Českotřebovský deník 230/2024 

                                                       Úterý 20. srpna 2024 

 

Vysoká úroveň paliativní péče v Sociálních službách v České Třebové


 Michaela Matoušková, náměstkyně hejtmana Pardubického kraje pro oblast zdravotnictví, přijala pozvání od ředitelky příspěvkové organizace Magdalény Zemkové, aby se osobně seznámila s nabídkou týkající se paliativní péče v pobytových zařízeních sociálních služeb.
Sociální služby Česká Třebová mají dlouhodobě vysokou úroveň, což není jen otázkou odborné způsobilosti, ale také hlubokého lidského přístupu. „Oceňuji zejména schopnost organizace nacházet rovnováhu mezi zdravotní a sociální péčí, tedy oblastmi, které se často prolínají, přičemž ale vyžadují citlivý a komplexní přístup,“ uvedla náměstkyně Matoušková a dodala: „Toto křehké spojení se zde pod vedením paní ředitelky a celého týmu proměňuje v něco mimořádného. Jejich služby jsou nepochybně inspirací i pro další zařízení.“
Příspěvková organizace provozuje domov pro seniory s kapacitou 97 lůžek, odlehčovací služby pro čtyři klienty, týdenní stacionář pro 12 klientů a terénní pečovatelskou službu pro přibližně 90 občanů České Třebové.
V domově, který Michaela Matoušková navštívila, se zaměřují na poskytování komplexní péče seniorům a osobám se sníženou soběstačností. V současné době organizace čeká, zda jí bude schválena žádost o dotaci z projektu Ministerstva práce a sociálních věcí – Národního plánu obnovy, která by jí umožnila vystavět v sousedním bývalém průmyslovém areálu nový objekt, jenž by výrazně zlepšil zázemí pro klienty i zaměstnance.
V domově pro seniory se nad rámec standardních pobytových služeb zaměřují také na implementaci paliativní péče. Tento přístup zahrnuje různé formy podpory a péče v závěru života, a to nejen pro klienty, ale také pro jejich rodinné příslušníky. „Setkáváme se s klienty, kteří vnímají blížící se konec života jako příležitost k usmíření a nalezení vnitřního klidu. Naším úkolem je být jim oporou a poskytnout důstojné a bezpečné prostředí až do posledního okamžiku,“ popsala Magdaléna Zemková emocionálně náročnou, ale nesmírně důležitou součást práce svého týmu.
Jedním z nejsilnějších příběhů, který se stal symbolem péče v domově pro seniory, je příběh kolegyně, která si pro své poslední dny zvolila právě zdejší zařízení, ačkoliv mohla být v péči své milující rodiny. „Byla to pro nás obrovská pocta, i když to bylo pro celý tým psychicky velmi náročné. Ukázalo se ale, že hodnoty, které vkládáme do naší práce, posilují vzájemnou důvěru a mají hluboký dopad nejen na klienty, ale i na naše vlastní životy. Jsme zde nejen jako profesionálové, ale pro řadu našich klientů i jako jejich rodina,“ uvedla ředitelka Zemková.
Sociální služby Česká Třebová se podílejí na poskytování kvalitní a empatické péče. Tým bezmála 120 zaměstnanců zahrnuje celou řadu profesí, bez nichž by každodenní provoz nebyl možný. „Každý člen našeho týmu, od zdravotníků a pracovníků v přímé péči, přes sociální a aktivizační pracovníky, až po naše uklízečky, údržbáře nebo kuchařky, přispívá k tomu, že naši klienti dostávají tu nejlepší možnou péči. Všem jim patří mé upřímné poděkování,“ řekla na závěr paní ředitelka.
 

