Příloha Českotřebovského deníku   

                                                      Také v nové sezóně budeme chodit na hokej


Rozhovor s Radko Jasanským o Oblastní lize mužů

Novou soutěž mužů, která se v České Třebové bude hrát, nám představil hlavní organizátor Radko Jasanský, českotřebovská osobnost ledního hokeje, dlouholetý rozhodčí, funkcionář a v současné době aktivní člen našeho klubu Lokomotiva hockey.
Radko, v současné době se tvoří mužský tým Lokomotivy, který se přihlásil do Oblastní ligy ledního hokeje. Vím, že jsi ten, který tuto soutěž za Okresní svaz ledního hokeje Ústí nad Orlicí řídí. Mohl bys nám ji trochu přiblížit?
Současná soutěž se rekrutovala z původního okresního přeboru, který ještě v roce 2005 hrálo 13 týmů okresu Ústí nad Orlicí, včetně takových hokejových bašt, jako byly Tisová, Verměřovice, Semanín, Žamberk, Dlouhoňovice, Nekoř, Králíky, Řetová, Ústí nad Orlicí apod. Postupem doby a stále větší potřeby zimního stadionu pro možnost tréninku k zachování dobré výkonnosti a hlavně možnosti odehrát soutěž na svém ledě a také s ubývajícím počtem hráčů jednotlivých mužstev se v jeden čas soutěž smrskla na 7 týmů. V té době už ale s narůstající kvalitou krajské ligy a absencí nižší krajské soutěže než liga vzrůstal zájem B mužstev oddílů Chocně, Litomyšle a Moravské Třebové. Také mužstva z Královéhradeckého kraje (Čestice, Semechnice a Rychnov nad Kněžnou) měla zájem o naši soutěž, takže vznikla vlastně oblastní liga. Soutěž organizuje Okresní svaz ledního hokeje v Ústí nad Orlicí, hraje se podle platných pravidel ČSLH, tedy normální kontaktní hokej. Je to ovšem s některými odchylkami od soutěžního řádu ČSLH, hlavně v oblasti registračních průkazů, elektronických zápisů a možnosti nastoupit za mužstvo. Nicméně řád soutěže má třeba poměrně přísné podmínky pro účast hráčů z vyšších soutěží.
Jaké týmy soutěž hrají a na jakých případně stadionech? Má každý svůj zimák?
V loňském roce se jí zúčastnilo 8 mužstev – Litomyšl B, Skuteč, Rebels Polička, Lanškroun, Choceň B, Polička B, Čestice a ZH Pardubice. V základní části se utkal každý s každým doma/venku, poté se hrálo klasické play-off a nebyla nouze o překvapivé výsledky.
Drtivá většina týmů hraje na svých zimních stadionech. ZH Pardubice některý zápas i ve „velké“ Enteria aréně. Pouze Čestice hrají v Rychnově nad Kněžnou. V řádech soutěže je ale povoleno i při příznivých hracích podmínkách sehrát zápas na přírodním ledě. Naposledy tak hrály Králíky, Čestice a Dlouhoňovice.
Kdo byl poslední vítěz?
Základní skupinu vyhrála Skuteč. Vítězem play-off se však stala Litomyšl B, která v základní části obsadila až 5. místo, ovšem ve finále porazila právě Skuteč 5:3 a 4:3. Jinak historicky za posledních 12 let má nejvíce vítězství HC Litomyšl B – šest, HC Choceň B – tři a po jednom mají Sl. Moravská Třebová B, IHC Stavoblock Polička a SK Žamberk.
Kde je možnost dohledat informace o soutěži, např. webové stránky?
S webovými stránkami trochu bojujeme. Nicméně v loňské sezóně nás vzal internetově pod svá křídla nový účastník soutěže ZH Pardubice, na jejichž stránkách máme svoji lištu – OSLH ÚO - Závodní hokejová Pardubice o.s. (zhpce.cz).
Budou zápasy přenášeny na czechicehockey.tv?
Bohužel nebudou.
Jaký máš názor na soutěž a můžeš se podělit o nějaké zajímavosti? Jaké šance přisuzuješ mužstvu Lokomotivy?
V současné době si myslím, že má soutěž poměrně slušnou úroveň. Samozřejmě nedosahuje úrovně krajské ligy. Také si musíme uvědomit, že hráči jsou super amatéři a ve většině mužstev přispívají na chod sezóny nemalým finančním příspěvkem. Na zápasy se například dopravují vlastními auty a také tréninkových hodin moc nemají. Je to hlavně o penězích a sezóna takového mužstva přijde na zhruba 180 tisíc Kč – vklad do soutěže, rozhodčí, ledy na utkání, ale bez ledů tréninkových.
