Českotřebovský deník 215/2024 

                                                       Neděle 4. srpna 2024 


Videosestřih zápasu 3. srpna 2024 (30´)


FK Česká Třebová  - FK Horní Ředice 0 : 1

 

Zápas nedopadl podle našich představ, padla jediná branka v 9. minutě zápasu a to do  naší sítě FK Česká Třebová.  Soupeř se skutečně ukázal jako šikovnější, lepší, připravenější, jarní forma českotřebovského týmu se ještě nyní v létě nenašla.

 

Zápas sledovalo 150 diváků, povzbuzovali, ale moc to nepomáhalo.  Byl to zápas 2. předkola MOL Cup 2024/2025, hrálo  3. srpna 2024 na stadionu Pod Jelenicí v České Třebové.

 

Prohráli jsme a to znamená stopku v dalším postupu v tomto turnaji, který nám mohl přinést zajímavé soupeře. 

 

Rozhodčí Fojtík Martin – Braun Martin, Klír Jonáš.

Přidám ještě sestavu domácího týmu, kterému nepomohlo ani velké střídání v 57. minutě hry.

 

FK Česká Třebová:

33 Janůj Jan 5 Fric Šimon 18Jiřánek Jakub 19 Deml Matěj 3 Deml Jan 9 Klumpar Kryštof 17 Krása Matěj 8 Müller Patrik 6 Grepl Filip 10 Vaňous Zdeněk [K] 12 Jelínek Jakub 2 Šmíd Daniel 11 Bohunek Ondřej 7 Borek Matěj 15 Polášek Matěj 16 Barbořák Denis


Bude Česká Třebová hostit národní přehlídku amatérského a hudebního divadla ?


Právě nyní 2. srpna byl zahájen 94. ročník festivalu Jiráskův Hronov. Je to jeden z nejprestižnějších festivalů amatérského divadla na světě.  Nabídne desítky divadelních představení, koncertů a bohatý doprovodný program.
O programu a všech dalších akcích s tímto festivalem spojených připravíme zvláštní článek. Jen si připomeňme, že  nominace na Jiráskův Hronov pochází z 11 přehlídek amatérského divadla různého typu pořádaných během roku po celé republice.  Jde obvykle o jednu nebo dvě nominace. Výjimku tvoří Celostátní přehlídka amatérského a hudebního divadla, pořádaná každoročně pod názvem "Divadelní piknik" ve Volyni, odkud jsou nominovány na Jiráskův Hronov tři soubory a jejich inscenace. A právě o tuto přehlídku se v dalším textu jedná, protože existuje možnost, aby buď dočasně nebo třeba i trvale přesídlila třeba k nám do České Třebové. Všechno bude jasné po přečtení následujícího textu, vlastně výzvy, kterou publikoval pořadatel této přehlídky NIPOS Praha (NIPOS = Národní informační a poradenské středisko pro kulturu).
NIPOS hledá spolupořadatele celostátní přehlídky

