Českotřebovský deník 225/2024 

                                                       Středa 14. srpna 2024 

 
Nehoda na světelné křižovatce  způsobila vícehodinovou dopravní zácpu  na I/14

Postižený byl zejména směr od Třebovice a Svitav, neboť právě nyní  musí kamiony od Svitav z I/35 na objížďku, vedoucí přes naše město. Proto byl důsledek nehody kamionu s vlekem  a osobního auta na světelné křižovatce tak rozsáhlý.  Díky varování na sociálních sítích se pro osobní vozy podařilo najít cestu  okolo, ovšem podle videí zveřejněných na FB byla zastavená kolona dlouhá přes 5 kilometrů  a tam už  uvázla i osobní auta. Musel v poledne dojet do Ústí, na hlavní jsem najel až na Parníku bez problémů, a při cestě zpět asi v 13:30 jsem opět musel na objížďku přes Jelenici.  Upozornění na "stacionární provoz" na Riegrově ulici bylo na dopravním webu  už od rána. Je zřejmé, že "kamionová objížďka pětatřicítky", která bude až do 29. srpna, průjezdu naším městem nesvědčí. O rozsahu a zřejmě i příčině problémů  vypovídají fotografie, také o nehodě samé.

V září a říjnu budou  opravy I/14 na úseku Sopotnice - Česká Třebová

Přechodná úprava provozu na silnici I/14 bude realizována od 02. 09. 2024 – 25. 10. 2024 z důvodu oprav asfaltových hutněných vrstev. Budou provedeny velkoplošné výspravy povrchu vozovky v jízdních pruzích a na silnici I/14 bude instalováno přechodné dopravní značení pro vyznačení pracovního místa. Zpráva o této investici se objevila dnes na úřední desce Pardubického kraje.
Stavba významně a negativním způsobem ovlivní plynulost silničního provozu. Mezi odfrézováním a pokládkou krytů musí být doba přípravných prací technologicky co nejkratší. Je navržena pokládka krytů v nočních hodinách, kdy je silniční provoz na I/14 nízký. Přechod do odfrézovaného úseku nesmí tvořit ostrá hrana, bude plynulý. Nákladní automobily před ním nesmí náhle snižovat rychlost a najíždět do pracovního úseku krokem. Bude zajištěna obsluha autobusových zastávek v místech provádění výsprav. V době od 10. 08. 2024 do 31. 08. 2024 je ve směru od silnice I/35 vedena po silnici I/14 objízdná trasa pro tranzitní nákladní dopravu nad 12 tun ve směru od Moravské Třebové, která výrazně zvýšuje intenzity nákladní dopravy převedením ze silnice I/35 a lze očekávat i zvýšení dopravy ve směru od Hradce Králové. Frézování vozovky a pokládka bude rozdělena v rámci předložených 3 úseků tak, aby délka jednotlivého pracovního místa v jednom úseku nebyla delší než 800 m s ohledem na průměrné hodinové intenzity provozu cca 800 - 1400 voz./h. na silnici I/14 a předpoklad zvýšení intenzit z důvodu vedení objízdné trasy do 31. 08. 2024. e. V obci Ústí nad Orlicí a Česká Třebová při práci v blízkosti a v prostoru křižovatek musí být vypnuté řízení provozu - světelné signály, se zapnutým přerušovaným žlutým světlem. Provoz bude při provádění prací v křižovatkách vždy řízen pracovníky stavby. f. V denní době, v době provádění prací bude provoz řízen pracovníky stavby kyvadlově, zejména v době ranní a odpolední špičky od 06:00 do 08:00 hodin a od 14:00 hod. do 16:00 hodin, případně pokud to bude vyžadovat bezpečný provoz s ohledem na umístění pracovní techniky, přes kterou nebude zajištěn dostatečný rozhled protijedoucích řidičů. Silniční provoz budou řídit náležitě poučené a proškolené osoby.
    

