Českotřebovský deník 238/2024 

                                                       Středa 28. srpna 2024 

 

 Pátek a sobota 30. a 31. května - bohatý program v České Třebové a v Přívratu


Zatímco Dozvuky léta zatím v archivu nemáme, tak Gulášfest Přívrat i koncerty Ahasverů v Javorce máme k dispozici na videu v několika provedeních  Můžeme se  přesvědčit....
  Gulášfest 3x  z let  2020, 2021 a 2023...
Ahasveři 4x....

Také Piknik v Javorce  a Kobylinec  se objevil v nabídce Českotřebovského deníku i v minulých letech na videu. Připomeňme si to


Připomeńme si také, jaké  koncerty letos oživily Javorku: 


Českotřebovský deník se čte ve 27  zemích světa

Vyplývá to z údajů webu Google analytics, který se zabývá měřením sledovanosti a dokáže ledacos.  Měří nejen celkový počet přístupů a uživatelů, délku sledování webu, způsob přihlašování, rozlišuje sledování na PC nebo na mobilu. Informace se podává  jen s minimálním zpožděním a shromažzďuje se také za uplynulá období, kdy byla tato služba  využívána. Podle umístění měřícího kódu dokáže měřit ohlasy na jednotlivé texty po dnech i delších obdobích.
Z dnešní návštěvy webu jsem např. zjistil, že v posledních 28 dnech sledovali Českotřebovský deník ve :26 státech světa.  Podle návštěvnosti je na 1. Místě jistě Česko, ale druhá kupodivu Indoinésie.  Je zde 26 zemí v tomto pořadí dle četnosti návštěv:  Czechia, Indonesia, Slovakia, Croatia, Poland, USA, France, Nederlands, China, Austria, Germany, Ireland, Grece, Hungary, Cyprus, Italy, Brasil, Sweden, Georgia, Egypt, Australia, Nigeria, Singapore, Tanzania, Tunisia, Türkiye, Ukraine.  Měří se také návštěvnost v jednotách městech v Česku. Zde je logicky na 1. místě Česká Třebová, a na druhém místě Praha. Za uplynulých 12 měsíců registruje web Google Analytics pro web Českotřebovského deníku 619 tisíc návštěv.

Anketa "Sestřička Pardubického kraje" za rok 2024 vrcholí 
svoji favoritku můžete v Ceně veřejnosti podpořit už jenom do konce srpna 

Posledních pár dnů zbývá do uzávěrky hlasování v kategorii Cena veřejnosti v prvním ročníku ankety Sestřička Pardubického kraje za rok 2024. Hlasování bude ukončeno 31. srpna 2024.
„Jsem naprosto dojatá tím, jak se lidé do ankety zapojili. Za necelý měsíc jsme nasbírali více než 13 tisíc hlasů! To je neuvěřitelný důkaz toho, jak moc si našich sestřiček vážíme a jak silně za nimi stojíme. Každý hlas vnímám jako projev podpory a uznání pro zdravotní sestry, které denně neúnavně pracují, aby pomohly druhým. Bez jejich nasazení si naše zdravotnictví neumím vůbec představit,“ uvedla Michaela Matoušková, náměstkyně hejtmana zodpovědná za zdravotnictví. Pokud jste ještě nehlasovali, máte poslední příležitost podpořit zdravotní sestru, která si podle vás zaslouží ocenění. Hlasovat můžete zde: https://sestra.pardubickykraj.cz/ až do konce srpna.
Slavnostní vyhlášení všech kategorií prvního ročníku ankety proběhne v pátek 13. září od 16 hodin v Gočárově galerii Pardubice.
V Ústí již zvou na zářijové zastupitelstvo, v České Třebové bude jednat až v říjnu.

V původním plánu jednání v průběhu září samozřejmě bylo, vlastně muselo být, protože dle zákona o obcích je třeba zajistit, aby interval mezi jednáním zastupitelů nebyl delší než tříměsíční. Jenže v České Třebové se 22., července konalo mimořádné jednání zastupitelů. Mnoho se to ve skutečnosti neprojednalo, pouze byla doplněna  rada města na 8 zastupitelů a zvolen nový neuvolněný místostarosta Martin Formánek.  Právě to umožňuje posunout termín dalšího jednání až do října.  Ovšem důvodem proč zrušit zářijové jednání  je také jiný, termín padl před krajské volby a radniční koalice by díky dovoleným  nebyla v plném počtu a převaha jednoho hlasu v zastupitelstvu  by nemusela vždy stačit, i když zastupitelé hlasují především  každý za sebe a "politické šachy" se nehrají. Zásadní je užitečnost návrhů pro město a  dobrá příprava návrhů předložených k hlasování. V Ústí budou mít  zářijové jednání již  v pondělí 9. září 2024
Fotbalový klub hlásí: A mužstvo vyhrává také v zápasech o Pohár hejtmana

