Příloha Českotřebovského deníku   

                                                       KOBYLINEC 2024  - šestý ročník, podruhé v Javorce


Kobylinec je  výtvarný happening, uspořádaný poprvé v roce 2018 v Kobylím dole, podle kterého dostal svoje jméno. Autorkou myšlenky a celého námětu byla Alice Formánková. Sama ale říkala, že na tom měla podíl také její rodina, která při organizaci akce také od počátků vydatně pomáhala, i když organizačním garantem bylo českotřebovské Kulturní centrum. V Kobylím dole se Kobylinec konal čtyřikrát, naposledy v roce 2021.
Další rok je spojen s předčasným odchodem Alice Formánkové. Ta však má své následovníky. Závazek pokračovat v projektu si Kulturní centrum ponechalo. Přesunul se ale do Javorky. „Nový kobylinec“ se konal poprvé v loňském roce 2023 jako součást tradičního  PIKNIKU V JAVORCE. 
Ani v novém působišti v Javorce nelze říci, že Kobylinec zůstal bez Alice Formánkové. Pořadatelé se stále k jejímu projektu hlásí a tak i letos expozice v Javorce začínala u stolečku Alice Formánkové, který nebylo možné přehlédnout.  PIKNIK v Javorce má širší záběr, je určen pro celé rodiny.
Výtvarné práce jsou umístěny na frekventovaném místě a shlédne tak více návštěvníků. I zde je součástí hudební produkce v nedalekém hudebním pavilonu, byť žánr zvolený pro letošek se tolik výtvarnému  umění nehodil.  Fotografie Martin Šebela a Českotřebovský deník, video Českotřebovský deník. (mm)