Českotřebovský deník 214/2024 

                                                       Sobota 3. srpna 2024 


Nové video Českotřebovského deníku: kapela PELADORES  hrála v Javorce


 
Peladores je smíšená studentská kapela z českotřebovského gymnázia. Společně fungují od září roku 2022. Stali se tradiční součástí gymnaziálních akcí a loni v září například zahajovali šestý ročník litomyšlské Spacák párty. Hrají pop-rockové covery z české i zahraniční scény, ale věnují se i vlastní tvorbě. Od běžných kapel je odlišují housle, které pronikavým tónem rozbíjí tvrdý zvuk kytar, basy a bicích. Koncert v Javorce měl bouřlivou studentskou kulisu, ukázku toho, že skladby kapely Peladores tomuto publiku plně vyhovují, ať již šlo o vlastní skladby nebo o převzaté. Z koncertu nechtělo publikum kapelu pustit, musela opakovat nejúspěšnější písně. Z nezapomenutelného a vydařeného koncertu uvádíme fotoreportáž  Martina Šebely  ZDE a  také video s ukázkami několika skladeb. Je důkazem, jak je kapela PELADORES na gymnáziu oblíbená a jakou dokáže vytvořit při svém koncertu atmosféru. Odkaz na video ZDE

Koně léčí. Hřebčín Karlen Dlouhá Třebová má nové středisko doporučené hiporehabilitace


Nejkrásnější pohled na svět je ze hřbetu koně,“ říká slavný citát. A v hřebčíně Karlen, který v květnu roku 2005 založili v Dlouhé Třebové manželé Radek a Lenka Kašparovi, by s tím jistě souhlasili.

V jednom z mnoha krásných údolí Orlického podhůří mezi Ústím nad Orlicí a Českou Třebovou se zaměřují na chov velšských pony.
Nové středisko doporučené rehabilitace
V roce 2023 tu navíc otevřeli nové středisko doporučené hiporehabilitace ve východních Čechách. „Máme zde koně různých plemen, velikostí, temperamentu i věku. Jsou speciálně vycvičeni k hiporehabilitaci. Koně, instruktoři i asistenti získali dokonce licenci od České hiporehabilitační společnosti. Nyní připravujeme do hiporehabilitace také dva anglonubijské vykastrované kozlíky,“ sdělila Lenka Kašparová, hipoterapeutka a instruktorka hiporehabilitace, která pomáhá klientům s mentálním, smyslovým a fyzickým znevýhodněním, ale i těm se specifickými potřebami.
Cíl: zvýšit kvalitu života klientů
„Preferujeme osobní a individuální přístup. Našim cílem je zvýšit kvalitu života našich klientů. Snažíme se, aby se u nás cítili dobře a terapie na ně měla dlouhodobý pozitivní vliv. Hiporehabilitace je vhodná nejen pro děti, dospělé, ale i pro seniory,“ poznamenala hipoterapeutka.
Pro osoby s mentálním, smyslovým nebo fyzickým znevýhodněním je kontakt s koňmi obrovskou pomocí při zapojení do běžného života. Umožňuje jim navázání nových kontaktů, rozvoj fyzické kondice a navozuje pozitivní změny v psychice.
Možnost smysluplného trávení volného času
„Dětem, mladým lidem, dospělým, ale třeba i seniorům přináší hiporehabilitace také možnost smysluplného trávení volného času. A zároveň posílení pozitivních osobnostních vlastností nebo nácvik schopnosti spolupracovat,“ ocenil službu hřebčína Karlen radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
Důležitou roli při hiporehabilitaci hraje rovněž prostředí stájí a výběhů. „Zde je nutné dodržovat jasná pravidla chování. Je nezbytná i spolupráce ve skupině. Zásadní je pak kontakt se zvířaty – jejich hlazení, čistění srsti a česání hřívy, vodění koní, plnění různých úkolů a nakonec i jízda na koni. To všechno jsou významné faktory, které pozitivně působí na člověka,“ uzavřela Lenka Kašparová.
Bližší informace lze najít na webu https://hrebcinkarlen.cz/hiporehabilitace/.