Nohejbalový turnaj trojic Skuhrov 2024


V sobotu 17. srpna se na hřišti ve Skuhrově uskutečnil další ročník Nohejbalového turnaje trojic. Celkem 8 týmů hrálo nejprve ve 2 skupinách a následně vyřazovacím systémem. Týmy byly velice vyrovnané, rozdíly byly minimální a proběhly tuhé boje jako obvykle v duchu dobrého sportu a fair play.
Jednotlivé týmy se umístily v tomto pořadí:
1.            Klíče v kufru, Č. Třebová
2.            RED FACE, Skuhrov
3.            „H“ CÉČKA, Skuhrov
4.            Lachouti „B“
5.            MACCY, D. Třebová
6.            Lachouti „A“
7.            Škodíci
8.            Negři, Skuhrov
V průběhu zápasů bylo k vidění mnoho kvalitních sportovních výkonů a především vysoké nasazení všech hráčů.
Důležité je, že všichni dohráli bez zranění a odpoledne skončilo přátelským posezením. Závěrem bych chtěl poděkovat sponzorům za ceny pro vítěze a SDH Skuhrov za příjemné prostředí a pomoc při organizaci. Sportu a zdravému pohybu zdar. DK4
 

Atletický mítink RIETER - Startovní listina uzavřena

V úterý 20. srpna se v Ústí nad Orlicí uskuteční již šestý ročník atletického mítinku Rieter, který přiláká sportovce z 11 zemí světa. Na stadionu se představí atleti a atletky z Jihoafrické republiky, Maďarska, Polska, Slovenska, Chorvatska, Slovinska, Rakouska, Německa, Ugandy, Jamajky a České republiky. Organizátoři 6. ročníku atletického mítinku Rieter provedli v neděli 18. srpna výběr startujících. Úterního mítinku se mohou zúčastnit všichni vybraní atleti a atletky, kteří byli v řádném termínu svými oddíly přihlášeni a registrováni na webové stránce ČAS. Platí časový program, uveřejněný na www.rieter-atletika.cz
16.05 100 m př. Ž
16.10  oštěp Ž
16.15  800 m Ž
16.20  dálka M, dálka Ž
16.30  300 m Ž
16.35  koule M
16.40  300 m M
16.50  60 m žáci
17.05  60 m žákyně
17.15  disk M
17.30  1500 m M
17.45  100 m Ž
18.00  800 m M
18.20  100 m M

 Jedním z hlavních taháků letošního mítinku bude soutěž oštěpařek. Na startovní listině figurují dvě medailistky z letošních olympijských her v Paříži. Jihoafričanka Jo-Ané Van Dyk, která v Paříži vybojovala stříbro výkonem 63,93 m, se utká s českou reprezentantkou Nikolou Ogrodníkovou, která za ní zaostala o pouhých 25 centimetrů. Atletického mítinku se zúčastní řada zahraničních hvězd. Jihoafrickou republiku bude vedle oštěpařky Van Dyk reprezentovat také zkušený diskař Victor Hogan, jehož osobní maximum činí 66,14 m. Maďarsko vyšle do boje diskaře Janose Huszaka s letošním rekordem 65,38 m. Polským zástupcem bude dálkař Andrzej Kuch, loňský vítěz mítinku, který doskočil do vzdálenosti 8,05 m. Slovensko bude reprezentovat překážkářka Viktoria Foerster, která na olympiádě jen těsně nepostoupila do semifinále na 100 metrů překážek. Zemi pod Tatrami bude dále zastupovat Daniela Ledecká, semifinalistka závodu na 400 metrů překážek na letošním mistrovství Evropy. Ze Slovinska dorazí na mítink běžci na 800 metrů Veronika Sadek a Jan Vukovič, zatímco Chorvatsko bude mít své zastoupení v podobě 18letého Filipa Derety, který se představí na trati 300 metrů. Rakousko vyšle na soutěž oštěpařek Patricii Madl, zatímco německé barvy bude hájit oštěpařka Kathrin Walter. Z Ugandy přijede sprinter Emmanuel Abodu, který má osobní rekordy na 100 m (10,44) a 200 m (20,77). Na trati 1500 metrů se představí Salim Abu Mayanja, jenž patří mezi favority s osobním rekordem 3:34,51.  Jamajka má mezi účastníky Kadriana Goldsona, který je největším favoritem na stovce. Jeho osobní rekord činí vynikajících 9,94 s, letos se dostal na čas 10,10. Na třístovce bude rychlý Jamajčan Demish Gaye, jehož osobní maximum na čtvrtce je 44,46 s.
České barvy budou hájit ti nejlepší atleti. Na stovce se představí spoludržitel českého národního rekordu Zdeněk Stromšík (10,16). Na třístovce se o český souboj postará Ondřej Macík, rekordman na 200 metrů. Na osmistovce mají největší šance Filip Šnejdr a Nico Boketta. Na patnáctistovce bude favoritem Jan Friš s osobním rekordem 3:37,82. V soutěži koulařů se očekává vítězství Tomáše Staňka, který byl druhý v olympijské kvalifikaci.
Mezi ženami se na stovce představí Natálie Kožuškaničová, favoritka s osobním rekordem 11,48. Na třístovce se představí mladá talentovaná Linda Botková, která běhá s časy kolem 38,22 s. V soutěži oštěpařek bude o medaili bojovat Petra Sičaková.

