Českotřebovský deník 216/2024 

                                                       Pondělí 5. srpna 2024 


Kozlovský kopec se stal turistickou křižovatkou regionu


Je to další lokalita na katastru města, která přitahuje  turisty. Nyní po svém znovuzrození  je obzvlášť lákavá. Přesvědčil jsem se o tom na opakovaných návštěvách a mám jen pochvalné ohlasy - na lokalitu s rozhlednou, na snahu personálu, na dobrou kuchyni. 
Jaký to rozdíl mezi smutným loňským rokem, kdy se nevědělo jak to tady dopadne, jak to bude dál. Dopadlo to dobře všechno je pro návštěvníky nejvyššího bodu Kozlovského hřbetu nachystáno.  Nyní v letním čase jsou prakticky všechny stoly venku pravidelně obsazeny, důležité je to, že se zde vaří a to dobře vaří, to je dnes málokde. A dnes již funguje chata jako celek, tedy včetně ubytování.
Na Kozlovský kopec se jezdí auty, chodí pěšky i na kole. Nové stojany před chatou jsou plné. A v zimě budou použité zase pro běžkaře. To už se bude sedět zase převážně uvnitř v nově upraveném interiéru. Chaty Maxe Švabinského. Hru o Chatu Maxe Švabinského jsme tedy vyhráli,  dopadlo to ke spokojenosti Českotřebováků, Litomyšlanů, ale i dalších turistů, kteří tudy projdou. Mohla zde být totiž třeba podniková chata, pro veřejnost uzavřená. Po hřebenovce jste za chvíli v Ústí nad Orlicí. To už pak můžete porovnávat, kde je to na žízeň lepší, jestli Na Kozlovském kopci nebo na Andrlově chlumu.  Z dnešní neděle přídám ještě pár fotek jak to dnes bylo u Chaty Maxe Švabinského. A to nebylo to nejlepší počasí, pár přeháněk však nevadilo. (mm)

11. Výtvarná Svinná byla před 5 lety a byla poslední

Připomeňme si úžasný plakát zpodobňující paní doktorku Kesselgruberovou v rouše renesančním za přispění velkého Leonarda, aniž by ten o tom věděl. Byla to akce milá a pohodová. Sluníčko, krásná příroda, skvělé publikum napříč generacemi, zajímavá díla výtvarníků kde bylo jedinou chabou že se publiku tehdy osobně nepředstavili.  Z hudebního programu si připomeňme např.  jam session skvělé litomyšlské kapely Lucky Joke s rockerkami Hankou Kosnovskou a Veronikou Hložkovou.Úžasné výjimečné hlasy s citem i pro jazz a blues. A na závěr ztišení s krásnými písněmi legendárního Luboše Pospíšila a za doprovodu Páji Táboříkové.
Poděkování  organizátorů bylo tehdy na místě Akce byla vydařená a milá, dokládá i účast dětí  včetně batolat a kojenců a mladých rodin.Jen se nepodařilo splnit  slib o dalším pokračování. Něco se ve Svinné změnilo, litujme především nešťastného osudu Ladislava Krmely....

Před 5 lety byla  znovuotevřena Restaurace v Hliníkách

Výbor zahrádkářů ZO Hliníky právě před 5 lety v červenci 2019 oznámil všem přátelům zahrádek, vycházek, výletů a dobré zábavy, že se po téměř roční odstávce opět otevírá  restaurace ve Spolkové chatě Hliníky.  (Vlastně Klub Hliníky, že...)

