Českotřebovský deník 236/2024 

                                                       Pondělí 26. srpna 2024 

 

Nové video Českotřebovského deníku:  KOBYLINEC 2024 se vzpomínkami na minulá léta


Kobylinec je  výtvarný happening, uspořádaný poprvé v roce 2018 v Kobylím dole, podle kterého dostal svoje jméno. Autorkou myšlenky a celého námětu byla Alice Formánková. Sama ale říkala, že na tom měla podíl také její rodina, která při organizaci akce také od počátků vydatně pomáhala, i když organizačním garantem bylo českotřebovské Kulturní centrum.
V Kobylím dole se Kobylinec konal čtyřikrát, naposledy v roce 2021. Další rok je spojen s předčasným odchodem Alice Formánkové. Ta však má své následovníky. Závazek pokračovat v projektu si Kulturní centrum ponechalo. Přesunul se ale do Javorky. „Nový kobylinec“ se konal poprvé v loňském roce 2023 jako součást tradičního  PIKNIKU V JAVORCE.
Ani v novém působišti v Javorce nelze říci, že Kobylinec zůstal bez Alice Formánkové. Pořadatelé se stále k jejímu projektu hlásí a tak i letos expozice v Javorce začínala u stolečku Alice Formánkové.. PIKNIK v Javorce má širší záběr, je určen pro celé rodiny. Výtvarné práce jsou umístěny na frekventovaném místě a shlédne tak více návštěvníků. I zde je součástí hudební produkce v nedalekém hudebním pavilonu, byť žánr zvolený pro letošek se tolik výtvarnému  umění nehodil.
Můžeme se o tom přesvědčit na videu z letošního šestého ročníku výtvarného happeningu KOBYLINEC 2024 do kterého jsou vloženy také   autentické vzpomínky na ročníky 2020, 2021 a 2023.
 Odkaz na fotoreportáž najdete ZDE  Odkaz na video ZDE
 PIKNIK V JAVORCE  -  fotoreportáž z letošních aktivit bude v zítřejším vydání Českotřebovského deníku  č. 237

Událost se pravidelně objevuje v kalendáři od doby, kdy do funkce ředitele Kulturního centra nastoupil Josef Kopecký. A v kalendáři zůstala i v letech, kdy na 4 roky přesídlil na radnici do křesla místostarosty města.  Po nešťastném úmrtí Alice Formánkové, která zavedla do života překvapivě úspěšný výtvarný festiválek KOBYLINEC  pořádaný v Kobylím dole je nyní javorecký PIKNIK obohacen také o výtvarnou stránku. Významné je, že vystavené práce zde uvidí větší počet návštěvníků než v Kobylím dole a přitom spojitost s Alicí a jejím odkazem stále existuje. Výstavní prostor u javoreckého  jezírka právě začíná výstavním stolečkem s expozicí prací Alice Formánkové.
Lepší popis dění v  Javorce s více fotografiemi od Martina Šebely a videem s ukázkou vystavených výtvarných prací a vystoupení hudební skupiny bude zařazen zítra.  Dne se zaměřujeme na Kobylinec a to byla jen část  z odpoledního dění na této úspěšné akci.
Jedna z posledních jízd parního vlaku po hlavním koridoru před zavedením zabezpečovače ETSC  

Prázdninové jízdy parních vlaků na Orlickoústecku jsou v některých termínech rozšířené do dalších regionů Dvakrát  tak jela historická souprava také přes Českou Třebovou, Moravskou Třebovou, Chornici až do Skalice potom vlastně zpět po koridorové trati  přes Svitavy. Právě taková jízda se uskutečnila dnes v sobotu 24. srpna. Startovním místem je Dolní Lipka. Jednou byla letos o prázdninách historická souprava také nasměrována  na Pardubice a Hradec Králové.  Od 1. ledna 2025 budou n a hlavních tratích povinné lokomotivy se zabezpečovačem ETCS a to parní lokomotivy nesplňují.  Proto nebude takováto jízda, jako byla dnes, již možná. Právě v tom byl význam výletu s historickou soupravou vedenou parní lokomotivou Němka 5550153.  Výlety na vedlejších tratích možné budou, ale po koridoru již takto vedený parní vlak jet nebude moci. Obrázky, které jsou na videu, pře tedy v této podobě již zopakovány nebudou. Odkaz na kratičké video ZDE

