Příloha Českotřebovského deníku   

                                                      Jaký byl sraz velorexů v srpnu 2004


SRAZ VELOREXŮ PŘEDČIL OČEKÁVÁNÍ

Od pátku 27. do neděle 29.srpna 2004probíhá v České Třebové  sraz majitelů vozítek Velorex - Oskar, kteří se sjeli do našeho města, aby poblahopřáli konstruktéru a vynálezci Mojmíru Stránskému k jeho životnímu jubileu 80 let, kterého se dožil v závěru června 2004. Všechno zajišťoval bez spolupráce s městskými orgány Vladimír Hrdina se svými přáteli a kamarády.   Městské muzeum spolupracovalo na uspořádání výstavy v Kulturním centru.

Alespoň stručně co se dělo:

V pátek odpoledne přijíždějí první Velorexy, zahajuje služba na prezenci, na letišti vyrůstá  stanové městečko. Někteří po prezenci zajíždí k ubytováni  na internát SOŠ na Skalce.

V 19 hodin zahajuje vernisáž výstavy Vynálezce a konstruktér Mojmír Stránský", kterou pořádá Městské muzeum. Vernisáž zahajuje ve zcela zaplněném malém sále Kulturního centra přišlo na 150 návštěvníků, ani se do výstavní síně nevešli. Na výstavě zahráli Poutníci, promluvila ředitelka muzea Mgr. Jana Voleská a Ivo Fajman,  předseda Velorex fan klubu, který je spolupořadatelem výstavy.  Večer přijíždí další Velorexy, často až z velkých dálek (Ostrava, Tábor, Plzeň, Slovensko...) Velorex fan klub přivezl také "na pokoukání" nejstarší stroje tohoto typu OSKAR, které sice nebyly zatím v pojízdném stavu, ale vzbuzovaly u zájemců  mnoho pozornosti.  Sourozenci Kostíkovi pak ještě zapůjčili  další Velorex na výstavu v Kulturním centru. Celkem tedy bylo v České Třebové v sobotu 28.8. 91 velorexů.

V sobotu ráno 28. srpna již přijelo osm desítek velorexů, t.j. stošedesát velorexářů, děti a psy nepočítaje. Ne všechny přijely po ose, některé na přívěsech nebo dokonce i na nákladních autech. Do oběda pak přijeli další loudavci, nakonec prezence hlásila 88 posádek z České republiky (včetně Valašského království) a Slovenské republiky. Po deváté se všichni zainteresovaní shromáždili u informační tabule, pak "na rozcvičení" se  jely dvě kruhové jízdy kolem letiště. Na nachystané stroje se doslova přiletěl podívat také poslanec Parlamentu Robert Vokáč, také starosta Hlinska ve dvoumístném ultralightu, vyfotografoval si řadu zajímavých strojů a vyzkoušel.  si také jejich pohodlí pohovořil s řadou nadšenců této techniky, vyprovodil stroje na slavnostní cestu a počkal i na jejich návrat.

Pak vše se připravovalo na slavnostní jízdu městem po vytyčené trase kolem (označených) pamětních míst spojených se životem a prací bratří Stránských.  To už se ve městě netrpělivě připravovaly davy lidí aby si průjezd nebývalého průvodu vyfotografovaly.  Jízda se povedla, nasazené tempo nevydržely jen 4 stroje, které musely při cestě opravovat. Myslím, že zájem Třebováků byl pěkný, milý, velorexáři byli alespoň ohlasem nadšeni.  V rámci přestávky na oběd se na letišti konalo vystoupení kaskadéra, který vozil na dvou kolech řadu zájemců...