Nabídka kurzů Univerzity třetího věku zveřejněna


Ve školním roce 2024/2025 jsou kurzy Univerzity třetího věku finančně podpořeny v rámci programu Obec přátelská rodině a seniorům 2024.
Členům klubu seniorů ČR, Česká Třebová je poskytován příspěvek 50 Kč na vybraný kurz.
V případě, že si člen místního klubu seniorů vybere více kurzů, příspěvek bude poskytnut pouze na jeden z nich.
Časová dotace: Jednotlivé kurzy budou probíhat v období říjen - květen zpravidla 1x za 14 dní nebo 1x za měsíc (60 minut - 180 minut) v závislosti na druhu kurzu.
Jazykové kurzy a Jóga 1x týdně (60 minut).
Rozvrh kurzů bude připraven k vyzvednutí v kanceláři DDM Kamarád, Česká Třebová a zveřejněn
na www.ddmkamarad.eu od středy 4. 9. 2024.
 
Přihlásit se můžete pouze elektronicky od 4. 9. 2024.
Elektronické přihlašování naleznete na webové stránce ddmkamarad.eu.
V případě, že si nevíte s elektronickým přihlašováním rady, zastavte se u nás v kanceláři a rádi Vám pomůžeme!
Platbu je nutné uhradit do pátku 20. 9. 2024. Upřednostňujeme bezhotovostní platbu na číslo účtu 212028355/0600. Do poznámky pro příjemce napište své jméno, příjmení a název kurzu.
Pro otevření kurzu je stanoven minimální počet na 5, 8 nebo 10 účastníků. Storno podmínky jsou platné jako u zájmových kroužků DDM Kamarád, Česká Třebová. Více ZDE

Na jubilejním 25. ročníku Cihelny nebude chybět Policie  

KRÁLÍKY – Naše největší ukázka nejmodernější techniky, výstroje a výzbroje v našem regionu.  Na akci „Cihelna 2024“ zveme všechny zájemce, kteří si chtějí prohlédnout nejnovější vybavení Policie ČR. Statická ukázka dopravních prostředků, výstroje a výzbroje vám bude k dispozici v průběhu sobotního hlavního programu od 10:00 do 16:00 hodin. V prostoru statické ukázky vám policisté z Oddělení hlídkové služby Ústí nad Orlicí ukáží několik variant zadržení nebezpečného pachatele s ukázkou sebeobranných a pádových technik a použití donucovacích prostředků, a to v časech 11:00-11:20 a 14:00-14:20 hodin.    
Dynamické ukázky IZS proběhnou v pátek 16. srpna 2024, 14:40 – 15:30 hodin a v sobotu 17. srpna 2024, 12:30 – 13:15 hodin. Zákrok proti ozbrojeným pachatelům, kteří mají na svědomí odcizení dvou vozidel, provedou opět policisté zařazeni na Oddělení hlídkové služby Ústí nad Orlicí ve spolupráci s psovody Odboru služební kynologie Krajského ředitelství policie Pardubického kraje.

Svinnský kros v minulých letech - podívejte se na videa 2020, 2021, 2022, 2023, 2024!


 Uveďme i vítěze závodů: 2020 Patrik Vebr + Tereza Šedová, 2021 Radek Hübl + Míša Stránská, 2022  Patrik Vebr  + Kateřina Colburn, 2023 Dominik  Chlupáč + Kateřina Olburn, 2024 Josef Novák + Adéla Vetchá

Navrhněte své favority na prestižní cenu Zaměstnanec sociálního podniku! 