 

Prohlédněte si videa natočená na Srazu velorexů v České Třebové od 26. do 28. července


Den regionu Orlicko - Třebovsko bude 6. září

Svazek obcí Region Orlicko–Třebovsko zve všechny příznivce, přátele cyklistiky a veřejnost v pátek 6. září 2024 na cyklistický výlet regionem. Na programu je prezentace revitalizace parku u Roškotova divadla a Lipové aleje v Českých Libchavách. Zakončení je plánované v Hnátnici.
Sraz účastníků je ve 13 hodin v Ústí nad Orlicí u vchodu do Roškotova divadla. Den regionu zahájí starosta města a představí probíhající revitalizaci parku. Cyklisté odtud budou pokračovat po cyklostezce do Klopot a po cyklotrase 4215 do Českých Libchav, kde je od 15 hodin prezentace Lipové aleje a v 15.30 hodin v komunitním centru setkání se starostou obce. V této době je možné se k odpolednímu programu připojit.
Cyklojízda nejen starostů členských obcí regionu bude ukončena v 17 hodin v areálu Pod Lipami v Hnátnici. Je připraven program místních spolků, kapela Žůžo band a občerstvení. Pojeďte s námi a připojte se k propagační jízdě regionem!  Za svazek obcí Region Orlicko-Třebovsko zve  Petr Hájek, předseda svazku obcí a PhDr. Jana Staňková

Smutno při prázdninové návštěvě sportovního areálu gymnázia   


Rekonstrukce sportovního areálu gymnázia  byla velmi významnou krajskou investiční akcí a dokázala pozvednout úroveň tohoto sportovního areálu do nové doby, do 21. století. Bylo to moc potřeba a jsme vděčni, že se takovou akci podařilo prosadit a realizovat. práce byly zahájeny v únoru a hotovo mělo být  již během června.  Pro jisté problémy, které vznikly nedokonalostí projektu se vše poněkud protáhlo.  Jak investor, tak dodavatel nakonec umožnili  uskutečnit 6. července 27. ročník turnaje Streetballhus  tak, jak bylo slíbeno, ale bylo konstatováno, že to je první zatěžkávací zkouška areálu, který bude ještě třeba definitivně dokončit. Proto ještě po tomto turnaji čekaly na dodavatele stavby další dokončovací práce tak, aby byly odstraněny všechny kolaudační závady. Stroje a stavební zařízení již z areálu nadobro zmizely.  I tak  např. s kvalitou srovnání terénu mimo sportovní povrchy je jistě nespokojenost. Trávník byl sice zaset poházením semínek (po nerovném povrchu) bez další péče, tráva ale zatím v létě logicky neroste.  Ještě dnes není  areál předaný gymnáziu, přesto tam chodí denně školník po hojných návštěvách uklízet. Jak je vidět na fotografiích, tak i dnes bude mít hodně práce.
Jde o sportoviště otevřené veřejnosti, informační tabule, která to oznamuje zůstala na svém místě od roku 2014 beze změny. Areál je také využívaný, což lze zjistit i podle skupinek mládeže, která jej navštěvuje. Vždyť právě o prázdninách má mládež pro svou sportovní zálibu nové dobré podmínky. Snad právě tyto podmínky přitáhly na nově upravené sportoviště více návštěvníků než bylo v dřívější době a mezi nimi i ty, kterým chybí základní návyky nedělat nepořádek, neničit a  po sobě např. uklidit. Na mnoha místech areálu je tak velký nepořádek, plastové lahve, plechovky, cigaretové nedopalky atd. svědčící o tom, že mezi návštěvníky areálu bude z nemalé části nevychovaná mládež, nevážící se nového prostředí, neschopná po sobě uklidit. Připomeňme rozbitá okna, která zde registrovali ještě během dokončovacích prací (jsou již opravena) a nyní třeba vlastně zničený vysázený stromek - mladý dub - který se také nezničil sám. Všechen ten binec je rozházen třeba kolem instalovaných odpadkových košů, ale i na sportovní ploše.  Nerozumím i tomu, proč je zde částečně odkryté a rozryté doskočiště. Na základě těchto zkušeností  zde zřejmě musí být nějaký přísnější režim nebo pak nezbývá, než sportoviště pro veřejnost uzavřít. Tak to má třeba ZŠ v Komenského ulici a má po problémech.
Právě to ale nebylo cílem města a proto se jedná o tom, aby toto nyní krajské sportoviště bylo také veřejně přístupné s tím, že se město bude podílet na jeho provozu po  školním vyučování. Takové veřejně přístupné sportoviště je ve městě zapotřebí, ovšem pokud  bude zabráněno excesům, které se dají nyní po jeho dokončení registrovat. Osobně navrhuji, aby byl realizován i nějaký systém registrace sportujících např. pomocí čipů, které by si každý zájemce musel opatřit (např. na 100 Kč/rok). Vstup do (spojeného areálu Gymnázia a ZŠ Habrmanova) by byl jen z Krátké ulice, ostatní brány uzavřeny Gymnazisté své čipy mají, ostatní by si vstup do areálu museli přikoupit.  Přístup veřejnosti by byl umožněn, ale nebylo  by to úplně zadarmo a navíc by bylo možné zjistit, kdo tam v daném dnu sportoval, kdo uklidil a kdo neuklidil nebo způsobil nějakou škodu. Protože má-li zůstat všechno tak jak je dnes, tak  to nemá v této podobě budoucnost. (mm)

