Českotřebovský deník 228/2024 

                                                       Neděle 18. srpna 2024 

 

 Vycházka v Kozlově: TÉMA KOZLOVSKÉ CHALUPY


Sobota odpoledne 17. srpna - začíná druhá společná vycházka kozlovských sousedů. Loni byla tematicky zaměřena na tzv. Kozlovské louže na vrcholu Kozlovského kopce, letos bylo tématem seznámení s historií kozlovských stavení, alespoň vybraného souboru, protože projít celou obec by bylo na možnosti jediné vycházky. Byl jsem se opět podívat a  tak mohu poskytnou opět informaci a současně vyslovit pochvalu zdejšímu osadnímu výboru za jeho iniciativu a současně všem občanům Kozlova, za velkou soudržnost, kterou mají, protože účast na vycházce byla opravdu velká, i když se počasí moc nevyvedlo. Část trasy jsme museli absolvovat s deštníky., Bylo pamatováno i na to, že všichni nemají  v očekávaném horkém počasí na projítí trasy dost sil a proto byl pro méně pohyblivé objednán i "taxík", který se ovšem velmi dobře osvědčil.  Mezi účastníky vycházky nechyběli nejstarší občané Kozlova, kteří zde už sice nyní nebydlí, ale rádi za svými sousedy dojedou, např. p. Lux a především p. Sitař, byť má v občance datum narození v roce 1933.   A právě jejich vzpomínky, jaké to bylo v Kozlově dříve, co se v které chalupě dělalo a kdo zde bydlel byly nejcennější. samozřejmě se pozornost věnovala zejména těm nejsmutnějším událostem v obci, ale příběhům z mládí.  "Sousedy na vycházce přivítal předseda osadního výboru Jaroslav  Pakosta, průvodkyní obcí byla bývalá dlouholetá kronikářka Kozlova Marie Rousková, kterou vhodně doplňovali další pamětnici, nejčastěji pan Josef Sitař. Část vycházky mám zachycen na videu, ovšem celou trasu mi nebylo přáno projít, protože,  déšť byl stále hustší a  mikrofon kamery pak zaznamenával místo vyprávění  bubnování deště na deštníky. Není však stejně možné zachytit veškeré to povídání, to by byly vícehodinové litanie.  Z vycházky 2024 uvedu zatím  několik fotografií.

festival "SPOLEČNĚ PROTI ALS " na stadionu Pod Jelenicí 


Společně proti  ALS: Deštivé odpoledne, kdy každá plocha pod střechou byla dobrá, se proměnilo k pěkný a navštívený a pěkně prožitý podvečer. Lukáš musí mít radost....

 Na začátku                                                                                                                                                     Podvečer 
 
  Jak to bylo, když ještě pršelo...                                                                                                                                                            A večer v 19:30, další ještě později...    (Foto Petr Skopal)

zveme na další festivaly a zajímavé hudební akce



Nabídka kurzů českotřebovské Univerzity třetího věku zveřejněna


Ve školním roce 2024/2025 jsou kurzy Univerzity třetího věku finančně podpořeny v rámci programu Obec přátelská rodině a seniorům 2024.
Členům klubu seniorů ČR, Česká Třebová je poskytován příspěvek 50 Kč na vybraný kurz.V případě, že si člen místního klubu seniorů vybere více kurzů, příspěvek bude poskytnut pouze na jeden z nich.
Časová dotace: Jednotlivé kurzy budou probíhat v období říjen - květen zpravidla 1x za 14 dní nebo 1x za měsíc (60 minut - 180 minut) v závislosti na druhu kurzu.
Jazykové kurzy a Jóga 1x týdně (60 minut).
Rozvrh kurzů bude připraven k vyzvednutí v kanceláři DDM Kamarád, Česká Třebová a zveřejněn na www.ddmkamarad.eu od středy 4. 9. 2024.
Přihlásit se můžete pouze elektronicky od 4. 9. 2024.
Elektronické přihlašování naleznete na webové stránce ddmkamarad.eu.
V případě, že si nevíte s elektronickým přihlašováním rady, zastavte se u nás v kanceláři a rádi Vám pomůžeme! Platbu je n utné uhradit do pátku 20. 9. 2024. Upřednostňujeme bezhotovostní platbu na číslo účtu 212028355/0600. Do poznámky pro příjemce napište své jméno, příjmení a název kurzu.
Pro otevření kurzu je stanoven minimální počet na 5, 8 nebo 10 účastníků. Storno podmínky jsou platné jako u zájmových kroužků DDM Kamarád, Česká Třebová. Více ZDE