NIPOS hledá z důvodu výstavby obchodního centra v působišti Divadelního Pikniku Volyně spolupořadatele celostátní přehlídky amatérského činoherního a hudebního divadla. Konání přehlídky v novém místě je plánováno na rok 2025, v případě prodloužení stavby i na rok 2026. Pokud by nové podmínky ve Volyni byly pro festival nevyhovující, může po dohodě se spolupořadatelem zůstat v novém místě trvale.
Odborná a obsahová stránka celostátní přehlídky (program, rozborové semináře, lektorský sbor workshopy, tiskoviny, foto, video atd.) je zajišťována prostřednictvím NIPOS a hrazena z grantu Ministerstva kultury. Žadatelem o tuto dotaci je spolupořadatel, jelikož náklady musí být hrazeny prostřednictvím jednoho subjektu. Od spolupořadatele přehlídky se očekává zajištění festivalu v místě, poskytnutí potřebných hracích prostor, ubytování, stravování a organizační a technické zabezpečení přehlídky, dále zajištění finanční podpory příslušného kraje a města, popřípadě sponzorů. Celková výše finančního podílu spolupořadatele musí být ve výši minimálně 30 % celkového rozpočtu přehlídky.
Případné zájemce žádáme o zaslání písemné nabídky nejpozději do 4. srpna 2024 na e-mailovou adresu: bezouskova@nipos.cz.
V nabídce je zapotřebí představit:
hrací místa včetně rozměrů jeviště, kapacity hlediště, variability, technického vybavení;
prostory pro semináře včetně vybavení;
dalších prostory (diskuse, informační centrum, redakce, zázemí pro porotu a organizátory) včetně vybavení;
prostory pro setkávání účastníků festivalu včetně vybavení;
ubytovací kapacity s uvedením počtu lůžek dle kvality a finanční náročnosti;
stravování a občerstvení včetně kapacity, nabídky, finanční náročnosti;
personální zázemí (placené pracovníky i dobrovolníky);
finanční náklady na pronájem hracích prostor, míst pro semináře a dalších prostor;
konkrétní podíl města z hlediska provozně-technického a finančního;
dopravní dostupnost místa;
zajímavá místa a služby ve městě pro návštěvníky festivalu;
stručný přehled zkušeností uchazeče s pořádáním podobných akcí.
NIPOS jako vyhlašovatel si vyhrazuje právo na základě prozkoumání nabízených podmínek neoslovit všechny zájemce. S vybranými adepty se domluví na společné schůzce za účasti výběrové komise. Spolupořadatel bude vybrán do 19. září 2024.

Zajímavé je ještě dodat termíny, které jsou s touto výzvou spojené: Výzva byla publikována dne 21. července a právě již na  neděli 4. srpna  stanovila termín na zaslání písemné nabídky, tedy termín šibeniční.  A nyní do 19. září se má rozhodnout, jak to v příštím roce bude, předněji v termínu  na konci června a začátku července 2025.  A co je důležité, tak českotřebovské Kulturní centrum a jmenovitě jeho ředitel Mgr. Josef Kopecký na tuto výzvu rychle a důkladně zareagoval, stihl připravit   skutečně fundovaný materiál s potřebnými daty, obrázky a doporučeními  a odeslat ještě do konce července  pořadatelům divadelní přehlídky tedy na NIPOS PRAHA:
Materiál - zpracovanou přihlášku , ve které se Česká Třebová a Kulturní centrum hlásí ke spolupořadatelství přehlídky má úctyhodných 41 stránek (!)  a navíc řadu dalších odborných příloh s technickým popisem podmínek pro hrací jevištní prostory, nejen v sálech, ale i ve venkovním prostoru, ubytovací kapacity, stravování  atd. Při pročítání této přihlášky je opravdu zřejmé, že Česká Třebová již svým umístěním v rámci České republiky, vybavením i odborným zázemím může poskytnout pro tuto přehlídku skutečně dobré podmínky. I když neznám současné poměry ve Volyni, tak si dovedu troufnout napsat, že podmínky v tomto třítisícovém městě umístěném na mapě republiky poněkud komplikovaně, dovedeme v České Třebové velmi dobře nahradit. Myslím také, že jméno a pozice ředitele Kulturního centra Josefa Kopeckého ve světě amatérského divadla dává záruku, že  se podaří přehlídku zajistit  také na potřebné odborné úrovni. Dokládají to i doporučení, která jsou součástí přihlášky,  od starosty města Zdeňka Řeháka, jednatelky Volného sdružení východočeských divadelníků Kateřiny Fikejzové Prouzové, ředitelky Centra uměleckých aktivit Hradec Králové Mgr. Martriny Erbsové.
Aby bylo zřejmé, o jakou divadelní přehlídku se jedná, můžeme popsat  jaký byl třeba rozsah letošního Divadelního pikniku Volyně, který by mohla Česká Třebová v příštím roce nahradit:
Divadelní Piknik Volyně je koncipován jako celostátní přehlídka amatérského činoherního a hudebního divadla.  Amatérským divadelních tvůrců umožňuje setkání a vzájemnou konfrontaci, které vedou ke kultivaci oboru a tvůrcům přináší  další podněty a inspiraci. Přehlídka je od roku 2018 nově i platformou pro komplexní vzdělávaní v oboru činoherního a hudebního divadla. Nabízí semináře a workshopy jak pro individuální zájemce, tak pro celé amatérské divadelní soubory.  Z pověření a za finančního přispění Ministerstva kultury pořádá NIPOS-ARTAMA ve spolupráci s městem Volyně, Volyňskou kulturou, příspěvkovou organizací. Spolupořadatelem a nositelem grantu je DS PIKI Volyně. Dalším spolupořadatelem je Volyňské divadelní studio VODVAS... Tato přehlídka není víkendová záležitost, ale celotýdenní akce. V hlavním programu se objeví nejlepší inscenace, které vzešly z krajských postupových přehlídek. Festival nabízí možnost vzdělávání v podobě seminářů pro individuální zájemce, ale i pro celé amatérské divadelní soubory....
Přejme si, aby podaná přihláška byla výběrovou komisí kladně zhodnocena a Česká Třebová se tak stala dalším místem, kde se setkávají  ty nejkvalitnější amatérské divadelní soubory z naší republiky. Snad na závěr bych mohl popsat ještě vlastní zkušenost se zpracováním také velmi fundované přihlášky do výběrového řízení k získání titulu "Evropské město sportu". V naprosto podobném šibeničním termínu připravil Josef Kopecký ve funkci místostarosty se svými spolupracovníky obdobou fundovanou práci, kterou bylo navíc potřeba přeložit ještě do angličtiny.  Všechno zvládl včas a výborné kvalitě, výběrová komise neshledala problém a Česká Třebová byla před dvěma lety vybrána k ocenění  "Evropské město sportu 2023"  Proto věřím, že i letošní  materiál týkající se možnosti uspořádat prestižní divadelní přehlídku bude dobře posouzen a město Česká Třebová získá další  šanci ke svému zviditelnění.  (mm)

