Českotřebovský deník 234/2024 

                                                       Sobota 24. srpna 2024 

 
Nové video Českotřebovského deníku se vrací na letní koncerty do Javorky
Příjemný podvečer, pohlazení po duši.  Žádný rockový koncert se takovému večeru nevyrovná. Na videu představujeme ukázky z vystoupení skupiny PH+, vynikajících hudebníků, kteří dokázali zaujmout početné obecenstvo letního koncertu v Javorce 22. srpna 2024, doslova je pohladit po duši krásnými písněmi se srozumitelnými texty. Jana Bucháčová (zpěv) , Jana Bartáková (violoncello) a Petr Krosčan (klávesy, zpěv) dokázali vytvořit v Javorce kouzelnou podvečerní atmosféru, takovou, pro kterou je Javorka stvořena. Přestavili žánr, který zatím letos na letních koncertech chyběl a byli za to po zásluze odměněni potleskem a přízní publika. Po týdenním půstu, zaviněným přestěhováním laviček z parku na letní kinematograf na náměstí, se kultura opět vrátila do Javorky...  Odkaz na video (38minut) najdete ZDE
MLS Pardubického kraje zná letošní oceněné výrobky

18. ročník soutěže o nejlepší potravinu Pardubického kraje se uskutečnil v prostorách Střední školy zemědělské a Vyšší odborné školy v Chrudimi ve čtvrtek 15. srpna. Do soutěže podporované Pardubickým krajem se letos přihlásilo 35 výrobců s více než 120 produkty.
Nejpočetněji zastoupenou kategorií byla v tomto ročníku překvapivě kategorie mléčných výrobků. Velmi silně zastoupenou kategorií byla také tradičně skupina výrobků z medu a ostatních, kde nám letos přibyly dva nové pivovary. „Mám velkou radost z tolika přihlášených výrobků. Myslím si, že naše české potraviny z regionu mají velkou budoucnost a takováto soutěž přispěje k lepšímu marketingu a zvýší povědomí veřejnosti. Všechny výrobky, které jsem měl možnost ochutnat, jsou výborné,“ řekl Miroslav Krčil, radní kraje pro zemědělství a předseda hodnotící komise MLSu.
Sedmičlenná odborná komise vybrala ty nejlepší výrobky a navrhla k ocenění celkem 27 produktů ze čtyř kategorií. Široké veřejnosti budou letošní oceněné „MLSy“ představeny 29. září v rámci Krajských dožínek na Pernštýnském náměstí v Pardubicích.  Výrobci si zde při slavnostním vyhlášení převezmou ocenění „MLS Pardubického kraje 2024“ a v každé z kategorií bude vyhlášen absolutní vítěz. Představeny budou také objevy letošního ročníku. Široká veřejnost může během dne při spotřebitelské soutěži ochutnávat a hlasovat pro svoje oblíbené produkty. Každý si tak může vybrat svůj MLS Pardubického kraje a zapojit se do slosování v tombole o balíčky regionálních produktů.

Znovu se rozběhne
městská hokejová liga CHL

Ve středu 28.8.2024 od 18:00 se v klubovně na zimáku uskuteční  schůzka zástupců přihlášených týmů.  Nový ročník se  začíná hrát  v pátek 13.9.2024
V současné době jsou do soutěže CHL přihlášené týmy:
1. liga: ADBA Ústí nad Orlicí HC CALIBRA  K VETERANS PROPLAST Ústí nad Orlicí  LOMAX Česká Třebová  HC KOCOUŘI Skořenice  STARMON  HC FLYERS Třebovice  HC LDM  HC LUMIUS
2. liga HC SOLIDA Bystřec TUROVÁCI Podlesí SudNEtřeba HC RIETER Ústí nad Orlicí 4dox  HC RYDO Česká Třebová  HC KAČEŘI Kerhartice  HC CZLOKO  HPS Osík  HC PaPoS
Čeká se na: HC ZD Dolní Újezd  HC TYPOS Česká Třebová


  Aktualizace 20/8 Libor Kinc, 53 let, Vlastimil Hájek, 86 let  Václav Jankele , 74 let,  Gustav Šamšula 94 let, Jiří Roun, 77 let, (Č Třebová)

zveme na další festivaly a zajímavé hudební akce


   


