Českotřebovský deník 239/2024 

                                                       Čtvrtek 29. srpna 2024 

 

Pekelný kilometr letos naposledy - vyvrcholení seriálu se mimořádně povedlo


Krásné letní počasí, zcela zaplněné parkoviště, dobře připravený areál na Pekláku, jako stvořený i pro večerní závod, vzorná souhra pořadatelů, zajištěné občerstvení, dobrá účast sportovců od malých po dospělé, kvalitní výkony. Na startu večerního běhu na 1 kilometr do sjezdovky se jako poslední závodník  s číslem 41 objevila také ředitelka závodu Pavla Šimůnková.  Nejdříve po zásluze rozdělila ceny  nejlepším v mládežnických kategoriích, aby pak  v dresu Iscarexu vyzkoušela závodní trať... Závod měl také doprovodný program pro děti a dospělé, opékání buřtů. Ve středu 28. srpna se konal poslední pátý díl pětidílného seriálu Pekelný kilometr spojený s vyhodnocením seriálu jako celku a předáním odměn nejlepším. Výsledky jsou standardně a velmi rychle umístěny na webu Iscarex.cz.  Ze závodu připravuje Českotřebovský deník video, zatím uvedu některé fotografie zejména ze závodu dětí, ale i dospělých...
 

Vycházky po městě s městským muzeem a průvodcem zahájily loni 2. září a vžily se. 

Ačkoliv vždy nebylo příznivé počasí, tak přišlo dostatek zájemců aby vyslechli dobře připravený scénář  vycházky, komentovanou prohlídku, historii doplněnou obvykle rodinnými a profesními souvislostmi a vztahy. první vycházka se konala po parku Javorka, další byla v Bezdělové. Dalším cílem vyla i nejstarší čtvrť města U kostelíčka. Během procházek měli její účastníci např. možnost prohlédnou interiér Vyskočilovy vily s výkladem její historie atd.  Nyní se další zářijová vycházka 2024 koná v sobotu 6. září a její zaměření je  do areálu na Hory.
 
Před rokem bylo první střídání v radě města

Loni byla v programu jednání zastupitelstva města na pondělí 11. září 2023 na poslední chvíli  změna - byl doplněn bod  s názvem "Volba nového člena rady města". Důvodem bylo, že k datu 10. září 2023 se vzdala místa  radní Bc. Tereza Hýblová, členka  strany Zelení, zvolená za 3PK, a to z rodinných důvodů. Novým členem byl na zářijovém zatsupitelstvu  zvolen, Martin Netolický, do té doby řadový zastupitel města, ale také hejtman Pardubického kraje. Díky změně se rada města měla stát akceschopnější. Jenže uplynulo dalších 10 měsíců a přišla další změna ve složení rady Po odstoupení Nestraníků z radniční koalice  se Tereza Hýblová stala na posledním zastupitelstvu 22. července 2024 znovu členkou rady města, rodinné důvody zřejmě pominuly. Je to neobvyklé střídání, opravdu neznám situaci, kdy  radní po odstoupení na základě své valstní žádosti znovu usiloval o svoje znovuzvolení. A to stále přetrvává situace, že rada města nezasedá kompletní, ale jen osmičlenná.
 
Den Regionu Orlicko -Třebovsko

Svazek obcí Region Orlicko –Třebovsko zve všechny příznivce, přátele cyklistiky a veřejnost v pátek 6. září 2023 na cyklistický výlet regionem. Je to tak každý rok první pátek v září, také v roce letošním. Akce má potvrdit soudržnost měst a obcí v rámci svazku obcí  Region Orlicko - Třebovsko.  Každý rok se jede jinam. Připomeńme loňský výlet po nově rekonstruované cyklostezce v úseku Brandýs nad Orlicí – Ústí nad Orlicí. Zakončení loni bylo ve Velké Skrovnici. Obnovenou cyklostezku představil starosta města Brandýsa nad Orlicí. také upozornil na nově rekonstruovanou nádražní budovou a sokolovnou. Cyklojízda nejen starostů členských obcí regionu byla ukončena v 17 hodin v areálu  koupaliště ve Velké Skrovnici. Letos je cíl jiný, ale trasa je srovnatelná, končí v Hnátnici.

