Českotřebovský deník 222/2024 

                                                       Neděle 11. srpna 2024 

 
 Nové video Českotřebovského deníku - Africké tance a zpěvy jako doprovodný program na závěr Svinnského krosu

 
BATOCU - Skupina afrického tance a hudby, jejíž uměleckou vedoucí je Mgr. Monika Diatta-Rebcová, se inspiruje hudbou a tancem západní Afriky. Na jejich koncertě uslyšíte rytmy hrané na západoafrické bubny djembe, dundun, sangban, kenkeni a sabary. Užijete si energické vystoupení tanečníků a hudebníků ze Senegalu, Gambie, Nigerie, Dominikánské republiky a České republiky v originálních afrických kostýmech. Atmosféra jejich vystoupení vás přenese do slunné Afriky. V rámci vystoupení pro firmy, v divadlech a na festivalech připravíme s diváky krátkou animaci neboli zapojení diváků do taneční či bubenické akce. Délka animace závisí na chuti a náladě diváků či klientů se aktivně zapojit do animace a vyzkoušet si fyzicky tanec či hru na bubny.
Program skupiny doplnil 15. ročník tradičního běžeckého závodu Svinnský kros dne 9. srpna 2024. Vystoupení mělo dvě části: V první se skupina předvedla jako dobří tanečníci a zpěváci, navázala kontakt s přítomným sportovním publikem . V druhé části pak předvedla ukázku animačního programu ve kterém zapojila do tance a později i zpěvu přítomné publikum. Byl to zajímavý večer...  Odkaz na video (44 minut) ZDE: https://youtu.be/1CTBc6el1zo  (Video ze Svinné bude sloužit i jako prezentace na webu skupiny BATOCU.)

15. ročník Svinnského krosu: nejrychlejší Josef Novák a Adéla Vetchá 


Svinnský kros  obsahoval také závody na kratších tratích pro dětské a mládežnické kategorie.  Spolu s dospělými se na start závodu postavilo celkem 174 závodníků a závodnic.  Tratě byly vzorně připraveny, Honza Šimůnek jako hlavní organizátor si dal opravdu záležet a měl k tomu řadu pomocníků, protože zorganizovat závod není jen tak. Všechno kapalo podle představ, s pomocí Obecního spolku Svinná bylo připraveno  příjemné občerstvení, opět se zde setkávali staří známí  jako v minulých letech. Připravené trati vévodil opět startovní oblouk firmy Iscarex.  Průběh sportovního podvečera byl klasický, po doběhu posledního mládežnického běhu staršího žactva na 1800 metrů (dvě kola)  došlo na vyhlášení výsledků. Zde bodovala dvojice moderátorů - Petr Svoboda a Ing. Jaromíra Žáčková a  s předáváním cen pomáhal i starosta obce Němčíce Ing. Racek.  Závod je zajímavý i tím, že se běží po dvou katastrech ve Svinné a také ve Zhoři (a Zhoř je součástí Němčic). 
Výsledky závodu jsou uvedeny na webu firmy Iscarex a najdete ze je tomto odkazu zde.
Pozornost se zaměřila zejména na hlavní závod, který byl odstartován v 19 hodin a také letos se na tom podílelo startovní dělo skupiny HONORATA z Letohradu, kteří potom také vystoupili na závěr večerního programu. Prostě Svinnský kros je víc než obyčejný závod.
Ve startovním poli bylo možné tušit favority závodu již při pohledu na startovní listinu a pod startovní oblouk.  Předpoklady byly více méně potvrzeny.  Závod je veden na přehledné trati s délkou jednoho kola 900 metrů, běželo se šestkrát a tak bylo možné sledovat, jak se mění rozestupy mezi závodníky. Ovšem pokud by se v pelotonu běžců také "nepletli" další závodníci  v kategorii příchozí, jak se dnes říká lidovému běhu. Tito běžci absolvovali poloviční délku tratě, tedy tři kola a pak pro ně závod skončil. Po prvním kole ještě běželi první dva závodníci v kategorii Muži A tedy Josef Novák č. 103 a Jan Šimůnek s číslem 1 společně, ale potom postupně získával ústecký Novák náskok, který byl v cíli celých 22 sekund. Přesto  Jan Šimůnek ukázal, že je dobře připraven  a má v velkou vůli v konkurenci obstát. Mezi ženami potvrdila svoji výjimečnost Adéla Vetchá, která zvítězila s velikánským náskokem v čase 21:09, dosáhla šestý nejrychlejší čas závodu. Jako druhá doběhla se ztrátou cca 90 sekund Kateřina Colburn  (Kat. Ženy B), která závodila sice za Rychnov nad Kněžnou, ve Svinné zvítězila ve své kategorii již potřetí. Většinu roku bydlí v USA ( New Boston).  Předávání cen (také finančních)  se konalo v důstojném ceremoniálu za umělého osvětlení o přestávce  zajímavého  vystoupení černošské taneční a hudební skupiny BATOCU.
Nejrychlejší muž Josef Novák a nejrychlejší žena Adéla Vetchá (v hlavním závodě) získali od pořadatele Honzy Šimůnka krásné keramické poháry. Dobře dopadla pro Iscarex především kategorie juniorek, kde se na stupně vítězů dostaly hned tři závodnice Iscarexu v pořadí  1. Aneta Číipová, 2. Johanka Borková a 3. Elena Marie Preislerová. Juniorka Aneta Čípová by v kategorii Ženy A doběhla za Adélou Vetchou na 2. místě.
Ze závodu připravuje Českotřebovský deník video, bude zveřejněno v neděli (nebo v pondělí).
Dnes bylo zatím publikováno video z vystoupení  černošské taneční skupiny BATOCU, které najdete na odkaze ZDE.  Ze závodu uvedu několik fotografií.
 
