spoj Metropolitan - Slovenská strela z Bratislavy ráno v 7:38 potom večer  z Budapešti  ve 22:45. Podobně Pendolino Kočičan zastavuje v České Třebové kolem osmé ráno a n zpáteční trase půl desáté večer. Leoexpress v ČT nestaví,  má však zastávky v Ústí n. O., jistě vzhledem k tomu, že tato společnost působí na  letohradské trati. Tudy  jsou vedeny také nové rychlíkové spoje Baltic z Prahy směr Polsko. Nový jízdní řád ale nepočítá s tím, že by na zastávce Ústí nad Orlicí město zastavovaly spoje Ostravan jako dosud (dosud jejich zastávku v muselo město Ústí n. O. zaplatit). 
V České Třebové zastavují také všechny spoje railjet Praha - Vídeň - Graz a zpět, mimo jednoho nočního spoje. Můžeme také bez problémů za večerní kulturou do Prahy. Nový grafikon počítá s možností odjezdu z Prahy o půlnoci s přijezdem 1:41 hodin. Takto je zavedený spoj Brněnský drak, který také zastavuje v Chocni a Ústí nad Orlicí. Zajímavostí je také to, že se naše "TŘEBOVKA" dostala do návrhu nového jízdního řádu v podobě večerního rychlíku, který odjíždí z Prahy hl.n. ve 20 hodin a končí v České Třebové 21:48.  (mm)

Hokejová tradice zavazuje

Bez seniorského hokeje Česká Třebová nebude


TJ Lokomotiva Česká Třebová - oddíl ledního hokeje od sezóny 2024/2025 vytváří seniorský tým. Po 11 letech navazuje na přerušenou tradici, kdy muži tvořili základ klubu. Dále již tedy nebude pouze mládežnický klub, nicméně výchova mládeže je pro nás stále zásadní.
S myšlenkou opět založit družstvo mužů přišli sami odchovanci oddílu již v prosinci roku 2023. Hlavním motivem byla možnost pokračovat po skončeni juniorského věku v hraní organizované soutěže na zimním stadionu, kde hokejově vyrostli.
 Mužstvo nyní podá přihlášku do mezioblastní ligy OLLH, kterou pořádá Okresní svaz ledního hokeje.  Postupně Vás seznámíme se vznikajícím kádrem, jenž bude reprezentovat Lokomotivu a tvořit základ pro další výkonnostní cíl, kterým je Krajská liga hokeje. Zároveň budeme představovat jednotlivé sponzory a partnery, kteří nás podporují a kterým není českotřebovský hokej lhostejný. Vedení klubu má jasně danou dlouhodobou vizi, kam tým směřovat a posouvat.
Slovo předsedy Stanislava Rudy: „Oddíl již zhruba půl roku pracuje na budovaní týmu mužů a přípravě na novou soutěž. Důležité je, že impuls vzešel právě od samotných hráčů a ti se aktivně zapojili do organizace a příprav týmu. Máme velkou radost, že se nám začíná zúročovat vynaložené úsilí při dlouholeté výchově mládeže v našem klubu. Ze zkušeností víme, že začátky každé nové kategorie jsou těžké a složité. Ale jsme na to připraveni. Členové realizačních týmů a organizační pracovníci klubu jsou lidé na svých místech a vědí, jaký mají úkol v organizaci, která čítá přes 200 členů. Zároveň je naší prioritou tvorba divácké komunity. Vzájemné propojení fanoušek (divák), klub a prostředí je prioritní. Vím, že náš klub své fanoušky má. Utkání mládeže jsou poměrně hojně navštěvována a věřím, že i tak tým mužů přiláká do ochozů fanoušky českotřebovského hokeje v hojné míře.“
(Zdroj: web lokomotiva-hockey.cz)

Evelína Voleská z  českotřebovského gymnázia celkovou vítězkou na celostátní přehlídce Středoškolské odborné činnosti