1. kolo: FK vyřadil  tým Janova  2 : 7 (hrálo se 31.76. na hřišti soupeře v Janově)
2. kolo se hrálo  21.8.2024 na hřišti soupeře  v Holicích
Holice  –  FK Česká Třebová     0:2  (0:2)
Sestava:  Janůj – Bohunek (57. Šmíd), Jiřánek, Deml M., Fric (75. Krása) – Müller – Klumpar (62. Grepl), Barbořák, Hýbl, Polášek (62. Vaňous) – Novotný (62. Jelínek)  Branky:     26.     –     0 :      Polášek   41.  –   0 : 2  Klumpar     (Holice v 1. kole vyhrály v D. Újezdě 1:11)


MUCHA DNES - výstava v Pardubicích probíhá do konce září


Plakáty / monumentální obrazy / současné umění
Gočárova galerie
v Automatických mlýnech 31. 7. – 29. 9. 2024
Vystavující umělci: Alfons Mucha, Tomáš Císařovský, Karíma Al-Mukhtarová, Veronika Holcová, Martin Krajc, Jakub  Matuška aka Masker, Pasta Oner, Jiří Petrbok, Petr Písařík, Jan Šerých
 
Mucha dnes: Výstava spojující klasiku a současnost

Výstava Mucha dnes nabídne zájemcům o výtvarné umění unikátní pohled na dílo jednoho z nejvýznamnějších českých umělců všech dob, Alfonse Muchy. V rámci výstavy bude v nových souvislostech představen vynikající soubor plakátů, panó, kalendárií a vzorníků Alfonse Muchy z Regionálního muzea v Chrudimi. Historickou hodnotu chrudimské sbírky zvyšuje skutečnost, že její jádro zakoupilo kuratorium muzea prozíravě již na konci 19. století, přímo v době, kdy Mucha získával celosvětovou slávu. Soubor děl poskytuje komplexní pohled na Muchovu tvorbu i jeho umělecký přínos.
Jedinečnou protiváhu k dekorativním pracím z Chrudimi tvoří na výstavě tři Muchova monumentální plátna, namalovaná po Slovanské epopeji ve třicátých letech 20. století. Návštěvníci budou moci obdivovat velkoformátové obrazy s historickými náměty – Jan Rokycana na koncilu basilejském (1933) z majetku města Rokycany a Poddání Nymburka L. P. 1421 Bohu a Pražanům z Vlastivědného muzea v Nymburce (1935). Třetím dílem je se slovanskou mytologií spojená Alegorie bohatství (1937) z Oblastního muzea a galerie v Mostě. Tato plátna dosud nebyla společně vystavena a pro širší veřejnost budou jistě objevem. Muchovu aktuálnost pak potvrdí díla od desítky současných českých autorů, kteří se ze svých pozic a hledisek zabývají obdobnými tématy a otázkami (např. figurální malba, ornament, růst…), jež vzrušovaly i Alfonse Muchu. Tomáš Císařovský u příležitosti konání výstavy vytvořil nový obraz znázorňující pomyslné setkání Alfonse Muchy s Paulem Gauguinem v přístavu v Marseille. Jedná se o  autorovu vizi shledání dvou umělců, kteří si byli začátkem 90. let 19. století blízcí. Mezi vystavujícími umělci jsou Karíma Al-Mukhtarová, Veronika Holcová, Martin Krajc, Jakub Matuška aka Masker,  Pasta Oner, Jiří Petrbok, Petr Písařík a Jan Šerých. Výstava přináší paralely a konfrontace mezi Muchou a dnešními autory.
Alfons Mucha: Mistr secese
Alfons Mucha (24. července 1860, Ivančice – 14. července 1939, Praha) byl český malíř, grafik a designér, jehož dílo je neodmyslitelně spjato se secesním stylem. Světovou proslulost mu v Paříži koncem 19. století přinesly především plakáty pro divadelní představení herečky Sarah Bernhardtové.  Charakteristickým je jeho dekorativní styl, často spojený s motivy krásných žen a květin. V českém prostředí je široké veřejnosti znám především jako autor cyklu Slovanská epopej.
Společné cíle výstavy definuje podrobněji kurátor Karel Srp: „Naším cílem bylo zdůraznit dvě polarity Muchovy tvorby – plakáty ze vzácné sbírky chrudimského muzea a monumentální plátna z Rokycan, Nymburka a Mostu – a ověřit jejich aktuálnost a sdělnost střetnutím s díly současných autorů, kteří se z vlastních dnešních pozic novým způsobem dotýkají podobných témat a otázek jako před sto lety Mucha, aniž by na něj přímo navazovali. Propojit tyto nezávislé paralely se podařilo díky vynikající instalaci, kterou navrhli architekti Michal Šiška a Matěj Petránek. Zvláštní bonus pak představuje nový rozměrný obraz Tomáše Císařovského s námětem setkání Alfonse Muchy s Paulem Gauguinem, jehož vznik významně urychlila a upřesnila právě pardubická výstava.
„Gočárova galerie se nachází v inspirativním prostředí, sídlí v hlavní zrekonstruované historické budově areálu Automatických mlýnů v Pardubicích. Výstava Mucha dnes je mimořádnou příležitostí pro milovníky umění i širokou veřejnost, aby se seznámili s historickým a současným významem Muchova díla. Nenechte si ujít tuto výjimečnou výstavu, která spojuje minulost s přítomností. Těšíme se na vaši návštěvu!“ vzkazuje ředitelka

