Příloha Českotřebovského deníku   

                                                      Městská knihovna informuje - srpen 2024


Třetí knížkohraní je pohádkové

Pohádkové knížkohraní vytvořily knihovnice z Městské knihovny Česká Třebová pro děti ve věku 3–6 let a jejich rodiče. Cílem je podpora čtenářství a rozvíjení pozitivního vztahu ke knihám, zejména k pohádkám, od útlého věku. Děti při plnění všech aktivit získávají nové informace a dovednosti.
Pracovní sešit obsahuje úkoly ke 12 klasickým pohádkám. Doporučujeme mít při ruce pohádkovou knížku (tipy naleznete na konci sešitu). Předtím, než se pustíte do úkolů, si společně přečtěte pohádku, mluvte o ní, pokládejte dětem otázky (např. co si z pohádky pamatují, jaké postavy tam vystupují, co se stalo, která postava je kladná, která záporná, kým by v pohádce chtěly být…), nechte je, aby pohádku vyprávěly sami – třeba podle obrázků nebo společně namalujte obrázek k přečtené pohádce.
Ke každému úkolu navíc v sešitě naleznete tipy na další knížky nebo deskové hry, které je možné si u nás v knihovně půjčit, a týkají se podobného tématu. Všechny tipy se nám ale do sešitu nevejdou, proto je naleznete také na webových stránkách knihovny nebo se ptejte přímo knihovnic na dětském oddělení.
Cena pohádkového Knížkohraní je 100 Kč a nabízí jiné tipy na knihy a aktivity pro děti než předchozí dvě vydání Knížkohraní (Knížkohraní s Edou, Knížkohraní s Emou).
 

Blíží se další ročník festiválku Českotřebovský kohoutek, darujte dětské hračky dalším

Vaše děti už vyrostly a nehrají si s plyšáky a autíčky? Udělejte radost dalším dětem a věnujte jim pěkné, čisté a nerozbité hračky, uvolní se vám doma místo na něco jiného.
Do 26. srpna můžete do knihovny přinést drobné hračky, jenž použijeme jako odměnu v rámci akce Českotřebovský kohoutek,
kterou pro vás připravujeme na neděli 1. září v parku Javorka. Těšíme se na setkání s vámi na odpoledním programu pro celou rodinu!

       

Prázdninová stezka za pokladem

Za zvířátky kolem světa
Od 1. července do 1. září se můžete s dětmi opět vydat na naučnou stezku za pokladem, tentokrát s názvem Za zvířátky kolem světa. Všech 15 stanovišť stezky vytvořila naše knihovnice Jana Koďousková. Trasa dlouhá cca 2,5 km začíná v blízkosti chaty u Floriána, vede jejím okolím a je vhodná i pro kočárky. Seznámíte se s cestovatelem rackem Bořivojem a na každém zastavení naleznete zajímavé informace o vybraných zvířatech z různých kontinentů světa, úkoly s písmenkem do tajenky a část obrázkové šifry k otevření truhly s pokladem. Odpovědní lístek s tajenkou můžete doručit do knihovny nebo zapsat do online formuláře bit.ly/stezka2024.
Další podrobnosti ke čtvrtému ročníku letní stezky najdete na www.moderniknihovna.cz. Občerstvení U Floriána je otevřeno za příznivého počasí v sobotu a v neděli od 14 hodin.
 
AKCE PRO DĚTI

Matyldino pohádkohraní v Javorce

14. 8. 2024 (středa), 16:00 hod.
V 16:00 sraz u sochy Šárky v Javorce. Čtení příběhů a hraní her. Akce je vhodná pro předškoláky a děti mladšího školního věku. Podložky na sednutí budou k dispozici na místě. V případě deštivého počasí se akce nekoná. Účastníci obdrží samolepku do pracovního sešitu Knížkohraní. Vstupné dobrovolné.
 

Vozíme knížky čtenářům domů


Nabízíme dovoz knih, časopisů a audioknih až do domu. Tato služba je bezplatná a je určena všem, kterým zdravotní stav neumožňuje navštěvovat knihovnu. Podmínkou je platný čtenářský průkaz do naší knihovny. V případě zájmu o tuto službu volejte 732 756 827 nebo nám napište na info@moderniknihovna.cz.
Služby knihovny nabízíme také uživatelům Domova s pečovatelskou službou (Žluťák) a Domova pro seniory v Bezděkově.
Po celý rok si mohou obyvatelé Domova s pečovatelskou službou přijít do společných prostor vybrat z nabídky knih, časopisů a audioknih, které jim pracovnice knihovny Pavla Poslová přiveze. V uvedených termínech od 8:30 do 10:30 je možné vrátit přečtené knížky a půjčit si další. Půjčování knih je naplánováno na 23. července, 27. srpna, 17. září, 22. října, 19. listopadu a 17. prosince 2024.  Stejnou službu poskytujeme také v Domově pro seniory, kde jednou měsíčně půjčuje knihy Markéta Klusoňová.
 