Každý den navzdory nepřízni osudu chodí do práce. Potkáváte je v kavárnách, kancelářích, úklidových firmách, kupujete od nich kvalitní produkty, které sami vyrábí. Potýkají se s výzvami, které většina společnosti nezná. Řeč je o zaměstnancích sociálních podniků, které nyní můžete navrhnout na prestižní ocenění Zaměstnanec sociálního podniku.
Sociální podnikání patří mezi podnikatelské aktivity, které jsou ve svém konání společensky prospěšné a odpovědné. Tato forma podnikání často vytváří pracovní příležitosti pro osoby se zdravotním, sociálním nebo kulturním znevýhodněním a dosahování zisku je pro podnik stejně důležité jako naplňování jeho veřejného prospěchu.
Pardubický kraj sociální podnikání podporuje systémově
S ohledem na celospolečenskou prospěšnost takového podnikání se Pardubický kraj před několika lety rozhodl, že bude tyto aktivity systémově podporovat, a to jak formou přímých dotací, tak i vzděláváním a osvětou.
„Pardubický kraj prostřednictvím svého dotačního programu od roku 2015 podpořil celkem 127 projektů s celkovou částkou téměř 14 milionů korun. Zároveň poskytl více než půl milionu korun na vzdělávací a rozvojové aktivity,“ sdělil radní Pardubického kraje pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola, který má oblast sociálního podnikání ve své gesci.
V Pardubickém kraji je v současné době 37 sociálních podniků. Jsou zaměřeny zejména na služby, výrobu, gastronomii a zemědělství. Pracuje v nich přibližně 1200 zaměstnanců znevýhodněných na trhu práce.
Nominujte své favority! Čas máte do 31. srpna
Až do 31. srpna můžete prostřednictvím webové stránky www.ocenenizamestnancu.cz nebo e-mailové adresy nominace@ocenenizamestnancu.cz nominovat jakéhokoliv zaměstnance či zaměstnankyni sociálního podniku na prestižní ocenění, které společně vyhlásila vládní zmocněnkyně pro lidská práva a Deklarace odpovědného podnikání.
„Naším cílem je odměnit nevšední příběhy zaměstnanců sociálních firem. Oceníme zaměstnance se sociálním nebo zdravotním hendikepem či bez znevýhodnění,“ sdělila zmocněnkyně vlády pro lidská práva Klára Šimáčková Laurenčíková.
Celkový vítěz získá i odměnu 75 tisíc korun
Letošní vyhlášení ocenění Zaměstnanec sociálního podniku se uskuteční na Úřadu vlády České republiky. Komise rozhodující o laureátech bude složená z organizátorů, zástupců či zástupkyň Poslanecké sněmovny a Senátu, médií a hlavního partnera. Komise vybere minimálně deset laureátů, kteří na Úřadu vlády získají ocenění. Navíc určí jednoho z nich, který obdrží titul Zaměstnanec či Zaměstnankyně sociálního podniku a odměnu 75 tisíc korun.

Zamyšlení a názor nad situací v dnešním dění u otázky rozhodčích fotbalu od bývalého rozhodčího, delegáta, funkcionáře Zdeňka  Vrby

Hodnotit dnešní dobu, co se týče rozhodčích je velmi těžké. Naše nejvyšší vedení je v trestním řízení a táhne se to až do okresu.Dnes  jsou rozhodčí na tapetě. Můj hlavní pocit je, že jsme dříve byli ve fotbale soudružnější. Hráči, rozhodčí i funkcionáři. Dnes chce jeden převyšovat druhého a každý jede sám na sebe, nejsou kolektivy. Dnes není možné hovořit o fotbale, ale o byznysu.
Srovnání činnosti rozhodčích před lety? Je těžko srovnatelné. Zatím co dnes jsou všechny odměny rozhodčích proti dřívější době opravdu od okresu až do ligy vysoké, to není podstatné. Dříve svoji činnost rozhodčí i funkcionáři konali s větší láskou, neboť to dělali dobrovolně a bez ohledu na odměnu.
Jak nahlížím na rozdíly dříve a dnes v otázce rozhodčích? Mám-li porovnat jaké podmínky měli tehdejší rozhodčí dříve a jaké jsou dnes, říkám, že jde o různé světy. Za mých začátků nebylo rozhodčích mnoho a většinou to byli starší pánové. Mně bylo 32 roků, byl jsem relativně mladý člověk, chytlo mě to a já jsem měl asi štěstí, protože se mi dařilo a já postupoval do vyšších soutěží. Když jsem dělal zkoušky do divize, nesplnil jsem limit ve skoku vysokém / 3 měsíce po operaci kolena /, tak jsem si musel  nějaký čas počkat. Ano, byly takové časy, kdy rozhodčí skládali testy i v netradičních disciplinách. Kromě zmíněné výšky / 120 cm/, vrh koulí, 100m,400m,1500m, 4 X 10m s barevnými míčky a praporky, 5 km nebo 6 km a na vše byly dány limity. Věkové složení rozhodčích se na všech úrovních také proměnilo. Dnes se bere každý člověk z ulice, i když nikdy nehrál, ale co se dá dělat, rozhodčí nejsou.  Zkoušky z pravidel nejsou takové, jako za našich časů, dříve byly náročnější. Dříve nebyli rozhodčí tak mladí, převážně to byli fotbalisté po skončení aktivní činnosti.
A názor na dnešní fotbalový svět? Ve fotbale chybí jedno hlavní a to je čestnost každého jednotlivce, která se ztratila, jak ve společnosti, tak i ve fotbale. Jak se lidé dovedou změnit a dokážou třeba naplánovat školení a přitom ho neuskutečnit. Co k tomu říct. Jak má pohlížet příznivec fotbalu na tyto věci. Jaká je společnost v našem civilním životě, taková je i ve sportu.

