Příloha Českotřebovského deníku   

                                                      Před deseti lety v září 2014 zemřel Jiří Musílek


Před deseti lety dne 19. září dopoledne proběhla městem smutná zpráva. Po delší nemoci zemřel v Orlickoústecké nemocnici  ve věku 72 let Jiří Musílek.  Ohromná ztráta, která zasáhla do více oblastí života našeho města. Za svou celoživotní práci pro město především na poli školství a kultury obdržel v roce 2012  Cenu starosty města.
V  životě, ve kterém ho známe, byl učitelem, hercem, recitátorem, moderátorem, novinářem, televizním redaktorem, poslancem Federálního shromáždění ČSFR, zastupitelem města, a také městským kronikářem a kdo ví čím ještě.  Proberme to podrobněji:
Jiří Musílek - učitel
Absolvent Pedagogického institutu v Pardubicích učil po celou svou 37 let dlouhou pedagogickou kariéru na stejné škole, tzv. "Července", byť měla v různých dobách různé názvy. Nejoblíbenější předmět = zeměpis (byl i okresním metodikem zeměpisu), další aprobované předměty R, HV. "Přežil" čtyři ředitele: Adolfa Brkla, Libuši Šplíchalovou, Zdenu Ráčkovou a Mílu Zoubeleho. Jak sám říká, učil rád a snažil se předat žákům co nejvíce znalostí, pokud možno zábavnou formou. „Doufám, že těch několik generací na mne nevzpomíná ve zlém“, říkal Jiří Musílek.
 Jiří Musílek – komediant, moderátor, …
Hned po vojně se zapojil do práce v Divadelním souboru Hýbl, sehrál desítky rolí. Vzhledem k tomu, že inklinoval k humoru, byly to z velké části role komediální, za životní roli považuje ztvárnění postavy doktora Galéna v inscenaci Čapkovy Bílé nemoci, nastudované k 90. výročí založení DS Hýbl.  Z herecké činnosti logicky vyplynula činnost konferenciéra. Jiří Musílek tak vystupoval na jevišti  v různých zábavných pořadech, uváděl koncerty  a to nejen vážné hudby, ale hudebních skupin (Medvědi, Poutníci a další). Jeho specialitou bylo mluvené slovo. Snad proto se objevil také v českotřebovském městském studiu rozhlasu po drátě, které bylo svého času zřízeno na zdejší radnici, kde byl také městský uzel tohoto sdělovacího prostředku. Program byl tehdy připravován ve spolupráci s Alenou Hýblovou, Vladimírem Vaňkem, později také prof. Josefem Slavíkem a technikem p. Vanišem. Řadu let také působil ve smíšeném pěveckém sboru Bendl.
 Jiří Musílek - externí redaktor OIKTV
Od rozhlasu není k televizi daleko. Městské televizní studio vzniklo v České Třebové v souvislosti s rozvojem systému kabelové televize, později se přeměnilo na regionální televizní kanál OIKTV. Jiří Musílek spolupracoval s tímto médiem od roku 1994.  Měl jsem po několik let také svůj pořad "Setkání s...", ve kterém jsem si do našeho studia zval osobnosti, např. kumštýře různého zaměření z regionu a snažil se představit jejich práci, činnosti, postoje.
 Jiří Musílek - publicista
"Od mikrofonu a televizní kamery není daleko k novinařině na papíře. Když mě po zahájení vydávání "Českotřebovských novin" v  roce 1996 redaktor Karel Kubišta oslovil, začal jsem pro tento tisk psát pravidelné fejetony.  Jejich část pak vyšla samostatně v knižní podobě s ilustracemi Pavla Langhanse v roce 1998 pod názvem Post scriptum..."