Avizo Národního památkového ústavu  

Srpen bude na památkách ve znamení oslav, hudby, automobilových veteránů i tajemna – chystaná slavnost na hradě Bezděz připomene 760 let od jeho založení, zákupským zámkem provede návštěvníky císařský pár, závěr měsíce bude patřit oblíbené Hradozámecké noci. Prodloužená návštěvní doba, zpřístupnění všech nabízených okruhů, mimořádné prohlídky a prohlídky přizpůsobené dětem – to je stálá nabídka na památkových objektech ve správě Národního památkového ústavu během letních prázdnin. V srpnu ji doplní také setkání automobilových veteránů v Ratibořicích a Litomyšli, hudební festivaly na Kuksu a Hrádku u Nechanic, Skotské hry na Sychrově a také velkolepý program na hradě Bezděz.
Královský hrad Bezděz založil v roce 1264 král železný a zlatý Přemysl Otakar II. Hrad, který měl být důstojným místem pobytu našich králů, se stal krátce po Přemyslově smrti (26. srpna 1278) v bitvě u Suchých Krut na Moravském poli vězením jeho sedmiletého syna Václava a ovdovělé královny Kunhuty.  Od roku 1627 byl hrad v majetku Valdštejnů. Klášter montserratských benediktýnů zde byl zřízen v roce 1661, zrušen byl reformou císaře Josefa II. roku 1785. V období romantismu se zde inspirovala řada umělců, mezi něž patřil také básník Karel Hynek Mácha se svojí lyricko-epickou poemou Máj.
Hrad je ve správě Národního památkového ústavu, územní památkové správy na Sychrově a v posledních deseti letech prošel rozsáhlými stavebními obnovami, které mu vrátily původní vzhled a umožňují návštěvníkům návrat do doby, kdy hrad plnil svůj obranný i reprezentativní účel. Od roku 2015 byla obnovována hradní kaple (krovy, střešní pláště, vitráže), v roce 2018 byl zpřístupněn Manský palác (někdy označován také jako Templářský) s novými expozicemi, bylo opravováno zábradlí i přístupová cesta na hrad, v letošním roce byla dobudována nákladová lanovka, je zaveden nový informační systém pro návštěvníky, na děti zde čeká hra O poklad kralevice Václava, byl opraven ochoz na Velké věži. I díky těmto zásahům se hrad Bezděz stal vyhledávanou památkou, kterou i přes příkřejší přístupovou cestu navštíví ročně v průměru přes 55 tisíc návštěvníků.
Založení hradu připomene dvoudenní slavnost 9. – 10. srpna, která začne v pátek  v 17 hodin v amfiteátru pod hradem (historické osobnosti, šermíři, představení zakládací listiny, muzikál i hudební vystoupení) a vyvrcholí v sobotu celodenním programem, kdy se na hrad dostaví sám král Přemysl Otakar II. v doprovodu historických osobností. Na programu je také divadlo, koncerty K. Nývltové, M. Maxy, D. Deyla, dobová hudba, šermířská klání a závěrečná ohňová show – více zde: www.hrad-bezdez.cz
Speciální prodloužené prohlídky, které se věnují i exteriérům a přilehlým zámeckým budovám jsou v nabídce zámku Hrádek u Nechanic 10. srpna, na stejný den je připravena Letní empírová slavnost na zámku Opočno. V neděli 11. srpna budou mít své ležení Manové Přemysla Otakara na III. nádvoří náchodského zámku a ve vybraných časech představí se šermířské dovednosti. Do 18. srpna si můžete ověřit, co je pravdy na tom, že o zámeckou zahradu ve Slatiňanech pečují skřítci – výstava jejich obydlí je novým lákadlem pro dětské návštěvníky.
Projekt Národního památkového ústavu Po stopách šlechtických rodů má pro rok 2024 podtitul Habsburkové – domovem i v Českých zemích. Čtrnáctý ročník představuje veřejnosti, jak Habsburkové bydleli v Čechách a na Moravě v 18.–20. století. Jedním ze stěžejních objektů je zámek Zákupy na Českolipsku, kde jsou pravidelně realizovány veřejností velmi vyhledávané prohlídky v doprovodu členů habsburské dynastie. Na srpen jsou naplánovány prohlídky s císařem Ferdinandem Dobrotivým a císařovnou Marií Annou Karolínou a také s korunním princem Rudolfem a jeho manželkou Štěpánkou Belgickou.
Sobota 24. srpna bude patřit oblíbené Hradozámecké noci, do níž se zapojí všechny památky ve správě NPÚ, ÚPS na Sychrově na Liberecku, Pardubicku a Královéhradecku. Naplánovány jsou večerní prohlídky, prohlídky kostýmované – tajemné i satirické, opékání špekáčků, přednáška či volná procházka objektem za svitu lamp, svic či loučí. Kompletní program naleznete zde: https://www.npu.cz/cs/o-nas/projekty/temata/102970-hradozamecka-noc-2024