Na serveru Zdopravy byla popsána porucha na koridoru v České Třebové:

Na I. koridoru se dnes ráno zastavila doprava kvůli výpadku elektřiny v České Třebové, což vedlo k poruše zabezpečovacího zařízení. K poruše došlo v 7:00. Dálkové i regionální vlaky nabraly zpoždění, některé i přes tři hodiny. „Technici pracují na zprovoznění. Pracovních čet je tam více,“ řekl ráno mluvčí Správy železnic Dušan Gavenda. Částečně se podařilo obnovit provoz před 10:00, jezdilo se po jedné koleji. O necelou hodinu později pak byl provoz obnoven zcela. „Bez omezení již mohou vlaky jezdit jak na koridoru do Přerova, tak směrem na Svitavy,“ oznámila Správa železnic.
Řada vlaků byla zrušena s tím, že cestující mají použít následující spoj, místo některých regionálních vlaků jezdily autobusy.

  Od pondělí startuje přednáškový cyklus  OTAZNÍKY ŽIVOTA a DNY ZDRAVÍ  


Akci pořádá Církev adventistů sedmého dne a akce tohoto cyklu se nebudou konat pouze ve sborovém domě  CASD ve Smetanově ulici, ale  také na Starém náměstí a na Dopravním terminálu Jana Pernera Startuje se v pondělí 5. srpna  přednáškou Svitky od Mrtvého moře ve sborovém domě od 18 hodin a ve stejný den také proběhne od 11:30 do 15 hodin na Starém náměstí  měření krevního tlaku, tuku, test životního stylu a individuální poradenství s opakováním  v pátek 9. srpna na dopravním terminálu u fontány a znovu na Starém náměstí nad kašnou pak ještě ve středu 14. srpna . Témata podvečerních přednášek jsou zajímavá , jsou určena pro širokou veřejnost nejsou tedy určena jen pro věřící. Přednášky se konají denně od pondělí 5. srpna do pátku 16. srpna. Zvlášť je upozorňováno na přednášku Radima Passera Byznys a víra, která se uskuteční v pátek 9.srpna od 18 hodin 