Začala stavba důležitého obchvatu na Náchodsku

Královéhradecký kraj v pátek zahájil stavbu přeložky silnice II/303 z Bělovsi do Velkého Poříčí na Náchodsku. Nová silnice uleví dopravě mezi Náchodem a Hronovem a v budoucnu se na ni napojí také připravovaný obchvat Náchoda. Nová přeložka silnice II/303 bude začínat v náchodské místní části Běloves okružní křižovatkou se silnicí I/33 vedoucí z Hradce Králové do Náchoda a dále do Polska na hlavním tahu na Kladsko, Vratislav a Varšavu. Stavba přeložky silnice II/303 je přímo propojena s plánovaným obchvatem Náchoda.
Přeložka bude dlouhá 3,6 kilometru a široká 11 metrů. Součástí stavby bude kromě přeložek inženýrských sítí, protihlukových stěn či rekultivace stavbou dotčených ploch také výstavba dvou mostů přes řeku Metuji s délkou přemostění okolo 80 metrů, menšího mostu v trase a nadchodu pro pěší ve Velkém Poříčí.
Kraj zde také postaví tři opěrné zdi včetně protipovodňových valů a přeložek stávajících vodotečí a meliorací. Součástí stavby budou i přeložky vodovodů, kanalizací a elektrického a telefonního vedení.
Stavební práce začínají ve Velkém Poříčí. Stavaři letos provedou přeložky sítí, přeložku navazující komunikace III/3032, dokončí přípravu pro mostní objekty a opěrné zdi a vystaví provizorní komunikace pro účely stavby.V roce 2025 dojde k výstavbě mostů a vozovky v celé délce úseku. V roce 2026 je v plánu realizace okružní křižovatky, protihlukové stěny a dokončení celé investice. Dopravě by tak silnice mohla začít sloužit na přelomu roků 2026 a 2027. Výstavbu 3,6 kilometru dlouhého úseku zajistí sdružení společností Eurovia CZ a Mados MT. Investice vyjde na více jak 445 milionů korun s DPH.

    

  Libor Kinc, 53 let, Vlastimil Hájek, 86 let  Václav Jankele , 74 let,  Gustav Šamšula 94 let, Jiří Roun, 77 let, (Č Třebová)

