Českotřebovský deník 224/2024 

                                                       Úterý 13. srpna 2024 

 
 Nové video Českotřebovského deníku - Svinnský kros 2024  - Hlavní závod

 
Pozornost se zaměřila zejména na hlavní závod. Také letos se na tom podílelo "startovní dělo" skupiny HONORATA z Letohradu, kteří potom také vystoupili na závěr večerního programu společně s černošskou taneční a hudební skupinou. Prostě Svinnský kros je víc než obyčejný závod.
Ve startovním poli bylo možné tušit favority závodu již při pohledu na startovní listinu a pod startovní oblouk. Předpoklady byly více méně potvrzeny.  Závod je veden na přehledné trati s délkou jednoho kola 900 metrů, běželo se šestkrát a tak bylo možné sledovat, jak se mění rozestupy mezi závodníky.  Po prvním kole ještě běželi první dva závodníci v kategorii Muži A tedy Josef Novák č. 103 a Jan Šimůnek s číslem 1 společně, ale potom postupně získával ústecký Novák náskok, který byl v cíli celých 22 sekund. Přesto  Jan Šimůnek ukázal, že je dobře připraven  a má v velkou vůli v konkurenci obstát. Mezi ženami potvrdila svoji výjimečnost Adéla Vetchá, která zvítězila s velikánským náskokem v čase 21:09, dosáhla šestý nejrychlejší čas závodu. Jako druhá doběhla se ztrátou cca 90 sekund loňská a předloňská vítězka Svinnského krosu žen  Čechoameričanka Kateřina Colburn  (Kat. Ženy B), která závodila sice za Rychnov nad Kněžnou, ve Svinné zvítězila ve své kategorii již potřetí. Většinu roku bydlí v USA ( New Boston). Předávání cen (také finančních) se konalo v důstojném ceremoniálu za umělého osvětlení o přestávce  zajímavého  vystoupení černošské taneční a hudební skupiny BATOCU. Nejrychlejší muž Josef Novák a nejrychlejší žena Adéla Vetchá (v hlavním závodě) získali od pořadatele Honzy Šimůnka krásné keramické poháry. Dobře dopadla pro Iscarex především kategorie juniorek, kde se na stupně vítězů dostaly hned tři závodnice Iscarexu v pořadí 1. Aneta Číipová, 2. Johanka Borková a 3. Elena Marie Preislerová. Juniorka Aneta Čípová by v kategorii Ženy A doběhla za Adélou Vetchou na 2. místě. Výsledky závodu Svinnský ISCAREX kros - ISCAREX Team
 
Závody v kategoriích mládeže jsou zpracovány v samostatném videu  Odkaz na video je ZDE:  Odkaz na video tz Hlavního závodu Svinnského krosu 2024 najdete ZDE

Svinnský kros v minulých letech - podívejte se na videa ročníků 2020, 2021, 2022 a 2023!


 Uveďme i vítěze závodů: 2020 Patrik Vebr + Tereza Šedová, 2021 Radek Hübl + Míša Stránská, 2022  Patrik Vebr  + Kateřina Colburn, 2023 Dominik  Chlupáč + Kateřina Olburn, 2024 Josef Novák + Adéla Vetchá

Bourání průmyslového areálu pro stavbu nového pavilonu Domova pro seniory pokračuje


 
Sledujeme postup demolice bývalého průmyslového areálu firmy Böhmn v Bezděkově.  Demolice začala poslední den v červenci t.r. a v první fázi došlo ke zbourání skladů a garáží v areálu v pásu podél Třebovky. Také se demontují veškeré ocelové konstrukce.  Ocel z demolice je jistě dobře prodejný materiál a to se také projevilo v ceně demolice, proti původnímu odhadu byla snížena. Původním záměrem města bylo demolovat ocelové konstrukce samostatně a materiál prodat. Bylo by to zdlouhavé a problematické. Práci je totiž zapotřebí provést rychle, neboť jde o první práce v areálu, na které bude navazovat řada dalších. Město podalo v termínu, tedy do 22. července žádost o dotaci na investici do infrastruktury  sociálních služeb, na výstavbu nového pavilonu Domova pro seniory. Současně se rozbíhá  výběrové řízení na dodavatele. Jde o investici nadlimitní, dotovanou z EU, je proto zapotřebí všechno udělat bez chyby. Proto je výběrové řízení vyřešeno s pomocí specializované firmy. Po podání žádosti o dotaci probíhá přezkum žádost a jeho výsledek bude důležitý pro přidělení dotace. z Národního plánu obnovy.  Pokud budeme úspěšní - a to si všichni přejeme - budeme mít  mnoho dalších starostí s tím, abychom pak postavili investici dle plánů a včas, protože termín pro dokončení je také opravdu šibeniční. Takže úspěšnost  při dotaci  bude znamenat mnoho další práce. Proto také sledujeme, aby práce na demolici průmyslového areálu proběhly v co nejkratším termínu. (mm)