 

Odpoledne se konalo překvapení. Kolem půl druhé  se na ploše letiště objevila průvod téměř stovky motorkářů Motoklubu Česká Třebová, kteří přijeli z jejich 13. srazu v Hrádku u Ústí nad orlicí.   Také řada jejich strojů vzbuzovala u fandů motocyklového sportu velké nadšení, skutečně bylo co prohlížet. Po čtrnácté hodině startovala soutěž zručnosti, která byla vytyčena na ploše letiště. nešlo o rychlost, ale o schopnost ovládat  své stroje, často veterány z šedesátých, ale i padesátých let.  Soutěž nejeli všichni, jen 41 nejodvážnějších, ostatní věnovali svůj čas návštěvě památných míst po městě podle mapy a návštěvě výstavy v Kulturním centru. Výsledky soutěže pak byly vyhlášeny v podvečer, soutěž vyhrál po opravné jízdě Pavel Petraš z Ústí nad Orlicí. Soutěž dobře komentovali Petr Svoboda a Dr. Martin Formánek.   Před šestnáctou hodinou byli přítomní svědky ve Třebové dosud nebývalého zážitku. Až ze Starého Města u Moravské Třebové přiletěl  Letoun Zlín 50, a jeho pilot, Mistr republiky předvedl před zraky stovek lidí opravdu mistrovskou akrobatickou pilotáž

Po odjezdu motorkářů  po 16. hodině se všechno připravovalo na večerní vyvrcholení.  Přišlo poměrně dost zvědavců z města,   po celé odpoledne bylo na ploše stále několik stovek lidí.  Prodávaly se příležitostné pohlednice, plakáty, trička,  na všechno pak příležitostné razítko. Celou letištní plochu včetně okolí si návštěvníci, ale i fotografové a filmaři mohli prohlédnout ze zvedací plošiny, kterou přivezla na letiště firma K PLUS Karel Král. Tato možnost byla dostatečně využívána.

Už dopoledne přijela Televize Nova, která připravila krátký šot již do sobotních Televizních novin, kde byly záběry z přípravy daru pro p. Stránského v Sukově cukrárně, z letiště, z jízdy městem  a rozhovor s Mojmírem Stránským.

Přijela TV Nova, byly specifické a fajnové dárky

Cukrárna Suk pak dopravila na letiště na přívěsu a na speciálně přiopraveném stole 154 kg těžký dort ve tvaru Velorexu, na jehož výrobě pracovali ve firmě dva pracovní dny. Byl to dárek pro pana Stránského, který se také chopil jako první nože, aby dort rozkrojil. Rozdal se zájemcům, především dětem.  Všichni se činili seč mohli, ale celý dort o polovině hmotnosti skutečného velorexu se do večera sníst nepodařilo A tak zbytek = notně zkrácený "čumák velorexu" putoval ještě na noc do lednice Sukovy cukrárny, aby byl připraven na další den, kdy je na programu rozloučení s prázdninami, určené převážně dětem.

Mojmíru Stránskému byly předány ještě další dárky. Za aeroklub jej předal A. Řehák, za pořadatele Vladimír Hrdina, který měl to celé dění "na triku" a Ivo Fajman za velorex fan klub. Tímto darem byla silná publikace, vlastně katalog s fotografiemi a popisem všech  velorexů, které fan klub vlastní na Památku. Za dárky Mojmír Stránský  děkoval, byl opravdu dojat.  Dostal samozřejmě také dárek od své rodiny, která přijela na  akci zcela kompletní, včetně rakouské části.

Velký zájem vzbudila podvečerní a vlastně i večerní beseda s Mojmírem Stránským a jeho hosty, kterou bezvadně moderoval Ivo Fajman. Besedy se zúčastnili také děti zemřelého Františka Stránského, součástí byla i videoprojekce na velkoplošném plátně, kterou připravila firma EVRO FOTO VIDEO. Firma ze srazu velorexů zajistila videofilm, který bude prodávat ve  formě DVD nebo VHS záznamu za cca 250 Kč.  Po besedě a projekci následoval večerní hudební program včetně posezení u táboráku. Dobré umístění produkce nikoho ve městě nerušilo, což je další velká výhoda akce pořádané na letištní ploše.

 

Nedělní program bude opět bohatý:

Ráno prohlídka rotundy sv. Kateřiny, po ní opět druhá slavnostní jízda městem, odpoledne pak další akce zaměřené spíše na děti a mládež.

Vystoupil opět kaskadér s rozsáhlejším programem, imitátor Václav Faltus, zajímavá budou i další vystoupení, taková, která v České Třebové dosud nebyla.

...