 

Pardubický kraj přispěje na kurzy bezpečné jízdy pro mladé řidiče a jejich mentory

Ve spolupráci s Ministerstvem dopravy – BESIP a Autoklubem Karosa Vysoké Mýto vznikl inovativní projekt Kurzy bezpečné jízdy pro L17 + mentory, který je zaměřen na zvýšení bezpečnosti mladých řidičů a jejich mentorů a nabízí školení v bezpečném prostředí polygonu. Cílem je připravit začínající šoféry na krizové situace.
„Každý rok máme v rozpočtu na programové dotace pro dopravu k dispozici pět milionů korun. A protože jsme všechny nevyčerpali, vyvstala myšlenka, do čeho užitečného investovat. Nakonec vznikl nápad, peníze utratit za bezpečnost na silnicích. Kde nejlépe začít, nežli u mladých, ještě nezkušených řidičů. Jsem tedy rád, že Pardubický kraj může být součástí tohoto, za mě, užitečného projektu. Díky výcviku na vysokomýtském polygonu získají potřebné dovednosti nejen nováčci za volantem, ale i jejich mentoři, kteří pro ně budou zároveň i efektivní podporou. Mladí řidiči jsou z hlediska bezpečnosti silničního provozu považováni za rizikovou skupinu. Ve své řidičské praxi zatím neměli tolik možností, setkat se s rizikovou situací. V případě, že někdy nastane, dokážou ji potom správně vyhodnotit a vyřešit. Pokud bude o tyto kurzy L17 velký zájem, počítáme s finanční podporou i příští rok,“ vysvětluje náměstek pro dopravu, Michal Kortyš.
Kurzy bezpečné jízdy pro L17 ale zdaleka nejsou jedinou aktivitou, která je spolufinancována Pardubickým krajem. Každoročně kraj přispívá částkou 400 tisíc korun neziskové organizaci Prevencí pro život na aktivity BESIPu v Pardubickém kraji. V loňském roce byly podpořeny projekty Na kole jen s přilbou, Metodické semináře pro pedagogy ZŠ a MŠ a Bezpečně na koloběžce, v celkové částce 130 tisíc korun.
Obsah kurzů pro 17 leté řidiče a jejich mentory Kurzy jsou zaměřeny na nejčastější krizové situace, s kterými se šoféři deno denně setkávají. V bezpečném prostředí polygonu si mladí řidiči vyzkouší, jak se chová automobil při smyku, krizovém brzdění a dalších nebezpečných situacích. Součástí programu jsou také skupinové pohovory s dopravním psychologem, které mají snížit sklon mladých řidičů k riskování.
Pro mentory je připraven speciální program zahrnující přednášku dopravního psychologa na téma „Jak být dobrý mentor“ a praktické jízdy s odbornými instruktory. Cílem je, aby mentoři dokázali mladým řidičům efektivně předávat své zkušenosti a byli jim skutečnou podporou.
Termíny, přihlášky a kapacita kurzů
Pardubický kraj finančně podpořil a objednal dva termíny kurzů, 3. 11. 2024 a 30. 11. 2024. Třetí termín 6. 10. 2024 bude financován z rozpočtových prostředků Ministerstva dopravy BESIP pro Pardubický kraj. Každý kurz je určen pro 36 osob, celkově tedy bude vyškoleno 108 účastníků. Přihlášky budou přijímány od 1. září 2024 online na www.autodromvmyto.cz.
Kolik zaplatíte Kurzy jsou dotovány a dvojice účastníků (řidič + mentor) zaplatí pouze registrační poplatek 413 Kč bez DPH. Celková cena kurzu, zahrnující pronájem polygonu, školicího střediska a účast odborníků, činí 82 000 Kč bez DPH.  Od 1. ledna 2024 mohou mladí řidiči po absolvování autoškoly a závěrečné zkoušky řídit už od 17 let, ovšem pouze pod dohledem zkušeného mentora. Více informací nejdete na https://besip.cz/Ucastnici-silnicniho-provozu/Ridici-automobilu/L17

