Knihkupectví Jana Mikoleckého


V 19. století neexistoval ve Třebové samostatný prodejce knih či papírnického zboží. Školní knihy, kalendáře a některé papírnické výrobky bylo možno zakoupit u několika zdejších kupců. Školní písemky, inkoust a další školní potřeby prodával také školník Vilém Dobrovský v nové škole na náměstí (dnešní budova MÚ).
Obrat k lepšímu nastal v roce 1881, kdy se do Třebové přistěhoval pan Ferdinand Bucek. Na podsíni domu čp. 45 na náměstí (dnešní Mléčné lahůdky DUAL) si otevřel knihařství a papírnictví a také tehdejší novinku - fotografický ateliér. Fotografování po čase zanechal, přesto se do dnešních dnů zachovaly staré fotografie, nalepené na kartonové podložce se jménem zhotovitele na rubu.
V roce 1892 převzal Buckův závod Jan Mikolecký. Obdobně jako Ferdinand Bucek i Jan Mikolecký zůstal starým mládencem. Nebyl rozptylován starostmi o zabezpečení rodiny a snad právě to jej vedlo k tomu, že se stal snaživým a podnikavým obchodníkem. Ke stávajícímu obchodu zavedl také knihkupectví. Další novinkou závodu se stalo vlastní vydávání místopisných „dopisnic“, jak se tehdy říkalo pohlednicím. V roce 1895 vydal Jan Mikolecký první českotřebovskou pohlednici. Byla v černobílém provedení, dvojzáběrová, s vyobrazením hostince na Horách a celkového pohledu na město od dnešního hřbitova, vše začleněné do koláže představující srnky pod skupinou stromků. Jeho nákladem vyšla v následujících letech i řada dalších pohlednic, převážně litografií, tištěných např. v tiskárně J. L. Bayera v Kolíně, ale i pohlednic zhotovených jinými technikami, zachycujících dřívější podobu mnoha zákoutí našeho města.
V krámě Jana Mikoleckého byly k dostání „knihy a časopisy kdekoliv vydané“, jak hlásal jeden z dobových inzerátů. Firma měla své zastoupení v Praze, ve Vídni a Lipsku. Jan Mikolecký se nakonec stal majitelem domu čp. 45. Jeho byt sestával z kuchyně a pokoje za krámem. Knihkupectví mělo svoji reklamu na boční stěně domu nad podloubím.
Jan Mikolecký ve svém závodě zřídil i sklad obrazů a heliografií, k dostání i v barokových zlacených rámech, tkaných obrazů v hedvábí, sádrových soch, dekoračních předmětů, zboží papírnického, koženého a plyšového a modlitebních knih. Prostředí krámu podle svědectví ing. Eduarda Stříbrného vyhlíželo -  alespoň pro dětské oči – poněkud tajuplně až strašidelně: „Když se u krámu otevřely dveře tak zacinkal zvoneček a Mikolecký se objevil. Za pultem mu byla vidět jen hlava. Dokola krámu byly rozvěšené papírové larvy, gazolínovým světlem mrtvolně osvětlené. Šel z toho strach.
Přes den stavěl před krám zasklené stolice a v nich různé věcičky. Hodiny jsme na to vydrželi civět, a nadívat se nemohli“.
Obchod provozoval Jan Mikolecký do roku 1907, kdy jej převzal Josef Chládek. Ten krám v roce 1912 přestěhoval do vlastního domu čp. 47 na náměstí, kde se do té body nacházel krám kupce Františka Danihelky, dříve Jana Čížka. Ale to je už jiná kapitola.
                                                                                                                                                             Martin Šebela
Dům čp. 45 na náměstí