Českotřebovský deník 241/2024 

                                                       Sobota 31. srpna 2024 

 

DOZVUKY LÉTA 2024   vydařený fesťák

Stadion Pod Jelenicí je místo, kde se DOZVUKY LÉTA "narodily". rozvíjely a rostly a kde se také v letošním roce koncertuje "na plné pecky". Dnes v pátek 30. srpna akce začíná a v sobotu večer 31. srpna končí. Festival dokázal letos přilákat "docela dost"  svých příznivců, kteří si to doslova užívají.

Z aktuálního dění v České Třebové

l Začíná nová sezóna na zimním stadionu. Opět se počítá se zápasy městského hokejové ligy CHL, která bude zahájena 18. září. Do soutěže se přihlásilo 21 týmů, o 1 méně než v loňském ročníku. Chybět bude HC TYPOS Česká Třebová.  Právě ve středu 28. srpna se uskutečnila schůzka zástupců přihlášených oddílů, kde byl projednán a odsouhlasen nový soutěžní řád a herní systém. Herní systém zůstává stejný jako minulý rok. V soutěžním řádu však jsou proti dřívějšímu systému  změny .  Problémem, který bylo třeba vyřešit byla nová situace spočívající v tom,. že v České Třebové vznikl nový tým mužů Lokomotiva hockey, který bude hrát Oblastní ligu ledního hokeje (OLLH) a naopak nebude hrát tým HC Kohouti, složený ovšem prakticky z hráčů, kteří nebyli zdejší odchovanci. HC Kohouti již vyklidili svoji šatnu zdá se, že všechno co zde měli, odvezli. Spolek HC Kohouti Česká Třebová ovšem nezanikl, v registru subjektů stále existuje, a to dokonce na adrese Skalka 2150, tedy na adrese českotřebovského zimního stadionu.Spolek HC Kohouti Česká Třebová se pouze nepřihlásil do nového ročníku soutěže, takže úvahy, jak bude nakládat se svým majetkem jsou předčasné i když si tom může každý myslet své.
l Vznik  týmu, který bude hrát OLLH, bylo třeba zohlednit v soutěžním řádu nového ročníku CHL. Za mužstvo CHL NESMÍ nastoupit ŽÁDNÝ registrovaný hráč. Vyjma hráčů, kteří dosáhli věku 45 let, přičemž hráč může nastoupit nejdříve v den dovršení věku 45 let. Hráči starší 45 let mohou nastoupit současně v soutěžích organizovaných ČSLH a OLLH. Registrovaným hráčem se rozumí hráč, který ve všech soutěžích ČSLH a OLLH v příslušném ročníku nastoupí k mistrovskému utkání. Na soutěž OLLH se vztahují stejná pravidla jako na soutěže ČSLH vyjme následující výjimky. Na soutěž OLLH se vztahuje výjimka, a to tzv. „Jednocestný přestup“ jedná se o možnost hráče CHL a OLLH jedenkrát přestoupit mezi těmito soutěžemi. Podmínky jsou následující:  Hráč může tuto výjimku použít pouze jednou v sezoně 2024/25.Hráč, který započne soutěž CHL může v sezoně 2024/25 přestoupit do OLLH, nesmí se však už vrátit zpět do soutěže CHL. Týmu, za který nastoupil v CHL budou přiznány výsledky v odehrané části dané sezóny do přestupu hráče. Hráč, který započne soutěž OLLH může v sezoně 2024/25 přestoupit do CHL, A TO DO TERMÍNU 31.10.2024, nesmí se vrátit v dané sezoně zpět do OLLH. Hráči, kteří využijí „Jednocestný přestup“ musí splnit podmínku hráče CHL v sezoně 2023/24, tzn. Musí být na soupisce některého týmu CHL v dané sezoně. Sazebník plateb: Cena pro sezonu 2024/2025 je stanovena na jeden zápas CHL na 2 200,- Kč pro jeden tým. Startovné v CHL pro sezonu 2024/2025 je stanoveno na 1 300,- Kč pro jeden tým.
l Od ledu na našem zimáku do třetice:  Zatímco soutěžní sezóna v Oblastní lize ledního hokeje bude zahájena až v polovině října, tak  první zajímavý zápas nového českotřebovského týmu se uskuteční již 20. září. Na českotřebovském zimáku se proti sobě postaví týmy Lokomotivy Česká Třebová a Staré gardy,  jistě i s nějakými posilami.  Bude to symbolická resuscitace hokejového týmu České Třebové a věřím, že bude pro českotřebovskou sportovní veřejnost dostatečně zajímavá. Lední hokej je rychlá dynamická hra, která náš zimák neopustí. Bude zajištěna z daleko menší finanční podporou, ale věřím, že se postupně najdou  další a  další sponzoři, kteří podpoří roizvoj českotřebovského hokeje  aby hrál opět v rámci kraje důstojnou roli.