Pardubický kraj přispěje na kurzy bezpečné jízdy pro mladé řidiče a jejich mentory

Ve spolupráci s Ministerstvem dopravy – BESIP a Autoklubem Karosa Vysoké Mýto vznikl inovativní projekt Kurzy bezpečné jízdy pro L17 + mentory, který je zaměřen na zvýšení bezpečnosti mladých řidičů a jejich mentorů a nabízí školení v bezpečném prostředí polygonu. Cílem je připravit začínající šoféry na krizové situace.
„Každý rok máme v rozpočtu na programové dotace pro dopravu k dispozici pět milionů korun. A protože jsme všechny nevyčerpali, vyvstala myšlenka, do čeho užitečného investovat. Nakonec vznikl nápad, peníze utratit za bezpečnost na silnicích. Kde nejlépe začít, nežli u mladých, ještě nezkušených řidičů. Jsem tedy rád, že Pardubický kraj může být součástí tohoto, za mě, užitečného projektu. Díky výcviku na vysokomýtském polygonu získají potřebné dovednosti nejen nováčci za volantem, ale i jejich mentoři, kteří pro ně budou zároveň i efektivní podporou. Mladí řidiči jsou z hlediska bezpečnosti silničního provozu považováni za rizikovou skupinu. Ve své řidičské praxi zatím neměli tolik možností, setkat se s rizikovou situací. V případě, že někdy nastane, dokážou ji potom správně vyhodnotit a vyřešit. Pokud bude o tyto kurzy L17 velký zájem, počítáme s finanční podporou i příští rok,“ vysvětluje náměstek pro dopravu, Michal Kortyš.
Kurzy bezpečné jízdy pro L17 ale zdaleka nejsou jedinou aktivitou, která je spolufinancována Pardubickým krajem. Každoročně kraj přispívá částkou 400 tisíc korun neziskové organizaci Prevencí pro život na aktivity BESIPu v Pardubickém kraji. V loňském roce byly podpořeny projekty Na kole jen s přilbou, Metodické semináře pro pedagogy ZŠ a MŠ a Bezpečně na koloběžce, v celkové částce 130 tisíc korun.
Obsah kurzů pro 17 leté řidiče a jejich mentory Kurzy jsou zaměřeny na nejčastější krizové situace, s kterými se šoféři deno denně setkávají. V bezpečném prostředí polygonu si mladí řidiči vyzkouší, jak se chová automobil při smyku, krizovém brzdění a dalších nebezpečných situacích. Součástí programu jsou také skupinové pohovory s dopravním psychologem, které mají snížit sklon mladých řidičů k riskování.
Pro mentory je připraven speciální program zahrnující přednášku dopravního psychologa na téma „Jak být dobrý mentor“ a praktické jízdy s odbornými instruktory. Cílem je, aby mentoři dokázali mladým řidičům efektivně předávat své zkušenosti a byli jim skutečnou podporou.
Termíny, přihlášky a kapacita kurzů
Pardubický kraj finančně podpořil a objednal dva termíny kurzů, 3. 11. 2024 a 30. 11. 2024. Třetí termín 6. 10. 2024 bude financován z rozpočtových prostředků Ministerstva dopravy BESIP pro Pardubický kraj. Každý kurz je určen pro 36 osob, celkově tedy bude vyškoleno 108 účastníků. Přihlášky budou přijímány od 1. září 2024 online na www.autodromvmyto.cz.
Kolik zaplatíte Kurzy jsou dotovány a dvojice účastníků (řidič + mentor) zaplatí pouze registrační poplatek 413 Kč bez DPH. Celková cena kurzu, zahrnující pronájem polygonu, školicího střediska a účast odborníků, činí 82 000 Kč bez DPH.  Od 1. ledna 2024 mohou mladí řidiči po absolvování autoškoly a závěrečné zkoušky řídit už od 17 let, ovšem pouze pod dohledem zkušeného mentora. Více informací nejdete na https://besip.cz/Ucastnici-silnicniho-provozu/Ridici-automobilu/L17

