Ke dvěma zakázkám na téma údržby zeleně  


Proběhne aktualizace hodnocení stavu stromů na městských pozemcích
I. zakázka:

Účelem je zpracování aktuálního plánu péče s hlavní pozornosti věnovanou provozní bezpečnosti stromů. Hodnocení probíhá dle "Standardu hodnocení stavu stromů" a zahrnuje:
Pořízení vlastních dat: U každého stromu budou aktualizovány: - dendrometrické veličiny (průměr, výška, výška nasazení koruny, průmět koruny), - atributy popisující stav stromu S důrazem na jeho provozní bezpečnost (perspektiva, vitalita, zdravotní stav, stabilita) - pro každý strom bude navržen potřebný pěstební zásah, včetně jeho naléhavosti a doby opakování - fotodokumentace (celkový pohled, případně detaily nalezených defektů). - součástí je i analýza  - v průběhu realizace dojde k analýze stability stromu, kterou nelze objektivně hodnotit pouhým vizuálním průzkumem (např. přeštíhlení  stromů).  Dojde k vystavení a podporu správy dat na webovém portále www.stromypodkontrolou.cz
Rozsah plnění
Objednatel získá:  
Editovatelný podklad pro racionální péči o dřeviny, nástroj na prokázání správy majetku při případných škodách na majetku nebo zdraví ,  vyhodnocení aktuálního stavu stromů s dlouhodobým plánem péče a tabulkovými cenami zásahů,  podklad pro zpracování žádosti  o podporu z dotačních titulů, nástroj na zajištění udržitelnosti v případě přiznání podpory z dotačních titulů, podporu portálu www.stromypodkontrolou.cz.
Portál www.stromypodkontrolou.cz disponuje řadou funkcí, které jsou nutné pro kontrolu a plánování péče dřevin v majetku objednatele.  Portál nabízí vlastníkům dat postup provádění potřebných zásahů vč. možnosti jejich odsouhlasení a evidence. Umožňuje evidenci bezpečnostních vazeb - spolu s automatickým upozorňováním na nutnost jejich revizí a reinstalaci. Umožňuje průběžnou evidenci stromů nově vysazených spolu s automatickým upozorňováním na nutnost provádění výchovných řezů. Umožňuje oceňování hodnoty stromů dle aktualizované metodiky AOPK včetně následných kompenzačních opatření. Umožňuje vytipovat nutnost kontrol jednotlivých ploch a vést o těchto kontrolách přehlednou agendu.  Umožňuje sofistikovaný způsob optimalizace zásahů v souvislosti s limitovanými zdroji, využitelnými pro tuto oblast.  
Práce na předmětu díla budou provedeny v prostorách k tomu určených společností SAFE TREES, s.r.o.  Cena díla dle uzavřené smlouvy o dílo činí včetně DPH 580. 800, - Kč.
Poznámka:
Z uzavřené smlouvy nevyplývá, zda bude třeba v dalších letech objednávka další aktualizaci ani kolik to bude zase stát. Kdo bude zadávat do zmíněného portálu provedené údržbové práce a jak bude v dalších letech probíhat aktualizace  tedy zjištění aktuálního stavu stromů, kdo bude sledovat vliv kalamit, také sněhu a větru na porosty atd. 
 
