Devadesátiny Květy Klaclové 


SKAUTKA KVĚTA KLACLOVÁ OSLAVILA DEVADESÁTINY

Květa Klaclová se narodila do nádražácké rodiny 3. 6. 1934 v „Červeňáku“ v České Třebové. Žije tu dodnes, přesto byl její život velmi pestrý. Chodila do obecné a pak dívčí školy v České Třebové. Po druhé světové válce vstoupila do obnoveného skautu a stala se světluškou ve středisku Javor. Oddíl se scházel v tehdy nově postavené budově skautského domova v Javorce. První krásný dívčí skautský tábor pod vedením Dany Prokopcové a Boženky Hamplové zažila v Anenské Studánce. Neexistovaly karimatky, slamníky si děvčata vycpávala darovanou slámou a místo spacáků měla kousavé deky. Světlušky a skautky se učily samostatnosti. V roce 1948 byl skauting zakázán.

Květa vystudovala pedagogickou školu v Litomyšli. Pracovala v mateřské škole a dálkově studovala učitelství s aprobací biologie, chemie a zeměpisu. Učila na gymnáziu v Ústí nad Orlicí a pak nastoupila na základní školu Fučíkovu (Červenka). K dětem měla velmi blízko. Připravovala pro ně výlety a soutěže.

V roce 1968 byl skauting povolen a znovu bylo obnoveno středisko Javor v České Třebové. Květa zvládla rádcovský kurz a brzy se stala vůdkyní = vedoucí oddílu. V roce 1969, již po okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy, se konal dívčí tábor v Sázavském údolí u Lanškrouna. Byl skvělý a jediný, protože pak byl skauting opět zakázán. Kvůli svým skautským zásadám a neschválení odsouzení Františka Kriegla, který odmítl podepsat pozvání okupačních vojsk, nesměla Květa učit v České Třebové. Aby se mohla do České Třebové vrátit a pečovat o nemocnou maminku, vystudovala dálkově obor speciální pedagogika a mohla pak učit na speciální = zvláštní škole.

Po roce 1989 se Květa znovu pustila se vší energií do obnovy skautingu v České Třebové. Jako vedoucí 2. dívčího oddílu vychovala mnoho děvčat. Pro první tábory poskytovala zázemí ve své chatě ve Valteřicích.

Květa je dodnes aktivní členkou oddílu oldskautů. Pomáhá připravovat soutěže, Den skautů, luští šifry a učí vázat skautské uzly. Je veselá a inspirací pro všechny skautské vedoucí.

Za oddíl oldskautů střediska Javor Česká Třebová zapsala Hana Grundová