Pardubice hostily již 46. ročník celostátní přehlídky Středoškolské odborné činnosti (SOČ), který slavnostně zahájil státní tajemník Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) Ondřej Andrys spolu s předsedou ústřední komise SOČ a děkanem Fakulty informatiky a statistiky Vysoké školy ekonomické v Praze Jakubem Fischerem a rektorem Univerzity Pardubice Liborem Čapkem.
SOČ je prestižní soutěž autorů odborných prací, která zahrnuje osmnáct soutěžních oborů, mezi nimiž nalezneme matematiku, fyziku, chemii, biologii, geografii a geologii, historii, filozofii, pedagogiku, zdravotnictví, ochranu a tvorbu životního prostředí či design interiérů. Soutěž má dlouhou tradici sahající až do roku 1979 a její význam pro studenty je obrovský. Pro mnohé účastníky je to první krok k budoucí vědecké kariéře, zatímco jiným umožňuje ověřit si, zda jim zamýšlený obor vysokoškolského studia vyhovuje.
Na rozdíl od jiných středoškolských soutěží SOČ klade důraz nejen na vědomosti, ale především na schopnost samostatné práce a obhajoby výsledků před odbornou porotou. Účastníci si tak rozvíjejí své prezentační dovednosti, schopnost argumentace a reakce na dotazy porotců. „Podpora nadaných a talentovaných mladých lidí a všech, kteří je na jejich cestě provází, je pro společnost velmi důležitá. Obdobně jako je péče o děti, žáky a studenty s různými speciálními vzdělávacími potřebami zásadním tématem vzdělávacích politik, musíme se více zaměřit i na podporu těch nadaných,“ uvedl státní tajemník Ondřej Andrys. Dále dodal, že MŠMT se bude v následujícím období intenzivněji orientovat na podporu nadaných a talentovaných dětí, žáků a studentů.
Soutěže SOČ se mohou zúčastnit žáci a žákyně všech druhů a typů středních škol. Probíhá ve čtyřech kolech formou soutěžních přehlídek, kde autoři osobně obhajují své práce před porotou. Nejlepší řešitelé mají možnost reprezentovat Českou republiku na mezinárodních soutěžích.
ročník celostátní přehlídky SOČ byl pořádán v Pardubickém kraji, kde organizaci převzala Střední průmyslová škola elektrotechnická a Vyšší odborná škola Pardubice. Tato škola poskytla nejen své prostory pro hlavní sobotní program, ale také zorganizovala celý průběh akce pod vedením zástupce ředitele Ing. Zdeňka Cacha. „V 18 kategoriích soutěžící prezentovali velice hodnotné projekty a výzkumy a ti nejlepší byli oceněni hodnotnými cenami. Pardubický kraj úspěšně reprezentovali nejen soutěžící, ale i organizátoři celostátní přehlídky z řad zaměstnanců a žáků naší školy, kteří byli na konci slavnostního vyhlášení vítězů odměněni bouřlivým potleskem,“ řekl ředitel SPŠE a VOŠ Pardubice Petr Mikuláš.
Žáci a žákyně Pardubického kraje získali celkem šest medailí. Z celkového vítězství se radovala Evelína Voleská z gymnázia Česká Třebová, která získala prvenství v oblasti zdravotnictví s projektem "Neuropatická bolest a imunoreaktivní dynamika: Zkoumání vlivu paklitaxelu na makrofágy mozkových komor." Prvenství také získal Šimon Špilar z gymnázia Dašická Pardubice, který zvítězil v oboru Ekonomika a řízení s projektem na téma "Aplikace hodnoty klíčové osoby při valuaci firmy."

