Kardiologické centrum AGEL informuje 


Kardiologické centrum AGEL Pardubice zahájilo o prázdninách rekonstrukci katetrizačních sálů a instalaci nových angiolinek


Pardubice, 26. srpna 2024:

Rekonstrukce Kardiologického centra AGEL Pardubice je v plném proudu. V průběhu letních měsíců probíhá bez přerušení akutního provozu kompletní obnova obou sálů intervenční kardiologie včetně instalace špičkových angiolinek. Instalovány jsou dva nové přístroje s nejlepšími zobrazovacími parametry, které zároveň pracují s výrazně nižšími dávkami rentgenového záření. Obě angiolinky jsou doplněny nejlepším dostupným hardwarem i softwarem pro vyšetřování nemocí koronárních tepen včetně cévního ultrazvuku s nejlepší rozlišovací schopností na světě. Pracoviště Kardiologického centra Agel se často účastní prostřednictvím živých přenosů ze sálu školících akcí a mezinárodních kongresů, a proto součástí nově budovaných sálů je i kvalitní přenosová technika.

První etapa rekonstrukce začala na konci července na prvním sále a na počátku září bude následovat druhý sál, který by měl být dokončen do poloviny října. Flexibilita angiolinek usnadní provádění komplexních výkonů za účasti anesteziologa, jícnové echokardiografie nebo při použití úplné náhrady krevního oběhu. „Jsme nyní schopni pokrýt na nejlepší světové úrovni celé spektrum koronární nemoci. Na jedné straně můžeme diagnostikovat a léčit dříve neřešitelné pokročilé formy aterosklerózy díky špičkovému technickému vybavení včetně dočasné úplné náhrady krevního oběhu. Na druhé straně spektra jsme schopni prokázat postižení těch nejmenších kapilár srdečního svalu v úplných počátcích koronární choroby, které může jinak zdravé a aktivní jedince vážně invalidizovat,“ doplnil MUDr. Ivo Varvařovský Ph.D., vedoucí lékař kardiocentra.

Kardiocentrum AGEL v Pardubicích je objemem i kvalitou práce považováno za jedno ze špičkových pracovišť v České republice, které se stalo evropsky respektovaným centrem v léčbě chronických uzávěrů koronárních tepen. Výkony z kardiocentra jsou stále častěji on-line přenášeny na domácí i světové odborné akce a nově získaná přenosová technika usnadní a zlevní možnosti připojení přímých přenosů ze sálu do světa. Nové angiolinky dokáží ve velmi vysoké kvalitě zobrazit pohybující se srdce a cévy, ukázat vnitřní průsvit tepny, skládat na sebe obrazy z jiných zobrazovacích přístrojů a zároveň vyzařují výrazně nižší dávku záření.

Mnohem lepší zobrazení pohybujícího se srdce a koronárních tepen je pouze jednou z výhod nového přístroje. „Nově bude angiolinka doplněna i špičkovým cévním ultrazvukem s nejlepší rozlišovací schopností na světě a předpokládá se, že zde vznikne školící centrum pro tuto metodu ve střední Evropě. Doplnění angiolinky novými technologiemi na zjišťování přítomnosti onemocnění srdečních kapilár nebo na automatickou detekci vápníku ve stěně koronární tepny otevřou lékařům zcela nové diagnostické a léčebné možnosti,“ dodal MUDr. Ivo Varvařovský, Ph.D.

Pardubické pracoviště ročně ošetří téměř 3500 pacientů s nejzávažnějšími nemocemi srdce. Nejčastější diagnózou je onemocnění koronárních tepen, které způsobuje anginu pectoris nebo akutní infarkt myokardu. „V léčbě koronární nemoci jsou v Pardubicích dostupné všechny špičkové vyšetřovací technologie a léčebné postupy včetně pokročilých podpor selhávajícího srdce. Provoz kardiocentra zajišťuje 6 zkušených a plně licencovaných intervenčních kardiologů a 11 sálových sester,“ vysvětlil MUDr. Ivo Varvařovský, Ph.D.

„Rekonstrukce katetrizačních sálů je pro naše kardiocentrum obrovským krokem vpřed  a investice ve výši přes 78 miliónů korun se nepochybně promítne do zlepšení péče o pacienty. Nové technologie nám umožní poskytovat ještě kvalitnější a inovativnější léčbu, a to i u těch nejsložitějších případů,“ zakončil MUDr. Radek Neuwirth, MBA, LL.M., předseda představenstva Kardiologického centra AGEL Pardubice.