Aktuálně z dění ve městě:
Lisovna areálu Böhm plast technik zmizela - Chystá se zateplení štítové zdi ZUŠ

Uvádí aktuální snímky z bouraného průmyslového areálu v Bezděkově, kde již prakticky mizela celá budova velké a malé listovny a návazné energetické centrum.  Zůstává pouze administrativní budova, pro kterou bude nové využití. připomíná to situaci ze stavby nové knihovny, kde se také část původní stavby zachovala. Zde už se staví, zatím základy. V Bezděkově je naštěstí průmyslový areál umístěn tak, že z obytných místností není na tento směr výhled a obyvatelé Domova pro seniory jsou rušeni minimálně. Jen to posezení před budovou je nyní rušeno hlukem z demolice.
Pravý obrázek ukazuje, jak je firmy Bricky, s.r.o. připravena zahájit práce na zateplení štítové zdi  budovy základní umělecké školy. Tato práce se původně měla provést již jako součást demolice sousedních domů čp. 800 a 801, kde se mělo rychle pokračovat na výstavbě parkoviště, které na sídlišti Trávník chybí. Parkoviště se nakonec nestaví, díky zbrklosti úředníka na odboru dopravy, který nečekal a uvedl stavební povolení v platnost předčasně (o 3dny) se celý záměr podařilo sousedům bydlícím v přilehlém domě zhatit, i když v roce 2022 již byla ve výběrovém řízení byl vybrána  firma RYDO, s.r.o. jako dodavatel této akce a byla s ní uzavřena smlouva o dílo. To vše muselo být následně zrušeno, i když si firma na akci již pořídila potřebný materiál..Práci podle uzavřené smlouvy, která byla dnes publikována v registru smluv, provede Bricky, s.r..o. za 360 tis. Kč včetně DPH.

 Pátek a sobota 30. a 31. května - bohatý program v České Třebové a v Přívratu


Zatímco Dozvuky léta zatím v archivu nemáme, tak Gulášfest Přívrat i koncerty Ahasverů v Javorce máme k dispozici na videu v několika provedeních  Můžeme se  přesvědčit....
  Gulášfest 3x  z let  2020, 2021 a 2023...
Ahasveři 4x....

Připomeńme si, jaké  koncerty letos oživily Javorku: 


Jaroslav Dědourek by oslavil v srpnu 100 let

Narodil se 14. srpna 1924. Do sedmdesátých let 19. století žil v České Třebové, bydlel na Skalce v čp. 659 naproti pozdější prodejně Konzumu, v sedmdesátých letech si postavil domek v Rybníku na pozemcích rodiny, komunisté tehdy hrozili jejich vyvlastněním. Pracoval v železničních Dílnách a jeho cesta z práce velmi často směřovala do hasičské zbrojnice. K hasičské technice se dostal již v mladém věku, velmi to zajímala technika se kterou hasiči pracovali . Postupně se vypracoval od strojníka a velitele družstva až na funkci velitele hasičského sboru. Funkci přebíral od legendárního Václava Mokrého v r. 1960 a předával v roce 1967 Pavlu Bartasovi.
Odpovědnost za práci českotřebovských hasičů měl tedy po dobu 8 let. Do českotřebovského hasičského sboru našel cestu i jeho bratr Miroslav Dědourek, který jako učitel (češtinář) měl na starosti především osvětovou práci a archiv. Až do pozdního věku využíval Jaroslav Dědourek svou stále velmi dobrou paměť podpořenou pečlivě uspořádanými zápisky a výstřižky z dobového tisku. Zabýval se i dalšími tématy, zejména obdobím II. světové války, ale také otázkou první motorizace města během I. republiky, otázkou pohřbů a hřbitovů, velkých požárů apod. Hasičská problematika však vždy byla a je zcela jasně prioritní.... Pomáhal např. sestavit almanach ke 125 výročí založení českotřebovského hasičského sboru, byl nejstarším pamětníkem. Byl především praktik, technik, velmi dobře se vyznal v používané technice a dovedl ocenit každé zlepšení a novou výbavu jednotek a každou změnu motorizace jednotek. Nejvíce však záviděl nové možnosti v komunikačních prostředcích a možnosti rychlého svolávání. "Když jsem začínal, tak bylo ještě svolávání hasičů zajištěno pomocí trubačů. Velký pokrok přinesla po válce možnost vybudování zvonkového telefonu , který sestavil p. Merta z materiálu získaného po likvidaci parnické továrny zaměřené za války na spojovací techniku". Dnes už je však všechno zcela jinak," říkal s určitou závodí Jaroslav Dědourek.
Hodně vzpomínek měl na dobu války, kterou prožil i jako velitel: "Byla to nebezpečná doba a jsem velmi rád, že se na akcích, které jsem řídil, nikomu nic nestalo. Zasahovali jsme přitom často přímo v kolejišti železniční stanice, kde byly nejen obyčejné, ale i dobře hlídané vlaky s výstrojí, zbraněmi a municí. Stačilo někdy málo a mohla být tragédie, např. u často popisované situace, kdy ve stanici hrozilo odpálení "muničního vlaku" (byl to ve skutečnosti vlak s dokumenty, opatřený tak, aby se při výbuchu náloží zničily). Zastřelení velitele lékařem lazaretního vlaku jsem byl očitým svědkem. Stříkačku a hadice jsme zde ponechali a rychle upalovali autem do zbrojnice," řikal Jaroslav Dědourek při vzpomínání na nejsilnější zážitky z té doby. V posledních letech již jej trápilo jeho chatrné zdraví, proto se od vzorně vedeného hospodářství zase vrátil k papírům a svým zápiskům, které dával přehledně dohromady. A tak na jeho působení u hasičů zůstaly tak alespoň uspořádané písemné vzpomínky. Jaroslav Dědourek nebyl velký svou postavou, ale svou prací, nezištně a vzorně provedenou ve prospěch veřejnosti. Jaroslav Dědourek zemřel v prosinci 2015 ve věku 91 let. (mm)


