Českotřebovský deník 235/2024 

                                                       Neděle 25. srpna 2024 

 
PIKNIK V JAVORCE  -  počasí OK, zajímavý program, inspirující výstava KOBYLINEC a rockový koncert skupiny PAPRIKACZE
Událost se pravidelně objevuje v kalendáři od doby, kdy do funkce ředitele Kulturního centra nastoupil Josef Kopecký. A v kalendáři zůstala i v letech, kdy na 4 roky přesídlil na radnici do křesla místostarosty města.  Po nešťastném úmrtí Alice Formánkové, která zavedla do života překvapivě úspěšný výtvarný festiválek KOBYLINEC  pořádaný v Kobylím dole je nyní javorecký PIKNIK obohacen také o výtvarnou stránku. Významné je, že vystavené práce zde uvidí větší počet návštěvníků než v Kobylím dole a přitom spojitost s Alicí a jejím odkazem stále existuje. Výstavní prostor u javoreckého  jezírka právě začíná výstavním stolečkem s expozicí prací Alice Formánkové.
Lepší popis dění v  Javorce s více fotografiemi od Martina Šebely a videem s ukázkou vystavených výtvarných prací a vystoupení hudební skupiny bude zařazen zítra. Jen je možná zajímavé poznamenat, jak se obměnila struktura a věkové složení publika na čtvrtečním  písničkovém koncertu a na sobotním představení skupiny PAPRIKACZE. Také žánr zcela jiný,  jiné decibely, jiný rytmus, české písničky se srozumitelnými texty vystřídaly anglické fráze. porovnat budeme moci videoukázky z obou koncertů. 
Paprikacze je TOP revival kapely Red Hot Chili Peppers. Působí na scéně přes 10 let a za tu dobu si skupina získala mnoho příznivců v ČR, ale i v zahraničí. V kapele působí špičkoví muzikanti jako ostřílený kytarista G. STAR ( Navigators ), na bicí Mr. Autumn ( Vilém Čok & Bypass, Soustrast ), George ( Doctor Victor, Okrej ) na baskytaru a v neposlední řadě i herec a muzikálový zpěvák StanleyQ. Skupina se zformovala z legendárního Red Hot Chili Peppers revivalu z Jindřichova Hradce. Sestava omladila a pod názvem PAPRIKACZE přebrala štafetu skvělé interpretace písní kalifornských Red Hotů.  Koncert je průřezem celou tvorbou RHCP, výbuchem energie, hráčské virtuozity a velmi věrného pocitu z hudby RHCP. Kapela má autentický zvuk a pódiový projev, kostýmy neuplatnila.  OBSAZENÍ: STANLEYQvoc  G. STAR gt/voc  GEORGEbg/voc  Mr. AUTUMNdrums

Jedna z posledních nostalgických jízd parního vlaku po hlavním koridoru před zprovozněním zabezpečovače ETSC  

Prázdninové jízdy parních vlaků na Orlickoústecku jsou v některých termínech rozšířené do dalších regionů Dvakrát  tak jela historická souprava také přes Českou Třebovou, Moravskou Třebovou, Chornici až do Skalice potom vlastně zpět po koridorové trati  přes Svitavy. Právě taková jízda se uskutečnila dnes v sobotu 24. srpna. Startovním místem je Dolní Lipka. Jednou byla letos o prázdninách historická souprava také nasměrována  na Pardubice a Hradec Králové.  Od 1. ledna 2025 budou n a hlavních tratích povinné lokomotivy se zabezpečovačem ETCS a to parní lokomotivy nesplňují.  Proto nebude takováto jízda, jako byla dnes, již možná. Právě v tom byl význam výletu s historickou soupravou vedenou parní lokomotivou Němka 5550153.  Výlety na vedlejších tratích možné budou, ale po koridoru již takto vedený parní vlak jet nebude moci. Obrázky, které jsou na videu, pře tedy v této podobě již zopakovány nebudou. Odkaz na kratičké video ZDE
Co je ETSC? Evropský vlakový zabezpečovací systém je součástí systému ERTMS (Europan Rail Traffic Management System), který popisuje a definuje technická specifikace o interoperabilitě - TSI CCS (řízení a zabezpečení). Tento dokument je standardem Evropské unie zajišťující kompatibilitu, bezpečnost, spolehlivost a efektivitu. Systém ETCS byl vyvinut jako součást evropského harmonizovaného systému řízení železniční dopravy, skládá se z infrastrukturní a mobilní část. Hlavním úkolem systému ETCS je kontrola jízdy vlaku na základě vydaného oprávnění k jízdě, v případě rizikového chování strojvedoucího tento systém provádí zásah do řízení.