 Jiří Musílek - Jabkancový umělec
Kolem Jabkancové pouti se Jirka Musílek začal motat ještě v době, kdy pouť řídili "staří páni"  Čeněk Hampl, Oldřich Bittl, Karel Tomeš, Marie Skálová, Jarka Vařečková a další. Nebyl sám,  působil spolu s dalšími divadelníky. Tenkrát se moc nezkoušelo, o  to bezprostřednější byly předváděné scénky. Pak vznikl  po roce 12990 Spolek od sv. Kateřiny, který povznesl Jabkancové poutě na nebývalou úroveň. S tím souvisí i daleko pečlivější  příprava "jabkancového" programu, která z v řadě let ležela z velké části na bedrech Jiřího Muisílka, který se stal  jakýmsi "principálem jabkancových umělců". Od jara již vyhledával scénky, připravoval aktuální parodie na vybrané písničky,  i  nová autorská programová čísla. Hned po prázdninách v září pak začaly pravidelné pondělní zkoušky v Chalupě u Kateřiny.  Byla to ovšem kolektivní práce. Vytvořil se ustálený kolektiv jabkancových umělců, ochotných věnovat svůj volný čas k přípravě programu. Všichni to dělají rádi a s jediným sílem – pobavit lidi. Po přehodnocení svých aktivit pak po jubilejní 50. Jabkancové pouti předal principálské žezlo Jiřímu  Jirešovi.
Jiří Musílek, poslanec parlamentu, také člen městského zastupitelstva a rady města.
Nástup Jiřího Musílka do poslanecké lavice byl umožněn jeho spoluprací s místním a okresním Občanským fórem. Jistě to byla významná epizoda mého života, která trvala tehdy ale jen dva a půl roku. Tehdy nebylo ve Federálním shromáždění žádné velké politikaření, bylo více práce a také více skromnosti. Doma ve Třebové měl své  poslanecké dny, pomáhal vedení města i jeho občanům, "otevíral dveře" na ministerstvech.  Tehdy byl mezi jeho kolegy např.  Rudolf Hrušínský, nedávno zesnulý Jan Kačer, Pavel Dostál, Jiří Dientsbier st. i ml., Petr Uhl atd. Podle jmen to byl úplně jiný parlament, než ten současný. Ještě s odstupem let Jiří Musílek vzpomínal na emotivní zážitek, který se žádnému Třebovákovi nepoštěstí - na volbu Václava Havla prezidentem republiky ve Vladislavském sále pražského Hradu...
V českotřebovském městském zastupitelstvu zasedal Jiří Musílek nepřetržitě od r. 1994, tedy pět volebních období, z toho byl 12 let v devítičlenné radě města. Vždy působil jako nestraník, nikdy nebyl členem žádné politické strany. Každé volby byly pro Jiřího Musílka také testem popularity a důvěryhodnosti: dopadl vždy dobře mel vysoký počet hlasů ve volbách. Funkce radního a zastupitele přinesla pro Jiřího Musílka další zajímavou funkci: oddával nové manželské páry a vítal nové občánky města.
Jiří Musílek kronikář města Česká Třebová
V této funkci vystřídal Marii Pechancovou na podzim  r. 2009.  Bylo pro něho spíše přejvapením" jak je to náročná práce  Město vede kroniku ze zákona, sleduje se asi 20 kapitol, např. i počasí, ekonomická stránka, jubilea Třebováků, návštěvy města, partnerská spolupráce. Bylo to opravdu náročné a snad i proto Jirka Musílek  také vzhledem ke svému poněkud pošramocenému zdraví rozhodl, že postupně omezí své další aktivity a budu se věnovat právě této kronikářské činnost. Nakonec právě před deseti lety v roce 2014  i s kronikou letos Jiří Musílek "praštil", ale zdraví, které tolik potřeboval,  nezískal
Myslím, že ani tak dlouhý výčet aktivit plně nevystihuje  význam osobnosti Jiřího Musílka a velikost daru, kterého se mu dostalo pro jeho pozemské působení. Jiří Musílek bude dál žít v našich vzpomínkách, v mnoha napsaných textech. Tak trochu mi je i líto, že nyní deset let po jeho odchodu z pozemského života se nenašel nikdo, kdo by všechny  materiály sebral a sloučit do knihy vzpomínek
Milan Mikolecký