Aktualizace úmrtí 27/8  Eva Jirsová, 91 let, Josef Křiklava 64 let  (Lanškroun), Pavel Jurný 60 let, František Slouka, 80 let,  Marie Lásková 90 let. Jaroslav Jansa, 76 let, Libor Kinc, 53 let, Vlastimil Hájek, 86 let 

 další festivaly a  hudební akce budou 7. září


   

Nabídka kurzů českotřebovské Univerzity třetího věku zveřejněna


Ve školním roce 2024/2025 jsou kurzy Univerzity třetího věku finančně podpořeny v rámci programu Obec přátelská rodině a seniorům 2024.
Členům klubu seniorů ČR, Česká Třebová je poskytován příspěvek 50 Kč na vybraný kurz.V případě, že si člen místního klubu seniorů vybere více kurzů, příspěvek bude poskytnut pouze na jeden z nich.
Časová dotace: Jednotlivé kurzy budou probíhat v období říjen - květen zpravidla 1x za 14 dní nebo 1x za měsíc (60 minut - 180 minut) v závislosti na druhu kurzu.
Jazykové kurzy a Jóga 1x týdně (60 minut).
Rozvrh kurzů bude připraven k vyzvednutí v kanceláři DDM Kamarád, Česká Třebová a zveřejněn na www.ddmkamarad.eu od středy 4. 9. 2024.
Přihlásit se můžete pouze elektronicky od 4. 9. 2024.
Elektronické přihlašování naleznete na webové stránce ddmkamarad.eu.
V případě, že si nevíte s elektronickým přihlašováním rady, zastavte se u nás v kanceláři a rádi Vám pomůžeme! Platbu je n utné uhradit do pátku 20. 9. 2024. Upřednostňujeme bezhotovostní platbu na číslo účtu 212028355/0600. Do poznámky pro příjemce napište své jméno, příjmení a název kurzu.
Pro otevření kurzu je stanoven minimální počet na 5, 8 nebo 10 účastníků. Storno podmínky jsou platné jako u zájmových kroužků DDM Kamarád, Česká Třebová. Více ZDE

Českotřebovský kohoutek 2024 bude 1. září 


Cirkusové odpoledne plné her a zážitků pro celou rodinu. V neděli 1. 9. 2024 od 14 do 18:30 v parku Javorka.
Program:
14:00–14:20 Bublinová show (Matěj Kodeš)
15:00–15:20 Trickline (Slack Show)
16:00–17:00 Archibaldův cirkus (Divadelní spolek MIMO.S.)
17:30–18:30 Kouzelnická a balónková show (Kouzelník pan Kravata)
Doprovodný program:
Cirkusová stanoviště, bublinová dílna, slackline workshop, malování na obličej, skákací hrad.


AVÍZO NA LISTOPAD  PPP 2024 - pohodový pátek po sedmé,  1. 11. 2024 od 19,00 hod. VS KC Česká Třebová, vstupné 350, - Kč.

Účinkují : Ivo Vikttorin Trio (Ivo Viktorin  - AG Flek, Luboš Novotný - Druhá tráva, Radek Hlávka - Druhá tráva) - křest nového CD, kmotři křtu - Robert Křesťan (Druhá tráva) s Lubošem Malinou (Druhá tráva, Malina Brothers) - společně oslavíme 40 let jejich spolupráce, předkapela - Gankino Quintet - studenti Pardubické konzervatoře. Pořádá a zve Zdeněk Neterda




 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?