 Národní Den železnice v České Třebové 21. září obohatí odborná konference

Letošní Národní den železnice bude v sobotu 21. září hostit Česká Třebová, která v minulosti hostila vždy pouze Regionální dny železnice. Pro veřejnost z širokého okolí to bude tedy nové podívaná, uvidíme opravdu to nejlepší co může železnice nabídnout z historických i moderních vozidel.  Pořadatelem jsou České dráhy, a.s., ale se svým příspěvkem přichází také iniciativa z města. Národnímu dni železnice bude předcházet páteční konference s železniční tématikou. „Přišlo nám logické sobotní akci propojit s odbornou konferencí, která však bude přístupná také laické veřejnosti. Probíraná témata totiž budou zvolena tak, aby byla atraktivní také pro Třebováky, kteří se mohou více dozvědět více o vzniku a významu místního železničního uzlu i jeho chystané modernizaci,“ uvedl v souvislosti s chystanou konferencí Jan Kovář, ředitel Střední škola technická a dopravní Gustava Habrmana. Zatímco program sobotní a nedělní akce je do detailů znám a pro veřejnost se již začaly prodávat vstupenky, tak více podrobností  o odborné konferenci se železniční tématikou zatím nebylo sděleno. Věřím, že to bude další obohacení programu a další zviditelnění  České Třebové jako jednoho z významných center železnice v České republice.
Součástí sobotní a nedělní akce 21. a 22. září 2024 Národní den železnice budou expozice Svět historie, Svět změny, Svět zábavy a chystá se také jedinečná Noční světelná show. Programu se zúčastní řada historických parních, motorových a elektrických lokomotiv, nejmodernější vozidla Českých drah a připraven bude také bohatý kulturní program, koncerty, oblíbené aktivity pro děti a mnoho dalších atrakcí.