DDM Kamarád chystá na září novou hru do Javorky "Projdi se Javorkou s tajenkou"

Dům dětí a mládeže Kamarád, Česká Třebová připravil na nový školní rok pro veřejnost akci Projdi se Javorkou s tajenkou. V parku Javorka bude každý měsíc připravena nová tematická stezka. Zájemci o plnění stezek se přihlásí v kanceláři DDM Kamarád, nebo do soukromé zprávy na FB Dům dětí a mládeže Kamarád napíší, že mají zájem plnit stezky (bude vytvořen seznam účastníků pro pozdější rozdávání odměn). Hrací karty k jednotlivým stezkám budou k vyzvednutí v kanceláři nebo ke stažení na webových stránkách. Po splnění stezky získají děti odpověď do tajenky a zapíší ji do hrací karty. Vyplněné hrací karty budou účastníci posílat vyfocené do soukromé zprávy na FB Dům dětí a mládeže Kamarád, nebo nosit do kanceláře DDM. Celkem se v Javorce vystřídá 10 stezek podle aktuální roční doby a tradic. Po ukončení poslední stezky budou pro děti připravené odměny podle počtu splněných stezek. Stezky jsou vhodné pro děti od 3 let s rodiči i pro větší děti, které už umí číst a psát. První stezka proběhne od 16.9. – 13.10. 2024 s tématem HOUBY. Hrací karty budou ke stažení na webu a k vyzvednutí v kanceláři DDM od 9.9.2024.

Zájem o pečovatelskou službu a odlehčovací služby roste

V rámci přípravy nového střednědobého plánu rozvoje sociálních služeb v Pardubickém kraji vyjíždí radní Pavel Šotola s vedoucí odboru Helenou Zahálkovou zejména do okrajových částí kraje, aby mapovali potřeby v této oblasti. Tentokrát se zajímali o situaci v obcích v okolí Pastvinské přehrady.
„Z našich jednání na obecních úřadech v Klášterci nad Orlicí a v Jablonném nad Orlicí vyplývá, že v posledních letech roste zájem o pečovatelské služby. Většina lidí zejména z venkova, nechce do poslední možné chvíle do žádných pobytových služeb mimo domov a začínají oceňovat právě terénní služby v místě bydliště. Jsem rád, že díky  finanční rezervě, kterou si Pardubický kraj ponechává, můžeme ještě v druhé polovině roku reagovat na skutečný počet pečovatelských hodin a dorovnat tak potřeby v daných regionech,“ uvedl radní pro sociální péči a neziskový sektor Pavel Šotola.
Ne všude jsou ale pečovatelské služby dostupné i o víkendu nebo ve večerních hodinách, na venkově ale častěji senioři bydlí s rodinou, která péči zajistí. „Ve větších obcích a městech působí i rodinná centra a kluby seniorů, také tyto spolky získávají podporu Pardubického kraje například z programu Pardubický kraj pro rodinu, protože jsou důležitým stmelovacím článkem komunitního života v obcích,“ řekl Pavel Šotola.
Chybí domov pro seniory a odlehčovací služby
Pardubický kraj si je vědom toho, že v tomto regionu chybí domov pro seniory a počítá s jeho kapacitou v krajské síti služeb. Iniciativy by se měl ujmout Žamberk ve spolupráci s dalšími obcemi. „Snažíme se provozovatele  domovů pro seniory přesvědčit, aby zřizovali i dostatečný počet odlehčovacích lůžek, mnoho rodin je totiž schopno se o své seniory postarat, ale potřebují mít možnost si oddechnout a vyřídit své záležitosti.  Velmi oblíbené jsou i stacionáře pro seniory, kde mohou být lidé v době, kdy jsou pečující v zaměstnání,“ dodal Šotola.
Sociální podnik pomáhá i klientům ze Žampachu
V oblasti sociálního podnikání se nedaleko Pastvinské přehrady rozrůstá i sociální podnik Aleny Sršňové a jejího bratra. Z názvu Vinárna u Mostu to sice není patrné, ale firma poskytuje různé služby jako výrobu hotových jídel a jejich rozvážku, catering akcí, chov skotu, ovcí a lam, zpracování dřeva a podobně. „Nedávno jsme se rozšířili o rekreační areál „Centrum Pastvinská přehrada“, kde pořádáme akce na klíč a ubytováváme rekreanty. Celkem u nás pracuje 22 lidí s nějakým hendikepem,“ konstatuje Alena Sršňová a pokračuje: „Každého při práci doprovázíme. Musíme nejdřív vypozorovat, co jim jde a co budou rádi dělat. Je pro ně důležitý řád a předvídatelnost. Za ty roky ale vidíme, že díky práci získávají nové kompetence a někteří se významně posunuli ve svých schopnostech.“
Zaměstnanci sociálního podniku nechodí do práce každý den, a počet pracovních hodin je přizpůsoben jejich možnostem. Jsou mezi nimi i klienti Domova pod hradem Žampach. Dva z nich dokonce našli v Centru Pastvinská přehrada i chráněné bydlení.