Nabídka kurzů českotřebovské Univerzity třetího věku zveřejněna


Ve školním roce 2024/2025 jsou kurzy Univerzity třetího věku finančně podpořeny v rámci programu Obec přátelská rodině a seniorům 2024.
Členům klubu seniorů ČR, Česká Třebová je poskytován příspěvek 50 Kč na vybraný kurz.V případě, že si člen místního klubu seniorů vybere více kurzů, příspěvek bude poskytnut pouze na jeden z nich.
Časová dotace: Jednotlivé kurzy budou probíhat v období říjen - květen zpravidla 1x za 14 dní nebo 1x za měsíc (60 minut - 180 minut) v závislosti na druhu kurzu.
Jazykové kurzy a Jóga 1x týdně (60 minut).
Rozvrh kurzů bude připraven k vyzvednutí v kanceláři DDM Kamarád, Česká Třebová a zveřejněn na www.ddmkamarad.eu od středy 4. 9. 2024.
Přihlásit se můžete pouze elektronicky od 4. 9. 2024.
Elektronické přihlašování naleznete na webové stránce ddmkamarad.eu.
V případě, že si nevíte s elektronickým přihlašováním rady, zastavte se u nás v kanceláři a rádi Vám pomůžeme! Platbu je n utné uhradit do pátku 20. 9. 2024. Upřednostňujeme bezhotovostní platbu na číslo účtu 212028355/0600. Do poznámky pro příjemce napište své jméno, příjmení a název kurzu.
Pro otevření kurzu je stanoven minimální počet na 5, 8 nebo 10 účastníků. Storno podmínky jsou platné jako u zájmových kroužků DDM Kamarád, Česká Třebová. Více ZDE

Českotřebovský kohoutek 2024


Cirkusové odpoledne plné her a zážitků pro celou rodinu. V neděli 1. 9. 2024 od 14 do 18:30 v parku Javorka.
Program:
14:00–14:20 Bublinová show (Matěj Kodeš)
15:00–15:20 Trickline (Slack Show)
16:00–17:00 Archibaldův cirkus (Divadelní spolek MIMO.S.)
17:30–18:30 Kouzelnická a balónková show (Kouzelník pan Kravata)
Doprovodný program:
Cirkusová stanoviště, bublinová dílna, slackline workshop, malování na obličej, skákací hrad.

Parním vlakem do Mladějova
Tuto sobotu 24. srpna se v Pardubickém kraji opět uskuteční tradiční jízda parním vlakem. Tentokrát bude vlak směřovat do Mladějova, kde proběhne vzpomínková akce na padlé ve světové válce.
V 11:00 hodin se za účasti historických jednotek uskuteční pietní akt u Pomníku obětem první světové války v Mladějově. Hlavní program začne ve 15:00 hodin, kdy proběhne bojová ukázka, při níž se střetne 200 účinkujících, představujících vojáky rakouské a ruské armády, aby názorně připomněli hrůzy války.

 Turnaj hendikepovaných stolních tenistů již po osmnácté
Oddíl SKV Nezlomeni Pardubice z. s. pořádá tento týden osmnáctý ročník turnaje hendikepovaných sportovců ve stolním tenisu. Již tradičně je hostitelem této akce rekreační areál Buňkov na kraji obce Břehy u Přelouče, který jako jeden z mála v republice nabízí bezbariérové zázemí pro vozíčkáře, včetně malé sportovní haly. V rámci týdenního soustředění se tady odehrají celkem tři turnaje – ve středu začínali svými zápasy stojící hráči a hráčky, pátek zakončí mixy, tedy soutěž, ve které spolu hrají stojící sportovci s těmi na vozíku.
Ve čtvrtek nastoupilo ve čtyřech kategoriích celkem 19 sportovců, kteří se kolem stolů pohybují na čtyřech kolech. Stolní tenisté sem přijeli z Bosny a Hercegoviny, Srbska, Rakouska, Slovenska a z České republiky. Zahájení této disciplíny se zúčastnil i Pavel Šotola, radní Pardubického kraje zodpovědný za sociální péči a neziskový sektor, který na úvod řekl: „Jsem rád, že se vás sešlo tolik a v mezinárodním zastoupení. Jste úžasná parta a chtěl bych také poděkovat za to, že dnešním memoriálem vzpomínáme na Michala Hašta, vynikajícího člověka, který dělal spoustu věcí nejen pro vozíčkáře. Tuto významnou osobnost si znovu připomeneme v září, kdy Pardubický kraj předá několik ocenění za práci v sociální oblasti a jednou z udělovaných cen je právě Cena Michala Hašta.“
Turnaje se pravidelně účastní i reprezentanti České republiky, z nichž ale čtyři právě míří na letní paralympiádu do Paříže, takže se z letošního ročníku museli omluvit. Z ostatních skvělých sportovců v turnaji mj. nastoupila současná trojnásobná mistryně České republiky Spomenka Habětínková Tomič. A jak sdělili organizátoři, pomalu se už začíná připravovat další ročník turnaje v Břehách, v tuto chvíli je přihlášeno 20 stolních tenistů ze Slovenska.


AVÍZO NA LISTOPAD  PPP 2024 - pohodový pátek po sedmé,  1. 11. 2024 od 19,00 hod. VS KC Česká Třebová, vstupné 350, - Kč.

Účinkují : Ivo Vikttorin Trio (Ivo Viktorin  - AG Flek, Luboš Novotný - Druhá tráva, Radek Hlávka - Druhá tráva) - křest nového CD, kmotři křtu - Robert Křesťan (Druhá tráva) s Lubošem Malinou (Druhá tráva, Malina Brothers) - společně oslavíme 40 let jejich spolupráce, předkapela - Gankino Quintet - studenti Pardubické konzervatoře. Pořádá a zve Zdeněk Neterda




 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?