Příloha Českotřebovského deníku   

                                                    MĚSTSKÁ KNIHOVNA V ZÁŘÍ 2024 



Příběhy umění a historie


Přednáší Mgr. et Mgr. Jitka Kuběnková. Od 18 hodin. Vstupné: 40 Kč.

10. září: SLAVNÍ SECESNÍ ARCHITEKTI

8. října: IMPRESIONISTÉ

12. listopadu: MALÉ VELKÉ CESTOVÁNÍ

Zločin a text


Beseda autorky Kristýny Trpkové! Mladá maminka tří dětí začala psát na mateřské dovolené, kdy, jak sama s nadsázkou říká, musela dávat průchod vražedným myšlenkám 😊 Hned za prvotinu Stvůra získala cenu za nejlepší detektivku 2021 a dnes jí nikdo neřekne jinak než Princezna české krimi.

Přijďte si s Kristýnou popovídat o jejích knihách, o tom, jak probíhá celý proces psaní, ale také o tom, jak těžké je se na české scéně prosadit nebo jak jí nastavenou laťku pomáhají udržet odborníci, se kterými je v kontaktu kvůli policejní práci. Těšíme se na vás v úterý 17. září od 18 hodin v městské knihovně. Vstupné: 50 Kč.

 

Bleší trhy a knižní bazárek


14. 9. 2024 (sobota), 9:00–11:30  Místo konání: bývalá tržnice u Nového náměstí (Na Splavě 134, Česká Třebová)

Nemáte rádi plýtvání? Rádi byste si udělali radost věcmi z druhé ruky? Pak jsou pro vás naše Bleší trhy skvělou příležitostí, jak smysluplně nakoupit nebo prodat vše nepotřebné.

Přihlašování prodejců předem přes formulář, který najdete na https://trebovskyblesak.cz/  Akci pořádá městská knihovna.

Českotřebovský kohoutek 2024


Cirkusové odpoledne plné her a zážitků pro celou rodinu.

V neděli 1. 9. 2024 od 14 do 18:30 v parku Javorka.

Program:

14:00–14:20 Bublinová show (Matěj Kodeš)

15:00–15:20 Trickline (Slack Show)

16:00–17:00 Archibaldův cirkus (Divadelní spolek MIMO.S.)

17:30–18:30 Kouzelnická a balónková show (Kouzelník pan Kravata)

Doprovodný program:  Cirkusová stanoviště, bublinová dílna, slackline workshop, malování na obličej, skákací hrad.


 AKCE PRO DĚTI


Matyldino pohádkohraní


3. 9. 2024 (úterý), 16:00, oddělení pro děti

4. 9. 2024 (středa), 16:00, oddělení pro děti

Čtení příběhů a hraní her. Akce je vhodná pro předškoláky a děti mladšího školního věku. Účastníci obdrží samolepku do pracovního sešitu Knížkohraní. Vstupné dobrovolné.

 

Knižní klubíčko


25. 9. 2024 (středa), 10:00–11:00, oddělení pro děti

26. 9. 2024 (čtvrtek), 10:00–11:00, oddělení pro děti

Knižní klubíčko je tu pro rodiče, které zajímá, co číst dětem od narození až do věku 4 let.

Kromě tipů na leporela a knížky nechybí nápady na hry a říkanky. Je to také místo pro seznámení se s novými lidmi. Vstupné dobrovolné.

Na dětském oddělení je k dispozici přebalovací pult.

 

AKCE TEENSPACE


KVÍZ Zpátky do knihovny  9. září, 13:00–15:00

Pukec Championship  16. a 17. září, 13:00–15:00

Deskovky 25. a 26. září, 13:00–15:00 

Akce jsou vhodné pro děti od 10 let.

 

DiGiklub - Objevte svět robotů a technologií

Seznámení s různými druhy robotických hraček (ozoboti, mBoti, blue-boti, bee-boti, micro:bit), s 3D tiskem, laserem, řezacím plotrem a základy programování…

Digiklub je vhodný pro holky a kluky ze základní školy od 3. třídy. Děti budou rozděleny podle počtu do skupin. Budeme se scházet ve čtvrtek odpoledne v kreativní dílně (1. patro knihovny) od října 2024 do května 2025. Začínáme 3. října 2024. Cena 500 Kč za školní rok. Těší se na vás nový lektor František Kuchta. Přihlášení do 20. září na e-mailu blanka.vomackova@moderniknihovna.cz, tel. 608 371 568.

 


Projekt Virtuální univerzita třetího věku v naší knihovně


Ve spolupráci s Provozně ekonomickou fakultou České zemědělské univerzity v Praze budeme od října tohoto roku nově nabízet vysokoškolské zájmové studium formou Virtuální univerzity třetího věku (dále jen VU3V). První přednáška se uskuteční dne 2. října 2024 od 8:30 a je zdarma. Jsou zváni nezávazně všichni zájemci, teprve po přednášce se může uchazeč rozhodnout o přihlášení do VU3V. Administrativní poplatek vysoké škole činí 400 Kč za semestr.

V zimním semestru (říjen až prosinec) nabízíme dva kurzy:

Barokní architektura v Čechách – Přednášky odborným pohledem sledují architekturu, která byla vytvořena v době baroka a kterou můžete sami navštívit během svých cest po naší vlasti.