Úspěch Evelíny Voleské v soutěži SOČ

Ve dnech od 21. do 23. června 2024 se konal již 46. ročník celostátní přehlídky soutěže SOČ, kterého jsem se i já, Evelína Voleská, měla tu možnost účastnit. Svoji práci v oboru 06 – Zdravotnictví jsem nejen úspěšně obhájila, ale dokonce jsem se umístila na 1. místě ve zmíněném oboru. Moje cesta začala v březnu minulého roku. Tehdy jsem po několika neúspěšných pokusech najít školitele pro svoje téma SOČ byla na základě motivačního dopisu vybrána špičkovými školitelkami M.Sc. Parisou EmamiAref a Alemeh Zamani, Ph.D., které působí pod záštitou Anatomického ústavu Lékařské fakulty Masarykovy univerzity v Brně. V současné době jsem tedy součástí skvělého kolektivu výzkumné skupiny Choroid Plexus in Diseases, díky kterému se nejen můžu účastnit soutěží jako je SOČ, ale i se aktivně zapojovat do  mnoha projektů. Žádného úspěchu by tedy nebylo bez jejich neustálé podpory. Poděkování patří také učitelům našeho gymnázia za tolerování mojí nemalé absence. Evelína Voleská, 7.A


Silné bouřky a lijáky Českou Třebovou ušetřily.

Takové štěstí ale neměli v okolních městech, třeba v Litomyšli nebo v Ústí nad Orlicí. Fotografie na sociálních sítích to u říkají jasně, "promluvila" také českotřebovská siréna.  V Ústí n.O. je letitým problémem dolní část města, nyní  také podměstí ....

Na svou první parní jízdu léta vyrazil historický express Kralický Sněžník.


Odstartovalo léto a s ním i oblíbené jízdy parního vlaku Pardubickým krajem. První jízda právě teď probíhá na trase Dolní Lipka – Ústí nad Orlicí – Hanušovice – Ústí nad Orlicí - Dolní Lipka.
Také v letošním roce budou letní měsíce v Pardubickém kraji spojené s pravidelnými jízdami historických parních vlaků. Ty se od července vrátí na turisty velmi oblíbenou trasu z Dolní Lipky přes Letohrad a Ústí nad Orlicí až do Hanušovic v Olomouckém kraji. Kromě toho se můžete vydat také na trať z Dolní Lipky přes Českou Třebovou a Moravskou Třebovou až do Svitav.  Nostalgické jizdy budou také z Královéhradeckého kraje na trase z Dolní Lipky přes Hradec Králové a Týniště nad Orlicí až do Žamberka s cílovou stanicí opět v Dolní Lipce. Turisté  budou moci vychutnat nejen  jízdu parním expressem krásnou přírodou, ale také navštívit muzea, vojenské pevnosti, horská střediska..
V sobotu 29. června se konala první jízda, další sobotu  6. července  v 9:37 jako zvláštní parní vlak. Odjíždí z České Třebové. směr Moravská Třebová a Chornice jako Os 10817.  Celý jízdní řád celé této jízdy zatím nemám, tak uvádím, že příjezd do Moravské Třebové je vv 10:20 a do Chornice 10:40.  Znám ještě rozpis parních jízd během letošního léta:

Dvě velké dotace kraje pomohou významným památkám

Zastupitelé Pardubického kraje na své červnovém jednání schválili také dotace pro obnovu památek v kraji. Dvě největší představil zastupitelům náměstek hejtmana pro investice a kulturu Roman Línek. Jedná se o nové zastřešení nádvoří Zámku Litomyšl pro pořádání Smetanovy Litomyšle a další etapu rekonstrukce Larischovy vily.
Na zámku zapsaném v UNESCO vznikne SmetaNOVÝ sál
Mimořádně atraktivní prostředí zámeckého nádvoří v Litomyšli s výtečnou akustikou obohacuje specifické kouzlo nedalekého místa narození hudebního skladatele Bedřicha Smetany. Aby se eliminoval vliv nepřízně počasí na živé pořady, byla od roku 1996 každoročně do nádvoří na dobu konání festivalu stavěna konstrukce výsuvného zastřešení. V souvislosti s probíhající rekonstrukcí zámku ale bylo rozhodnuto, že stávající zařízení se na nádvoří nesmí vrátit.
„Proto vznikla snaha vytvořit novou konstrukci, která umožní využít nádvoří i nadále k pořádání koncertů Smetanovy Litomyšle, bude odolná proti vlivu počasí a zároveň vyhoví náročným podmínkám památkářů. Tohoto nejednoduchého úkolu se ujal architekt Josef Pleskot. Ten pojal celý projekt komplexně, aby vznikl koncertní a divadelní sál s pohodným hledištěm, praktickým jevištěm a také s divadelní technikou umožňující vznik kreativních inscenací. Takzvaný SmetaNOVÝ sál vzniká v úzké spolupráci s Národním památkovým ústavem a bude tak reprezentativním místem, kde kvalitní umění citlivě oživí vzácnou památku. Celkový rozpočet je odhadován na 50 milionů korun. Získání této částky nebude určitě snadné, předpokládá se zapojení sponzorů, mecenášů a veřejné sbírky. Pardubický kraj, který je spolupořadatelem Smetanovy Litomyšle, na červnovém zastupitelstvu rozhodl přispět letos částkou pět milionů korun. Bude-li potřeba, částka může být v příštím roce ještě navýšena,“ uvedl Roman Línek.
Národní festival Smetanova Litomyšl si vydobyl vysoké renomé a jeho další rozvoj nově podpoří úzká spolupráce s Českou filharmonií, která si jej vybrala jako svoji domovskou letní scénu a bude zde realizovat mimořádné projekty.
V Larischově vile budou rekonstruovat interiéry
Chátrajícího šlechtického sídla spojeného za německé okupace s popravami v nedalekém lesíku, se před lety ujala Československá obec legionářská. Po přípravných projektech začaly v roce 2019 jeho opravy. „Od samého začátku se na této rekonstrukci podílí i Pardubický kraj, který inicioval vznik memoranda s městem Pardubice a Ministerstvem kultury a ze svých dotací posílá legionářům ročně 3-10 milionů korun. Za tu dobu byly nejprve odstraněny havarijní stavy budovy, poté byla dokončena celá oprava střechy, všech fasád a rozvody sítí a vody v objektu. Povedlo se také opravit věž a začalo se s rekonstrukcí jídelny. K urychlení dokončovacích prací jsme nyní navrhli částku 10 milionů korun,“ shrnul situaci hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, který stál u záchrany Larischovy vily od začátku.
„Současná dotace Pardubického kraje pomůže na této národní kulturní památce s rekonstrukcí interiérů západního křídla, jídelny, přilehlého sálu a na úhradu nákladů vynaložených na vypracování posudků, záměrů a úpravy projektu. Dále pak na rekonstrukci interiérů suterénu, kde je potřeba opravit topení a restaurovat různé historické prvky,“ dodal Línek. Celkový rozpočet této etapy je 17 milionů korun.
Pozor! V pondělí 1.7. otevírá v KC výstava : Když je HADRÁK MODELEM

