Českotřebovský deník 219/2024 

                                                       Čtvrtek 8. srpna 2024 

 

V pátek  9. srpna podvečer se koná ve Svinné jubilejní 15. ročník Svinnského krosu  


Je to závod, který má letos již 15. ročník a vznikl jako nástupní závod po dříve pořádaném Běhu Svinnou. Je to závod krosový, na rozdíl od běhu obcí je závod veden na přehledném okruhu délky 900 metrů, který absolvují dospělí závodníci šestkrát, a  mladší závodníci mají i kratší tratě. Závod bývá dobře obsazený, start hlavního závodu je v pátek 9. srpna v 19 hodin. Součástí akce je také zajímavý doprovodný program.  Trasa závodu je na fotografii
Podívejme se ještě jak tento závod vznikl, jaké byly jeho první dva ročníky v letech 2010 a 2011
Tradiční běh Svinnou po několika ročnících vyčerpal pořadatele, a tak jej do sezóny 2010 již nezařadili. jenže  jakoby  takový běh během srpna v kalendáři chyběl a tak se iniciativy ujala firma Nový věk  (Milan Dudek) a New balance (Pavel Baběrád) zrealizovala něco, co se jistě uchytí: Svin(n)ský kros. Také zde byly dětské a mládežnické kategorie zařazené do Orlické běžecké ligy a také se běželo o body do Iscarex poháru.  Počasí přálo a to je u akcí v přírodě polovina úspěchu.  Dětské kategorie se běžely na 60, 450 a 900 metrů,   kategorie dospělých pak běžela šest krásných  a náročných okruhů po přírodním posekaném povrchu s poměrně velkým celkovým převýšením. Běželo se den po náročném výběhu na Králický Sněžník. Sešla se však zajímavá konkurence a tak závod měl také zajímavý průběh. Třeba tím, že cílem proběhl každý šestkrát a závodníky bylo možné pozorovat po celé trase závodu, trať byla velmi přehledná.  Asfaltové a štěrkové uličky v obci Svinná tak vystřídal přírodní povrch závod neobtěžuje  sousedy, Středisko závodu bylo ve sportovním areálu "U Šimůnků"a všichni se zde cítili velmi dobře. Parkovalo se  nedaleko na louce, byla to taková nedělní pohoda.  Po stratu hlavního závodu se vytvořila vedoucí tříčlenná skupina  Pechek - Hübl - Horáček, později se dotáhl Lukáš Razým. Rozestupy postupně zvětšovaly. Vítězný Petr Pechek Maratonstav Úpice) nakonec stanovil základní rekord závodu 18:57, druhý skončil ústeckoorlický Radek Hübl s odstupem 14 sekund a na třetí místo se nakonec probojoval Lukáš Razým ( Vencl tým Ústí n.O - 31 sekund za vítězem) a Michal Horáček (Iscarex) skončil čtvrtý 48 sekund za vítězem. Na trať 5400 metrů odstartovalo celkem 76 závodníků. Kategorii Ženy A vyhrála Lenka Dušková (Iscarex) v  Pravá fotografie je ze startu prvního ročníku závodu v srpnu 23010čase 24:03, ale základní traťový rekord žen stanovila časem 20:56 min Táňa Metelková, která  vyhrála kategorii Ženy B. Byl to skutečně pěkný začátek tradice.  (mm) Snímky jsou z  1. ročníku závodu v srpnu 2010
A ještě druhý ročník 2011  29. července 2011 se narok předtím objevené krosové trati mezi Zhoří a Svinnou opět závodilo. Celkem se závodů zúčastnilo 140 závodníků, z toho  74 v kategoriích mládeže, 47 mužů a 19 žen.  Svinnský kros nahrazuje dřívější běh Svinnou, od kterého dali pořadatelé  ruce pryč.   Závody měly dobrou úroveň, v hlavní kategorii vyhrál  krosový běh na 5,4 km dlouhé trati český reprezentant v běžeckém lyžování Jiří Magál, který svou letní přípravu realizuje v dresu Iscarexu. Svým časem 19:15 však nepřekonal loňský výkon Petra Pechka (Maratónstav Úpice), který loni stanovil traťový rekord na hodnotě 18:57.  V dresu Iscarexu vyhrál i starší kategorii Muži B Martin Vacek, před druhým Ducháčkem z Vencl týmu měl docela slušný náskok 49 sekund. V dresu Iscarexu doběhla do cíle také nejrychlejší žena  Lenka Dušková. Další fotografie jsou z 2. ročníku běhu v roce 2011, který vyhrál Jiří Magál:

Akademie začínajícího podnikání  PINK AKA

Pardubický podnikatelský inkubátor PPINK zajistí v České Třebové akademii začínajícího podnikání. Kurz pro začínající podnikatele bude zorganizován ještě v podzimních měsících roku.  Zpráva již byla publikována a platí také pro další okolní města. Každé zřízení kurzu  je podmíněno uzavřením smlouvy  s městem. V našem případě bude zřízení Akademie začínajícího podnikání v České Třebové podle uzavřené smlouvy stát 80 tisíc korun. Obsahem Akademie začínajícího podnikání PINK AKA  jsou  zorganizované workshopy a také individuální konzultace. Pro účastníky budou také poskytnuty vzdělávací materiály zdarma. Učastník obdrží certifikát o absolvování. Jde teď o to, aby byla tato možnost co nejvíce a nejlépe využita.

Utěsnění vodní nádrže na vodoteči v Javorce  provádí  firma Vladimír Vrbický, Němčice.

Předmětem uzavřené smlouvy  je  dle cenové nabídky oprava hrázkv a břehu v parku Javorka,  oprava schodiště, oprava průsaku hrázky jílovou zátkou, také obnova žulové dlažby  a zahrnuje i potřebné čerpání vody. Práce budou provedeny v souladu s platnými normami a předpisy s likvidací veškerých vzniklých odpadů a provedením úklidu po realizaci díla. Cena byla stanovena dohodou dle cenové nabídky ve výši 84.095,- Kč včetně DPH. Práci je třeba provádět v součinnosti s s MO ČRS Česká Třebová.

Pomoc z České Třebové pro zakarpatské město Jasiňa

Rada města Česká Třebová na svém zasedání 5. srpna 2024 projednala a schválila návrh na  poskytnutí daru  deseti mechanicky polohovatelných lůžek pro obec Jasiňa v Zakarpatské Ukrajině.  Je to město, které v nedávné dob navštívila českotřebovská delegace a na místě se seznámila s potřebami místa, které také ubytovává  přistěhovalce z jiných ohrožených částí Ukrajiny. Jasiňa bývala za I. republiky nejvýchodnější železniční stanicí Československa. Až sem se dalo dojet ze Třebové na režijní jízdenku. Je to významné město a přál bych si, abychom sem mohli v klidu a míru jezdit jako tenkrát. Pamatuji si, jak můj děda Jan Tocháček o návštěvě tohoto místa vypravoval...(Pokusím se najít i fotografie). Poskytnutí daru bylo s ukrajinskou stranou projednáno a starosta Андрій Делятинчук (Andriy Delyatynchuk) s darem souhlasil a za přístup města projevil vděčnost. Polohovatelná lůžka byla dříve v majetku Sociálních služeb a proto před schválením výše uvedeného daru musel být nejdříve schválen bezúplatný převod uvedených lůžek (bez matrací) na město Česká Třebová.

Hokejbalisté Lokomotivy budou hrát  I. ligu v divizi Východ

V divizi východ je zařazeno 7 soutěžních týmů  1. HBC Enviform Třinec 2. HBC Hostivař B 3. HBC Malenovice 4. HBK Bulldogs Brno 5. Ježci Heřmanův Městec 6. SK Kometa Polička 7.TJ  okomotiva Česká Třebová. V druhé divizi západ je pak 8 týmů.  Soutěž začíná brzo, první zápas nového ročníku I. hokejbalové ligy  se hraje na v naší aréně v Benátkách dne 1. září a soupeřem Lokomotivy bude HBC Třinec. O týden později  hraje Lokomotiva v Brně   a 15. září má (vzhledem k lichému počtu týmů v soutěži) volný los.

ZAPIŠTE SI DO KALENDÁŘŮ MĚSTO ÚSTÍ BUDE V ZÁŘÍ PLNÉ CHUTI Nový festival jídla, pití a hudby

Město Ústí nad Orlicí připravuje na pátek 13. a sobotu 14. září novou akci, food festival nazvaný Město plné chuti čili Koštuj. Zahájen bude pátečními koncerty skupin MEKI tribute, Mother's Angels a O5 a Radeček. Pokračovat bude v sobotu, na náměstí bude možné ochutnat pokrmy z tradiční i netradiční gastronomie nebo regionální pivo. Akci doplní kulturní program sestavený z vystoupení profi skupin a místních účinkujících, vystoupí mj. Dechový orchestr města, Robert Křesťan a Druhá tráva, Paprikacze, Moravians nebo Olympic-Tribute s Jiřím Valentou.  

MHD v Ústí bude jezdit také dalších třech letech

Rada města Ústí n. O. Schválila uzavření smlouvy se společností ČSAD Ústí nad Orlicí, a.s., která bude i v příštím roce v Ústí nad Orlicí provozovat Městskou hromadnou dopravu. Smlouva bude uzavřena na období od 1. 9. 2024 do 31. 8. 2027 v ceně 21,83 milionu korun, tedy cca 7,43 milionu ročně. Na katastru města Ústí n.O. budou opět jezdit dva malé autobusy, především v městských částech Kerhartice, Hylváty, sídliště Dukla, sídliště Štěpnice, vlakové a autobusové nádraží. 

Mladí basketbalisté SKB Česká Třebová povýšili kategorii na U17. Budou hrát nadregionální ligu.

V loňské sezóně hráli mladí baskeťáci SKB jak starší žáci v kategorii U15 a vůbec si nevedli špatně. Ve své skupině F nadregionální ligy obsadili třetí místo a jejich výkon se po celou sezónu jen zlepšoval.  Všichni stárneme a tak se mění kategorie  i v tomto případě. Přes prázdniny se stali ze staršího žactva kadeti a opět budou hrát v nadregionální lize v kategorii U17. Budou mít 7 těžkých soupeřů:  Skupinu F tvoří týmy (podle vylosovaných čísel) SŠB Pardubice, TJ Svitavy, BVK Holice, BK Přelouč,  SKB Česká Třebová, BK Ústí nad Orlicí, TJ Sokol BK Chrudim, BC Kolín. S některými týmy se již v soutěži potkali, zatím nehráli s BC Kolín,  BK Přelouč ani se svitavským a vlastně i orlickoústeckým klubem. Družstva jistě budou mít obměněná složení. Nová kategorie je pro dva ročníky, proto se bude českotřebovský tým zřejmě potkávat také se staršími  hráči. Teprve nová sezóna ukáže jaké budou šance  v této soutěži. První zápas v nové sezóně bude českotřebovský tým hrát venku se SŠB Pardubice, v druhém kole budou Českotřebováci hostit doma v hale Skalka tým BC Kolín. Nejdříve je však čeká prázdninové soustředění, které absolvují od 17. do 23. srpna v Areálu sportu a zdraví v Dolní Čermné.

 Čekají  nás prázdninové festivaly

 HORY OPEN AIR   JANOUŠKOVO ÚSTÍ   Také benefiční festival "SPOLEČNĚ na podporu boje proti ALS"


   

 

Připomeňme si videa z loňských prázdnin 2023


   Aktualizace k 7.8. 2024:  Alena Šamšulová - Karel Jindra  - Mojmír Vaško - Marta Dvořáková - Jiří Pásek - Zdeněk Langr  Více zde  

V pondělí odstartoval přednáškový cyklus  OTAZNÍKY ŽIVOTA a DNY ZDRAVÍ  


Akci pořádá Církev adventistů sedmého dne a akce tohoto cyklu se nebudou konat pouze ve sborovém domě  CASD ve Smetanově ulici, ale  také na Starém náměstí a na Dopravním terminálu Jana Pernera Startuje se v pondělí 5. srpna  přednáškou Svitky od Mrtvého moře ve sborovém domě od 18 hodin a ve stejný den také proběhne od 11:30 do 15 hodin na Starém náměstí  měření krevního tlaku, tuku, test životního stylu a individuální poradenství s opakováním  v pátek 9. srpna na dopravním terminálu u fontány a znovu na Starém náměstí nad kašnou pak ještě ve středu 14. srpna . Témata podvečerních přednášek jsou zajímavá , jsou určena pro širokou veřejnost nejsou tedy určena jen pro věřící. Přednášky se konají denně od pondělí 5. srpna do pátku 16. srpna. Zvlášť je upozorňováno na přednášku Radima Passera Byznys a víra, která se uskuteční v pátek 9.srpna od 18 hodin 


Prohlédněte si videa natočená na Srazu velorexů v České Třebové od 26. do 28. července


Na Pardubicku se chovají ryby již přes 900 let. Soukromý vlastník pokračuje v úspěšné tradici

Rybníkářská tradice na Pardubicku sahá až do 11. století a souvisí se založením Opatovického kláštera. Dynamický rozvoj zažila za vlády Pernštejnů na přelomu 15. a 16. století a úspěšně pokračuje dodnes. O aktuálním fungování společnosti Rybniční hospodářství hovořil v Lázních Bohdaneč s jednatelem společnosti Adolfem Vondrkou hejtman Martin Netolický. Areál rybářství je zajímavý také tím, že z půdních prostor nestaršího z dochovaných objektů vysílal během druhé světové války radiotelegrafista Jiří Potůček.
„Společnost Rybniční hospodářství pokračuje v tradici, která na Pardubicku sahá až do 11. století a největší rozmach zažila v éře rodu Pernštejnů v 15. a 16. století. Ti měli až 250 rybníků o výměře 6 500 hektarů. Od roku 1919 byl vlastníkem již výrazně menšího rybníkářství stát, a to až do privatizace v roce 1993, kdy vznikla stávající společnost, která hospodaří na 52 rybnících o výměře 570 ha. Roční produkce je 200 až 250 tun ryb, z nichž kapr tvoří 85 procent produkce. Až dvě třetiny ryb jdou na export, zbytek na domácí trh,“ řekl hejtman Martin Netolický.
Půda, ze které vysílal do Londýna Jiří Potůček
Areál rybářství je významný také tím, že z objektu, ve kterém nyní firma sídlí, vysílal mezi 20. březnem a 4. dubnem 1942 radiotelegrafista skupiny Silver A Jiří Potůček. Z objektu Potůček v souhrnu vysílal 24 hodin. „Na půdě domu, kde firma sídlí, jsou patrné nejen stopy po vysílačce, ale také přímo část antény, kterou Potůček využíval pro spojení s Londýnem. Je téměř zázrak, že se tento unikátní prostor podařilo do dnešních dnů zachovat v původní podobě,“ uvedl hejtman Martin Netolický, kterému Adolf Vondrka ukázal také originál přijímače, který pořídil od sběratele z USA. Jedná se o stejný typ, jaký používal Potůček, tedy Hallicrafters SX-24 Skyrider Defiant.


Poskytovatelé sociálních služeb na Svitavsku přicházejí s novinkami

Rozvoj a potřeby sociálních služeb na Svitavsku a Jevíčsku zajímal radního pro sociální péči a neziskový sektor Pardubického kraje Pavla Šotolu a vedoucí odboru sociálních věcí Krajského úřadu Helenu Zahálkovou. Z poznatků přímo z terénu vycházejí při tvorbě strategických rozvojových plánů sociálních služeb.
Svitavská Charita chce vybudovat nové zázemí. Velkým poskytovatelem sociálních služeb ve Svitavách je místní Charita. Ta nyní připravuje velký projekt  - výstavbu zázemí pro celou organizaci.  Nová budova zlepší podmínky pro poskytování služeb, ale také rozšíří jejich kapacitu a možnosti. „Paní ředitelka Charity Vendula Kouřilová nám představila i jednu specifickou službu, kterou plánují poskytovat . Jedná se o zřízení poradny v oblasti vztahů a sexuality pro osoby se zdravotním postižením. Tato poradna by byla jedinečná v celém kraji a zaměřila by se na osvětu a pomoc lidem v těchto citlivých oblastech,“ okomentoval zajímavý záměr radní Pavel Šotola.
V Kunčině chce kraj zakoupit pozemek pro sociální péči. Cílem návštěvy obce Kunčina nedaleko Moravské Třebové byla obhlídka vytipovaného pozemku pro účely sociální péče. „Setkali jsme se se starostou obce Miroslavem Kubínem a hovořili jsme o možnostech postavit zde rodinný domek, který by sloužil poskytování sociální služby. Místo je zde díky své poloze i infrastruktuře ideální,“ řekl Pavel Šotola.
V Jevíčku chtějí rozšířit sociální služby. Starosta Jevíčka Dušan Pávek uspořádal kulatý stůl, kterého se zúčastnili zástupci pečovatelské služby, místní akční skupiny, úřadu práce i městského úřadu, aby zástupcům kraje představili záměry v sociální oblasti. Už nyní tu modernizují dům s pečovatelskou službou a plánují také zřízení denního stacionáře pro seniory a sociálně terapeutických dílen pro osoby se zdravotním postižením. „Oceňuji, že se  v Jevíčku systematicky věnují sociální oblasti a že jejich záměry na vznik nových služeb vycházejí z potřeb v území,“ dodal Pavel Šotola.

 

 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?