Soustředění volejbalistů českotřebovského sokola  ve Svratouchu  absolvovalo  téměř 80 mladých volejbalistů

   V termínu od 17. 8. 2024 – 24. 8. 2024 uspořádal volejbalový oddíl Sokola Česká Třebová soustředění dětí ve věku od 7-19 let na Českomoravské vrchovině v obci Svratouch.
Lokalita byla zvolena tak, abychom v zařízení byly ubytováni sami, aby byla lokalita v přírodě s dostatkem sportovišť pro naše aktivity. Soustředění se zúčastnilo bezmála 80 dětí a trenérů.  Nejmladší děti byly ubytovány v hlavní budově, ostatní v 15.  chatách po 4-5- ti lůžkách.
V areálu byly 4 volejbalové hřiště, včetně jednoho hřiště s pískovým povrchem.  V blízkosti byl rybník obklopen lesy a v dosahu tělocvična v ZŠ.
Náplní soustředění byly tréninky s míči, pohybové hry, zvyšování fyzické kondice, herní tréninky a večerní turnaje. 
Ve středu jsme v rámci odpočinkového dne uspořádali vycházku na Karlštejn a do města Svratka. V pátek junioři odehráli zápas proti trenérům. 
První dojmy ze soustředění jsou: velká spokojenost s nadšením dětí, prostředím, počasím, i atmosférou po celou dobu pobytu. Za Sokol Č. Třebová M. Kadlec Více ZDE

Fotbalisté nasadili vysoké tempo:
Třetí zápas = třetí výhra.  Jsou stále v čele krajského přeboru

V třetím kole hrál FK Česká Třebová v Heřmanově Městci  a výsledek rozhodně potěší - výhra 0 : 4 (0:2).
Tak trochu se výhra čekala, vždyť Heřmanův Městec je na posledním místě a v podzimních zápasech nedal ani jeden gól. A zajímavé bylo, že na tento fotbalový zápas přišlo 400 diváků !  Předpoklady se potvrdil a navíc všechno bylo možné shlédnout v přenosu na internetovém serveru TVCOM TV.
Záznam zápasu ZDE Pětiminutový sestřih najdete ZDE
Pochvalme alespoň střelce branek  Filip Grepl v 16. minutě po rohovém kopu. Patrik Müller přidal  druhý gól ve 40. minutě a ve 2. poločase potom  Jakub Jelínek  v 64 minutě a poslední branku přidal ještě v 71 minutě Zdeněk Vaňous
Rozhodčí: Suchomel Karel – Ujec Jiří, Pagáč Ladislav. Delegát: Reinberg Pavel. Diváků: 400. V tabulce s Českou Třebovou drží krok pouze Letohrad, který má stejný (plný) počet bodů. Zajímavá je ale např. prohra Svitav, které si dělaly loni ambice na divizi, prohrály v domácím prostředí s týmem Lázně Bohdaneč, který je nyní dokonce třetí. A právě za týden ve 4. kole jede FK Česká Třebová do Lázní Bohdaneč. Tam se ukáže kvalita. Také Lanškroun překvapuje je na 13. místě a ještě nevyhrál....