Škoda, že hlavně z důvodu nedostatku hráčů do mužstva, kdy ti v pokročilém věku skončí a mladí nejsou nebo nemají zájem, skončila v poslední době mužstva jako Tisová, Dlouhoňovice, Voděrady, Žamberk, která v určitých letech hrála špičku soutěže. Samozřejmě dost důležitou roli hraje vlastní zimní stadion. Naopak mě těší zájem jiných mužstev, která nejsou schopna tak dobře konkurovat v krajské lize z hlediska výkonnosti vlastních odchovanců, a nechtějí utrácet peníze za „žoldáky“. To byla jeden rok Polička (v současnosti hraje v soutěži Polička B s poměrně větším počtem juniorů) a už druhý rok Skuteč. Pro letošní rok byl trochu zájem i ze strany Opočna, které uprostřed loňské sezóny odstoupilo ze soutěže KLM, ovšem oddíl se nakonec rozhodl to ještě v kraji zkusit.
Česká Třebová, tým mužů, tuto soutěž už vlastně první sezónu 2006/07, hrála. Jak na počátku „znovuzrození“, a to po otevření zimního stadionu jako Lokomotiva, poté rok jako Kohouti B a 3 roky jako IHC Lokomotiva. S rozmachem městské ligy však zájem hráčů o tuto soutěž upadal, takže od roku 2017 už Českotřebováci nehráli. S postupným přechodem odchovanců Lokomotivy z řad juniorů do dospělých, kteří neměli moc možností nastupovat za Kohouty, a museli tak hrát za jiná mužstva dospělých, je opětovné založení mužstva dospělých skvělou věcí a já to velice vítám. Tým si vyzkouší v této soutěži svoje umění a v případě dobré výkonnosti určitě bude pomýšlet na přihlášku do krajské ligy. Ovšem předpovídat umístění si opravdu netroufám. Rozhodně bych klukům přál být nejvýš, ale zároveň si nemyslím, že by v soutěži dominovali. Ale třeba se mýlím.
Rád bych Tě v souvislosti s tímto rozhovorem poprosil o několik informací o Tobě samém. Vím, že se hokejem zabýváš od mládí, máš zkušenosti a je super, že organizuješ uvedenou soutěž a současně pracuješ pro Lokomotivu.
Jsem sportovní nadšenec skoro všech sportů, a to nejen pasivní, ale i aktivní. V mládí jsem za Lokomotivu pinkal stolní tenis a do svých 35 let i aktivně hrál tenisové soutěže. Ovšem celý život mě provází hokej. Ještě na přírodním ledě Za Vodou jsem hrál za žáky, dorost a před vojnou i za muže po boku ikon Standy Kapouna, Mildy Cindra, Božka Dobrouckého a jiných borců předzimákové éry pod vedením Standy Fišara, Bordy Rába a dalších třebovských legend. Otec byl rozhodčím ledního hokeje a já se potatil, když jsem si v 17 letech udělal zkoušky, postupně pískal okres, kraj, nejdřív na čáře a pak hlavního. Nejvyšší dosaženou metou byla II. Národní liga mužů jako hlavní rozhodčí, kdy jsem si projezdil celé Čechy a Moravu a jako čárový jsem pískal i extraligu dorostu. Po vážném úraze jsem ve svých 58 letech ukončil aktivní kariéru rozhodčího. Při výstavbě zimáku v České Třebové jsem se k dění přichomýtl až v závěru a snažil se poupravit některé přehmaty architekta v oblasti vstupu a pokladen, ošetřovny, kabiny rozhodčích, boxu časoměřičů a podobně. Vycházel jsem ze zkušeností z mnoha navštívených zimních stadionů po republice. Bohužel, zásadní zásahy do projektu už nebyly možné a dodnes si vyčítám, že jsem se k tomu nedostal ještě dříve, než se projekt schválil a koplo se do země.
Byl jsem po deseti letech v roce 2006 u obnovení činnosti oddílu. Bohužel musím přiznat, že jen velké nadšení nestačilo a po pár letech vzal do rukou činnost oddílu jiný výbor. Z mého hlediska do lepších rukou, než jsme měli my, průkopníci. Na nějaký čas jsem oddíl opustil, i z důvodů, že jsem byl osloven mužstvy právě tehdejšího okresního přeboru, zda bych nechtěl této soutěži pomoci. Takže od roku 2010 z pozice předsedy STK řídím soutěž, do které se právě přihlásilo mužstvo mužů Lokomotivy.
Sám jsem se do oddílu v roce 2016 vrátil s vnukem, tehdy do přípravky, a od té doby funguji jako, jak já říkám, dědeček asistent. Někteří kluci jsou už v dorostu, vnuk s hokejem skončil, ale mně to nějak skončit nejde. Rád jdu s kluky na led, trénuju je na suchu anebo naposled jsem se jako řidič dodávky a kustod v jedné osobě zúčastnil turnaje ve Stockholmu. Baví mě parta lidí, baví mě sledovat vývoj kluků anebo si jen sednout do boxu časoměřičů, dělat zápis o utkání a ještě při tom pouštět v mezihře muziku, jak to má při hokejovém utkání být. Hokej dělám skoro celý svůj život, tak snad ještě chvíli, jak se říká „když pánbůh dá“, se kolem něj motat budu.
Děkuji Ti za obsáhlé informace a přeji, aby se Ti v práci v hokejovém prostředí dařilo.
S Radko Jasanským rozmlouval Jan Zahálka
www.lokomotivahockey.cz - (zveřejněno se svolením)