Českotřebovský deník 231/2024 

                                                       Středa 21. srpna 2024 

 

  Putování po historii kozlovských chaloupek, domků a statků bude ještě pokračovat

V sobotu 17. srpna odpoledne se v Kozlově díky iniciativě osadního výboru uskutečnila zajímavá procházka obcí, na které bylo ovšem možné představit pouze historii jen části zdejších domů. Začátek byl v horní části obce u Hebronova statku čp. 27 a potom byla postupně představena historie domků  podle komunikace kolem bývalé školy až k hostinci u Sitařů čp. 1. Historii domů a jejich majitelů představila bývalá dlouholetým  kronikářka Kozlova Marie Rousková a nejstarší obyvatel obce Ladislav Sitař. Do dokumentaci, která byla předlohou vycházky, jsme mohl nahlédnout a mohu z ní některé zajímavé údaje  uvést třeba v dalším pokračování videa, kde by byly popsány další domy se zajímavou historií.  Zejména zde je kompletní (černobílá) fotografická dokumentace  domků v Kozlově, z velké části  v jejich původní podobě. Některé snímky jako ukázku uvádím.
V Kozlově je celkem 73 čísel popisných. Jedničku má hostinec U Sitařů, ale jsou zde i další objekty jen s čísly evidenčními.  Ty nejvýznamnější objekty jsou : čp. 50 - Chaloupka Maxe Švabinského, čp. 12 v sousedství tzv. Pecháčkův statek se sgrafitem Žnečka, kde bydlel Karel Vejrych pianista, který zde hospodařil. Dům čp. 48  - bývalá škola, která nyní slouží jako ubytovna byla postavena v roce 1877. Počty žáků jsou evidovány až od roku 1921 a bylo to prakticky trvale číslo vyšší než 40. Poslední žáci chodili do školy v Kozlově v roce 1966, potom již museli do školy v Semaníně a v České Třebové. Významnou budovou na katastru Kozlova je ještě Chata Maxe Švabinského na Kozlovském kopci, která má čp. 58. Klub českých turistů ji postavil v roce 1932 a  dále rozšiřoval. Potom byla po roce 1948 prodána Jednotě za úplatu a nemohla být pro KČT v restituci navrácena. Od letošního roku má chata nového soukromého majitele a po dvouletém uzavření opět obnovila provoz. V Kozlově jsou dvě nemovitosti označeny jako kulturní památka. Je to především, čp 50 - Vejrychova chaloupka a potom ještě Hebronův statek čp. 27 na horním konci obce.
Většina domků v Kozlově byla postavena  v době první republiky. V posledních 50 letech zde také vznikla  nová výstavba, ale v porovnání s dobou první republiky daleko v menším počtu. V této době byly také provedeny přestavby starších objektů, takže jsou nyní proti původní podobě  k nepoznání. Přestavbu často provedli  jejich majitelé, kteří mají trvalý pobyt jinde. K rekreačním účelům totiž slouží nyní poměrně velký počet domů, napočítal jsem 15 ze 73. Mnoho chalupářů se však s trvale hlášenými obyvateli Kozlova dobře sžilo. (mm)  Odkaz na Putování za historií kozlovských chalup na videu ZDE
 
Foto: 1. bývalá škola čp 48, která sloužila pro vyučování do roku 1966, "Vejrychova" Chaloupka M. Švabinského čp.50, Chata Maxe Švabinského na Kozlovském kopci čp 58,  Dům čp. 12 Pecháčkův statek se sgrafitem Žnečky (jde vlastně o polovinu  statku, druhá část byla oddělena jako čp. 69 a má své majitele). Zadní pohled na Hostinec U Sitařů čp.1 dům  Další snímek přestavuje snad nejstarší dům v obci před přestavbou. Jde o čp. 34. v sousedství bývalé školy. Poslední foto je tzv. "Stará škola" čp. 47, kde se ve světnici učilo před postavením kozlovské školy tedy do roku 1867.

Šance na kotlíkovou dotaci v Pardubickém kraji se krátí, žádosti budou přijímány do konce srpna!