II. zakázka:

Zpracování pasportu zeleně a plán péče, který bude umístěn na webový portál www.stromypodkontrolou.cz., který bude mít objednatel zpřístupněn na úrovni Registrovaný partner.
Bude provedena aktualizace typologického roztřídění (analýza a kategorizace) jednotlivých vegetačních prvků (tj. skladebných prvků zeleně) nacházejících se v předmětném území. Vegetační prvky budou rozděleny na bodové, liniové a plošné. Každá z těchto skupin bude dále dělena na konkrétní typy vegetačních prvků (viz. následujících přehled, specifické členění je možné definovat dle potřeb objednatele).
Roztřídění (kategorizace) pasportovaných vegetačních prvků, tak bude respektovat potřeby města Česká Třebová ve vztahu k údržbě zeleně města. Ke každé ploše bude určena intenzitní třída údržby, na plochách budou evidovány Vegetační plošné prvky (trávníky, keřové plochy, záhony, porosty atd.).
Každý prvek bude přiřazen na parcelu KN a bude tak možné si získat informace kolik prvků na které parcele či základní ploše je. U prvků typu trávník se sbírají atributy „typu trávníku“ (parkový, luční, hřišťový atd.), svahu (v rozdělení do čtyř tříd svažitosti: rovina - sklon do 1:5, mírný svah - sklon l:5 až 1:2, svah - sklon 1:2 až l:l,5, prudký svah - sklon l:l,5 až l:l) a průchodnostì terénem vyjádřenou jako šířku pokosu (tři stupně - ruční sekání, Sekačkou 0,5m, lm+). U ostatních plošných prvků se pořizují atributy typu vegetačního prvku (např. keřová skupina listnatá, jehličnatá, záhon, ruderální porost atd.).
Vegetační bodové prvky budou rozděleny na:
 Keře - různé rozdělení - Popínavé rostliny  Mobilní zeleň - trvalá X dočasná - nálety Vegetační plošné prvky budou rozděleny na: - Keře - různá rozdělení ' Živé ploty - tvarované X netvarované X listnaté X jehličnaté X stálezelené ' Popínavé ' Záhony -letničky X trvalky X cibuloviny X Skalky X růžové Záhony ' Předzahrádky - podíl trávníku ° Nálet ' Lesní porost  Hřbitovní plocha ' Ruderální plocha - s nebo bez dřevnatých rostlin ° Jiný porost - Ostatní U živých plotů se zjišťuje výška plotu, tak aby se následně dala vypočítat celková stříhaná plocha. Každý prvek má svůj obraz v mapě a je souřadnicově připojen. Každý konkrétní Vegetační prvek bude veden jako entita v grafické i tabelární části pasportu (vzájemné propojení, dohledatelnost, možnost zobrazení, jedinečnost).
Zhotovitel se zavazuje provést na svůj náklad a nebezpečí pro objednatele dílo na předpokládané ploše o rozměru 64 ha jehož výstupem bude: Sestavení technologie udržovací péče pro jednotlivé typy zjištěných (pasportizovaných) vegetačních prvků.
Tyto technologie budou obsahovat:
a)  Modelové technologie udržovací péče (specifikace a četnost pracovních operací, bilance potřebných materiálů) pro jednotlivé Vegetační prvky a intenzitní třídy udržovací péče.
 b) Nacenění jednotlivých modelových technologií S možností editace. ~ Sestavení celkových bilanci a výkazů výměr a cen (nákladovost udržovací péče).  Sestavení harmonogramu udržovací péče O zeleň.  Výstupy budou zpracovány tak, aby sloužily jako podklad pro zadání údržby zeleně. Určení složitosti provedení navržených pěstebních opatření - vyhodnocení přístupnosti plochy, četnosti přítomnosti překážek, které mohou zvyšovat časovou (a finanční) náročnost provedení prací běžné údržby. Sběr dat proběhne ve spolupráci S městskou společností Eko Bi s.r.o., nacenění a údržba bude respektovat komunikaci se zmíněnou společností a ceny jimi dodané. Zároveň bude možnost ocenit údržbu cenami obvyklými - ceník SAFE TREES, s.r.o. (verze 2024), URS Praha apod.
Cena díla včetně DPH činí 433. 664, - Kč

Proč alespoň nebyla na tyto služby vyhlášená veřejná zakázka s oslovením více  dodavatelů? 
Proč byly dvě tak podobné zakázky týkající se jednoho stejného webového portálu rozděleny?
Bylo přece jasné, že I. a II. zakázka nemohou být na různých webových portálech!
Jak byl proveden právě výběr této konkrétní brněnské firmy, zřejmě jediné na světě? 
S touto firmou mělo dosud město jen jedinou smlouvu v roce 2021 v hodnotě pouhých cca 5000 Kč.
Tedy neplatí, že jsme smlouvy uzavřeli přímým zadáním "z ruky" na základě předchozí dobré zkušenosti.
Jak zadavatel dodržel kritéria hospodárnosti, efektivnosti a účelnosti využití veřejných prostředků?
Vyžadují uzavřené smlouvy další pokračování v dalších letech?  Známě za jakých podmínek?