Výukový garant: doc. Mgr. Martin Pavlíček, Ph.D. Středa 8:30–10:00  1× za 14 dní (6 přednášek)

 

České dějiny a jejich souvislosti – Dovětek v názvu kurzu České dějiny a jejich souvislosti není náhodný. To proto, že české dějiny běžně chápeme jako „naše", tedy české, Čechů. Avšak tyto naše dějiny se trvale odehrávají v mnohačetných a proměňujících se souvislostech národních, státních, kulturních, ale i geografických a klimatických. Bez zřetele k nim je nelze pochopit. Proto kurz chce v míře, kterou jeho plánovaný třísemestrální rozsah umožňuje, na tyto souvislosti upozornit. Je tedy koncipován jako zamyšlení nad základními problémy českého dějinného vývoje a nikoli jako jeho faktografický přehled.

Výukový garant: prof. PhDr. Zdeněk Beneš, CSc.  Středa 10:00–11:30 1× za 14 dní (6 přednášek)

Po úspěšném ukončení každého semestru (účast na přednáškách, vypracování testů), obdrží posluchač „Pamětní list“ a po úspěšném ukončení 6 kurzů obdrží při slavnostní promoci v aule České zemědělské univerzity v Praze „Osvědčení o absolutoriu Univerzity třetího věku“ Témata kurzů v navazujícím letním semestru (únor až duben) si budou vybírat absolventi zimního semestru formou hlasování.  Více informací na www.moderniknihovna.cz.

 

Semínkovna v městské knihovně v České Třebové

„Sázej, sklízej, sdílej”

Podzimní sklizeň se blíží! Podařilo se vám vypěstovat úrodu ze semínek, která jste si odnesli z naší semínkovny? Nebo máte velkou úrodu a spoustu osiva navíc? Zastavte se v naší semínkovně a podělte se s ostatními, odnést si můžete jiná semínka.

Co je Semínkovna? Od dubna 2024 u nás funguje nový projekt, kde si místo knih můžete půjčit osivo se závazkem jeho navrácení na konci sezony, pokud se vám povede z vypěstovaných rostlin získat vhodná semínka. Nejlépe se hodí semínka z vlastní sklizně, sebraná z chemicky neošetřených zdravých a vitálních rostlin. Mělo by se jednat o semínka z nehybridních odrůd, nejlépe takových, která dobře prospívají ve vaší zahrádce.

 

Vzdělávací programy pro školy

Nabízíme širokou paletu vzdělávacích programů pro školy i školní družiny také ve školním roce 2024/2025. V případě zájmu kontaktujte Blanku Vomáčkovou na telefonu 608 371 568 nebo e-mailem na blanka.vomackova@moderniknihovna.cz. Kompletní nabídku najdete na https://moderniknihovna.cz/cs/sluzby/vzdelavani/programy-pro-skoly

 

VÝSTAVA

O hudbě  Od července do září je v prostoru knihovny k vidění výstava českotřebovské výtvarné skupiny Maxmilián. Výstava je prodejní.

 

Připravujeme

David Těšínský – beseda s fotografem 15.10.2024

Swap talířů a misek – celý říjen

 

Omezení provozu

Od září do června platí běžná provozní doba.

 

Pro aktuální informace sledujte knihovnu na Facebooku, stránky www.moderniknihovna.cz, psát můžete na info@moderniknihovna.cz nebo volejte 732 756 827, 605 125 323 (pobočka Parník).


Komunikace (nejen) s dětmi – kurz Žít s respektem


Možná se také řadíte k lidem, kteří si kladou otázku, jak mluvit s dětmi. Nebo obecněji jak komunikovat, aby rostlo vzájemné porozumění a pohoda v naší rodině i v jiných společenstvích, v nichž žijeme. Či jak lze dětem účinně předávat důležité hodnoty a jak děti efektivně podporovat. A jestli existují zákonitosti na poli komunikace, jejichž respektováním můžeme podpořit vzájemné vztahy a usnadnit a zefektivnit komunikaci.

Na tyto a související otázky můžeme hledat a nacházet odpovědi, které přináší moderní psychologie, soudobé poznatky z oblasti fungování mozku a mnohokrát ověřená zkušenost, a to v České Třebové během kurzu Žít s respektem v první části roku 2025. Provedou nás jím manželé Pavel a Tatjana Kopřivovi, spolutvůrci přístupu a knihy Respektovat a být respektován, zkušení psychologové a vyhledávaní lektoři, sami rodiče pěti dětí.

Kurz je určen rodičům a ostatním zájemcům, pro něž je komunikace s dětmi denním chlebem a umění komunikovat řadí k podstatným dovednostem.

Více o přístupu Respektovat a být respektován stejně jako o kurzech Žít s respektem manželů Kopřivových se lze dozvědět na www.respektovat.com.

Kurz proběhne od ledna 2025 v Městské knihovně Česká Třebová v módu 3krát sobota + neděle. Díky laskavosti společnosti energeia o.p.s. z Heřmanova Městce, která podporuje vzdělávání v souvislostech vedoucí k rozvoji humanity, bude kurz probíhat za dotovanou cenu. Přihlašovací agendu zajišťuje zmíněná společnost energeia o.p.s. Bližší informace o kurzu jsou k dispozici na její adrese www.energeia.cz/kurzy, kde je také možné se přihlásit. Počet míst je omezen.  Informace o kurzu najdete i na stránkách městské knihovny www.moderniknihovna.cz.