Nízkopříjmové domácnosti v Pardubickém kraji si mohou už jen do konce srpna podat žádost do 2. výzvy kotlíkových dotací. Je to poslední možnost získat dotaci na výměnu starého neekologického kotle. Příjem elektronických žádostí bude definitivně ukončen 31. srpna ve 24 hodin. Následně 1. září 2024 vstoupí v platnost zákaz používání kotlů 1. a 2. emisní třídy.
 „V rámci projektu Kotlíkové dotace pro nízkopříjmové domácnosti v Pk II má Pardubický kraj připravenu částku 77 milionů korun. Ačkoliv je již větší část finančních prostředků letošní výzvy rozdělena, stále jich ještě zbývá dostatek pro zájemce, kteří se rozhodují na poslední chvíli,“ dodává radní pro regionální rozvoj Ladislav Valtr. Doposud schválila Rada Pardubického kraje k realizaci 221 projektů s požadovanou částkou dotace 32 milionů korun. „Na posledním jednání krajské rady jsme schválili dalších 101 žádostí s požadovanou částkou skoro 14 milionů korun. K dnešnímu dni vyplatil Pardubický kraj 6 498 žadatelům kotlíkovou dotaci v celkové výši bez mála 728 milionů korun. Všichni úspěšní žadatelé obdrželi dopis s vyrozuměním o schválení dotace a s pokyny k podpisu smlouvy. Po uzavření smlouvy mohou příjemci, kteří již dokončili realizaci, předložit vyúčtování k proplacení dotace,“ upřesňuje hejtman Martin Netolický.
Kdo může být žadatelem  Žadatelem o dotaci může být pouze osoba, která je vlastníkem nebo spoluvlastníkem rodinného domu, bytové jednotky v bytovém domě, nebo trvale obývané stavby pro rodinnou rekreaci v Pardubickém kraji, v nichž jako hlavní zdroj vytápění slouží kotel na pevná paliva s ručním přikládáním nesplňující emisní třídu 3 a vyšší.
Která domácnost je považována za nízkopříjmovou  Za nízkopříjmovou domácnost je pro účely kotlíkové dotace považována domácnost, kterou tvoří kromě žadatele i další osoby, které mají trvalý pobyt v dotčené nemovitosti, a dále ostatní osoby, které s žadatelem trvale bydlí. Všichni členové takové domácnosti pobírají ke dni podání žádosti o kotlíkovou dotaci starobní důchod nebo invalidní důchod 3. stupně nebo se jedná o domácnosti, v nichž žadatel (nebo některý z členů jeho domácnosti) v období od 1. 1. 2022 do doby podání žádosti o kotlíkovou dotaci pobíral příspěvek na bydlení (není nutné, aby příspěvek pobíral po celou dobu).
Jak zažádat Žádosti o podporu se předkládají prostřednictvím webové aplikace dostupné na webu Pardubický kraj - Kotlíkové dotace (pardubickykraj.cz) s následným doručením vytištěné a podepsané žádosti vč. příloh na Krajský úřad Pardubického kraje. Zájemci zde také najdou kontakty na pracovníky, kteří jim s podáním žádosti poradí.
Celková dotace činí 95 % z celkových způsobilých výdajů s následujícími limity pro daný typ nového zdroje tepla:
·         kotel na biomasu s ručním přikládáním včetně akumulační nádrže max. 130 tisíc korun
·         kotel na biomasu s automatickým přikládáním maximálně 130 tisíc korun
·         tepelné čerpadlo maximálně 180 tisíc korun
Pořízení nového plynového kondenzačního kotle a kotle umožňujícího spalovat uhlí není podporováno. Vlastníci a spoluvlastníci nemovitostí, kteří nespadají mezi domácnosti s nižšími příjmy, mohou využít dotaci z Nové zelené úsporám. „Zajímavou příležitostí také je, že v rámci jedné žádosti mohou získat podporu i na další úsporná opatření jako třeba na zateplení nebo využití dešťové vody. Díky komplexnímu projektu navíc získají finanční bonus. Poskytovatelem dotace je v tomto případě Státní fond životního prostředí,“ zakončuje radní Valtr. Bližší informace lze získat na https://www.sfzp.cz/dotace-a-pujcky/kotlikove-dotace/ostatni-domacnosti/.