Nová silnice v Pohledech je příkladem dobrého využití evropských fondů

Pardubický kraj patří v rámci evropských dotací k nejlépe čerpajícím krajským samosprávám v České republice. Příkladem dobrého využití unijních prostředků jsou také silnice nižších tříd a mosty. Jednou ze silnic, kterou kraj díky evropské podpoře opravil, je silnice II/366 od Hradce nad Svitavou přes Sklené, Pohledy až do Křenova.
„Oblast dopravy patří vedle zdravotnictví, školství, kultury či sociálních služeb mezi ty, na které se v rámci čerpání evropských fondů velmi výrazně zaměřujeme. V tomto období evropských fondů se nám za necelé tři miliardy korun podařilo zmodernizovat přes 100 kilometrů silnic II. třídy a 15 mostů,“ popisuje radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Ladislav Valtr. Posledním z realizovaných a úspěšně dokončených projektů v předchozím plánovacím období je silnice v Pohledech na Svitavsku Svitavy. „Modernizace šest kilometrů dlouhého úseku od křižovatky se silnicí I/43 u Hradce nad Svitavou přes obec Sklené až po začátek obce Pohledy začala na jaře loňského roku. Řidičům byla silnice otevřena již v prosinci loňského roku, ale až na konci července došlo k vypořádání proplacení dotace a finančnímu ukončení projektu podle pravidel Integrovaného regionálního operačního programu. Celkové náklady stavby nakonec činí necelých 170 milionů včetně DPH,“ vysvětlil hejtman Martin Netolický s tím, že navazující úsek z Pohledů do Křenova byl zmodernizován již dříve. Díky tomuto projektu ke zvýšení bezpečnosti a plynulosti dopravy a zvýšení únosnosti vozovky na trase mezi Jevíčkem a Hradcem nad Svitavou. „Zmodernizovat za necelý rok skoro šest kilometrů silnice je chvályhodný výkon. Teď, na konci července, byl projekt finančně vypořádán a moc mě těší, že také tento projekt z Integrovaného regionálního operačního programu může být příkladem, jak realizace evropsky spolufinancovaných projektů ve výsledku běží a podle všech pravidel. Další, neméně významné projekty, připravujeme a průběžně řešíme,“ upřesňuje radní Valtr.
Informace k tomuto projektu najdete také na: https://doprava.pardubickykraj.cz/#/opravy/modernizace-silnice-ii366-pohledy-krizovatka-s-i43?filters[]=Realizace&filters[]=Dokonceno&page=0

Prohlédněte si videa natočená na Srazu velorexů v České Třebové od 26. do 28. července



Zvládnu to sám!
Rytmus učil lidi s mentálním postižením, aby se o sebe uměli postarat

Zvládnu to sám!
To je motto stejnojmenného projektu neziskové organizace Rytmus Východní Čechy, která podporuje zejména lidi s mentálním postižením z celého Pardubického kraje ve všech oblastech jejich života.
Možnost vyzkoušet si nové praktické dovednosti v různých oblastech
„Cílem tohoto projektu bylo dát našim klientům příležitost vyzkoušet si nové praktické dovednosti v různých oblastech. Na tréninkovém pobytu se věnovali hospodaření s financemi, nácviku vaření, cestování a orientaci. Součástí programu byla také návštěva bazénu, nákup potravin a příprava jídla,“ uvedla PR a FR manažerka společnosti Rytmus Východní Čechy Šárka Stará. „Děkujeme za podporu všem, kteří nám umožnili tento tréninkový pobyt uspořádat,“ dodala.
Štědrou podporu projekt získal na loňské Burze filantropie v Ústí nad Orlicí
Štědrou podporu projekt získal na loňské Burze filantropie v Ústí nad Orlicí. „Jsme moc rádi, že klienti se zdravotním znevýhodněním měli možnost na tréninkovém pobytu získat řadu užitečných informací, rad a zkušeností, které se jim v běžném životě budou hodit,“ konstatovala za organizátory Burzy filantropie její garantka a fundraiserka Jana Machová, ředitelka Koalice nevládek Pardubicka (KONEP). Ta tuto unikátní akci, která originálním způsobem propojuje neziskový, podnikatelský a veřejný sektor, pořádá společně s Pardubickým krajem.
Klienti jsou bohatší o spoustu nových zážitků, na které mohou vzpomínat
„Velký dík patří všem, kteří se do tohoto projektu zapojili a pomohli lidem s různým znevýhodněním zdokonalit se v mnoha dovednostech. Zároveň jsou tréninkové pobyty cenné i v tom, že klienti z nich odjíždějí bohatší o spoustu nových zážitků. Na ty pak mohou společně vzpomínat,“ poznamenal radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
Bližší informace o Burze filantropie je možné získat na webu www.burzafilantropie.cz.