Třebovka  na Zámostí v létě:  Na nábřeží jsem se bál - zelený mužík zatleskal....

Alespoň výběr ze zasílaných fotografií (vypadá to jako neřešitelná situace...)   Foto VV

 

Aktualizace úmrtí 27/8  Eva Jirsová, 91 let, Josef Křiklava 64 let  (Lanškroun), Pavel Jurný 60 let, František Slouka, 80 let,  Marie Lásková 90 let. Jaroslav Jansa, 76 let, Libor Kinc, 53 let, Vlastimil Hájek, 86 let  Václav Jankele 


 další festivaly a  hudební akce budou 7. září


   

Nabídka kurzů českotřebovské Univerzity třetího věku zveřejněna


Ve školním roce 2024/2025 jsou kurzy Univerzity třetího věku finančně podpořeny v rámci programu Obec přátelská rodině a seniorům 2024.
Členům klubu seniorů ČR, Česká Třebová je poskytován příspěvek 50 Kč na vybraný kurz.V případě, že si člen místního klubu seniorů vybere více kurzů, příspěvek bude poskytnut pouze na jeden z nich.
Časová dotace: Jednotlivé kurzy budou probíhat v období říjen - květen zpravidla 1x za 14 dní nebo 1x za měsíc (60 minut - 180 minut) v závislosti na druhu kurzu.
Jazykové kurzy a Jóga 1x týdně (60 minut).
Rozvrh kurzů bude připraven k vyzvednutí v kanceláři DDM Kamarád, Česká Třebová a zveřejněn na www.ddmkamarad.eu od středy 4. 9. 2024.
Přihlásit se můžete pouze elektronicky od 4. 9. 2024.
Elektronické přihlašování naleznete na webové stránce ddmkamarad.eu.
V případě, že si nevíte s elektronickým přihlašováním rady, zastavte se u nás v kanceláři a rádi Vám pomůžeme! Platbu je n utné uhradit do pátku 20. 9. 2024. Upřednostňujeme bezhotovostní platbu na číslo účtu 212028355/0600. Do poznámky pro příjemce napište své jméno, příjmení a název kurzu.
Pro otevření kurzu je stanoven minimální počet na 5, 8 nebo 10 účastníků. Storno podmínky jsou platné jako u zájmových kroužků DDM Kamarád, Česká Třebová. Více ZDE

Českotřebovský kohoutek 2024 bude 1. září 


Cirkusové odpoledne plné her a zážitků pro celou rodinu. V neděli 1. 9. 2024 od 14 do 18:30 v parku Javorka.
Program:
14:00–14:20 Bublinová show (Matěj Kodeš)
15:00–15:20 Trickline (Slack Show)
16:00–17:00 Archibaldův cirkus (Divadelní spolek MIMO.S.)
17:30–18:30 Kouzelnická a balónková show (Kouzelník pan Kravata)
Doprovodný program:
Cirkusová stanoviště, bublinová dílna, slackline workshop, malování na obličej, skákací hrad.


AVÍZO NA LISTOPAD  PPP 2024 - pohodový pátek po sedmé,  1. 11. 2024 od 19,00 hod. VS KC Česká Třebová, vstupné 350, - Kč.

Účinkují : Ivo Vikttorin Trio (Ivo Viktorin  - AG Flek, Luboš Novotný - Druhá tráva, Radek Hlávka - Druhá tráva) - křest nového CD, kmotři křtu - Robert Křesťan (Druhá tráva) s Lubošem Malinou (Druhá tráva, Malina Brothers) - společně oslavíme 40 let jejich spolupráce, předkapela - Gankino Quintet - studenti Pardubické konzervatoře. Pořádá a zve Zdeněk Neterda




 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?