zveme na další festivaly a zajímavé hudební akce



SUS PK investuje i do svého majetku
Krajští silničáři mají přes prázdniny na seznamu priorit nejenom opravy komunikací a mostů, ale také vlastního majetku. Na nutné investice do budov a strojů mají letos vyčleněno přes 100 milionů korun. Velké změny se chystají například na cestmistrovstvích v Litomyšli a Svitavách, kde vznikají nové garáže a sklady. Na novinky se ale mohou těšit i v Hlinsku a Králíkách. Díky investicím se zlepší připravenost silničářů nejenom na zimní údržbu.
Správa a údržba silnic Pardubického kraje (SÚS Pk) v letošním roce pro Pardubický kraj zajišťuje projekty za téměř dvě miliardy korun. Kromě rekonstrukcí komunikací má ale SÚS Pk na starost například i letní a zimní údržbu. A právě kvůli nim přes prázdniny masivně investuje do zlepšení zázemí a vybavení. „Na cestmistrovství v Litomyšli aktuálně stavíme nové garáže za 22 milionů korun. Práce budou hotové na přelomu září a října. Díky novým garážím a vybavení bude možná nejenom lepší a snazší údržba aut, ale umožní nám také rychlejší výjezdy, což veřejnost ocení například při zimní údržbě nebo při mimořádných situacích. Ve Svitavách zase stavíme nové sklady na hořlavé kapaliny a další vybavení za 5,8 milionu. I tam má být do konce příštího měsíce vše dodělané. V Hlinsku zase finišujeme s přístřešky na techniku za 4,8 milionu korun, tam se má vše stihnout do konce prázdnin,“ popisuje aktuální projekty Michal Kortyš, první náměstek hejtmana pro oblast dopravy.
Tím plán letošních investic nekončí, krajští silničáři se mohou těšit na změny v dalších cestmistrovstvích i na nové stroje, které jim usnadní práci. „SÚS Pk letos plánuje stavební investice ve výši zhruba 67 milionů korun. Chystáme například novou halu na sůl v Králíkách, kde předpokládáme náklady ve výši 16 milionů. Letos chceme začít stavět a dokončení je v plánu příští rok. Kromě toho jsou v plánu další investice za více než 42 milionů do strojního vybavení,“ vysvětluje hejtman Martin Netolický.
Do garáží zamíří i nové i tatrovky, které složili studenti
Nákup nové techniky probíhá po celý letošní rok a většina vybavení by se měla na cestmistrovství dostat nejdéle na podzim. „Snažíme se postupně obměňovat dosluhující vybavení, takže díky příspěvku od zřizovatele máme v plánu pořídit například tři nakladače, finišer či traktor. Díky projektu Tatra do škol se také letos těšíme na dvě nová vozidla přizpůsobená na zimní údržbu, o tomto tématu budeme veřejnost ještě informovat,“ dodává ředitel SÚS Pk Zdeněk Vašák s tím, že organizace chce být v tomto směru aktivní i v následujících letech.

Nabídka kurzů českotřebovské Univerzity třetího věku zveřejněna


Ve školním roce 2024/2025 jsou kurzy Univerzity třetího věku finančně podpořeny v rámci programu Obec přátelská rodině a seniorům 2024.
Členům klubu seniorů ČR, Česká Třebová je poskytován příspěvek 50 Kč na vybraný kurz.V případě, že si člen místního klubu seniorů vybere více kurzů, příspěvek bude poskytnut pouze na jeden z nich.
Časová dotace: Jednotlivé kurzy budou probíhat v období říjen - květen zpravidla 1x za 14 dní nebo 1x za měsíc (60 minut - 180 minut) v závislosti na druhu kurzu.
Jazykové kurzy a Jóga 1x týdně (60 minut).
Rozvrh kurzů bude připraven k vyzvednutí v kanceláři DDM Kamarád, Česká Třebová a zveřejněn na www.ddmkamarad.eu od středy 4. 9. 2024.
Přihlásit se můžete pouze elektronicky od 4. 9. 2024.
Elektronické přihlašování naleznete na webové stránce ddmkamarad.eu.
V případě, že si nevíte s elektronickým přihlašováním rady, zastavte se u nás v kanceláři a rádi Vám pomůžeme! Platbu je n utné uhradit do pátku 20. 9. 2024. Upřednostňujeme bezhotovostní platbu na číslo účtu 212028355/0600. Do poznámky pro příjemce napište své jméno, příjmení a název kurzu.
Pro otevření kurzu je stanoven minimální počet na 5, 8 nebo 10 účastníků. Storno podmínky jsou platné jako u zájmových kroužků DDM Kamarád, Česká Třebová. Více ZDE


Českotřebovský kohoutek 2024


Cirkusové odpoledne plné her a zážitků pro celou rodinu. V neděli 1. 9. 2024 od 14 do 18:30 v parku Javorka.
Program:
14:00–14:20 Bublinová show (Matěj Kodeš)
15:00–15:20 Trickline (Slack Show)
16:00–17:00 Archibaldův cirkus (Divadelní spolek MIMO.S.)
17:30–18:30 Kouzelnická a balónková show (Kouzelník pan Kravata)
Doprovodný program: Cirkusová stanoviště, bublinová dílna, slackline workshop, malování na obličej, skákací hrad.