 
   

Přes  Českou Třebovou vede kamionová objíždka  - až do 29. srpna

Dnes, v sobotu 10. srpna zahajují stavbaři stavební práce na stavbě I/35 Litomyšl – Mikuleč, oprava komunikace. Společně s obnovou asfaltového krytu dojde i k obnově svislého a vodorovného dopravního značení, nezpevněných krajnic a k výměně kolmých čel zatrubněních hospodářských sjezdů. Důvodem opravy 2,636 km dlouhého úseku je špatný stav vozovky, která byla vlivem těžké kamionové dopravy značně poškozena. Oprava je plánována do 29. srpna, zhotovitelem je firma Strabag.Oprava bude realizována za uzavírky na silnici I/35 v úseku od konce Litomyšle až po křižovatku se silnicí III/03530. Směr od Litomyšle do Svitav bude veden střídavě po levé i pravé straně komunikace I/35. Opačný směr (od Svitav do Litomyšle) bude veden po objízdných trasách, komunikaci III/03530 obcí Janov a Strakov. Objízdná trasa je určena pro osobní vozidla, nákladní vozidla do 12t, mimo autobusovou dopravu. Pro nákladní vozidla nad 12t bude objízdná trasa vedena po sil. I/43 ve směru na Lanškroun, dále přes Českou Třebovou, Ústí nad Orlicí a obec Sopotnice.

Z plánu práce ochránců přírody ZO ČSOP Podorlicko

6.-8. září se koná Setkání členů ČSOP v Brdech. Zatím jsou přihlášeni 2 členové českoitřebovské organizace 
5.září od 16,00 budu v ekocentru vybírat letní výtvarná dílka na téma Motýli.  zhotovené na základě výzvy Letní motýlí akce. Pokud se chcete zapojit do celostátní soutěže. Musíte fotografie prací odeslat do 31.8. na emailovou adresu https://mopici.cz/rok-motylu/
17.září od 16,00 bude v ekocentru představena putovní výstava „Střípky udržitelné spotřeby v Pardubickém kraji“ Výstavu připravuje převážně EC Paleta. Přijďte se podívat.
V září bude také probíhat sečení orchidejových luk, údržba naučných stezek a kontrola lokalit křídlatky. Ozvěte se, pokud se chcete a můžete přidat k osvědčené partě, posily jsou potřeba! 

V krajském přeboru začal fotbalový podzim: Česká Třebová vyhrála v Přelouči 

Podle losu zahájili českotřebovští fotbalisté venku,m v Přelouči a hned výhrou. Po prvním poločase vedli už 2 : 0 brankami Jakuba. Jelínka v 17. minutě a Jana Demla, který přidal v 38. minutě druhou branku z penalty. Ve druhém poločase domácí snížili na 2 : 1 až vlastně v poslední 90. minutě hry. Víc branek už nepadlo. Českotřebováci  si vysloužili 2 žluté karty Jakub Jelínek a Kryštof Klumpar, domácím byly uděleny dokonce 4 žluté karty,. Zápas v Přelouči sledovalo 110 diváků. Rozhodčí: Rázek Stanislav – Lukášek Jiří, Vojta Jan

Společná večeře v Chocni vydařená 

Setkat se svými sousedy a přáteli u společného dlouhého stolu pod širým nebem. Jedinečná akce, kde si lidé mohli užít příjemné chvíle v sousedském kruhu, proběhla v pátek od 17.00 hodin vedle zvonice u kostela. Lidé si mohli přinést své oblíbené potraviny a domácí dobroty, které mohli nabídnout ostatním. Město Choceň zajistilo grilované makrely a o pitný režim se postaraly lokální podniky. Stačilo přijít, posedět a užít si příjemnou atmosféru. "Mezi kostelem a zvonicí to vonělo po grilovaných makrelácha zvuky klavíru se nesly celým prostorem. Atmosféra byla neskutečná! Jsme nadšení, kolik z vás dorazilo, podělilo se o své pochoutky a společně si užili tento krásný den a večer," napsali organizátoři akce.
AVÍZO NA LISTOPAD  PPP 2024 - pohodový pátek po sedmé,  1. 11. 2024 od 19,00 hod. VS KC Česká Třebová, vstupné 350, - Kč.
Účinkují : Ivo Vikttorin Trio (Ivo Viktorin  - AG Flek, Luboš Novotný - Druhá tráva, Radek Hlávka - Druhá tráva) - křest nového CD, kmotři křtu - Robert Křesťan (Druhá tráva) s Lubošem Malinou (Druhá tráva, Malina Brothers) - společně oslavíme 40 let jejich spolupráce, předkapela - Gankino Quintet - studenti Pardubické konzervatoře. Pořádá a zve Zdeněk Neterda