Z České Třebové až na Praděd

Akce pomoci Lukášovi pokračuje. Přátelé se rozhodli, že Lukášovi pomohou a vrhli se do organizace celé řady akcí a také vyhlásili sbírku na pomoc mladé rodině. Jedna z akcí pro Lukáše se uskuteční už v sobotu, kdy sportovci poběží z České Třebové až na Praděd do Jeseníků. Běh na Praděd vymyslely Kateřina Balcarová a Darina Hrušková, které již podobný fundraising dříve dělaly v rámci tzv. everestingu, kdy chodily v České Třebové během 24 hodin do sjezdovky Peklák. Lukáš jako velký běžec tehdy holkám také pomáhal a absolvoval několik výstupů s nimi. Ten nápad se tak nějak formoval z této zkušenosti. Je to akce, kterou kompletně pořádají holky. Praděd vybraly, protože Lukáš má velký vztah k Jeseníkům. Trávil tam hodně času, nejen jako instruktor snowboardingu, ale také s kamarády a rodinou jako vášnivý horal...

aKCE  Ukliďme svět mezinárodní BUDE 20. ZÁŘÍ

Chystá se tradiční velký podzimní úklid přírody a našeho okolí. Světový úklidový den je v pátek 20. září 2024.  Uklízet odpadky kterýkoliv následující den dovoleno! Pojďme spolu opět vykonat dobrý skutek a společně Ukliďme svět! V loňském roce se úklidů zúčastnilo přes 22 000 lidí a podařilo se nashromáždit neuvěřitelných 170 tun odpadu. Vždy to může být ještě lepší, tak pojďme tato čísla pokořit!

Foto Bio Foto aneb Fotosoutěž biofotovoltaická

Ústředí ČSOP vyhlačuje novou iniciativu pro fotografy přírody. Jde o vztah Fotovoltraiky a přírody.  Do chystané publikace o možném vlivu FVE na zvířata a rostliny naší krajiny intenzivněČSOP shání fotografie, které by kombinovaly areály fotovoltaických elektráren s nějakým druhem rostliny či živočicha – kvetoucí louku u panelů, rehek sedící na jejich konstrukci, ovečky pasoucí se pod… či tak něco. Protože nás tlačí čas a fakt na toto téma nějaké kvalitní fotky potřebujeme, máme pro lid fotící výzvu. Pošlete fotky na toto téma. Pokud je ČSOP použije v publikaci, autoři obdrží zajímavý honorář!
6. ročník Vzpomínkové jízdy na Elišku a Čeňka Junkovy 2024