DDM Kamarád chystá na září novou hru do Javorky "Projdi se Javorkou s tajenkou"

Dům dětí a mládeže Kamarád, Česká Třebová připravil na nový školní rok pro veřejnost akci Projdi se Javorkou s tajenkou. V parku Javorka bude každý měsíc připravena nová tematická stezka. Zájemci o plnění stezek se přihlásí v kanceláři DDM Kamarád, nebo do soukromé zprávy na FB Dům dětí a mládeže Kamarád napíší, že mají zájem plnit stezky (bude vytvořen seznam účastníků pro pozdější rozdávání odměn). Hrací karty k jednotlivým stezkám budou k vyzvednutí v kanceláři nebo ke stažení na webových stránkách. Po splnění stezky získají děti odpověď do tajenky a zapíší ji do hrací karty. Vyplněné hrací karty budou účastníci posílat vyfocené do soukromé zprávy na FB Dům dětí a mládeže Kamarád, nebo nosit do kanceláře DDM. Celkem se v Javorce vystřídá 10 stezek podle aktuální roční doby a tradic. Po ukončení poslední stezky budou pro děti připravené odměny podle počtu splněných stezek. Stezky jsou vhodné pro děti od 3 let s rodiči i pro větší děti, které už umí číst a psát. První stezka proběhne od 16.9. – 13.10. 2024 s tématem HOUBY. Hrací karty budou ke stažení na webu a k vyzvednutí v kanceláři DDM od 9.9.2024.

Zájem o pečovatelskou službu a odlehčovací služby roste

V rámci přípravy nového střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Pardubickém kraji vyjíždí radní Pavel Šotola s vedoucí odboru Helenou Zahálkovou zejména do okrajových částí kraje, aby mapovali potřeby v této oblasti. Tentokrát se zajímali o situaci v obcích v okolí Pastvinské přehrady.
„Z našich jednání na obecních úřadech v Klášterci nad Orlicí a v Jablonném nad Orlicí vyplývá, že v posledních letech roste zájem o pečovatelské služby. Většina lidí zejména z venkova, nechce do poslední možné chvíle do žádných pobytových služeb mimo domov a začínají oceňovat právě terénní služby v místě bydliště. Jsem rád, že díky  finanční rezervě, kterou si Pardubický kraj ponechává, můžeme ještě v druhé polovině roku reagovat na skutečný počet pečovatelských hodin a dorovnat tak potřeby v daných regionech,“ uvedl radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
Ne všude jsou ale pečovatelské služby dostupné i o víkendu nebo ve večerních hodinách, na venkově ale častěji senioři bydlí s rodinou, která péči zajistí. „Ve větších obcích a městech působí i rodinná centra a kluby seniorů, také tyto spolky získávají podporu Pardubického kraje například z programu Pardubický kraj pro rodinu, protože jsou důležitým stmelovacím článkem komunitního života v obcích,“ řekl Pavel Šotola.
Chybí domov pro seniory a odlehčovací služby
Pardubický kraj si je vědom toho, že v tomto regionu chybí domov pro seniory a počítá s jeho kapacitou v krajské síti služeb. Iniciativy by se měl ujmout Žamberk ve spolupráci s dalšími obcemi. „Snažíme se provozovatele  domovů pro seniory přesvědčit, aby zřizovali i dostatečný počet odlehčovacích lůžek, mnoho rodin je totiž schopno se o své seniory postarat, ale potřebují mít možnost si oddechnout a vyřídit své záležitosti.  Velmi oblíbené jsou i stacionáře pro seniory, kde mohou být lidé v době, kdy jsou pečující v zaměstnání,“ dodal Šotola.
Sociální podnik pomáhá i klientům ze Žampachu
V oblasti sociálního podnikání se nedaleko Pastvinské přehrady rozrůstá i sociální podnik Aleny Sršňové a jejího bratra. Z názvu Vinárna u Mostu to sice není patrné, ale firma poskytuje různé služby jako výrobu hotových jídel a jejich rozvážku, catering akcí, chov skotu, ovcí a lam, zpracování dřeva a podobně. „Nedávno jsme se rozšířili o rekreační areál „Centrum Pastvinská přehrada“, kde pořádáme akce na klíč a ubytováváme rekreanty. Celkem u nás pracuje 22 lidí s nějakým hendikepem,“ konstatuje Alena Sršňová a pokračuje: „Každého při práci doprovázíme. Musíme nejdřív vypozorovat, co jim jde a co budou rádi dělat. Je pro ně důležitý řád a předvídatelnost. Za ty roky ale vidíme, že díky práci získávají nové kompetence a někteří se významně posunuli ve svých schopnostech.“
Zaměstnanci sociálního podniku nechodí do práce každý den, a počet pracovních hodin je přizpůsoben jejich možnostem. Jsou mezi nimi i klienti Domova pod hradem Žampach. Dva z nich dokonce našli v Centru Pastvinská přehrada i chráněné bydlení.