"Bezpečné dopravě naproti"  vers. Ošklivá nehoda cyklistky na hlavním průtahu města

Doplněny snímky s nákresem nehodové události. Nehoda 9.8. dopoledne před půl desátou, a to na místě, které je problémové samo o sobě a střet cyklistky a nákladního auta u křižovatky je navíc vždy vlastně katastrofa. Integrovaný systém fungoval, letecká záchranná služba přistála u zimního stadionu.  Tato nehoda vede k zamyšlení o cykloprovozu  na našem průtahu a vlastně ve městě vůbec. Lidé nadávají, jede-li cyklista po chodníku, ale jistě ho k tomu vede pud sebezáchovy.  Ve městě nutně potřebujeme vytvořit trasy pro cyklisty. Někde by to přitom  bylo vytvořit snadné. Vím, že se cyklokoncepce připravuje. Objednáváme - li bikesharing Nextbike,  bude třeba dát další finanční prostředky do bezpečných cyklotras městem ze severu na jih, ale také napříč městem, kde je třeba řešit přechod přes frekventovanou čtrnáctku. A jedním z míst  takového "cyklopřechodu" je právě nebezpečná křižovatka čtrnáctky s ulicí Podbranskou. Na hlavní údajně nemůže být čtyřicítka nebo lépe třicítka a jde přitom o jasně nebezpečný úsek.
Je několik konkrétních otázek k řešení, kterým se stejně nevyhneme: Jízda v jednosměrce v protisměru - v široké komunikace možná, pokud zde neuděláme šikmé stání jako v Krátké ulici. A tak zde prostě jezdí cyklisté po chodníku kolem areálu gymnázia od Masarykovy dolů a  nedivím se jim. Byla by však možnost cyklopruhu na druhém chodníku, stačí od busty Masaryka místo trávníku udělat dlážděný pruh. Problém ale nastane dole, chceme-li přes silnici do Podbranské tím nejméně bezpečným místem, kde se stala právě v pátek ta nehoda. Nebo pustit cyklisty na chodník na Tyršově náměstí ? Můžeme také všechno zakázat, ale to není také řešení!. A neměla by být Podbranská ulice v to, úseku k mlýnu třeba také jednosměrná jako je v té další části? Pak by se zde nevyjíždělo na frekventovanou hlavní a ubylo by konfliktů na nebezpečném místě... A navíc by zde přibylo zadarmo pár legálních parkovacích míst v podélném stání před Ekocentrem.  Pro stání v obousměrném provozu není komunikace dost široká! Už jsme o tom psal., ale nikoho to nezajímá... (mm)

 Čekají  nás prázdninové festivaly

 HORY OPEN AIR   JANOUŠKOVO ÚSTÍ   Také benefiční festival "SPOLEČNĚ na podporu boje proti ALS"


   

 

Připomeňme si videa z loňských prázdnin 2023


   Aktualizace k 9.8. 2024:  Holánková Jana -  Šplíchalová Miroslava - Alena Šamšulová - Karel Jindra  - Mojmír Vaško - Marta Dvořáková 

V ÚSTÍ V GALERII POD RADNICÍ ZAČAL ÚSTECKÝ SALON

V Galerii pod radnicí v Ústí nad Orlicí proběhla slavnostní vernisáž tradiční výstavy ÚSTECKÝ SALON, která si letos klade za cíl vzdát hold předchozím salonům a jejich zakladatelům. V tomto roce zde vystavuje 13 autorů spjatých s městem a s předchozími salóny, kde již měli možnost vystavovat.
Výstava představuje vzdušnější expozici s menším počtem vystavených děl, což umožňuje návštěvníkům lépe se soustředit na každý jednotlivý kousek. Tento výběr pomyslně vzdává hold všem předním salonům a osobnostem, které s nimi byly úzce spojeny, především Janu Stehlíkovi, který byl spoluzakladatelem ústeckých salonů v 60. letech minulého století. Tradici těchto salonů pak dlouhá léta udržovali manželé Hartmanovi v rámci Klubu přátel umění.
Mezi vystavujícími umělci letos nalezneme jména jako Bohuslav Jirgle, Quido Kocián, Aleš Lamr, Václav Lamr, Jaromír Krosch, Jan Steklík, Karel Nepraš, Richard Pešek, Tomáš Šmilauer a další.
Výstava bude v Galerii pod radnicí k vidění až do 28. srpna. Nenechte si ji ujít a vzdát hold bohaté umělecké historii našeho města.  

Prohlédněte si videa natočená na Srazu velorexů v České Třebové od 26. do 28. července





 

 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?