Českotřebovský deník 221/2024 

                                                       Sobota 10. srpna 2024 

 
Nové video Českotřebovského deníku - LETEM TANEČNÍM SVĚTEM

 

Pozdě, ale přece. Libor Vašina připravil  video, které   ukazuje, jaké galapředstavení si taneční obor ZŠ Česká Třebová připravil na závěr výuky.  Představení plné světelných a hudebních efektů není jednoduché sestříhat, musí se s tím člověk opravdu "vyhrát" a někdy je těch úkolů tolik že se nedají rychle zvládnout.  Byla by velká škoda o záznam z tohoto představení přijít. Myslím, že stojí ta prohlédnutí i se zpožděním....


U kostelíčka se staví nový domek, připomeňme si ten starý, zbouraný

Jde o  stavební parcelu  naproti zvonici u rotundy sv. Kateřiny, kde stálo dříve stavení Hauslerovo. Máme fotografie současného stavu, kde nový domek rozestavěný, pak z doby, kdy se původní stavení bouralo, což bylo dle sousedů trak před třemi lety. A díky Martinu Šebelovi můžeme poskytnout ještě snímek chalupy před zbouráním  a dokonce z doby, kdy se zde při prvních ročnících Jabkancové pouti pekly jabkance. Sám jsem na  pouti v roce 1965 natáčel osmi milimetrový film, na kterém  Oldřich Bittl zve sousedy na pouť a jsou zde také záběry z programu a od Hausslerů z kuchyně, kde se pekly jabkance ještě na uhelném sporáku. Je to také na fotografiích. Na zahradě tohoto domku při prvních ročnících pouti také hrála dechovka, která by se na pódium v tzv. "horní poloze" rozhodně nevešla.  Také malí tanečníci pod vedením Marie Skálové  zde neměli pro své kreace moc místa. A Láďa Zoubek k tomu hrál na harmoniku. (mm)  Foto VV.
 

AVÍZO NA LISTOPAD  PPP 2024 - pohodový pátek po sedmé,  1. 11. 2024 od 19,00 hod. VS KC Česká Třebová, vstupné 350, - Kč.
Účinkují : Ivo Vikttorin Trio (Ivo Viktorin  - AG Flek, Luboš Novotný - Druhá tráva, Radek Hlávka - Druhá tráva) - křest nového CD, kmotři křtu - Robert Křesťan (Druhá tráva) s Lubošem Malinou (Druhá tráva, Malina Brothers) - společně oslavíme 40 let jejich spolupráce, předkapela - Gankino Quintet - studenti Pardubické konzervatoře. Pořádá a zve Zdeněk Neterda

Ošklivá nehoda cyklistky na hlavním průtahu města
Událost se stala 9.8. dopoledne před půl desátou, a to na místě, které je problémové samo o sobě a střet cyklistky a nákladního auta u křižovatky je vždy vlastně katastrofa. Integrovaný systém fungoval, letecká záchranná služba přistála u zimního stadionu.  Tato nehoda vede k zamyšlení o cykloprovozu  na našem průtahu a vlastně ve městě vůbec. Lidé nadávají, jede-li cyklista po chodníku, ale jistě ho k tomu vede pud sebezáchovy.  Ve městě nutně potřebujeme vytvořit trasy pro cyklisty. Někde by to přitom  bylo snadné vytvořit. Vím, že se cyklokoncepce připravuje. Objednáváme - li bikesharing Nextbike,  bude třeba dát další finanční prostředky do bezpečných cyklotras městem ze severu na jih, ale také napříč městem, kde je třeba řešit přechod přes frekventovanou čtrnáctku. A jedním z míst  takového "cyklopřechodu" je právě nebezpečná křižovatka čtrnáctky s ulicí Podbranskou. Na hlavní údajně nemůže být čtyřicítka a jde přitom o jasně nebezpečný úsek.

Stavební úpravy v depozitáři muzea v Borku provede DS INTEX

Rada města schválila v souladu se Směrnicí pro zadávání veřejných zakázek malého rozsahu a zprávou komise o otevírání a hodnocení nabídek ze dne 22.07.2024 zadání veřejné zakázky malého rozsahu na stavební práce „Depozitář Městského muzea Česká Třebová“ a uzavření smluvního vztahu s dodavatelem DS INTEX s.r.o. za nabídkovou cenu ve výši 3,189.514,65Kč bez DPH, resp. ve výši 3,859.312,73 Kč včetně DPH. O jakou akci se jedná?  Jde o úpravy prvního nadzemního podlaží budovy, která dříve patřila pro různé specifické účely, např. jako záchytka.  To bylo zrušeno a celá budova byla předána městskému muzeu pro jeho účely, ovšem bez stavebních úprav.  Současné uspořádání je ale velmi nefunkční a ukazuje se nutné budovu upravit tak, aby mohla pro svůj účel dobře sloužit.  Dalším důvodem stavebních úprav je to, že v  těsném sousedství budovy byl vybudován sklad pro výrobky firmy Böhmplast-techgnik a tím  se poněkud změnily podmínky pro využití budovy pro depozitář muzea. Jde zejména o problematiku požární bezpečnosti.  Okna v přízemí budovy bylo pro tento účel navrženo zazdít.  Depozitář tak bude bezpečnější. Navíc na se na této úpravě měla podílet společnost Bóhmplast, neboť  jde o důsledek postavení její skladovací haly. Město této společnosti prodalo pozemek a stavbu umožnilo s podmínku, že všechny náklad spojené s nutnými změnami uhradí. Takže část nákladů na úpravu by měla jít za touto společností.  K uvedené částce je třeba ještě připočítat náklady na stavební technický dozor, který bude provádět městská společnost TEZA podle uzavřené smlouvy jde o částku ve výši 27 tisíc korun měsíčně.