Nová silnice by měla ulevit Lanškrounu od tranzitní dopravy

Pardubický kraj plánuje stavbu nové komunikace, která propojí silnice I/43 a II/311 v Lanškrouně. Zhruba 1,5 kilometrů dlouhý úsek umožní vozidlům jedoucím z Orlických hor vyhnout se městu, čímž se výrazně zlepší dopravní situace.
V současné době se zástupci Pardubického kraje, Správy a údržby silnic Pardubického kraje a města Lanškroun shodli na tom, kudy by plánovaná propojka měla vést. „Jsme na počátku plánování stavby této nové silnice. Lanškroun trpí provozem aut a zvýšenou hlukovou zátěží. Upustili jsme od původního záměru přeložit tuto silnici uvnitř města a rozhodli jsme se vybudovat přeložku před vjezdem do města už s vizí napojeni na budoucí obchvat plánovaný Ředitelstvím silnic a dálnic (ŘSD)“ uvedl náměstek hejtmana zodpovědný za oblast dopravy Michal Kortyš.
Silnice II/311 není konstruovaná na takový objem dopravy, který po ní nyní jezdí. Ani křižovatka, kterou je napojena na komunikaci I/43 není pro řidiče a chodce zrovna přívětivá. „Plánovaná propojka by městu Lanškroun velice pomohla. Lidé jedoucí od Čenkovic by vůbec nemuseli sjíždět do města, ale mohli by plynule pokračovat ve své cestě. Ulice Králická (II/311) je silnicí, kde je škola, jsou tam obytné domy. Není vhodná pro takovou zátěž, jakou v současné době má,“ uvedl starosta Lanškrouna Radim Vetchý.  Na schůzce, která se uskutečnila v polovině srpna, se všichni účastníci shodli na tom, že příprava na stavbu nové silnice musí pokračovat. „Rozdali jsme si úkoly tak, aby se mohlo začít ihned projektovat,“ sdělil Kortyš. 
Celkové zklidnění dopravy přijde s obchvatem
Další zklidnění dopravy v Lanškrouně přijde se stavbou obchvatu, který by mělo Ředitelství silnic a dálnic vybudovat do roku 2032. Stávající silnice I/43 je součástí sítě silnic I. třídy, která propojuje východní Čechy se střední Moravou. V současném stavu je silnice I/43 vedena zastavěným územím Rudoltic, Lanškrouna a Albrechtic.
Z hlediska dopravního zatížení je nejhorší situace právě v centru Lanškrouna, který je významným zdrojem a cílem dopravy v oblasti. Navíc se zde se silnicí I/43 střetávají i krajské silnice II. třídy. Vedle nich se do I/43 napojují ještě několik silnic III. tříd a místní komunikace.
Plánovaný obchvat je v celkové délce 6022 metrů. V začátku úseku trasa využívá stopu stávající I/43, od které se potom odklání a vede v dlouhém oblouku kolem města. Naplánované jsou tři protihlukové stěny v celkové délce 980 metrů. Součástí jsou i tři kruhové křižovatky a jedna klasická. Předpokládaná cena je podle ŘSD 970 milionů korun bez DPH (zdroj CK MD). V současné době je schválen záměr projektu se zpracovávají podklady pro stanovisko EIA.

Keltský skanzen nedaleko Nasavrk na Chrudimsku v pátek otevřel novou keltskou svatyni.


Tato stavba, která představuje volnou rekonstrukci svatyně z oppida Manching v Bavorsku, je dosud nejkomplexnějším a nejnáročnějším objektem celého areálu. Nově vybudovaný prostor bude sloužit také pro pořádání svatebních obřadů a obohatí vzdělávací program. 
„Náklady na výstavbu nové svatyně spolu s palisádou dosáhly částky 3,4 milionu korun, přičemž Pardubický kraj přispěl dotací ve výši dvou milionů korun. Oppidum v Nasavrkách je krásným příkladem, jak spojit vzdělávací centrum a turistický cíl do sebe. Pardubický kraj se snaží dlouhodobě podporovat projekty podobného charakteru. Pevně věřím, že výstavba nové svatyně podpoří kulturní a turistický význam tohoto regionu,“ uvedl hejtman Pardubického kraje Martin Netolický, vedle kterého se otevření svatyně zúčastnili také náměstek pro oblast kultury Roman Línek a radní Josef Kozel, Miroslav Krčil a Ladislav Valtr. 
„O existenci svatyně jsme uvažovali od začátku vybudování oppida. Do teď jsme se v areálu zaměřovali na stavby obytné a také stavby, které prezentují řemesla, nyní se již můžeme pochlubit také stavbou sakrálního významu. Snažili jsme se, aby stavba byla na první pohled jiná, proto je svatyně velmi bohatě vyzdobená a výrazná. Chtěli jsme, aby působila na člověka jiným smyslem,“ řekl Ondřej Vojtíšek, předseda spolku Boii, který areál zpravuje.  
Svatyně je konstruována na dřevěných sloupech a obklopena palisádovým oplocením. Zatímco půdorys a okolí stavby vycházejí z původní podoby svatyně v Manchingu, design brány, vnitřních prostor, zdobení a střechy byl navržen přímo týmem skanzenu. Největší výzvou při stavbě bylo vytvoření samonosné konstrukce, která nese váhu centrální věže. Předchozí významnou novinkou v areálu bylo v roce 2021 dokončení obydlí náčelníka, celodřevěné stavby s rákosovou střechou.