Veterán klub Litomyšl ve spolupráci s CZECH BUGATTI CLUBEM, rodiny Junkovy a Šonkovy, pořádá pod záštitou prvního náměstka hejtmana pardubického kraje Michala Kortyše a starosty města Litomyšle Daniela Brýdla 6. ročník Vzpomínková jízda na Elišku a Čeňka Junkovy 2024, spojenou s výstavou historických vozidel v Litomyšli, zámku Doudleby nad Orlicí a Koldíně.
Setkání pro všechny příznivce vůně benzínu a historie se uskuteční v termínu od 2. - 4. 8. 2018 v Litomyšli a jejím okolí. Tato pravidelně opakující se akce, dosahuje již mezinárodní úrovně a letos je poprvé zapsána do mezinárodního kalendáře FIVA - Fédération Internationale des Véhicules Anciens. Můžeme se těšit na posádky z Rakouska, Slovenska či Německa. Letošní ročník vzpomínkové jízdy, by měl připomenout současné generaci všeobecnou historii motorismu, módy, dovednosti našich předků, ale především památku manželů Junkových, coby nejvýznamnějších představitelů světového motorismu v první polovině minulého století. Veterán klub Litomyšl obdržel v roce 2015 od Ing. Vladimíra Junka, syna Elišky Junkové, svolení jako jediné organizaci v České republice používat v názvu pořádané akce jména obou manželů.
   Hlavní program vzpomínkové jízdy se uskuteční v sobotu 3. 8.  Po krátké ranní výstavě na zámeckém návrší budou stroje při komentovaném startu v 8.45 vyjíždět do své první etapy. Trasa první etapy povede přes Smetanovo náměstí v Litomyšli, České Heřmanice, Vračovice, Choceň, Kostelecké Horky a Kosteleckou Lhotu na zámek do Doudleb nad Orlicí. Zde budou historická vozidla zaparkována v areálu zámku, a vystavena veřejnosti od 9.30 do 12.00 hodin. Po oběde se vozidla vydají na druhou část své spanilé jízdy, přes Záměl, Lhoty u Potštejna, Borovnici a zavítají do obce Koldín na místní tvrz, kde bude cíl druhé etapy. Veřejnost, tak bude mít další možnost si prohlédnout nejen jednotlivé stroje a dobově sladěné posádky, ale i krásy místní tvrze a bohatý doprovodný program, živou hudbu, vystoupení Četnické pátrací stanice Pardubice. Start do poslední etapy je naplánován na 14.00 hodin a účastníci se poté přes Brandýs nad Orlicí, Jehnědí a Sloupnici vrátí zpět do Litomyšle, kde budou vozidla opět k vidění do večerních hodin.
Od 16.00 bude ve Francouzské zahradě u salletu probíhat dobová módní přehlídka nejen pro účastníky, ale i pro širokou veřejnost. Od 20.30 poté bude ve stylu 20. a 30. let probíhat galavečer, kdy k tanci a poslechnu hrát ZUŠ pod vedením Libora Kazdy. Občerstvení bude zajištěno firmou Morávek Catering.

 

   Aktualizace k 1.8. 2024:  Marta Dvořáková Česká Třebová - Jiří Pásek - Zdeněk Langr - Ing. Ludmila Musilová, Vsetín  Odkaz ZDE