Nová silnice by měla ulevit Lanškrounu od tranzitní dopravy

Pardubický kraj plánuje stavbu nové komunikace, která propojí silnice I/43 a II/311 v Lanškrouně. Zhruba 1,5 kilometrů dlouhý úsek umožní vozidlům jedoucím z Orlických hor vyhnout se městu, čímž se výrazně zlepší dopravní situace.
V současné době se zástupci Pardubického kraje, Správy a údržby silnic Pardubického kraje a města Lanškroun shodli na tom, kudy by plánovaná propojka měla vést. „Jsme na počátku plánování stavby této nové silnice. Lanškroun trpí provozem aut a zvýšenou hlukovou zátěží. Upustili jsme od původního záměru přeložit tuto silnici uvnitř města a rozhodli jsme se vybudovat přeložku před vjezdem do města už s vizí napojeni na budoucí obchvat plánovaný Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD)“ uvedl náměstek hejtmana zodpovědný za oblast dopravy Michal Kortyš.
Silnice II/311 není konstruovaná na takový objem dopravy, který po ní nyní jezdí. Ani křižovatka, kterou je napojena na komunikaci I/43 není pro řidiče a chodce zrovna přívětivá. „Plánovaná propojka by městu Lanškroun velice pomohla. Lidé jedoucí od Čenkovic by vůbec nemuseli sjíždět do města, ale mohli by plynule pokračovat ve své cestě. Ulice Králická (II/311) je silnicí, kde je škola, jsou tam obytné domy. Není vhodná pro takovou zátěž, jakou v současné době má,“ uvedl starosta Lanškrouna Radim Vetchý.  Na schůzce, která se uskutečnila v polovině srpna, se všichni účastníci shodli na tom, že příprava na stavbu nové silnice musí pokračovat. „Rozdali jsme si úkoly tak, aby se mohlo začít ihned projektovat,“ sdělil Kortyš. 
Celkové zklidnění dopravy přijde s obchvatem
Další zklidnění dopravy v Lanškrouně přijde se stavbou obchvatu, který by mělo Ředitelství silnic a dálnic vybudovat do roku 2032. Stávající silnice I/43 je součástí sítě silnic I. třídy, která propojuje východní Čechy se střední Moravou. V současném stavu je silnice I/43 vedena zastavěným územím Rudoltic, Lanškrouna a Albrechtic.
Z hlediska dopravního zatížení je nejhorší situace právě v centru Lanškrouna, který je významným zdrojem a cílem dopravy v oblasti. Navíc se zde se silnicí I/43 střetávají i krajské silnice II. třídy. Vedle nich se do I/43 napojují ještě několik silnic III. tříd a místní komunikace.
Plánovaný obchvat je v celkové délce 6022 metrů. V začátku úseku trasa využívá stopu stávající I/43, od které se potom odklání a vede v dlouhém oblouku kolem města. Naplánované jsou tři protihlukové stěny v celkové délce 980 metrů. Součástí jsou i tři kruhové křižovatky a jedna klasická. Předpokládaná cena je podle ŘSD 970 milionů korun bez DPH (zdroj CK MD). V současné době je schválen záměr projektu se zpracovávají podklady pro stanovisko EIA.

Keltský skanzen nedaleko Nasavrk na Chrudimsku v pátek otevřel novou keltskou svatyni.