Knihovna v Kozlově končí, ale obyvatelé o knihy nepřijdou

V srpnu letošního roku bude ukončen provoz knihovny v Kozlově. Čtenářům, kteří chtějí i nadále číst, ale nemohou navštěvovat knihovnu v České Třebové, umožníme zapojení do dovozu knih až domů. Objednané dokumenty doručujeme zpravidla jednou za měsíc. Služba funguje pouze pro registrované čtenáře knihovny.
 
Provoz obecní knihovny zůstává zachován ve Skuhrově a Svinné.

Skuhrov  úterý 17:00–19:00  pátek 16:00–19:00
Svinná    středa 17:00–19:00
Dále poskytujeme podporu a knihy formou výměnného fondu knihovnám v obcích Damníkov, Přívrat, Třebovice, Zhoř, Rybník a Semanín. Nabídka knih je pravidelně aktualizována, nechybí žádané novinky oblíbených spisovatelů.
 
Letní bonus pro čtenáře – výpůjčky na 45 dní!

Půjčit si knihu a odjet na chatu? Dát dětem knížky z knihovny na prázdniny k dědovi a babičce? A nemuset řešit vracení a prodlužování výpůjční doby? Ano, i letos to bude mnohem jednodušší.
Knihy, časopisy, audioknihy, zážitkové batůžky i hry půjčené od 24. června do 11. srpna 2024 budou mít automaticky výpůjční lhůtu 45 dní.
Pokud by ani to nestačilo, můžete si výpůjčky jako obvykle sami prodloužit přes své čtenářské konto, napsáním na info@moderniknihovna.cz nebo volejte 732 756 827.
 
NOVÁ VÝSTAVA

O hudbě
Od července do září je v prostoru knihovny k vidění nová výstava českotřebovské výtvarné skupiny Maxmilián. Výstava je prodejní.
Připravujeme
Českotřebovský kohoutek – 1. 9. 2024, od 14 h. program v parku Javorka pro celou rodinu, odpoledne plné her a zážitků
Bleší trhy a knižní bazárek
 
Omezení provozu:  V červenci a srpnu platí letní provozní doba.
Pro aktuální informace sledujte knihovnu na Facebooku, stránky www.moderniknihovna.cz, psát můžete na info@moderniknihovna.cz nebo volejte 732 756 827, 605 125 323 (pobočka Parník). 
 

Komunikace (nejen) s dětmi

kurz Žít s respektem


Možná se také řadíte k lidem, kteří si kladou otázku, jak mluvit s dětmi. Nebo obecněji jak komunikovat, aby rostlo vzájemné porozumění a pohoda v naší rodině i v jiných společenstvích, v nichž žijeme. Či jak lze dětem účinně předávat důležité hodnoty a jak děti efektivně podporovat. A jestli existují zákonitosti na poli komunikace, jejichž respektováním můžeme podpořit vzájemné vztahy a usnadnit a zefektivnit komunikaci.
Na tyto a související otázky můžeme hledat a nacházet odpovědi, které přináší moderní psychologie, soudobé poznatky z oblasti fungování mozku a mnohokrát ověřená zkušenost, a to v České Třebové během kurzu Žít s respektem v první části roku 2025. Provedou nás jím manželé Pavel a Tatjana Kopřivovi, spolutvůrci přístupu a knihy Respektovat a být respektován, zkušení psychologové a vyhledávaní lektoři, sami rodiče pěti dětí.
Kurz je určen rodičům a ostatním zájemcům, pro něž je komunikace s dětmi denním chlebem a umění komunikovat řadí k podstatným dovednostem.
Více o přístupu Respektovat a být respektován stejně jako o kurzech Žít s respektem manželů Kopřivových se lze dozvědět na www.respektovat.com.
Kurz proběhne od ledna 2025 v Městské knihovně Česká Třebová v módu 3krát sobota + neděle. Díky laskavosti společnosti energeia o.p.s. z Heřmanova Městce, která podporuje vzdělávání v souvislostech vedoucí k rozvoji humanity, bude kurz probíhat za dotovanou cenu. Přihlašovací agendu zajišťuje zmíněná společnost energeia o.p.s. Bližší informace o kurzu jsou k dispozici na její adrese www.energeia.cz/kurzy, kde je také možné se přihlásit. Počet míst je omezen.
Informace o kurzu najdete i na stránkách městské knihovny.