Wonkův most v Pardubicích:  nové cedule připomínají řidičům pravidla zipování

Rekonstrukce mostu Pavla Wonky v Pardubicích začala po letech příprav a důkladné infokampani 1. června 2024. Po dvou měsících prací došlo k drobným změnám v dopravním značení a ohraničení stavby. Na základě zpětné vazby od řidičů nechal Pardubický kraj v místě instalovat ceduli připomínající řidičům, jak mají správně „zipovat“. Někteří z nich s tím totiž měli problém a docházelo tak ke zbytečným komplikacím.
Oprava důležité spojnice přes Labe bude v krajském městě trvat až do konce podzimu 2025. Jedná se o jeden z největších aktuálních dopravních projektů s náklady ve výši 183 milionů korun s daní. Vzhledem ke složité dopravní situaci v Pardubicích byla rekonstrukce naplánována tak, aby byl vždy průjezdný jeden pruh v obou jízdních směrech. „Zatím jde vše podle plánu, ale pro přiškrcenou dopravu ve městě je nutné, aby byl ‚Wonkáč‘ průjezdný a nedocházelo tam ke zbytečným komplikacím, které nejsou přímo vyvolané stavbou. Na základě komunikace se správou a údržbou silnic, magistrátem i policií jsme se dohodli, že necháme před mostem na křížení s dalšími komunikacemi nainstalovat infotabuli s pokyny ke správnému zipování. Část řidičů s tím měla problémy a chceme jim tak připomenout jednoduchá pravidla, která mohou svým dílem přispět k plynulosti dopravy. Zatím tam vše jezdí v rámci možností v pořádku, ale s návratem lidí z dovolených a začátkem školního roku očekáváme v září nárůst aut, chceme na to být připravení,“ vysvětluje první náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš.
Není zip jako zip
Pravidlo zipování je v české legislativě ustanoveno od roku 2000. Vzniklo za účelem zvýšení plynulosti dopravy v místech, kde vzhledem k hustotě provozu může při snížení počtu jízdních pruhů docházet k dopravním zácpám. Ty mohou být rizikovým místem obzvláště na rychlostních komunikacích. Pokud budou řidiči uvedené pravidlo dodržovat, zvýší jak bezpečnost silničního provozu, tak i jeho plynulost.
Konkrétně je pravidlo definováno v Zákonu č. 361/2000 Sb., o silničním provozu: „Při souběžné jízdě umožní řidiči vozidel jedoucích v průběžném pruhu řidičům vozidel do tohoto pruhu přejíždějících z pruhu, který přestal být průběžným, vjet tak, aby se vozidla jedoucí v průběžném pruhu a vozidla do něho přejíždějící mohla řadit střídavě po jednom do jízdního proudu průběžného pruhu." Více informací najdete například na https://besip.cz/Pro-media/Clanky/Pravidlo-ZIP
Nové ohraničení stanoviště zlepší přehlednost
I další prázdninová změna by měla do budoucna zvýšit bezpečnost a plynulost provozu. Týká se ohraničení místa, kde aktuálně probíhají práce. „Na základě požadavku samosprávy jsme vyměnili ohrazení. Původní bylo plně kovové a snižovalo viditelnost. Nové je drátěné a je přes něj lépe vidět na přechod pro chodce i do jízdních pruhů. Snažíme se tak reagovat na podněty od řidičů, abychom jim co nejvíce usnadnili jízdu přes staveniště a zároveň dodrželi veškeré bezpečnostní standardy,“ uvedl ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje Zdeněk Vašák s tím, že v současné době se ještě zvažuje možnost umístění přenosných semaforů na přechod pro pěší. Ty by mohly zejména v dopravních špičkách pomoci s plynulostí dopravy. „Řešíme to s odborníky, ale vše chceme nejprve pořádně analyzovat, abychom negativně nezasáhli do provozu. Pokud budeme mít z dat a posudků pozitivní informace, můžeme nechat semafory nainstalovat,“ dodává náměstek Kortyš.
Průjezdný bude vždy jeden pruh v obou směrech
Pardubický kraj plánoval rekonstrukci Wonkova mostu delší dobu. Lana uvnitř konstrukce byla již na konci své životnost a bylo nutné je vyměnit, aby nedošlo k nevratnému poškození mostu. Na základě odborných prohlídek se ukázalo, že s opravou nelze déle čekat. Z těchto důvodů začala v červnu 2024 rekonstrukce mostu Pavla Wonky, která potrvá až do října 2025.
Vzhledem k dopravnímu významu mostu práce probíhají za provozu v režimu 1+1. Vždy tedy bude průjezdný jeden jízdní pruh v jednom směru, zabezpečené jsou samozřejmě i cesty pro chodce a cyklisty. Most bude po dobu rekonstrukce sloužit i vozidlům integrovaného záchranného systému a hromadné dopravě.
Záměr krajská samospráva opakovaně projednávala se zástupci magistrátu, ŘSD a dalšími institucemi, aby se minimalizovala dopravní omezení ve městě. Součástí projektu bylo i veřejné projednání a infokampaň pro obyvatele.
Rekonstrukce pro budoucí generace
Během projektování Pardubický kraj nechal do plánů zapracovat technologické řešení, které do budoucna výrazně usnadní kontrolu a případnou výměnu lan. Ta jsou kriticky důležitá pro zajištění bezpečnosti stavby i provozu na ní. Tyto práce tedy jednou bude možné dělat za minimálních dopravních omezení a uzavírek.

   


 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku? 


Člověk uvěří vlastnímu vidění světa,“ říká muž, který žije s duševním onemocněním


Kamil Rain už 22 let žije s duševním onemocněním. Prvních deset let o tom nemluvil a nepokládal se za duševně nemocného. Hovořil o tom  jako host besedy z cyklu Moje jméno není diagnóza na Krajském úřadu Pardubického kraje.  „Navíc mi přišlo, že když člověk proti něčemu bojuje, může se problém stát ještě větším. Nemusíme zdůrazňovat diagnózy, ty jsou dobré pro doktory. A kolikrát člověk dělá bláznivé věci, ale neznamená to, že je blázen. Je to vidět i v českých komediích. Když se třeba někomu stane nějaká absurdní situace, tak ho pak nutně nezavírají hned do blázince,“ poznamenal Kamil Rain, podle něhož člověk s psychickým onemocněním žije ve své ulitě.  