Základní škola Ústecká ulice hledá kolegu – kolegyni

→ školníka/školnici na celý úvazek (po domluvě i částečný) Nástup ihned nebo dle domluvy
→ asistenta/-ku pedagoga na úvazek 0,75   Praxe výhodou.
Podmínkou přijetí je splnění kvalifikačních předpokladů podle zákona  č. 563/2004 Sb. o pedagogických pracovnících.
Pedagogičtí uchazeči mají možnost získat služební byt.
Nabídku životopisu posílejte na e-mail reditel@zs-ustecka.cz nebo volejte na tel. 603 713 712.

Pavel Šporcl jako předseda ústecké Kocianovy houslové soutěže skončil

Informace na toto téma byly veřejně známé již několik měsíců a nyní po mediálním vyjádření Pavla Šporcla se staly i veřejnými informacemi. Pavel Šporcl byl od roku 2015 uměleckým ředitelem hudebního festivalu Kocianovo Ústí a jeho agentura zajišťovala účast umělců na jednotlivých koncertech. V letech 2015-2021 působil Pavel Šporcl souběžně v pozici Patrona soutěže a od roku 2022 také jako předseda soutěžní poroty.
Problém vznikl po zveřejnění tvrzení Pavla Šporcla, že se až na začátku srpna pouze elektronickou poštou dozvěděl, že předsedou poroty KHS 2025 bude někdo jiný, přestože byla starostoz města Petrem Hájkem tato skutečnost hudebnímu viortuózovi tlumočena osobně již v červenci t. r. v Praze. Přes jeho počáteční zájem podílet se nadále na soutěži v jiné pozici, například Prezidenta Kocianova Ústí nakonec  další jednání odmítl a zamítl i svoji další aktivní účast jak v soutěži, tak i festivalu.  
V Ústí má Kocianova houslová soutěž skutečně velkou tradici. Letos se konal již 66. ročník a to je i závazek k tomu, aby se dále rozvíjela. Nedivme se tedy péči o její další vývoj a přijměme změny s pochopením, vždyť pokud by skutečně nebylo vše tak bezproblémové, jak to vidí ve svém mediálním vyjádření Pavel Šporcl, tak by si v Ústí nové starosti nepřidělávali. Svědčí o tom i  vyjádření starosty města Ptra Hájka, který ocenil přínos Pavla Šporcla na rozvoji Kocianovy houslové soutěže, zejména v letech 2016-2019.  Nyní však máme již rok 2024 a KHS jako by běžela setrvačností.

Určitá analogie je i v České Třebové...

U nás nemáme takovou prestižní a tradiční houslovou soutěž s 66 ročníky, jako v Ústí nad Orlicí, ale  hudební festival Bennewitz, který vznik v roce 1999 díky dohodě s pražskou konzervatoří a měl letos 25. ročník. Právě také v roce 2016 získal náš festival nového Patrona Jaroslava Svěceného, který k nám tehdy přišel právě z Ústí nad Orlicí, kde se s ním rozloučili a dostal u nás důležitý úkol  dále pozvednout úroveň festivalu a také návštěvnost koncertů. Také jemu se to dařilo spíše  v prvních letech po svém nástupu do funkce patrona, tedy v podstatě dramaturga festivalu, aby i zde se projevil později spíše útlum. Možná bylo těch koncertů s působením Jaroslava Svěceného mnoho, možná  v tom má vinu i covidové období, těžko říci. Byl však nesporně osobností, kterou publikum obdivovalo. Podělil se s Třebováky a svou sbírku  historických houslí, o kterých dokázal kouzelně vyprávět s velkým zanícením, přivedl sem zajímavá hudební tělesa. Je třeba ocenit snahu o změnu, např. zavedení hudebních kurzů Jaroslava Svěceného, i když však zůstaly také spíše na polovině cesty. Možná se dalo dokázat víc.
Obdivuju v této souvislosti město Skuteč a jeho festival "Novákova a Tomáškova hudební Skuteč", která je připravována opravdu  velmi pečlivě a s velkým předstihem s širokým rozkročení  do různých žánrů a to nejen ve Skutči, ale i v dalších místech v okolí formou externích koncertů. Frekventanti kurzů za svou účast na kurzech a koncertu nedostali ani pamětní list.  A tak už není velkým tajemstvím, že také u nás v České Třebové bude v příštím roce místo Jaroslava Svěceného přivítán nový patron. Je nyní ještě předčasné o tom mluvit, novou osobnost bude třeba řádně představit. Jaroslava Svěceného jistě v budoucnosti opět v České Třebové rádní přivítáme za základě jeho připravené nabídky. O tom ale někdy jindy. (Foto z první roku působení J. Svěceného ve Třebové v r. 2016)

