Příloha Českotřebovského deníku   

                                                      Lukáš potřebuje Vaši pomoc 


Lukáš byl úplně normální kluk, absolvent gymplu v České Třebové, vysokoškolák, syn, brácha, kolega, manžel a otec. Do toho také aktivní a vášnivý sportovec, fotbalista, cyklista, instruktor lyžování a snowboardingu a maratonský běžec. Rok po svatbě se mu narodila kouzelná dcera Štěpánka. Bohužel ale přesně měsíc po narození dcery mu byla diagnostikována nevyléčitelná nemoc ALS amyotrofická laterální skleróza, které převrátila jeho život naruby. A nejen jeho, ale samozřejmě celé rodiny a okolí. Průběh je velice rychlý a agresivní, na to se nedá připravit. A stejně jak Štěpánka rostla, vyvíjela se a učila se nové dovednosti, Lukáš stejným tempem strádal a chřadl.....
V současnosti je Lukáš plně odkázaný na invalidní vozík. Pohyblivost končetin je minimální. Řeč je silně narušená. Lukáš dá dohromady pouze několik slov za sebou a vyjadřuje se velice pomalu. Přes to všechno stále bojuje a neztrácí optimismus. Stále pracuje na plný úvazek a snaží se zabezpečit svoji rodinu.
Bez ohledu na energii, kterou celá jeho rodina vydává, na vše už sami nestačí. Je to smutné, ale Lukášova nemoc celé okolí semkla a ze všech dostává to nejlepší. Doteď jsme Lukáše podporovali jen v kruhu kamarádů - lázně, rekonstrukce koupelny, stroj na cvičení... Bohužel už ani okruh kamarádů na vše nestačí a rozhodli jsme se založit "velkou" sbírku na Doniu. Snažíme se najít peníze na elektrický vozík, který by Lukášovi umožnil samostatný pohyb, na auto s rampou pro vozík, na lázně, ale hlavně na úpravu bydlení, aby bylo bezbariérové.
I když už tohle vše sami finančně neutáhneme, snažíme se alespoň věnovat co nejvíc vlastního času pro dobrou věc. Snažíme se aktivizovat co nejvíce lidí z okruhu kamarádů, kolegů, sportovců, a vůbec celou Českou Třebovou, včetně firem. Kromě sbírky se snažíme uspořádat dva charitativní koncerty - jeden v Praze a jeden v České Třebové. Na podporu sbírky také půjdeme pochod z České Třebové na Praděd v Jeseníkách, což je Lukášovo milované místo.
A je tady také Českotřebovský deník, který se bude snažit pomoci šířit myšlenku pomoci dál k těm, kteří o tom nevěděli a dokážou pomoci, alespoň málem, ale dohromady to může dát na velkou věc. Můžeme společně nahlédnout do facebookového profilu sbírky na Doniu, abychom si blíže a osobně ukázali že Lukáš, které jsme možná často potkávali, právě naši pomoc potřebuje.  Ohlas sbírky na Doniu je velký. Přestože byla spuštěna nedávnou má 338 dárců, kteří právě do této chvíle (20.7. večer ) přispěli částkou převyšující 510 tisíc korun. Jde o  dobré lidi, kteří přichází i s podporou, snad každý druhý dárce píše "To dáme, to se podaří ..."  Jde o poctivou sbírku, je zaručeno, že se sebrané prostředky opravdu dostanou k Lukášovi.
Možná máte kolem sebe také další s nějakými potřebami, ale važte, že právě Lukáš potřebuje sebrané prostředky pro nutnou věc a to právě nyní v dobrém čase !
Přemýšlejte také o dalších možnostech tak jak to dělají zřizovatelé sbírky, která tak úspěšně začala. Pošlete odkaz sbírku na sbírku také dalším, hlavně Třebovákům, kamarádům, sportovcům ...  To přece dáme ... ! 
Věřím že najdeme ještě další způsob jak pomáhat. Nyní je však ještě 58 dnů na Domiu otevřena sbírka, zaměřme se tedy právě na ni.
Sbírka na Doniu bude probíhat následujících 60 dní: https://donio.cz/pribeh/21887
web pro Lukáše: www.jdemeslukasem.cz   
facebook: https://www.facebook.com/jdemeslukasem