 

Věří vlastnímu vidění světa  „Věří vlastnímu vidění světa, které si postupně vybudoval. Může si třeba myslet, že ho sledují agenti nebo mimozemšťani,“ přiblížil muž, pro něhož nebylo jednoduché smířit se s tím, že bude muset absolvovat pobyt v psychiatrické nemocnici.  „Pro někoho může být pobyt na psychiatrii horší než smrt. Bojuje s vlastním strachem. Mohl by jít k psychiatrovi, ale třeba se bojí toho, že by získal diagnózu a společnost se na něj začala dívat jako na nějakého prašivého člověka," vysvětlil Kamil Rain.
 
Co se bude dít v psychiatrické nemocnici?  „Nikdo neví, co mu budou dělat v psychiatrické nemocnici. Každý může mít různé představy. Budou ho tam mučit? Bude tu jako ve vězení? Oblbnou ho léky,“ nastínil možné otázky. „Prostředí, v kterém jsem byl hospitalizován, mě zpočátku tak vynervovalo, že jsem přestal řešit svoje problémy. Ty mi připadaly menší než ty, co měli ostatní pacienti. A je zajímavé sledovat, že čím víc blázní okolí, tím víc se pacient chová normálně,“ podělil se se svými postřehy.
 
I k duševně nemocnému je třeba mít respekt.  „Když se člověk takzvaně zblázní, tak to nevidí. On se stále nějak chová, ale tu změnu nevnímá, tu zaregistruje okolí,“ zdůraznil Kamil Rain, podle něhož je důležité, aby se i k člověku s duševním onemocněním stále chovalo jeho okolí s respektem.  „Buď mě člověk bere, nebo ne. Naše hodnota je v tom, když se dokážeme jako lidé vzájemně respektovat. Může se samozřejmě stát, že potřebujete z nějakého důvodu vysvětlit, proč se některé věci přihodily, přiznáte, že berete léky na psychiku a ten druhý to zkrátka nevezme a zavře se před vámi,“ podotkl muž, který dnes otevřeně sdílí své zkušenosti s duševním onemocněním širokému spektru zájemců.
„Jsem rád, když mohu takové věci dělat. Ale samozřejmě to není zadarmo. Bere mi to sílu. Vracím se do svých vzpomínek. A přitom bych dávno o svém duševním onemocnění nemusel mluvit. Ale dnes už ani nemůžu udělat krok zpět a tvrdit, že jsem pro všechny normální, i když se tak sám cítím. Prošel jsem si duševním onemocněním. Mohou si to přečíst i moje děti. Je to veřejně dohledatelné. Proto s nimi o tom také otevřeně hovořím,“ sdělil Kamil Rain, který pracuje jako peer lektor. Jeho snahou je představit zkušenost lidí, kteří si duševní nemocí prošli, zvýšit pocit naděje. A také ukázat, že potíže, které člověk při nemoci zažívá, prožívají i jiní lidé. A potvrdit, že onemocněním život nekončí. I s duševní nemocí se dá žít kvalitně a plnohodnotně.
 
Výrazná změna přístupu k duševnímu zdraví  „Přijde mi, že za těch 22 let se výrazně změnil přístup lidí k duševnímu zdraví. Hlavně mladí lidé jsou otevření o této problematice mluvit. Pozitivní zkušenost mám i s lékaři,“ řekl host besedy z cyklu Moje jméno není diagnóza. Ta se uskutečnila v sále Jana Kašpara na pardubickém krajském úřadě a byla určena jeho zaměstnancům.  „Tato akce byla velmi přínosná. Byla cennou inspirací k tomu, jak pečovat o duševní zdraví, jak ho podpořit a čeho se vyvarovat,“ nechal se slyšet radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola, pod jehož záštitou se beseda konala. Byla součástí projektu, jehož cílem je změna přístupu k péči o duševní zdraví v Pardubickém kraji. Bližší informace o něm lze najít na https://krajprorodinu.cz/dusevni-zdravi/.