2019 - Před pěti lety byl v Kozlově velký sjezd rodáků

V sobotu 6. července 2019 se konal velký sjezd rodáků a přátel Kozlova. Vydařených akcí bylo v poslední době v Kozlově celá řada, ale do přípravy a průběhu tohoto setkání se tentokrát naprosto spontánně zapojili snad opravdu všichni (dokonce i přátelé nežijící v Kozlově), kteří měli jen trochu možnost pomoci. A tak se s blížící se sobotou zintenzivňoval pracovní ruch  na veřejných i soukromých prostranstvích a obec se postupně čistila a rozkvétala. Nejvíce se to dalo pozorovat v hospodě a okolí, kde bylo také centrum celého sjezdu. A to, co se dělo v posledních hodinách před zahájením, se nedá snad jinak vyjádřit než, že to byl prostě „šrumec“. Výsledkem celého toho snažení bylo krásné nezapomenutelné odpoledne a večer. Chtěl bych proto za všechny spokojené účastníky srazu moc poděkovat úplně všem, kteří jakkoli pomohli s přípravou a i vlastním průběhem akce a sami si ji třeba ani pořádně neužili, protože zajišťovali servis a zázemí jejím návštěvníkům. Myslím, že na některé zážitky z dění kolem sobotního sjezdu rodáků možná časem zapomeneme, ale na to, jak se všichni v Kozlově dali zase dohromady a chtěli sebe a své rodné údolí prezentovat v tom nejlepším světle a ještě se  při tom i sami výborně bavili, na to se prostě zapomenout nedá. Na úplném začátku této úspěšné akce byla paní hospodská Renata Severová – Sodomková, která se rozhodla sjezd rodáků  a přátel Kozlova uspořádat. Možná nejprve ani sama netušila, jak úžasnou věc pro Kozlov tak dala do pohybu.  (J.Pakosta)

2019 Křest vydání Pamětní knihy obce Kozlov a výstava "Jak bývalo v Kozlově"

 
Baner na zastávce v Kozlově zve..... Křest knihy se konal  v sobotu 3. srpna za velké účasti veřejnosti, kozlovských rodáků i chalupářů, přijela také spousta Třebováků. Bylo to milé setkání  nad nově vydanou komentovanou "Pamětní knihou obce Kozlova", která byla opravdu pokřtěna vodou ze studánky ve sklepe Vejrychovy chaloupky čp. 50 samotnými autory knihy Pavlem Charvátem a Filipem Chudobou, který navrhl obálku knihy.
V sále U Sitařů byly kolem dokola opět instalovány panely výstavy "Jak bývalo v Kozlově". Výstava bude otevřena pro veřejnost na jeden  týden, je obohacená dokonce o tři další panely.  Úvodní slovo pronesla autorka námětu Jana Vejdovská, která si to vše nyní připomíná již z Kozlovského nebe. Více v samostatném článku. Foto křest knihy vodou ze studánky v chaloupce Maxe Švabinského)

Letos v sobotu 17. srpna budou mít v Kozlově "Sousedskou vycházku" po obci.  

Navazují na loňskou tradici, kdy se letní vycházka tematicky zaměřila pro pět louží, které kdysi na Kozlovském kopci byly a ze kterých dnes zbyla jedna jediná - Hurtova louže.  Trasa loňské vycházky npak vedla kolem Kozlovského kopce a byla velmi úspěšná, chválená,  Máme ji zaznamenánu na videu. Letos bude vycházka po obci, kde bude komentován vývoj a osud  kozlovských stavení a jejich majitelů.

Připomeňme si videa z loňských prázdnin 2023


Petr Baláž je vedoucím krytého bazénu pět roků 

Po letním prázdninovém provozu bude mít českotřebovský krytý bazén v září tradičně přestávku, přesný termín bude vyhlášen. Během této doby bude prováděna potřebná údržba, kterou není možné dělat během roku. Českotřebovský bazén má mezi okolními bazény výjimku v tom, že je otevřen přes celé prázdniny, nemáme totiž venkovní koupaliště. V okolních městech  se přes prázdniny kryté bazény zavírají.
Současně si můžeme v této souvislosti připomenout, že právě před pěti lety se uskutečnilo výběrové řízení na obsazení funkce vedoucího krytého bazénu. Přihlásilo se do něho tehdy deset účastníků , ze kterých byl do funkce vybrán Petr Baláž.  Už tehdy se psalo, že se v souvislosti se zářijovou  odstávkou připravuje se harmonogram celkové modernizace bazénu, bude třeba rozhodnout jaký bude mít rozsah a zda  bude možné modernizaci provést po etapách, nebo zda bude nejlepší vše zajistit jednorázovou velkou investicí. Nyní jsme v čase o pět roků dál a s rekonstrukcí se ještě nezačalo, pouze se pracuje na projektové přípravě. Ačkoliv je bazén v základním jmění společnosti Eko Bi, tak si projektovou přípravu vzalo za svou město Česká Třebová. Velká rekonstrukce krytého bazénu probíhá nyní nap. ve Svitavách. 

