Příloha Českotřebovského deníku   

                                                       Jaká bude nová českotřebovská knihovna ? 



 Stavba byla v červnu 2024 zahájena, staveniště předáno. Jaký má být výsledný stav? 


Nahlédneme do projektové dokumentace, komentář si musí udělat každý sám, texty k dokumentaci jsou poměrně stručné.  Snad připomenu, že první záměr na "Regionální knihovnu" vytvořila ředitelka knihovny na žádost starosty města Jaroslava Zedníka již v roce 2013 v době, kdy Univerzita Pardubice zamýšlela opustit  budovu v České Třebové a všechny studenty umístit v novém kampusu v Pardubicích.
V první fázi se ovšem uvažovalo tak, že by si Univerzita ponechala jen např. jedno až dvě podlaží v budově, a knihovna by právě byla vhodným doplňkem pro využití. nakonec ani to nedopadlo. I když Univerzita Pardubice zcela z České Třebové  neodešla a používá pronajaté prostory v ČSOB, tak v roce 2014 kvestor Univerzity Pardubice bez dohody s městem nabídl objekt do dražby. 
Město se o tom dopředu nedovědělo. V té době  již před komunálními volbami zastupitelstvo města, které jediné mohlo rozhodnout o odkoupení budovy, ukončilo činnost a tak v náhradním režimu o odkoupení rozhodla rada města ve funkci valné hromady společnosti TEZA. Za město se tedy dražby zúčastnil jednatel společnosti TEZA Gustav Doleček a úkol vyhrát dražbu splnil, ovšem za cenu zvýšených nákladů. Stálo nás to tehdy 3,9 milionu korun. Teprve následně pak byla budova odkoupena od Tezy městem a 9 roků se čekalo na dotaci.
Teprve v roce 2022 k tomu byla příležitost. Město rychle dokončilo potřebnou projektovou dokumentaci, podalo žádost o dotaci, která byla v roce 2023 přidělena. Ještě v loňském roce pak proběhla demolice nepotřebných nevyužitelných prostor. Na zhotovitele bylo vypsáno výběrové řízení, které vyhrála společnost VCES. Cena přestavby je 107 milionů, další peníze budou zapotřebí na vybavení objektu a investorský dozor a další vynucené investice. Předpoklad celkové ceny je 135 milionů, po odečtení dotace bude projekt zapotřebí dofinancovat cca 50 miliony z městských peněz. Dotace na stavbu je 85% z uznatelných nákladů. Staveniště bylo předáno 3. června, doba výstavby je 1,5 roku. Koncem roku 2025 by mělo být hotovo. Pak se bude knihovna stěhovat. Záměr je velkorysý, proto také vzrostou provozní náklady knihovny a zřejmě i počet zaměstnanců. S tím bude třeba v městském rozpočtu každoročně počítat...
Uvádím výběr z dokumentace stavby, jistě pomůže upřesnit představu co se vlastně ve Slovanské ulici bouralo, ještě bourá a buduje....(mm)






Půdorysy jednotlivých podlaží nové knihovny






Bourací práce ve čtyřpodlažní části budovy