Tato stavba, která představuje volnou rekonstrukci svatyně z oppida Manching v Bavorsku, je dosud nejkomplexnějším a nejnáročnějším objektem celého areálu. Nově vybudovaný prostor bude sloužit také pro pořádání svatebních obřadů a obohatí vzdělávací program. 
„Náklady na výstavbu nové svatyně spolu s palisádou dosáhly částky 3,4 milionu korun, přičemž Pardubický kraj přispěl dotací ve výši dvou milionů korun. Oppidum v Nasavrkách je krásným příkladem, jak spojit vzdělávací centrum a turistický cíl do sebe. Pardubický kraj se snaží dlouhodobě podporovat projekty podobného charakteru. Pevně věřím, že výstavba nové svatyně podpoří kulturní a turistický význam tohoto regionu,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, vedle kterého se otevření svatyně zúčastnili také náměstek pro oblast kultury Roman Línek a radní Josef Kozel, Miroslav Krčil a Ladislav Valtr. 
„O existenci svatyně jsme uvažovali od začátku vybudování oppida. Do teď jsme se v areálu zaměřovali na stavby obytné a také stavby, které prezentují řemesla, nyní se již můžeme pochlubit také stavbou sakrálního významu. Snažili jsme se, aby stavba byla na první pohled jiná, proto je svatyně velmi bohatě vyzdobená a výrazná. Chtěli jsme, aby působila na člověka jiným smyslem,“ řekl Ondřej Vojtíšek, předseda spolku Boii, který areál zpravuje.  
Svatyně je konstruována na dřevěných sloupech a obklopena palisádovým oplocením. Zatímco půdorys a okolí stavby vycházejí z původní podoby svatyně v Manchingu, design brány, vnitřních prostor, zdobení a střechy byl navržen přímo týmem skanzenu. Největší výzvou při stavbě bylo vytvoření samonosné konstrukce, která nese váhu centrální věže. Předchozí významnou novinkou v areálu bylo v roce 2021 dokončení obydlí náčelníka, celodřevěné stavby s rákosovou střechou.

Problémy v Brandýse: Zabezpečení svahu nad silnicí, údržba koupaliště, požární zbrojnice, hrad


Hejtman Pardubického kraje Martin Netolický navštívil Brandýs nad Orlicí, kde se starostou Romanem Buchtelem řešil mimo jiné sanaci skalního masivu u silnice III/3123 směrem na Pernou, ale také podporu kraje pro další rekonstrukci brandýského koupaliště.
„Řešením skalního masivu u silnice III/3123 se zabýváme de facto rok, kdy po silných deštích došlo k sesuvu kamení a pádu stromů z nestabilního svahu. Proto jsme nejprve svah provizorně zabezpečili, zúžili jízdní profil vozovky a následně řešili ve spolupráci s městem odstranění rizikových kusů skály, tak aby mohl být provoz na silnici bezproblémový. Navíc se prodloužila betonová svodidla na celou délku skály, což v minulosti nebylo,“ uvedl hejtman Martin Netolický. Do budoucna však bude nutné řešit komplexní zabezpečení a sanaci celého svahu tak, aby k podobným problémům do budoucna nedocházelo. „Stávající sanace má podle geologů dočasný charakter a stabilizuje skálu na přibližně pět let. Proto řešíme další postup, který však bude finančně poměrně náročný a bez externích zdrojů obtížně realizovatelný. Navíc město není vlastníkem celé skály, část vlastní soukromník, proto by bylo nutné jednat také s ním,“ řekl hejtman Netolický.
 Ten se setkal také s dobrovolníky, kteří po třech letech uzavření vrátili život brandýskému koupališti. „Jedná se o příkladný komunitní projekt, kdy parta nadšenců a místních patriotů začala pracovat na obnovení kdysi věhlasného koupaliště v Brandýse nad Orlicí, které vzniklo již v roce 1970. Před třemi lety však bylo kvůli unikající vodě zavřeno a začalo pustnout a chátrat. Vzhledem k tomu, že mám k místu i osobní vztah a vnímám jeho přesah do regionu, tak jsme připraveni v rámci našich dotačních programů pomoci s dalšími pracemi na velkém bazénu. Ty by mohli být opět podpořeny také prostřednictvím veřejné sbírky. Cílem je alespoň část prací dokončit před příští letní sezonou,“ sdělil hejtman.
Řeč byla také o opravě stávající hasičské zbrojnice, projektu na fotbalové kabiny. Kraj také v loňském roce jedním milionem korun pomohl k opravě střechy na budově Sokola a letos přes župu pomohl s opravou vytápění. Město také postupně i díky podpoře z Programu záchrany architektonického dědictví Ministerstva kultury ČR opravuje hrad tyčící se na kopci nad městem.