 Před 15 lety začátkem září 2009 otevřeli cyklostezku Bezpráví - Choceň

 Slavnostní otevření 2. fáze projektu desetiletí „Cyklostezky aneb aktivní turistika na Orlicko-Třebovsku" se konalo v pátek dne 4.9.2009 ve 14 hodin u penzionu Mítkov v Chocni. Cyklostezku Bezpráví - Choceň, která završila síť 40 km cyklo&in-line drah údolím Tiché Orlice a Třebovky.  Projekt se uskutečnil s podporou EU fondů. Nad akcí převzal záštitu náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek. Ve 14:15 hod. byla přestřižena páska, poté v 15:15 hod. odstartovala jízda po cyklostezce pro veřejnost (start na Mítkově - cíl v Brandýse nad Orlicí) s malou odměnou pro dobrovolné účastníky. PO rekonstrukci koridoru nyní cyklostezka opět slouží, problémový úsek Brandýs - Perná čeká na přeložku tak, aby cyklisté nemuseli jet o silnici zúžené díky padání kamenů ze sklad nad silnicí....

Zvon svatý Pavel byl v Kozlově vysvěcen před 20 lety 4. července 2004

První sláva byla již v roce 2003, kdy byla dne 6. července po opravě kozlovská kaplička P. Marie Zbraslavské vysvěcena. O rok později, 4. července 2004 se konalo slavnostní vysvěcení nového zvonu svatý Pavel.  Před patnáctou  hodinou odpolední  se kolem kozlovské kapličky shromáždilo na dvě stovky lidí. Všechny přítomné přivítal v Kozlově  na slavnostní mši při vysvěcení nového zvonu Otec Miloš. Zvon svatý Pavel, který byl vystaven před kapličkou, byl pořízen pomocí sbírky vyhlášené zastupitelstvem města Česká Třebová. Slavnost byla tedy také poděkováním všem, kteří do této sbírky přispěli. Českotřebovská farnost slavnost připravila společně s Osadním výborem v Kozlově vzorně, Vzhledem k velkému počtu přítomných byl prostor v okolí kapličky dobře ozvučen, takže bylo dobře slyšet jak varhany, tak mluvené slovo. Proti loňskému vysvěcení kapličky to bylo podstatně lepší a tedy chváleno. Během slavnosti  jsme byli svědky několika koncertních vystoupení na kytaru a flétnu, která byla odměněna potleskem. Nový zvon byl pojmenován  "svatý Pavel" a nahrazuje jiný zvon, který byl kdysi v kozlovské kapličce a byl během II. světové války zrekvírován a nenašel se.
Bronzový zvon "Sv. Pavel"o váze 20,5 kg s nápisy "A. D. Kozlov 2004" a "Sv. Pavel" ulila Zvonařská dílna Tomášková - Dytrychová, s. r. o., Brodek u Přerova v červnu 2004. 

Křest knihy 170 let železnice Brno - Česká Třebová

Je to 5 let stará událost, která se konala v městském muzeu ve Svitavách 1. srpna 2019. Byl u toho také Českotřebovský deník na samozřejmě Pavel Stejskal, který je jedním ze spolůuautoprů tétoi publikace . Bylo to  spojeno s velkým zájmem médií i politiků, i když v té době žádné volby nebyly.  Mám o tom celý článek, který najdete ZDE

 Od pondělí startuje přednáškový cyklus  OTAZNÍKY ŽIVOTA a DNY ZDRAVÍ  


Akci pořádá Církev adventistů sedmého dne a akce tohoto cyklu se nebudou konat pouze ve sborovém domě  CASD ve Smetanově ulici, ale  také na Starém náměstí a na Dopravním terminálu Jana Pernera Startuje se v pondělí 5. srpna  přednáškou Svitky od Mrtvého moře ve sborovém domě od 18 hodin a ve stejný den také proběhne od 11:30 do 15 hodin na Starém náměstí  měření krevního tlaku, tuku, test životního stylu a individuální poradenství s opakováním  v pátek 9. srpna na dopravním terminálu u fontány a znovu na Starém náměstí nad kašnou pak ještě ve středu 14. srpna . Témata podvečerních přednášek jsou zajímavá , jsou určena pro širokou veřejnost nejsou tedy určena jen pro věřící. Přednášky se konají denně od pondělí 5. srpna do pátku 16. srpna. Zvlášť je upozorňováno na přednášku Radima Passera Byznys a víra, která se uskuteční v pátek 9.srpna od 18 hodin 



Prohlédněte si videa natočená na Srazu velorexů v České Třebové od 26. do 28. července



Zvládnu to sám!
Rytmus učil lidi s mentálním postižením, aby se o sebe uměli postarat

Zvládnu to sám!
To je motto stejnojmenného projektu neziskové organizace Rytmus Východní Čechy, která podporuje zejména lidi s mentálním postižením z celého Pardubického kraje ve všech oblastech jejich života.
Možnost vyzkoušet si nové praktické dovednosti v různých oblastech
„Cílem tohoto projektu bylo dát našim klientům příležitost vyzkoušet si nové praktické dovednosti v různých oblastech. Na tréninkovém pobytu se věnovali hospodaření s financemi, nácviku vaření, cestování a orientaci. Součástí programu byla také návštěva bazénu, nákup potravin a příprava jídla,“ uvedla PR a FR manažerka společnosti Rytmus Východní Čechy Šárka Stará. „Děkujeme za podporu všem, kteří nám umožnili tento tréninkový pobyt uspořádat,“ dodala.
Štědrou podporu projekt získal na loňské Burze filantropie v Ústí nad Orlicí
Štědrou podporu projekt získal na loňské Burze filantropie v Ústí nad Orlicí. „Jsme moc rádi, že klienti se zdravotním znevýhodněním měli možnost na tréninkovém pobytu získat řadu užitečných informací, rad a zkušeností, které se jim v běžném životě budou hodit,“ konstatovala za organizátory Burzy filantropie její garantka a fundraiserka Jana Machová, ředitelka Koalice nevládek Pardubicka (KONEP). Ta tuto unikátní akci, která originálním způsobem propojuje neziskový, podnikatelský a veřejný sektor, pořádá společně s Pardubickým krajem.
Klienti jsou bohatší o spoustu nových zážitků, na které mohou vzpomínat
„Velký dík patří všem, kteří se do tohoto projektu zapojili a pomohli lidem s různým znevýhodněním zdokonalit se v mnoha dovednostech. Zároveň jsou tréninkové pobyty cenné i v tom, že klienti z nich odjíždějí bohatší o spoustu nových zážitků. Na ty pak mohou společně vzpomínat,“ poznamenal radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
Bližší informace o Burze filantropie je možné získat na webu www.burzafilantropie.cz.


 Národní Den železnice v České Třebové 21. září obohatí odborná konference

Letošní Národní den železnice bude v sobotu 21. září hostit Česká Třebová, která v minulosti hostila vždy pouze Regionální dny železnice. Pro veřejnost z širokého okolí to bude tedy nové podívaná, uvidíme opravdu to nejlepší co může železnice nabídnout z historických i moderních vozidel.  Pořadatelem jsou České dráhy, a.s., ale se svým příspěvkem přichází také iniciativa z města. Národnímu dni železnice bude předcházet páteční konference s železniční tématikou. „Přišlo nám logické sobotní akci propojit s odbornou konferencí, která však bude přístupná také laické veřejnosti. Probíraná témata totiž budou zvolena tak, aby byla atraktivní také pro Třebováky, kteří se mohou více dozvědět více o vzniku a významu místního železničního uzlu i jeho chystané modernizaci,“ uvedl v souvislosti s chystanou konferencí Jan Kovář, ředitel Střední škola technická a dopravní Gustava Habrmana. Zatímco program sobotní a nedělní akce je do detailů znám a pro veřejnost se již začaly prodávat vstupenky, tak více podrobností  o odborné konferenci se železniční tématikou zatím nebylo sděleno. Věřím, že to bude další obohacení programu a další zviditelnění  České Třebové jako jednoho z významných center železnice v České republice.
Součástí sobotní a nedělní akce 21. a 22. září 2024 Národní den železnice budou expozice Svět historie, Svět změny, Svět zábavy a chystá se také jedinečná Noční světelná show. Programu se zúčastní řada historických parních, motorových a elektrických lokomotiv, nejmodernější vozidla Českých drah a připraven bude také bohatý kulturní program, koncerty, oblíbené aktivity pro děti a mnoho dalších atrakcí.

Z České Třebové až na Praděd

Akce pomoci Lukášovi pokračuje. Přátelé se rozhodli, že Lukášovi pomohou a vrhli se do organizace celé řady akcí a také vyhlásili sbírku na pomoc mladé rodině. Jedna z akcí pro Lukáše se uskuteční už v sobotu, kdy sportovci poběží z České Třebové až na Praděd do Jeseníků. Běh na Praděd vymyslely Kateřina Balcarová a Darina Hrušková, které již podobný fundraising dříve dělaly v rámci tzv. everestingu, kdy chodily v České Třebové během 24 hodin do sjezdovky Peklák. Lukáš jako velký běžec tehdy holkám také pomáhal a absolvoval několik výstupů s nimi. Ten nápad se tak nějak formoval z této zkušenosti. Je to akce, kterou kompletně pořádají holky. Praděd vybraly, protože Lukáš má velký vztah k Jeseníkům. Trávil tam hodně času, nejen jako instruktor snowboardingu, ale také s kamarády a rodinou jako vášnivý horal...



 

   Aktualizace k 5.8. 2024:  Mojmír Vaško Česká Třebová  Marta Dvořáková Česká Třebová - Jiří Pásek - Zdeněk Langr  Více zde

Mosty v Pardubickém kraji se opravují...


Rekonstrukce mostu Pavla Wonky v Pardubicích je jednou z nejdůležitějších a nejdiskutovanějších silničních staveb letošní sezóny. Rozhodně ale není jedinou svého druhu. Stavební firmy totiž pracují na opravách dalších mostů, které jsou zásadní pro každodenní provoz v našem regionu. Náklady na rekonstrukci mostu Pavla Wonky, která bude trvat až do podzimu příštího roku, budou přes 180 milionů korun.
Ačkoliv rozpočty dalších aktuálně probíhajících rekonstrukcí mostů se této částce nevyrovnají ani v součtu, neznamená to, že tyto stavby nejsou pro dopravu v našem regionu důležité. „Opravujeme samozřejmě majetek po celém Pardubickém kraji. Co se jen mostů týče, jedná se momentálně o projekty za více než 160 milionů. S dalšími začneme v průběhu léta a na podzim letošního roku. Největším připravovaným záměrem tohoto druhu je rekonstrukce mostu v Řečanech nad Labem. Přesnou cenu budeme znát po výběrovém řízení, odhadované náklady jsou zatím 240 milionů korun. Za poslední dva roky dává Pardubický kraj do těchto projektů nejvíce v historii, jen letos to dělá téměř tři miliardy korun z vlastních, státních a evropských zdrojů. Pokud se podíváme jen na mosty, je to letos přes půl miliardy,“ uvedl hejtman Martin Netolický.
Při plánování je třeba brát ohled na řadu faktorů
Prioritu, podle níž se určuje pořadí opravovaných silnic a mostů, určuje Pardubický kraj na základě pravidelných prohlídek mostů, vyhodnocení dat z provozu a dále v souvislosti s dalšími aktuálními či plánovanými projekty. „Celkem máme 835 mostů na silnicích II. a III. třídy. Svou roli v pořadí oprav hraje jejich technický stav, zpětná vazba z cestmistrovství, ale například i to, že musíme zachovat v regionu dopravní obslužnost, takže bohužel nejde vždy dělat silnici a most najednou. Proto někde opravujeme jen poničenou komunikaci. V současné době připravujeme rozpočet pro roky 2025 a 2026. I v těchto letech budeme kromě silnic opravovat i řadu mostů. Vše budeme koordinovat se starosty, aby byla dopravní omezení co nejmenší. Kde to půjde, tam se silnicí budeme opravovat i most na ní,“ dodává první náměstek hejtmana pro dopravu Michal Kortyš.
Které opravy mostů aktuálně například financuje Pardubický kraj?
Most ev. č. 324-018 Pavla Wonky, Pardubice     Odhadované náklady 183 milionů korun s DPH. Stavba naplánována do října 2025.  ·       Více informací najdete na webu www.wonkac.cz.
Most ev. č. 33765-2, Křižanovice   Odhadované náklady 61 milionů korun s DPH. Stavba naplánována do konce listopadu 2024. (viz sousední fotografie)
Mosty ev. č. 34039–1 a ev. č. 34039–2, Mnětice  Odhadované náklady téměř 28 milionů korun s DPH.  Stavba naplánována do konce prosince 2024.
Most ev. č.32265-1, Bližňovice  Odhadované náklady 21 milionů korun s DPH. ·       Stavba naplánována do konce prosince 2024.
Most ev. č. 35826-2, Vrbatův Kostelec  ·       Odhadované náklady přes 16 milionů korun s DPH.  Stavba naplánována do konce prosince 2024.
Mosty ev. č. 357-010 a ev. č. 357-009A, Nové Hrady Odhadované náklady přes 28 milionů korun s DPH. Stavba naplánována do konce září 2024.
Most ev. č. 0375-3, Pohránov Odhadované náklady 7 milionů korun s DPH.  Stavba naplánována do konce září 2024.
Demolice mostu mezi Řečany a Kladruby nad Labem má začít ještě letos
Mezi aktuální významné menší mostní stavby lze zařadit i rekonstrukce propustku na silnici III/358 46 v Semaníně, který je nemovitou kulturní technickou památkou. Náklady se pohybují ve výši 17 milionů korun.
Seznam investic na podzim rozšíří například již zmíněná rekonstrukce mostu mezi Řečany a Kladruby nad Labem. V místě je od konce roku 2023 nainstalované provizorium. Pokud půjde vše podle předpokládaného harmonogramu, bude přes léto znám vítěz veřejné zakázky a před koncem letošního roku začne demolice staré konstrukce. V letech 2025-2026 bude následovat výstavba.
K opravám mostů nedochází pouze v rámci individuálních projektů, ale jsou také důležitou součástí klasických rekonstrukcí silnic. „Tam, kde nebyl dobrý stav komunikace a mostu zároveň, jsme zahájili práce současně. Týká se to například druhé etapy rekonstrukce silnice II/343 v Hlinsku. Její součástí je oprava mostu ev. č. 343-012. To je ideální varianta. Takže tam, kde lze opravy spojit, tak to tak samozřejmě děláme,“ vysvětluje Zdeněk Vašák, ředitel Správy a údržby silnic Pardubického kraje.
Dřevobetonový most by měl mít v Pardubickém kraji premiéru v roce 2025
V současné době se již připravuje seznam investic pro rok 2025. Krajští silničáři by se v ní měli věnovat mostům v Radimi, Podlažicích, Borové, Klenovce, Holicích, Miřetíně či Zámrsku. O finálním seznamu investic pro příští rok bude na podzim rozhodovat krajská samospráva. Významným počinem bude také stavba dřevobetonového mostu v Dolní Čermné. Tam se má v našem kraji vůbec poprvé využít nová technologie využívající lepené lamelové dřevo pro rekonstrukci mostu. V současné době probíhá projektová příprava. Dřevobetonový most se v rámci pilotního projektu také zvažuje na komunikaci mezi Jaroměřicemi a Jevíčkem. Nová technologie má zkrátit dobu rekonstrukce, snížit náklady i ekologické dopady stavby, ale přitom splňovat všechny technické požadavky i životnost, které má klasický most postavený z kombinace oceli a betonu.
Více jsme psali v tomto článku - https://www.suspk.cz/dreveny-most-v-pardubickem-kraji


 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?