 Zajímavost: Před šesti lety v srpnu 2018 bylo velké sucho - Třebovka jako malý potůček

    

  Libor Kinc, 53 let, Vlastimil Hájek, 86 let  Václav Jankele , 74 let,  Gustav Šamšula 94 let, Jiří Roun, 77 let, (Č Třebová)

zveme na další festivaly a zajímavé hudební akce



Nabídka kurzů českotřebovské Univerzity třetího věku zveřejněna


Ve školním roce 2024/2025 jsou kurzy Univerzity třetího věku finančně podpořeny v rámci programu Obec přátelská rodině a seniorům 2024.
Členům klubu seniorů ČR, Česká Třebová je poskytován příspěvek 50 Kč na vybraný kurz.V případě, že si člen místního klubu seniorů vybere více kurzů, příspěvek bude poskytnut pouze na jeden z nich.
Časová dotace: Jednotlivé kurzy budou probíhat v období říjen - květen zpravidla 1x za 14 dní nebo 1x za měsíc (60 minut - 180 minut) v závislosti na druhu kurzu.
Jazykové kurzy a Jóga 1x týdně (60 minut).
Rozvrh kurzů bude připraven k vyzvednutí v kanceláři DDM Kamarád, Česká Třebová a zveřejněn na www.ddmkamarad.eu od středy 4. 9. 2024.
Přihlásit se můžete pouze elektronicky od 4. 9. 2024.
Elektronické přihlašování naleznete na webové stránce ddmkamarad.eu.
V případě, že si nevíte s elektronickým přihlašováním rady, zastavte se u nás v kanceláři a rádi Vám pomůžeme! Platbu je n utné uhradit do pátku 20. 9. 2024. Upřednostňujeme bezhotovostní platbu na číslo účtu 212028355/0600. Do poznámky pro příjemce napište své jméno, příjmení a název kurzu.
Pro otevření kurzu je stanoven minimální počet na 5, 8 nebo 10 účastníků. Storno podmínky jsou platné jako u zájmových kroužků DDM Kamarád, Česká Třebová. Více ZDE

TJ Plavecké středisko se připravuje na nový školní rok

TJ Plavecké středisko, z.s. se připravuje na další školní rok a s ním spojenou plaveckou výuku pro MŠ, ZŠ a speciální školy. V uplynulém školním roce se podařilo navýšit počet ZŠ a MŠ, které k nám za plaveckou výukou dojíždějí.  Jsou to tedy nejenom místní třebovské mateřské a základní školy a školy z blízkého okolí, ale i školy z celého orlickoústeckého a svitavského okresu.
Plavecká výuka pro mateřské školy probíhá na malém bazénu, kde děti získávají první zkušenosti s vodním prostředím a osvojují si základní plavecké dovednosti. Výuka pro základní školy již probíhá na velkém bazénu.
V loňském roce se podařilo obnovit naše mimo školní aktivity a rozjet plavecké kurzy pro děti, mládež a dospělé osoby. Vedle těchto kurzů probíhala i individuální výuka plavání dětí a dospělých osob. Osvědčila se i výuka pro žadatele do hasičského povolání, kteří mají plavání jako jeden z testů fyzické úrovně či pro studenty škol a jejich plnění zápočtů z plavání. Všechny tyto aktivity budou od konce září opět probíhat na místním KPB a to pod vedením plaveckého instruktora Václava Glasera, tel. 603 763 956, email plavskola.ct@gmail.com Celý článek ZDE
 
  

Projekt Virtuální univerzita třetího věku v naší knihovně


Ve spolupráci s Provozně ekonomickou fakultou České zemědělské univerzity v Praze budeme od října tohoto roku nově nabízet vysokoškolské zájmové studium formou Virtuální univerzity třetího věku (dále jen VU3V). První přednáška se uskuteční dne 2. října 2024 od 8:30 a je zdarma. Jsou zváni nezávazně všichni zájemci, teprve po přednášce se může uchazeč rozhodnout o přihlášení do VU3V. Administrativní poplatek vysoké škole činí 400 Kč za semestr.