 Krajské volby plánování investic nezastaví

Na jednání se starostou Hrochova Týnce Alešem Vaškem dorazil hejtman Pardubického kraje Martin Netolický. Tématem byly mimo jiné krajské investice do silnic a mostů, ale také projekty města. Velkou krajskou investicí bude rekonstrukce silnice II/355 z Hrochova Týnce do Chrasti.  „Modernizaci silnice II/355 z Hrochova Týnce do Chrasti v celkové délce necelých osm kilometrů připravujeme nejen ve formě prosté opravy povrchu, ale včetně podloží. To má samozřejmě vliv jak na délku příprav, tak na samotnou cenu, která se v tuto chvíli předpokládá 276 milionů korun bez DPH. Projekt je zařazen do Regionálního akčního plánu a předpokládáme, že bychom mohli začít nejdříve v roce 2026, ale spíše až v roce 2027,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Kraj momentálně opravuje most v Blížňovicích, které jsou součástí Hrochova Týnce. Stavba by měla být dokončena do prosince letošního roku v částce přibližně 21 milionů korun včetně daně. 
Hasičárna, kanalizace, ale také úprava průjezdu městem
Starosta Hrochova Týnce Aleš Vašek představil hejtmanovi největší investiční projekty města. Mezi ně jednoznačně patří přístavba hasičské zbrojnice jednotky JPO III. „Hrochův Týnec uspěl s žádostí o dotaci na Generálním ředitelství Hasičského záchranného sboru na přístavbu hasičské zbrojnice s tím, že z krajského rozpočtu jsme přispěli částkou 1,5 milionu korun. Celkové vysoutěžené náklady jsou 14,5 milionu korun,“ řekl hejtman. 
Druhou významnou investicí je vybudování kanalizace v místních částech Blížňovice a Blansko. „Na vybudování kanalizace v našich dvou místních částech jsme získali dotaci 10 milionů korun z Ministerstva zemědělství. Celkově se pohybujeme na částce 44 milionu korun včetně daně,“ vysvětlil Aleš Vašek.
Městem prochází frekventovaná silnice I/17 od Chrudimi směr Vysoké Mýto. Na zvýšení bezpečnosti město pracuje s Ředitelstvím silnic a dálnic. „Koncem srpna by mělo začít budování bezpečnostních prvků na průtahu Hrochovým Týncem, kdy by mělo dojít k vybudování vjezdových bran, ostrůvků a úprava autobusových zastávek na území města,“ sdělil starosta Aleš Vašek.

 Čekají  nás prázdninové festivaly

 HORY OPEN AIR   JANOUŠKOVO ÚSTÍ   Také benefiční festival "SPOLEČNĚ na podporu boje proti ALS"


   

 

Připomeňme si videa z loňských prázdnin 2023


   Aktualizace k 9.8. 2024:  Holánková Jana -  Šplíchalová Miroslava - Alena Šamšulová - Karel Jindra  - Mojmír Vaško - Marta Dvořáková 

V ÚSTÍ V GALERII POD RADNICÍ ZAČAL ÚSTECKÝ SALON

V Galerii pod radnicí v Ústí nad Orlicí proběhla slavnostní vernisáž tradiční výstavy ÚSTECKÝ SALON, která si letos klade za cíl vzdát hold předchozím salonům a jejich zakladatelům. V tomto roce zde vystavuje 13 autorů spjatých s městem a s předchozími salóny, kde již měli možnost vystavovat.
Výstava představuje vzdušnější expozici s menším počtem vystavených děl, což umožňuje návštěvníkům lépe se soustředit na každý jednotlivý kousek. Tento výběr pomyslně vzdává hold všem předním salonům a osobnostem, které s nimi byly úzce spojeny, především Janu Stehlíkovi, který byl spoluzakladatelem ústeckých salonů v 60. letech minulého století. Tradici těchto salonů pak dlouhá léta udržovali manželé Hartmanovi v rámci Klubu přátel umění.
Mezi vystavujícími umělci letos nalezneme jména jako Bohuslav Jirgle, Quido Kocián, Aleš Lamr, Václav Lamr, Jaromír Krosch, Jan Steklík, Karel Nepraš, Richard Pešek, Tomáš Šmilauer a další.
Výstava bude v Galerii pod radnicí k vidění až do 28. srpna. Nenechte si ji ujít a vzdát hold bohaté umělecké historii našeho města.  

Prohlédněte si videa natočená na Srazu velorexů v České Třebové od 26. do 28. července





 

 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?