  Aktualizace úmrtí 20/8  Libor Kinc, 53 let, Vlastimil Hájek, 86 let  Václav Jankele , 74 let,  Gustav Šamšula 94 let, Jiří Roun, 77 let, (Č Třebová)...


zveme na další festivaly a zajímavé hudební akce


   

Nabídka kurzů českotřebovské Univerzity třetího věku zveřejněna


Ve školním roce 2024/2025 jsou kurzy Univerzity třetího věku finančně podpořeny v rámci programu Obec přátelská rodině a seniorům 2024.
Členům klubu seniorů ČR, Česká Třebová je poskytován příspěvek 50 Kč na vybraný kurz.V případě, že si člen místního klubu seniorů vybere více kurzů, příspěvek bude poskytnut pouze na jeden z nich.
Časová dotace: Jednotlivé kurzy budou probíhat v období říjen - květen zpravidla 1x za 14 dní nebo 1x za měsíc (60 minut - 180 minut) v závislosti na druhu kurzu.
Jazykové kurzy a Jóga 1x týdně (60 minut).
Rozvrh kurzů bude připraven k vyzvednutí v kanceláři DDM Kamarád, Česká Třebová a zveřejněn na www.ddmkamarad.eu od středy 4. 9. 2024.
Přihlásit se můžete pouze elektronicky od 4. 9. 2024.
Elektronické přihlašování naleznete na webové stránce ddmkamarad.eu.
V případě, že si nevíte s elektronickým přihlašováním rady, zastavte se u nás v kanceláři a rádi Vám pomůžeme! Platbu je n utné uhradit do pátku 20. 9. 2024. Upřednostňujeme bezhotovostní platbu na číslo účtu 212028355/0600. Do poznámky pro příjemce napište své jméno, příjmení a název kurzu.
Pro otevření kurzu je stanoven minimální počet na 5, 8 nebo 10 účastníků. Storno podmínky jsou platné jako u zájmových kroužků DDM Kamarád, Česká Třebová. Více ZDE

Českotřebovský kohoutek 2024


Cirkusové odpoledne plné her a zážitků pro celou rodinu. V neděli 1. 9. 2024 od 14 do 18:30 v parku Javorka.
Program:
14:00–14:20 Bublinová show (Matěj Kodeš)
15:00–15:20 Trickline (Slack Show)
16:00–17:00 Archibaldův cirkus (Divadelní spolek MIMO.S.)
17:30–18:30 Kouzelnická a balónková show (Kouzelník pan Kravata)
Doprovodný program:
Cirkusová stanoviště, bublinová dílna, slackline workshop, malování na obličej, skákací hrad.


AVÍZO NA LISTOPAD  PPP 2024 - pohodový pátek po sedmé,  1. 11. 2024 od 19,00 hod. VS KC Česká Třebová, vstupné 350, - Kč.

Účinkují : Ivo Vikttorin Trio (Ivo Viktorin  - AG Flek, Luboš Novotný - Druhá tráva, Radek Hlávka - Druhá tráva) - křest nového CD, kmotři křtu - Robert Křesťan (Druhá tráva) s Lubošem Malinou (Druhá tráva, Malina Brothers) - společně oslavíme 40 let jejich spolupráce, předkapela - Gankino Quintet - studenti Pardubické konzervatoře. Pořádá a zve Zdeněk Neterda




 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?