V zimním semestru (říjen až prosinec) nabízíme dva kurzy:

Barokní architektura v Čechách – Přednášky odborným pohledem sledují architekturu, která byla vytvořena v době baroka kterou můžete sami navštívit během svých cest po naší vlasti.

Výukový garant: doc. Mgr. Martin Pavlíček, Ph.D. Středa 8:30–10:00  1× za 14 dní (6 přednášek)

 

České dějiny a jejich souvislosti – Dovětek v názvu kurzu České dějiny a jejich souvislosti není náhodný. To proto, že české dějiny běžně chápeme jako „naše", tedy české, Čechů. Avšak tyto naše dějiny se trvale odehrávají v mnohačetných a proměňujících se souvislostech národních, státních, kulturních, ale i geografických a klimatických. Bez zřetele k nim je nelze pochopit. Proto kurz chce v míře, kterou jeho plánovaný třísemestrální rozsah umožňuje, na tyto souvislosti upozornit. Je tedy koncipován jako zamyšlení nad základními problémy českého dějinného vývoje a nikoli jako jeho faktografický přehled.

Výukový garant: prof. PhDr. Zdeněk Beneš, CSc.  Středa 10:00–11:30 1× za 14 dní (6 přednášek)

Po úspěšném ukončení každého semestru (účast na přednáškách, vypracování testů), obdrží posluchač „Pamětní list“ a po úspěšném ukončení 6 kurzů obdrží při slavnostní promoci v aule České zemědělské univerzity v Praze „Osvědčení o absolutoriu Univerzity třetího věku“ Témata kurzů v navazujícím letním semestru (únor až duben) si budou vybírat absolventi zimního semestru formou hlasování.  Více informací na www.moderniknihovna.cz.


Českotřebovský kohoutek 2024


Cirkusové odpoledne plné her a zážitků pro celou rodinu. V neděli 1. 9. 2024 od 14 do 18:30 v parku Javorka.
Program:
14:00–14:20 Bublinová show (Matěj Kodeš)
15:00–15:20 Trickline (Slack Show)
16:00–17:00 Archibaldův cirkus (Divadelní spolek MIMO.S.)
17:30–18:30 Kouzelnická a balónková show (Kouzelník pan Kravata)
Doprovodný program:
Cirkusová stanoviště, bublinová dílna, slackline workshop, malování na obličej, skákací hrad.