AVÍZO NA LISTOPAD  PPP 2024 - pohodový pátek po sedmé,  1. 11. 2024 od 19,00 hod. VS KC Česká Třebová, vstupné 350, - Kč.

Účinkují : Ivo Vikttorin Trio (Ivo Viktorin  - AG Flek, Luboš Novotný - Druhá tráva, Radek Hlávka - Druhá tráva) - křest nového CD, kmotři křtu - Robert Křesťan (Druhá tráva) s Lubošem Malinou (Druhá tráva, Malina Brothers) - společně oslavíme 40 let jejich spolupráce, předkapela - Gankino Quintet - studenti Pardubické konzervatoře. Pořádá a zve Zdeněk Neterda


 Čekají  nás prázdninové festivaly

 HORY OPEN AIR a také benefiční festival "SPOLEČNĚ na podporu boje proti ALS"


     

Připomeňme si videa z loňských prázdnin 2023


   Aktualizace k 13.8. 2024:  Velebná Holánková Jana -  Šplíchalová Miroslava - Alena Šamšulová - Karel Jindra  - Mojmír Vaško - Marta Dvořáková 

V ÚSTÍ V GALERII POD RADNICÍ ZAČAL ÚSTECKÝ SALON

V Galerii pod radnicí v Ústí nad Orlicí proběhla slavnostní vernisáž tradiční výstavy ÚSTECKÝ SALON, která si letos klade za cíl vzdát hold předchozím salonům a jejich zakladatelům. V tomto roce zde vystavuje 13 autorů spjatých s městem a s předchozími salóny, kde již měli možnost vystavovat.
Výstava představuje vzdušnější expozici s menším počtem vystavených děl, což umožňuje návštěvníkům lépe se soustředit na každý jednotlivý kousek. Tento výběr pomyslně vzdává hold všem předním salonům a osobnostem, které s nimi byly úzce spojeny, především Janu Stehlíkovi, který byl spoluzakladatelem ústeckých salonů v 60. letech minulého století. Tradici těchto salonů pak dlouhá léta udržovali manželé Hartmanovi v rámci Klubu přátel umění.
Mezi vystavujícími umělci letos nalezneme jména jako Bohuslav Jirgle, Quido Kocián, Aleš Lamr, Václav Lamr, Jaromír Krosch, Jan Steklík, Karel Nepraš, Richard Pešek, Tomáš Šmilauer a další.
Výstava bude v Galerii pod radnicí k vidění až do 28. srpna. Nenechte si ji ujít a vzdát hold bohaté umělecké historii našeho města.  

Prohlédněte si videa natočená na Srazu velorexů v České Třebové od 26. do 28. července





 

 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?