Radniční koalice bude mít jen 14 hlasů 


Zpráva dne:


NESTRANÍCI S PODPOROU TŘEBOVÁKŮ PRO ZDRAVÍ A SPORT VYPOVĚDĚLI KOALIČNÍ SMLOUVU, RADA MĚSTA BUDE DÁLE PŮSOBIT SE ŠESTI ČLENY


V pondělí 1. července se v reakci na odstoupení paní Zuzany Nejedlé z postu místostarostky sešli zástupci českotřebovských koaličních subjektů. Na tomto jednání byla ze strany seskupení Nestraníci s podporou Třebováků PRO Zdraví a Sport vypovězena koaliční smlouva, která byla uzavřena po komunálních volbách v roce 2022. Současně ze svých postů radních odstoupili pan Lubomír Vašina a pan Radim Kolář.
Rada města tak bude v následujících týdnech jednat v šesti členech a ve složení starosta Zdeněk Řehák, místostarostka Petra Válková a radní Martin Netolický, Jan Kovář, Daniel Stach a Martin Formánek. V koaličních jednáních budou nadále pokračovat zástupci seskupení 3PK – Pro prosperující Českou Třebovou a Občanské demokratické strany. Po prvním setkání je zřejmá vůle obou subjektů vytvořit podmínky pro stabilní fungování orgánů města založené na vzájemné důvěře. 
 
Jaké jde tedy aktuální složení  rady města: 

Zdeněk Řehák - starosta (3PK)
Mgr. Petra Válková - místostarostka  (3PK)
JUDr. Martin Netolický (3PK)
Bc. Daniel Stach (3PK)
Mgr. Jan Kovář (3PK)
MUDr. Martin Formánek (zvolen za ODS)   

V zastupitelstvu města bude mít tato zúžená radniční koalice  14 členů (12 x 3PK a 2x ODS). Pro prosazená jakéhokoliv usnesení je zapotřebí právě těchto 14 hlasů. Radniční koalice má tedy nejtěsnější možnou většinu..

 Po komunálních volbách na podzim roku 2022 byla takováto změna nepředstavitelná, ale stala se skutečností.  Jako by se nestabilita způsobená změnami na Městském úřadu přelila i do zastupitelských řad. Nezbývá než pracovat dál, není doba na realizaci nějakých "palácových převratů", ovšem hloubka stávající krize potvrdila předpoklady diskutované zatím jen neveřejně. Spekulace se potvrdily.
Podstatně se rozšířila opozice, má 13 zastupitelů.  Věřme, že za nových podmínek bude spolupráce mezi subjekty v zastupitelstvu probíhat v jiném duchu férovějším způsobem.  Dosavadní systém práce města je zařízen tak, že do rukou rady města  byla vložena nebývale velká pravomoc, alespoň ve srovnání s dřívějším stavem. A způsob prezentace práce a financování není vždy transparentní, doprovází jej řada překvapení a některá rozhodnutí by prostě dříve nebyla možná. Ale změnit je nelze, jsou provedeny podle dohodnutého systému. Nejvíce toho vědí sami zastupitelé, na veřejnost se všechno nedostane. Zdůvodňování v radě provedených rozpočtových opatření je prováděno dodatečně a ne zcela přesně. A nyní ji bude mít tuto odpovědnost jen šestičlenná rada!   Ta bude také řídit 3 městské společnosti s obratem desítek milionů korun. Přitom v jejich dozorčích radách není řádné zastoupení opozice. Na všechno bylo ovšem upozorňováno, ale změnit se to nedalo. Nyní to bude možné? Systém "vítěz voleb bere všechno" se neosvědčil. Přišlo se na to již rok a půl po volbách.... 
Rozpracovaných úkolů je ovšem před zastupiteli hodně a věřím, že je v zájmu všech, aby došlo k nějaké dohodě. Opozice bude jistě konstruktivní, ale nebude tolerovat chyby a nedostatky, problémy nebude možné "zamést pod koberec". Vznikne větší zájem se více podílet na tvorbě záměrů pro další směřování města, které by měly více vycházet z námětů v zastupitelstvu.....  (mm)