 


 Národní Den železnice v České Třebové 21. září obohatí odborná konference

Letošní Národní den železnice bude v sobotu 21. září hostit Česká Třebová, která v minulosti hostila vždy pouze Regionální dny železnice. Pro veřejnost z širokého okolí to bude tedy nové podívaná, uvidíme opravdu to nejlepší co může železnice nabídnout z historických i moderních vozidel.  Pořadatelem jsou České dráhy, a.s., ale se svým příspěvkem přichází také iniciativa z města. Národnímu dni železnice bude předcházet páteční konference s železniční tématikou. „Přišlo nám logické sobotní akci propojit s odbornou konferencí, která však bude přístupná také laické veřejnosti. Probíraná témata totiž budou zvolena tak, aby byla atraktivní také pro Třebováky, kteří se mohou více dozvědět více o vzniku a významu místního železničního uzlu i jeho chystané modernizaci,“ uvedl v souvislosti s chystanou konferencí Jan Kovář, ředitel Střední škola technická a dopravní Gustava Habrmana. Zatímco program sobotní a nedělní akce je do detailů znám a pro veřejnost se již začaly prodávat vstupenky, tak více podrobností  o odborné konferenci se železniční tématikou zatím nebylo sděleno. Věřím, že to bude další obohacení programu a další zviditelnění  České Třebové jako jednoho z významných center železnice v České republice.
Součástí sobotní a nedělní akce 21. a 22. září 2024 Národní den železnice budou expozice Svět historie, Svět změny, Svět zábavy a chystá se také jedinečná Noční světelná show. Programu se zúčastní řada historických parních, motorových a elektrických lokomotiv, nejmodernější vozidla Českých drah a připraven bude také bohatý kulturní program, koncerty, oblíbené aktivity pro děti a mnoho dalších atrakcí.

Z České Třebové až na Praděd

Akce pomoci Lukášovi pokračuje. Přátelé se rozhodli, že Lukášovi pomohou a vrhli se do organizace celé řady akcí a také vyhlásili sbírku na pomoc mladé rodině. Jedna z akcí pro Lukáše se uskuteční už v sobotu, kdy sportovci poběží z České Třebové až na Praděd do Jeseníků. Běh na Praděd vymyslely Kateřina Balcarová a Darina Hrušková, které již podobný fundraising dříve dělaly v rámci tzv. everestingu, kdy chodily v České Třebové během 24 hodin do sjezdovky Peklák. Lukáš jako velký běžec tehdy holkám také pomáhal a absolvoval několik výstupů s nimi. Ten nápad se tak nějak formoval z této zkušenosti. Je to akce, kterou kompletně pořádají holky. Praděd vybraly, protože Lukáš má velký vztah k Jeseníkům. Trávil tam hodně času, nejen jako instruktor snowboardingu, ale také s kamarády a rodinou jako vášnivý horal...



 

   Aktualizace k 1.8. 2024:  Marta Dvořáková Česká Třebová - Jiří Pásek - Zdeněk Langr - Ing. Ludmila Musilová, Vsetín  Odkaz ZDE


 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku? 


Člověk uvěří vlastnímu vidění světa,“ říká muž, který žije s duševním onemocněním


Kamil Rain už 22 let žije s duševním onemocněním. Prvních deset let o tom nemluvil a nepokládal se za duševně nemocného. Hovořil o tom  jako host besedy z cyklu Moje jméno není diagnóza na Krajském úřadu Pardubického kraje.  „Navíc mi přišlo, že když člověk proti něčemu bojuje, může se problém stát ještě větším. Nemusíme zdůrazňovat diagnózy, ty jsou dobré pro doktory. A kolikrát člověk dělá bláznivé věci, ale neznamená to, že je blázen. Je to vidět i v českých komediích. Když se třeba někomu stane nějaká absurdní situace, tak ho pak nutně nezavírají hned do blázince,“ poznamenal Kamil Rain, podle něhož člověk s psychickým onemocněním žije ve své ulitě.  