Mezi návrhy ze čtyř zemí vyhrál slovenský ateliér

V architektonické soutěži na rozšíření Gočárovy galerie v areálu Automatických mlýnů zvítězil návrh slovenského ateliéru DOXA, který tvoří kolektiv architektů Tomáše Boroše, Ondreje Jurča, Maroše Mitra, Pavla Bakajsy a Kataríny Vysoké.
Gočárova galerie je sbírkotvornou institucí pro výtvarné umění, zřizovanou Pardubickým krajem. Od roku 2023 sídlí v hlavní budově bývalých Automatických mlýnů bratří Winternitzů v Pardubicích postavené podle projektu Josefa Gočára.
Cílem soutěže bylo získat nejlepší architektonický návrh pro rozšíření galerie, které umožní nejen realizaci významných mezinárodních projektů, ale také prezentaci vlastních sbírek ve větším rozsahu. Nově získané prostory budou kromě výstavních prostor zahrnovat edukativní zázemí pro nejmenší návštěvníky a s ohledem na dlouhodobou akviziční činnost dojde rovněž k navýšení plochy depozitářů. Pro tyto účely byl určen objekt bývalého moučného sila, tj. severní přístavby Gočárovy historické budovy, postavený v letech 1959-1961, který nebyl předmětem obnovy hlavní budovy.
V soutěžní porotě zasedl náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek, ředitelka Gočárovy galerie Klára Zářecká, architekt Petr Všetečka, autor první etapy obnovy hlavní budovy Automatických mlýnů a řada respektovaných nezávislých odborníků. Předsedou poroty byl architekt Josef Pleskot, k dalším nezávislým členům patřili profesor Ladislav Lábus, emeritní děkan Fakulty architektury ČVUT v Praze, architektka Janica Šipulová, partnerka kanceláře Consequence forma, a architekt Antonín Novák, partner kanceláře DRNH. Odborný pohled přinesl také ředitel městské galerie PLATO v Ostravě, Marek Pokorný. Do celého průběhu soutěže byl rovněž zapojen zástupce Národního památkového ústavu.
Na hodnotícím zasedání, které proběhlo 12. srpna, se porota jednomyslně shodla, že vítězný návrh představuje nejlepší odpověď na zadání soutěže a přináší řadu podnětů pro budoucí rozvoj Gočárovy galerie. Návrh se na první pohled může jevit jako výrazné autonomní gesto, ale ve skutečnosti představuje mimořádně citlivou reakci na daný kontext. Klíčovým momentem je odkrytí severní fasády Gočárovy budovy a její opětovné vystavení pohledu zvenčí. Nová přístavba ustupuje za hranici původního objektu, čímž akcentuje hodnotu původní Gočárovy architektury, kterou lze nyní vnímat v její původní celistvosti. Autoři vítězného návrhu rovněž správně pochopili historickou hodnotu přístavby z 50. let 20. století, za kterou považují betonová sila na mouku. Ta odhalili odstraněním původní fasády a vložili do nich nové výstavní prostory. Porota ocenila i způsob, jakým návrh propojuje veřejný prostor a nábřeží s interiérem budovy, kde se v přízemí budou nacházet edukační prostory. Pro provoz krajské galerie jde o důležité rozhodnutí a jeho přínos je nezpochybnitelný.
Soutěž probíhala jako jednofázová, otevřená libovolnému počtu účastníků. Porota vybírala z 13 návrhů, aniž by znala jména jejich autorů. Kromě českých a slovenských ateliérů se soutěže zúčastnily i kanceláře z Maďarska a Velké Británie. Na druhém místě se umístil návrh architektů Martina Prokše a Marka Přikryla, kteří jsou autory adaptace sila pro Nadaci AM. Třetí místo obsadilo studio Perspektiv.
Pardubický kraj na přípravě soutěže spolupracoval s Českou komorou architektů a společností CBArchitektura. Soutěž o návrh je odbornou veřejností vnímána jako nejlepší a nejtransparentnější způsob zadání projektu veřejné stavby, což je podpořeno i vládním dokumentem Politika architektury a stavební kultury ČR.
„Průběh soutěže i hodnocení poroty jsem představil radním Pardubického kraje, kteří  výsledky schválili. Nyní běží zákonem stanovená patnáctidenní lhůta, během které mohou účastníci podávat námitky proti výsledkům soutěže. Po jejím uplynutí bude soutěž formálně ukončena a bude možné zahájit jednací řízení bez uveřejnění. K realizaci stavby ale ještě povede dlouhá cesta, jejíž součástí bude jak projekční rozpracování vítězného návrhu, tak i hledání zdrojů, které umožní jeho financování. Vědomě jsme ale chtěli využít zájmu, který je nyní o celý areál Automatických mlýnů, a zjistit, s jakými variantami významná architektonická studia přijdou, a jak budou zapadat do potřeb naší Gočárovy galerie,“ uvedl náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek a pokračoval: „Pokud vše dobře půjde, tak po dokončení projekčních prací a zajištění všech povolovacích řízení by stavba mohla začít nejdříve v období 2026 +.“
Všech 13 architektonických návrhů představí Pardubický kraj veřejnosti na přelomu srpna a září ve vstupních prostorách recepce Gočárovy galerie v Automatických mlýnech.


AVÍZO NA LISTOPAD  PPP 2024 - pohodový pátek po sedmé,  1. 11. 2024 od 19,00 hod. VS KC Česká Třebová, vstupné 350, - Kč.

Účinkují : Ivo Vikttorin Trio (Ivo Viktorin  - AG Flek, Luboš Novotný - Druhá tráva, Radek Hlávka - Druhá tráva) - křest nového CD, kmotři křtu - Robert Křesťan (Druhá tráva) s Lubošem Malinou (Druhá tráva, Malina Brothers) - společně oslavíme 40 let jejich spolupráce, předkapela - Gankino Quintet - studenti Pardubické konzervatoře. Pořádá a zve Zdeněk Neterda


Prohlédněte si videa natočená na Srazu velorexů v České Třebové od 26. do 28. července



 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?