Příloha Českotřebovského deníku   

                                                       Českotřebovský volejbalový kemp měl již 26. ročník 



MEZINÁRODNÍ VOLEJBALOVÝ KEMP LUBOMÍRA VAŠINY V ČESKÉ TŘEBOVÉ JIŽ PO ŠESTADVACÁTÉ


TENHLE KEMP MÁ PROSTĚ KOULE
V České Třebové si na začátku prázdnin nikdo nemohl nevšimnout velké koncentrace kluků a dívek  přesouvajících se ve sportovním oblečení po městě ke sportovištím. Důkazem oblíbenosti Volejbalového kempu byl fakt, že byl během pár dní naprosto zaplněn a maximální kapacita 160 účastníků tak byla konečnou a ostatní zájemci museli být odmítnuti. I v letošním roce se mezinárodního kempu zúčastnily děti ze zahraničí. Konkrétně ze Slovenska, Polska, Rakouska, Lucemburska a Německa. 
Letos se již po šestadvacáté konal mezinárodní Volejbalový kemp v České Třebové, který je jedním z největších nejenom v ČR, ale i v okolních státech. Jeho pořadatelem a autorem projektu je od prvopočátku Lubomír Vašina ve spolupráci s Agenturou LeV, T.J. Sokolem Česká Třebová II. a za finanční podpory města Česká Třebová. Ani v tomto roce nebylo nouze o účastníky z řad volejbalových hráčů a hráček všech věkových kategorií a výkonností včetně mládežnických reprezentantů. Přesněji řečeno se letos v České Třebové  sešlo na 160 účastníků, aby zdokonalovali své volejbalové dovednosti pod vedením špičkových lektorů z řad reprezentačních, extraligových trenérů a reprezentantů a extraligových hráčů. Týdenní kemp o takovémto počtu účastníků je organizačně obrovsky náročný, ale vše vyšlo na jedničku.
Že je kemp otevřen všem zájemcům nehledě na věk, protože sportovat se dá v každém věku, dokazuje i skutečnost, že nejmladšímu účastníkovi bylo 8 let a nejstaršímu 36 let.    
Jako každý rok byli účastníci rozděleni do skupin podle pohlaví, věku a výkonnosti. Nakonec bylo utvořeno dvanáct družstev. Trénovalo se třífázově, tedy dopoledne, odpoledne a večer pak byly pro účastníky připraveny turnaje na antuce a na trávě. Družstva pro večerní turnaje byla sestavena tak, aby je tvořili hráči a hráčky z odlišných tréninkových skupin. K dispozici byly dva kurty v hale ZŠ Nádražní, hale VDA, v hale ZŠ Habrmanova, šest mobilních kurtů na travnatém hřišti na atletickém stadionu a dva kurty s multifunkčním povrchem na internátě VOŠ a SŠT Na Skalce, kde byli účastníci kempu ubytováni a také zde měli svoje zázemí a také se zde stravovali. 
Zkušení trenéři obstáli jak po odborné stránce, tak i po organizační stránce na jedničku. Čtvrtek byl stejně jako roky minulé nejnáročnější. Trénovalo se, odpočívalo, hrálo, strečovalo a stravovalo ve sportovním areálu v Rybníku, kde měli účastníci kempu k dispozici kompletní krásné sportoviště s deseti kurty (čtyři antukové, šest mobilních na trávě). Tento den se úžasně vyvedl (a to ještě čekalo vyvrcholení čtvrtečního dne). Proběhly zde všechny naplánované zápasy a turnaje, akce a tradiční focení. Po focení a večeři následovala cesta zpět na internát a v hale byl rozehrán dlouho očekávaný a tradiční souboj výběru frekventantů proti lektorům kempu. Z vítězství se za plné divácké kulisy, bojovném a pohledném volejbale nakonec radovali zkušenější lektoři.
Hned první den bylo jasné, že trenéři svým svěřencům nedají nic zadarmo. Zároveň byla znát neutuchající chuť pracovat na sobě pod vedením špičkových trenérů, kteří se letos opět sešli ve skvělé sestavě a nutno podotknout, že tréninková energie vydržela celých pět dní. Děti a dospívající mládež odjížděla z kempu na výsost spokojená a se spoustou nových dovedností, poznatků, zážitků a přátel. Je potřeba poděkovat všem zainteresovaným a lektorům. Léně, Milušce, Elišce a Monče za organizaci na příjmu dětí a organizaci výdeje jídel v Rybníku, lidem kolem ubytování a stravování z internátu VOŠ a SŠT. Rybnickým volejbalistům a fotbalistům za možnost pronájmu a sportování v jejich překrásném areálu. Ředitelům ZŠ a VOŠ  za pronájmy hal, sportovišť a městu Česká Třebová za možnost sportování a možnosti postavení travnatých kurtů na atletickém stadionu. Romče a její obětavé obsluze v restauraci na sportovištích v Rybníku, Gabče Duškové za povedené fotografie a samotným frekventantům za jejich odhodlání. Ti co si zaslouží největší můj obdiv a poděkování je pro samotné lektory kempu, kteří se opět sešli ve skvělé sestavě. Šlo o zkušené trenérské pardály se zkušenostmi s reprezentačními a extraligovými družstvy a kluby. Luboše Vašinu, Zdeněka Šmejkala, Jirku Šillera, Evu Brodyovou, Miro Palguta, Jardu Nekolu, Leoše Šrámka, Karoly Alfoldi, ale i mladé pušky, talentované lektory, reprezentanty a extraligové hráče a doufejme i naše nástupce Matouše Vancla, Lukáše Vašinu, Vojtu Baumana, Matěje Šmídla, Terku Hudečkovou, Katku Heranovou, Olenu Ylypchenko a Vendy Vomáčkovou. Všichni nápaditě pracovali se svými přidělenými skupinami. Nutno podotknout, že právě mladí nadějní a sympatičtí lektoři měli velkou popularitu především u něžnějšího pohlaví. „Vše fungovalo jako dobře namazaný stroj a všichni se výborně bavili a ještě se navíc něčemu novému přiučili“.    
Na závěrečném ukončení kempu sklidili všichni nekonečný aplaus a děkovačku od účastníků kempu. Tak snad zase příští rok….
Lubomír Vašina - autor projektu a metodik kempu