AVÍZO NA LISTOPAD  PPP 2024 - pohodový pátek po sedmé,  1. 11. 2024 od 19,00 hod. VS KC Česká Třebová, vstupné 350, - Kč.

Účinkují : Ivo Vikttorin Trio (Ivo Viktorin  - AG Flek, Luboš Novotný - Druhá tráva, Radek Hlávka - Druhá tráva) - křest nového CD, kmotři křtu - Robert Křesťan (Druhá tráva) s Lubošem Malinou (Druhá tráva, Malina Brothers) - společně oslavíme 40 let jejich spolupráce, předkapela - Gankino Quintet - studenti Pardubické konzervatoře. Pořádá a zve Zdeněk Neterda


 Čekají  nás prázdninové festivaly

 HORY OPEN AIR a také benefiční festival "SPOLEČNĚ na podporu boje proti ALS"


     

    

Připomeňme si videa z loňských prázdnin 2023


   Aktualizace k 9.8. 2024:  Holánková Jana -  Šplíchalová Miroslava - Alena Šamšulová - Karel Jindra  - Mojmír Vaško - Marta Dvořáková 

V ÚSTÍ V GALERII POD RADNICÍ ZAČAL ÚSTECKÝ SALON

V Galerii pod radnicí v Ústí nad Orlicí proběhla slavnostní vernisáž tradiční výstavy ÚSTECKÝ SALON, která si letos klade za cíl vzdát hold předchozím salonům a jejich zakladatelům. V tomto roce zde vystavuje 13 autorů spjatých s městem a s předchozími salóny, kde již měli možnost vystavovat.
Výstava představuje vzdušnější expozici s menším počtem vystavených děl, což umožňuje návštěvníkům lépe se soustředit na každý jednotlivý kousek. Tento výběr pomyslně vzdává hold všem předním salonům a osobnostem, které s nimi byly úzce spojeny, především Janu Stehlíkovi, který byl spoluzakladatelem ústeckých salonů v 60. letech minulého století. Tradici těchto salonů pak dlouhá léta udržovali manželé Hartmanovi v rámci Klubu přátel umění.
Mezi vystavujícími umělci letos nalezneme jména jako Bohuslav Jirgle, Quido Kocián, Aleš Lamr, Václav Lamr, Jaromír Krosch, Jan Steklík, Karel Nepraš, Richard Pešek, Tomáš Šmilauer a další.
Výstava bude v Galerii pod radnicí k vidění až do 28. srpna. Nenechte si ji ujít a vzdát hold bohaté umělecké historii našeho města.  

Prohlédněte si videa natočená na Srazu velorexů v České Třebové od 26. do 28. července





 

 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?