 

Věří vlastnímu vidění světa  „Věří vlastnímu vidění světa, které si postupně vybudoval. Může si třeba myslet, že ho sledují agenti nebo mimozemšťani,“ přiblížil muž, pro něhož nebylo jednoduché smířit se s tím, že bude muset absolvovat pobyt v psychiatrické nemocnici.  „Pro někoho může být pobyt na psychiatrii horší než smrt. Bojuje s vlastním strachem. Mohl by jít k psychiatrovi, ale třeba se bojí toho, že by získal diagnózu a společnost se na něj začala dívat jako na nějakého prašivého člověka," vysvětlil Kamil Rain.
 
Co se bude dít v psychiatrické nemocnici?  „Nikdo neví, co mu budou dělat v psychiatrické nemocnici. Každý může mít různé představy. Budou ho tam mučit? Bude tu jako ve vězení? Oblbnou ho léky,“ nastínil možné otázky. „Prostředí, v kterém jsem byl hospitalizován, mě zpočátku tak vynervovalo, že jsem přestal řešit svoje problémy. Ty mi připadaly menší než ty, co měli ostatní pacienti. A je zajímavé sledovat, že čím víc blázní okolí, tím víc se pacient chová normálně,“ podělil se se svými postřehy.
 
I k duševně nemocnému je třeba mít respekt.  „Když se člověk takzvaně zblázní, tak to nevidí. On se stále nějak chová, ale tu změnu nevnímá, tu zaregistruje okolí,“ zdůraznil Kamil Rain, podle něhož je důležité, aby se i k člověku s duševním onemocněním stále chovalo jeho okolí s respektem.  „Buď mě člověk bere, nebo ne. Naše hodnota je v tom, když se dokážeme jako lidé vzájemně respektovat. Může se samozřejmě stát, že potřebujete z nějakého důvodu vysvětlit, proč se některé věci přihodily, přiznáte, že berete léky na psychiku a ten druhý to zkrátka nevezme a zavře se před vámi,“ podotkl muž, který dnes otevřeně sdílí své zkušenosti s duševním onemocněním širokému spektru zájemců.
„Jsem rád, když mohu takové věci dělat. Ale samozřejmě to není zadarmo. Bere mi to sílu. Vracím se do svých vzpomínek. A přitom bych dávno o svém duševním onemocnění nemusel mluvit. Ale dnes už ani nemůžu udělat krok zpět a tvrdit, že jsem pro všechny normální, i když se tak sám cítím. Prošel jsem si duševním onemocněním. Mohou si to přečíst i moje děti. Je to veřejně dohledatelné. Proto s nimi o tom také otevřeně hovořím,“ sdělil Kamil Rain, který pracuje jako peer lektor. Jeho snahou je představit zkušenost lidí, kteří si duševní nemocí prošli, zvýšit pocit naděje. A také ukázat, že potíže, které člověk při nemoci zažívá, prožívají i jiní lidé. A potvrdit, že onemocněním život nekončí. I s duševní nemocí se dá žít kvalitně a plnohodnotně.
 
Výrazná změna přístupu k duševnímu zdraví  „Přijde mi, že za těch 22 let se výrazně změnil přístup lidí k duševnímu zdraví. Hlavně mladí lidé jsou otevření o této problematice mluvit. Pozitivní zkušenost mám i s lékaři,“ řekl host besedy z cyklu Moje jméno není diagnóza. Ta se uskutečnila v sále Jana Kašpara na pardubickém krajském úřadě a byla určena jeho zaměstnancům.  „Tato akce byla velmi přínosná. Byla cennou inspirací k tomu, jak pečovat o duševní zdraví, jak ho podpořit a čeho se vyvarovat,“ nechal se slyšet radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola, pod jehož záštitou se beseda konala. Byla součástí projektu, jehož cílem je změna přístupu k péči o duševní zdraví v Pardubickém kraji. Bližší informace o něm lze najít na https://krajprorodinu.cz/dusevni-zdravi/.