Pardubická křesťanská škola Noe vrací život svému multifunkčnímu sálu

Vraťme život multifunkčnímu sálu! To je název projektu, který má za cíl dát nový kabát unikátnímu prostoru pro setkávání v budově pardubické základní školy Noe. O podporu se projekt ucházel v pardubické Burze filantropie.
„Naším snem je opravit zastaralý multifunkční sál. Ten má pódium, zvukovou a osvětlovací techniku, malý bar a lze ho v případě potřeby rozdělit na dva menší sály. Současné vybavení si odstěhuje původní majitel. Proto je nutné sál i bar vybavit nově a moderně,“ vysvětlila ředitelka jediné křesťanské základní školy v Pardubickém kraji Lenka Macháčková a dodala, že poslední rekonstrukce sálu se odehrála před dvaceti lety.
Sloužit má (nejen) k setkávání žáků a rodičů školy Noe
Po rekonstrukci by měl sál sloužit především k setkávání žáků a rodičů školy Noe. „Máme v plánu zde pořádat různé akce, jako je například karneval, rozloučení se školním rokem, ale také besedy a přednášky pro dospělé nebo vystoupení školní kapely či divadelního kroužku,“ konstatovala Lenka Macháčková. „Chceme ho dát k dispozici i širší veřejnosti. Určitě bychom ho rádi pronajímali na koncerty hudebních těles, semináře, konference, workshopy nebo třeba narozeninové oslavy,“ poznamenala ředitelka pardubické základní školy Noe, podle níž by kapacita sálu v divadelním uspořádání měla být zhruba 150 osob.
Rozpočet rekonstrukce je 1,3 milionu korun
V současné době se škola a její příznivci snaží získat prostředky na modernizaci. „Mělo by dojít k zvětšení a opravě pódia. Je potřeba nová zvuková a osvětlovací technika. Počítáme i s drobnými úpravami stávajícího baru, výmalbou sálu, položením nového zátěžového koberce a rekonstrukcí toalet,“ vypočítala zástupkyně ředitelky pardubické základní školy Noe Markéta Chmelová.
Rozpočet projektu je 1,3 milionu korun. „Od zahraničních dárců už máme k dispozici milion korun. Od českých potřebujeme sehnat dohromady 300 tisíc,“ podotkla Markéta Chmelová.
Pardubický kraj věnoval 20 tisíc korun na Burze filantropie
Podporu ve výši 75 tisíc korun přinesla letošní Burza filantropie v Pardubicích, která propojuje neziskové organizace s podnikatelským, firemním a veřejným sektorem. Jejím pořadatelem je Koalice nevládek Pardubicka (KONEP) ve spolupráci s Pardubickým krajem. Ten věnoval na rekonstrukci multifunkčního sálu v pardubické základní škole Noe v rámci Burzy filantropie 20 tisíc korun. „Škola Noe je svým charakterem a zaměřením v Pardubickém kraji zcela unikátní. Oceňuji, že se na projekty snaží získat podporu nejen vedení školy a její zaměstnanci, ale i rodiče. Je vidět, že komunitě, která se kolem Noe pohybuje, na škole záleží,“ řekl radní Pardubického kraje pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.

V září bude další cyklojízda do Hnátnice : Den regionu  Orlicko-Třebovsko

Svazek obcí Region Orlicko-Třebovsko zve v pátek 6. září 2024 na svůj Den regionu. Cyklojízda starostů a příznivců regionu bude zakončena v Hnátnici v areálu Pod Lipami. Je při[1]praven program místních spolků, kapela Žůžo band a občerstvení. Pojeďte s námi a připojte se k propagační jízdě regionem! Za svazek obcí Region Orlicko–Třebovsko zve Petr Hájek, předseda svazku obcí a PhDr. Jana Staňková






Videa Českotřebovského deníku z června 2024


Společnost ARMAT spol.s r.o se sídlem Řetová 82, 561 41

přijme na provoz restaurace a pivovaru FALTUS

do HPP poměru na pozici  ČÍŠNÍK / SERVÍRKA

Praxe v oboru vítána. - více informací na tel.: 602 615 309

Případné životopisy prosím zasílejte na e-mail: 

objednavky@pivovar-faltus.cz nebo blazkova@armat.cz Nástup možný ihned.


Knihovna připravila prázdninovou stezku za pokladem Za zvířátky kolem světa

Od 1. července do 1. září se můžete s dětmi opět vydat na naučnou stezku za pokladem, tentokrát s názvem Za zvířátky kolem světa. Všech 15 stanovišť stezky vytvořila naše knihovnice Jana Koďousková. Trasa dlouhá cca 2,5 km začíná v blízkosti chaty u Floriána, vede jejím okolím a je vhodná i pro kočárky. Seznámíte se s cestovatelem rackem Bořivojem a na každém zastavení naleznete zajímavé informace o vybraných zvířatech z různých kontinentů světa, úkoly s písmenkem do tajenky a část obrázkové šifry k otevření truhly s pokladem. Odpovědní lístek s tajenkou můžete doručit do knihovny nebo zapsat do online formuláře bit.ly/stezka2024.
Další podrobnosti ke čtvrtému ročníku letní stezky najdete na www.moderniknihovna.cz.
Občerstvení U Floriána je otevřeno za příznivého počasí v sobotu a v neděli od 14 hodin.

  

Videa Českotřebovského deníku: