Českotřebovský deník 220/2024 

                                                       Pátek 9. srpna 2024 

 
Nové video Českotřebovského deníku - v Javorce hrála skupina Volnost

Odpolední  hustý déšť a silný vítr ve čtvrtek 8. srpna udělal  na krátkou dobou i pochybnosti o tom, zda bude možné v Javorce večerní koncert uspořádat. Ale dopadlo to dobře, stejně jako o všech předešlých hudebních prázdninových čtvrtcích.   Posluchači přišli, nenechali si skupinu Volnost ujít. Po rockových koncertech to bylo takové pohlazení na duši a Třebová je na country a trampskou muziku  jako stvořená a rozumí ji.  V Javorce byl skutečně pěkný čtvrteční podvečer.  Skupina Volnost má za sebou dlouhou historii. Vznikla v roce 1996  a její příznivci si určitě připomenou jubilejní koncert v Národním domě, když si kapela v roce 2016 připomínala svoje dvacetiny.  Bylo tedy zaplněno do posledního místa (při stolovém uspořádání).  Další jubileum - tedy pětadvacetiny slavila Volnost v roce 2021  a to vlastně bez kontaktu s posluchači prostřednictvím on-line koncertu v Kulturn ím centru. Ale s narozeninovým dortem, vzpomeňte si. Záznam je však zachycený dodnes a vidělo ho přes 2500  diváků / posluchačů. Kapela je činná  také na řadě akcí během roku, mimo tradičního vystoupení na Týdnu sportu si letos můžeme připomenout o prázdninách ještě vystoupení na vernisáži prázdninové výstavy v Galerii Kulturního centra a také na českotřebovském letišti, kdy hráli účastníkům srazu velorexů v sobotu 27. července.   A nyní do třetice v Javorce, kde opravdu potvrdili dobrou formu a  oblíbenost u publika.  Na cca 22 minut dliouhém videu uvádíme ukázky z javoreckého koncertu. Odkaz na video je ZDE

Atletický mítink RIETER 2024 bude 20. srpna na stadionu v Ústí nad Orlicí


Info pro atlety i diváky (text z 27. července 2024 )
Mezinárodní atletický mítink Rieter napíše v úterý 20. srpna svou šestou kapitolu. Organizátoři počítají s účastí předních českých sportovců, pozvánky míří i do zahraničí.
Disciplíny
MUŽI: 100 m, 300 m, 800 m, 1 500 m, dálka, koule, disk.
ŽENY: 100 m, 300 m, 800 m, 100 m př., dálka, oštěp.
Časový program
Mítink bude slavnostně zahájen v 16.00 hodin, program potrvá cca do 19 hodin.
Jednotné vstupné: 100 Kč.
Žákovské závody

Součástí mítinku budou závody staršího a mladšího žactva v běhu na 60 metrů.
První tři v každé kategorii převezmou medaile a věcné ceny, startovné je 50 Kč.
Parkování
Pro závodníky a návštěvníky atletického mítinku Rieter 2024 existují v bezprostřední blízkosti lehkoatletického stadionu dvě možnosti parkování:
1. parkoviště u Sporthotelu Tichá Orlice (ulice V Lukách 1363)
2. parkoviště u zimního stadionu (ulice Q. Kociana)

Jmenujme zahraniční atlety na loňském pátém ročniku mítinku
Jihoafrická republika diskař Victor HOGAN Jo-Ané Van Dyk, oštěp) Maďarsko  diskař Róber Szikszai Velká Británie  Bekah Walton,oštěp  Polsko Andrzeje Kucha dálka  Ukrajina Yaroslav Isachenko  dálka, sprinterky Tatjana Melnyk  a Renatou Mekhanchuk.

AVÍZO NA LISTOPAD  PPP 2024 - pohodový pátek po sedmé,  1. 11. 2024 od 19,00 hod. VS KC Česká Třebová, vstupné 350, - Kč.
Účinkují : Ivo Vikttorin Trio (Ivo Viktorin  - AG Flek, Luboš Novotný - Druhá tráva, Radek Hlávka - Druhá tráva) - křest nového CD, kmotři křtu - Robert Křesťan (Druhá tráva) s Lubošem Malinou (Druhá tráva, Malina Brothers) - společně oslavíme 40 let jejich spolupráce, předkapela - Gankino Quintet - studenti Pardubické konzervatoře. Pořádá a zve Zdeněk Neterda

Krajská dotace pro sdílená kola v České a Moravské Třebové schválena

Krajští radní schválili dotaci pro města Česká Třebová a Moravská Třebová na provoz sdílených kol. V Dašicích a Hlinsku pro změnu plánují vystavět další cyklostezky a trasy pro cyklisty. Tyto investice do cyklistické infrastruktury jsou krokem k moderní a ekologicky udržitelné dopravě, která by měla být přínosem nejen pro obyvatele, ale i návštěvníky Pardubického kraje.
„V případě sdílených kol je program zaměřen na podporu zvýšení mobility v rámci obcí s rozšířenou působností, jejímž smyslem je snížení individuální automobilové dopravy ve vybraných městech Pardubického kraje. Výhodou je, že menší města mohou upravit bikesharingové programy podle svých specifických potřeb a podmínek, například přizpůsobením počtu a umístění stanic. Sdílená kola fungují jako doplněk k veřejné dopravě, umožňují snadný přesun na kratší vzdálenosti. Jsem rád, že tímto způsobem můžeme obyvatele také podpořit ve zdravém životním stylu a fyzické aktivitě a ještě jim při zápůjčce kola ušetříme peníze za prvních patnáct minut jízdy, což je také cílem podpory bikesharingového programu,“ dodává první náměstek hejtmana pro dopravu a dopravní obslužnost, Michal Kortyš.
Bikesharing přináší několik výhod, včetně flexibility. „Kola jsou určena pro krátkodobé výpůjčky, obvykle od několika minut do několika hodin. Uživatelé je mohou vrátit na různých místech, což umožňuje flexibilní plánování cest. Snížení počtu aut na silnicích může vést k menším dopravním zácpám a zlepšení bezpečnosti na silnicích. Celkově jsme žádosti České a Moravské Třebové podpořili částkou téměř 690 tisíc korun,“ dodává hejtman Martin Netolický.
Rozšíření cyklostezek pro Dašice a Hlinsko  Zlepšit bezpečnost cyklistů oddělením cyklistického provozu od automobilového se rozhodli, trochu jiným způsobem, v Dašicích a Hlinsku. V těchto obcích plánují vybudovat nové cyklostezky. „V případě Hlinska navážeme na koridor dálkových cyklotras, úsek Hlinsko-Jeníkov se tak napojí na dálkovou CT 1. Předmětem žádosti projektové dokumentace je novostavba stezky se smíšeným provozem, tedy pěší-kolo. Cyklostezka Prachovice-Dašice navazuje na projekt obchvatu Dašic, jedná se o křížení silnice 322 + exit D35,“ uvedl náměstek Kortyš.
Nové cyklotrasy nabízejí turistům lépe poznat krásy Pardubického kraje jiným způsobem, nežli na rušných silnicích. Peníze na projektovou přípravu cyklostezek poputují z dotačního programu Podpora přípravy cyklostezek a cyklotras v Pardubickém kraji II. Pro Dašice činí částka téměř 400 tisíc korun, pro Hlinsko je připraveno 500 tisíc korun,“ doplňuje hejtman Martin Netolický.

Vlakové spoje Choceň - Týniště zůstanou, ale bude se sledovat frekvence cestujících

Pardubický kraj nakonec upustil od původního záměru zrušit některé méně využívané spoje na trati 026 Choceň – Týniště nad Orlicí – Náchod. Předmětné spoje pro období jízdního řádu 2024/2025 budou zachovány, nově také pojedou spěšné vlaky 1882 (Choceň 10:39 – Náchod 11:38) a 1889 (Náchod 10:21 – Choceň 11:21) denně. Dosud tento pár spěšných vlaků jezdil pouze o víkendech a svátcích. U všech dotčených vlaků se bude během jízdního řádu 2024/2025 pravidelně vyhodnocovat počet přepravených cestujících.
Jde především o dopravní obslužnost Čermné nad Orlicí. Reagujeme na přání občanů, kteří požadují zachování a pokud možno rozšíření vlakových spojů na trati v úseku Choceň – Čermná nad Orlicí s apelem na dostupnost dopravy, sociální aspekt a její ekologickou alternativu. Stejný požadavek obdržel i Královehradecký kraj, městský úřad v Chocni, obecní úřad Újezd u Chocně a Čermná nad Orlicí. Má to ale jednu podmínku. Pravidelně budeme sledovat obsazenost vlaků cestujícími a podle toho rozhodneme o dalším postupu,“ vysvětluje první náměstek hejtmana pro dopravní obslužnost Michal Kortyš.
Pardubický kraj si je vědom toho, že železniční doprava je klíčová pro obyvatele této oblasti, zejména pro ty, kteří nemají možnost jezdit automobilem. Vlaky jsou tedy alternativou a důležitým dopravním prostředkem pro cesty do práce, školy, k lékaři a za dalšími službami. Oproti automobilům se jedná o ekologičtější formu dopravy.
„V roce 2025 vyhodnotíme obsazenost vlaků na trati 026 Choceň – Týniště nad Orlicí – Náchod a ve spolupráci s Královéhradeckým krajem navrhneme úpravy jízdního řádu, které budou v souladu s poptávkou cestujících, požadavky obcí a možnostmi rozpočtu Pardubického kraje,“ dodává náměstek Kortyš.
Vlaky, které zůstanou v jízdním řádu 2024/2025 zachovány v úseku Choceň – Čermná nad Orlicí:
Ø  Os 20200 Týniště n. O. 5:30 – Choceň 5:54/Os 20203 Choceň 6:00 - Týniště n. O.  6:26 (v neděli a svátky)
Ø  Os 20208 Týniště n. O. 9:32 – Choceň 9:59/Os 20209 Choceň 10:02 - Týniště n. O. 10:29 (o víkendech a svátcích)
Ø  Os 5647 Týniště n. O. 9:32 – Choceň 9:59/Os 5114 Choceň 10:02 - Týniště n. O. 10:29 (v pracovní dny)

 Čekají  nás prázdninové festivaly

 HORY OPEN AIR   JANOUŠKOVO ÚSTÍ   Také benefiční festival "SPOLEČNĚ na podporu boje proti ALS"


   

 

Připomeňme si videa z loňských prázdnin 2023


   Aktualizace k 7.8. 2024:  Alena Šamšulová - Karel Jindra  - Mojmír Vaško - Marta Dvořáková - Jiří Pásek - Zdeněk Langr  Více zde  

V pondělí odstartoval přednáškový cyklus  OTAZNÍKY ŽIVOTA a DNY ZDRAVÍ  


Akci pořádá Církev adventistů sedmého dne a akce tohoto cyklu se nebudou konat pouze ve sborovém domě  CASD ve Smetanově ulici, ale  také na Starém náměstí a na Dopravním terminálu Jana Pernera  Startoval  v pondělí 5. srpna  přednáškou Svitky od Mrtvého moře ve sborovém domě od 18 hodin a ve stejný den také proběhne od 11:30 do 15 hodin na Starém náměstí  měření krevního tlaku, tuku, test životního stylu  a individuální poradenství s opakováním  v pátek 9. srpna na dopravním terminálu u fontány a znovu na Starém náměstí nad kašnou pak ještě ve středu 14. srpna . Témata podvečerních přednášek jsou zajímavá ,  jsou určena pro širokou veřejnost nejsou tedy určena jen pro věřící. Přednášky se konají denně od pondělí  5. srpna do pátku 16. srpna. Zvlášť je upozorňováno na přednášku Radima Passera Byznys a víra,  která se uskuteční v pátek 9.srpna od 18 hodin

V ÚSTÍ V GALERII POD RADNICÍ ZAČAL ÚSTECKÝ SALON

V Galerii pod radnicí v Ústí nad Orlicí proběhla slavnostní vernisáž tradiční výstavy ÚSTECKÝ SALON, která si letos klade za cíl vzdát hold předchozím salonům a jejich zakladatelům. V tomto roce zde vystavuje 13 autorů spjatých s městem a s předchozími salóny, kde již měli možnost vystavovat.
Výstava představuje vzdušnější expozici s menším počtem vystavených děl, což umožňuje návštěvníkům lépe se soustředit na každý jednotlivý kousek. Tento výběr pomyslně vzdává hold všem předním salonům a osobnostem, které s nimi byly úzce spojeny, především Janu Stehlíkovi, který byl spoluzakladatelem ústeckých salonů v 60. letech minulého století. Tradici těchto salonů pak dlouhá léta udržovali manželé Hartmanovi v rámci Klubu přátel umění.
Mezi vystavujícími umělci letos nalezneme jména jako Bohuslav Jirgle, Quido Kocián, Aleš Lamr, Václav Lamr, Jaromír Krosch, Jan Steklík, Karel Nepraš, Richard Pešek, Tomáš Šmilauer a další.
Výstava bude v Galerii pod radnicí k vidění až do 28. srpna. Nenechte si ji ujít a vzdát hold bohaté umělecké historii našeho města.  

Prohlédněte si videa natočená na Srazu velorexů v České Třebové od 26. do 28. července


Projekt Domov místo ústavu bude pomáhat pracovníkům zařízení pro děti

Pardubický kraj se přihlásil do výzvy Ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) na podporu transformace pobytové péče pro ohrožené děti. Ta vznikla kvůli sjednocení metodiky péče o ohrožené děti a zejména na pomoc pracovníkům těchto zařízení, kteří mají na děti přímý vliv.
„Je to projekt, jehož výsledky nejsou vidět na kubících betonu, cihel nebo asfaltu, ale jsou pro život dětí v pobytových zařízeních náhradní péče zásadní,“ říká radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola a pokračuje:  „Projekt spočívá na třech pilířích. Jednak to je metodická podpora transformace, dále konzultační a poradenská podpora pro pracovní týmy pobytových zařízení v souvislosti s náročnou péčí o traumatizované děti nebo děti s kombinovaným postižením a třetím pilířem je vzdělávání pracovníků k posílení jejich kompetencí.“
V Pardubickém kraji probíhá transformace všech ústavních zařízení pro děti napříč sociálním, školským i zdravotnickým resortem. Zapojily se do ní všechny dětské domovy, dětská centra a domovy pro osoby se zdravotním postižením. „V současné době se celý proces zrychluje díky vyhlášené výzvě MPSV v rámci Národního plánu obnovy, kde je možné čerpat peníze na investice pro potřebné zázemí samostatných domácností,“ uvádí radní pro regionální rozvoj a evropské fondy Ladislav Valtr.
Pracovní týmy nových domácností pak budou potřebovat odpovídající metodickou podporu pro kvalitní individuální práci a minimalizování přenosu ústavních prvků. „Jednou z klíčových aktivit projektu bude také přehodnocení situace a potřeb všech dětí v pobytových zařízeních.  Jejich pracovníci podle nové metodiky aktualizují a potvrdí cíle dětí v individuálních plánech, v plánech rozvoje osobnosti dítěte i v plánu ochrany dítěte. Vznikne i metodika pro přechod dítěte do transformované domácnosti.  Větší péče se dostane i dětem se specifickými potřebami, které by se neměly zbytečně přesouvat ze zařízení do zařízení. K dispozici budeme mít díky projektu i externí odborníky,“ dodává Pavel Šotola.
„Celkové náklady tohoto konkrétního transformačního projektu jsou vypočítány na 20 milionů korun, přičemž více jak 15 milionů poskytne Evropská unie z Operačního programu Zaměstnanost plus. Pardubický kraj bude ve třech letech hradit každý rok jeden milion korun, zbytek poplyne ze státního rozpočtu,“ upřesňuje Ladislav Valtr.


Poskytovatelé sociálních služeb na Svitavsku přicházejí s novinkami

Rozvoj a potřeby sociálních služeb na Svitavsku a Jevíčsku zajímal radního pro sociální péči a neziskový sektor Pardubického kraje Pavla Šotolu a vedoucí odboru sociálních věcí Krajského úřadu Helenu Zahálkovou. Z poznatků přímo z terénu vycházejí při tvorbě strategických rozvojových plánů sociálních služeb.
Svitavská Charita chce vybudovat nové zázemí. Velkým poskytovatelem sociálních služeb ve Svitavách je místní Charita. Ta nyní připravuje velký projekt  - výstavbu zázemí pro celou organizaci.  Nová budova zlepší podmínky pro poskytování služeb, ale také rozšíří jejich kapacitu a možnosti. „Paní ředitelka Charity Vendula Kouřilová nám představila i jednu specifickou službu, kterou plánují poskytovat . Jedná se o zřízení poradny v oblasti vztahů a sexuality pro osoby se zdravotním postižením. Tato poradna by byla jedinečná v celém kraji a zaměřila by se na osvětu a pomoc lidem v těchto citlivých oblastech,“ okomentoval zajímavý záměr radní Pavel Šotola.
V Kunčině chce kraj zakoupit pozemek pro sociální péči. Cílem návštěvy obce Kunčina nedaleko Moravské Třebové byla obhlídka vytipovaného pozemku pro účely sociální péče. „Setkali jsme se se starostou obce Miroslavem Kubínem a hovořili jsme o možnostech postavit zde rodinný domek, který by sloužil poskytování sociální služby. Místo je zde díky své poloze i infrastruktuře ideální,“ řekl Pavel Šotola.
V Jevíčku chtějí rozšířit sociální služby. Starosta Jevíčka Dušan Pávek uspořádal kulatý stůl, kterého se zúčastnili zástupci pečovatelské služby, místní akční skupiny, úřadu práce i městského úřadu, aby zástupcům kraje představili záměry v sociální oblasti. Už nyní tu modernizují dům s pečovatelskou službou a plánují také zřízení denního stacionáře pro seniory a sociálně terapeutických dílen pro osoby se zdravotním postižením. „Oceňuji, že se  v Jevíčku systematicky věnují sociální oblasti a že jejich záměry na vznik nových služeb vycházejí z potřeb v území,“ dodal Pavel Šotola.

 

 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?