Pozvánka na zářijový seminář o železnici:  Železnice s vůní dřeva 

Končí léto, končí prázdniny a letní dovolené a nastává čas, kdy se opět pod hlavičkou Městského muzea v České Třebové rozběhnou Semináře o železnici. Je tedy čas pozvat zájemce o železnici a lokomotivy na Seminář, který se uskuteční v úterý dne 17. září 2024 v Městském muzeu Česká Třebová v zasedací místnosti muzea v 17. hodin. Zářijový Seminář se jmenuje "Železnice s vůní dřeva" a bude pojednávat o dnes již zmizelých lesních železnicích. Ty byly nejen na Slovensku, ale daly se nalézt v Maďarsku, Polsku, Rumunsku a v dalších státech v kopcovitých oblastech, bohatých na lesy. Sloužily k odvozu vytěženého dříví k dalšímu zpracování, některé dráhy byly postaveny na krátkou dobu, jiné měly rozsáhlou síť a byly v provozu celá desetiletí. Dnes z nich zbyly jen torza, sloužící jako muzejní dráhy. Seminář tak seznámí posluchače s těmi nejznámějšími lesními železnicemi, s muzejním provozem i s lokomotivami, které na nich jezdily.  

Sobota 31. května - neděle 1. září bohatý program v České Třebové a v Přívratu


 
Zatímco Dozvuky léta zatím v archivu nemáme, tak Gulášfest Přívrat i koncerty Ahasverů v Javorce máme k dispozici na videu v několika provedeních  Můžeme se  přesvědčit....
  Gulášfest 3x  z let  2020, 2021 a 2023...
Ahasveři 4x....


Aktualizace úmrtí 27/8  Eva Jirsová, 91 let, Josef Křiklava 64 let  (Lanškroun), Pavel Jurný 60 let, František Slouka, 80 let,  Marie Lásková 90 let. Jaroslav Jansa, 76 let, Libor Kinc, 53 let, Vlastimil Hájek, 86 let 

Českotřebovský kohoutek 2024 bude 1. září 


Cirkusové odpoledne plné her a zážitků pro celou rodinu. V neděli 1. 9. 2024 od 14 do 18:30 v parku Javorka.
Program:
14:00–14:20 Bublinová show (Matěj Kodeš)
15:00–15:20 Trickline (Slack Show)
16:00–17:00 Archibaldův cirkus (Divadelní spolek MIMO.S.)
17:30–18:30 Kouzelnická a balónková show (Kouzelník pan Kravata)
Doprovodný program:
Cirkusová stanoviště, bublinová dílna, slackline workshop, malování na obličej, skákací hrad.


AVÍZO NA LISTOPAD  PPP 2024 - pohodový pátek po sedmé,  1. 11. 2024 od 19,00 hod. VS KC Česká Třebová, vstupné 350, - Kč.

Účinkují : Ivo Vikttorin Trio (Ivo Viktorin  - AG Flek, Luboš Novotný - Druhá tráva, Radek Hlávka - Druhá tráva) - křest nového CD, kmotři křtu - Robert Křesťan (Druhá tráva) s Lubošem Malinou (Druhá tráva, Malina Brothers) - společně oslavíme 40 let jejich spolupráce, předkapela - Gankino Quintet - studenti Pardubické konzervatoře. Pořádá a zve Zdeněk Neterda




 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?