Hudební léto v Heřmanově Městci udělalo tečku za dvacátým ročníkem

Vskutku velkolepým Dvořákovským finále se uzavřel jubilejní 20. ročník festivalu „Hudební léto v kostele sv. Bartoloměje“, který s podporou Pardubického kraje i města Heřmanův Městec připravuje heřmanoměstecká Římskokatolická farnost.
Byl to ročník připomínající nejen dvacet let festivalu, ale také Rok české hudby. Zazněly skladby řady českých hudebních skladatelů, své 40. výročí spolu s námi slavili v amfiteátru zámeckého parku Bratři Ebenové a prostor již tradičně dostali mladí umělci, jako byl smyčcový Kukal Quartet s tóny Suka, Janáčka a Dvořáka nebo zcela nevšední spojení houslí, akordeonu a zpěvu v podání Duo JEDLINSKÝ – FISCHER. Velkým nejen uměleckým zážitkem potom bylo uvedení českých a slovenských písní v úpravě česko – slovenské, tedy od Martinů, Janáčka až po Mikuláše Sneidera – Trnavského v podání držitele ceny Thálie a předního českého barytonisty Romana Janála a klavíristy Karla Košárka. Celý jubilejní ročník měl být také připomínkou, že z našeho města vzešla a stále vzchází řada skvělých interpretů. Proto v úvodním koncertu se souborem Barocco sempre giovane vystoupili hobojistka Komorní filharmonie Pardubice Ludmila Bartoníčková a její syn a talentovaný trumpetista Vojtěch Bartoníček a na závěrečném koncertu potom místní rodák a violoncellista České filharmonie Marek Novák společně se zde žijící houslistkou, absolventkou Akademie múzických umění Ester Kabátovou.
„Hudební léto v Heřmanově Městci se zařadilo ke kulturním stálicím našeho kraje a je důkazem toho, že je zde opravdu hudbymilovné publikum, které díky stále novým absolventům základních uměleckých škol nestárne. Sám jsem jeho pravidelným návštěvníkem a obdivuji zajímavou dramaturgii, která nabízí různé hudební počiny a každý zájemce si může vybrat to své,“ řekl dlouholetý patron festivalu, náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek po úžasném zážitku ze závěrečného koncertu.
„Festival pořádáme hlavně pro posluchače, kteří mají možnost se v barokních kulisách kostela sv. Bartoloměje zaposlouchat do krásné hudby různých žánrů i interpretačních uskupení. Bylo velkou radostí vidět, že závěrečný koncert s čistě dvořákovským programem v podání Karlovarského symfonického orchestru a pod taktovkou Jiřího Kabáta přilákal asi rekordní počet posluchačů, kdy v kostel už opravdu téměř žádné místo nejen na sezení, ale i stání nezůstalo volné. A v Heřmanově Městci premiérové uvedení Dvořákovy Novosvětské symfonie přineslo dlouhotrvající aplaus,“ dodal za organizátory festivalu Marek Výborný, v současné době ministr zemědělství. Poděkoval jak partnerům festivalu, tak i celému organizačnímu týmu v čele s dramaturgem festivalu a jeho zastřešující postavou Jiřím Kabátem.
Foto Lada a Miloš Kolsárovi


AVÍZO NA LISTOPAD  PPP 2024 - pohodový pátek po sedmé,  1. 11. 2024 od 19,00 hod. VS KC Česká Třebová, vstupné 350, - Kč.

Účinkují : Ivo Vikttorin Trio (Ivo Viktorin  - AG Flek, Luboš Novotný - Druhá tráva, Radek Hlávka - Druhá tráva) - křest nového CD, kmotři křtu - Robert Křesťan (Druhá tráva) s Lubošem Malinou (Druhá tráva, Malina Brothers) - společně oslavíme 40 let jejich spolupráce, předkapela - Gankino Quintet - studenti Pardubické konzervatoře. Pořádá a zve Zdeněk Neterda


   Aktualizace k 18.8. 2024:  Stránská Vlasta - Velebná Jitka - Holánková Jana -  Šplíchalová Miroslava - Alena Šamšulová

Prohlédněte si videa natočená na Srazu velorexů v České Třebové od 26. do 28. července



 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?