  Aktualizace úmrtí 20/8  Libor Kinc, 53 let, Vlastimil Hájek, 86 let  Václav Jankele , 74 let,  Gustav Šamšula 94 let, Jiří Roun, 77 let, (Č Třebová)...


zveme na další festivaly a zajímavé hudební akce


   

Nabídka kurzů českotřebovské Univerzity třetího věku zveřejněna


Ve školním roce 2024/2025 jsou kurzy Univerzity třetího věku finančně podpořeny v rámci programu Obec přátelská rodině a seniorům 2024.
Členům klubu seniorů ČR, Česká Třebová je poskytován příspěvek 50 Kč na vybraný kurz.V případě, že si člen místního klubu seniorů vybere více kurzů, příspěvek bude poskytnut pouze na jeden z nich.
Časová dotace: Jednotlivé kurzy budou probíhat v období říjen - květen zpravidla 1x za 14 dní nebo 1x za měsíc (60 minut - 180 minut) v závislosti na druhu kurzu.
Jazykové kurzy a Jóga 1x týdně (60 minut).
Rozvrh kurzů bude připraven k vyzvednutí v kanceláři DDM Kamarád, Česká Třebová a zveřejněn na www.ddmkamarad.eu od středy 4. 9. 2024.
Přihlásit se můžete pouze elektronicky od 4. 9. 2024.
Elektronické přihlašování naleznete na webové stránce ddmkamarad.eu.
V případě, že si nevíte s elektronickým přihlašováním rady, zastavte se u nás v kanceláři a rádi Vám pomůžeme! Platbu je n utné uhradit do pátku 20. 9. 2024. Upřednostňujeme bezhotovostní platbu na číslo účtu 212028355/0600. Do poznámky pro příjemce napište své jméno, příjmení a název kurzu.
Pro otevření kurzu je stanoven minimální počet na 5, 8 nebo 10 účastníků. Storno podmínky jsou platné jako u zájmových kroužků DDM Kamarád, Česká Třebová. Více ZDE

Českotřebovský kohoutek 2024


Cirkusové odpoledne plné her a zážitků pro celou rodinu. V neděli 1. 9. 2024 od 14 do 18:30 v parku Javorka.
Program:
14:00–14:20 Bublinová show (Matěj Kodeš)
15:00–15:20 Trickline (Slack Show)
16:00–17:00 Archibaldův cirkus (Divadelní spolek MIMO.S.)
17:30–18:30 Kouzelnická a balónková show (Kouzelník pan Kravata)
Doprovodný program:
Cirkusová stanoviště, bublinová dílna, slackline workshop, malování na obličej, skákací hrad.


AVÍZO NA LISTOPAD  PPP 2024 - pohodový pátek po sedmé,  1. 11. 2024 od 19,00 hod. VS KC Česká Třebová, vstupné 350, - Kč.

Účinkují : Ivo Vikttorin Trio (Ivo Viktorin  - AG Flek, Luboš Novotný - Druhá tráva, Radek Hlávka - Druhá tráva) - křest nového CD, kmotři křtu - Robert Křesťan (Druhá tráva) s Lubošem Malinou (Druhá tráva, Malina Brothers) - společně oslavíme 40 let jejich spolupráce, předkapela - Gankino Quintet - studenti Pardubické konzervatoře. Pořádá a zve Zdeněk Neterda




 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?