Pardubický zámek obohatí otevřený depozitář kamenných prvků, takzvané lapidárium


V polovině září obohatí nabídku prohlídek na pardubickém zámku volně přístupné lapidárium, neboli sbírka předmětů z kamene a příbuzných materiálů. Jedná se například o torza architektury, pamětní či náhrobní desky nebo okenní či dveřní ostění, a to z období od 16. až do 20. století. Vchod bude z vnitřního nádvoří, hned vedle numismatické expozice.
„Tuto expozici plánujeme s Východočeským muzeem už několik let, řada exponátů byla vystavena v parkánu za zámkem, ale samozřejmě se na nich projevoval vliv počasí. Uvnitř můžeme vystavit i vzácnější kusy. Celkové náklady na lapidárium jsou přes tři miliony korun, z toho jsme získali necelých 400 tisíc korun z programu regenerace,“ přiblížil vznik expozice krajský náměstek hejtmana pro kulturu Roman Línek.
Prohlídka zde bude bez vstupenky i bez průvodce, vše budou střežit kamery. „Lapidárium je v místě, které nebylo dosud nijak využito. Díky finančnímu příspěvku jsme mohli tyto místnosti upravit a vybavit. Důležitou částí vzniku otevřeného depozitáře bylo samotné restaurování a konzervace jednotlivých exponátů. Zatím tu máme stále vysoušeče omítky, ale věříme, že se tu klima časem usadí na vhodných hodnotách,“ sdělil ředitel Východočeského muzea Tomáš Libánek.
Zatěžkávací zkouškou pro pracovníky muzea bylo stěhování jednotlivých exponátů po poměrně úzkých schodech do lapidária, ale nakonec se vše podařilo.
„Slavnostní zahájení jsme naplánovali na 12. září, kdy se zájemci dozvědí i podrobnosti o jednotlivých exponátech. Jako návnadu bych nyní zmínil třeba gotickou okenní kružbu z již zaniklého Opatovického kláštera,“ dodal Roman Línek.

Českotřebovský kohoutek 2024


Cirkusové odpoledne plné her a zážitků pro celou rodinu. V neděli 1. 9. 2024 od 14 do 18:30 v parku Javorka.
Program:
14:00–14:20 Bublinová show (Matěj Kodeš)
15:00–15:20 Trickline (Slack Show)
16:00–17:00 Archibaldův cirkus (Divadelní spolek MIMO.S.)
17:30–18:30 Kouzelnická a balónková show (Kouzelník pan Kravata)
Doprovodný program: Cirkusová stanoviště, bublinová dílna, slackline workshop, malování na obličej, skákací hrad.




AVÍZO NA LISTOPAD  PPP 2024 - pohodový pátek po sedmé,  1. 11. 2024 od 19,00 hod. VS KC Česká Třebová, vstupné 350, - Kč.

Účinkují : Ivo Vikttorin Trio (Ivo Viktorin  - AG Flek, Luboš Novotný - Druhá tráva, Radek Hlávka - Druhá tráva) - křest nového CD, kmotři křtu - Robert Křesťan (Druhá tráva) s Lubošem Malinou (Druhá tráva, Malina Brothers) - společně oslavíme 40 let jejich spolupráce, předkapela - Gankino Quintet - studenti Pardubické konzervatoře. Pořádá a zve Zdeněk Neterda


   Aktualizace k 16.8. 2024:  Stránská Vlasta - Velebná Jitka - Holánková Jana -  Šplíchalová Miroslava - Alena Šamšulová - Karel Jindra   

Prohlédněte si videa natočená na Srazu velorexů v České Třebové od 26. do 28. července



 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?