Příloha Českotřebovského deníku   

                                                       Jaký byl Piknik v Javorce 2024 - foto Martin Šebela   


PIKNIK V JAVORCE je událost, která  se pravidelně objevuje v kalendáři od doby, kdy do funkce ředitele Kulturního centra nastoupil Josef Kopecký. A v kalendáři zůstala i v letech, kdy na 4 roky přesídlil na radnici do křesla místostarosty města. Javorecký PIKNIK obohacuje dění v našem městě po více stránkách a je ukázkou jak je dobře, když kulturní instituce jako je Kulturní centrum a Městské muzeum táhnou za jeden provaz. Slouží samozřejmě také k prezentaci našeho parku Javorka, který má dostatek plocha a množností pro nejrůznější dění. Každý rok je něco nového, letos to třeba byla sklářská huť, to byl pro mnoho lidí opravdový tahák.  Výtvarné dění, tzv. KOBYLINEC, jsme z javoreckého pikniku  převedli do samostatných souborů, na které také odkazujeme. Je třeba také připomenout podvečerní koncert, kde letos hrála skupiny Paprikacze.   Foto Martin Šebela

 

Součástí Pikniku byl také koncert skupiny PAPRIKACZE  a  KOBYLINEC 2024 - fotoreportáž ZDE  


Kobylinec je  výtvarný happening, uspořádaný poprvé v roce 2018 v Kobylím dole, podle kterého dostal svoje jméno. Autorkou myšlenky a celého námětu byla Alice Formánková. Sama ale říkala, že na tom měla podíl také její rodina, která při organizaci akce také od počátků vydatně pomáhala, i když organizačním garantem bylo českotřebovské Kulturní centrum. V Kobylím dole se Kobylinec konal čtyřikrát, naposledy v roce 2021.
Další rok je spojen s předčasným odchodem Alice Formánkové. Ta však má své následovníky. Závazek pokračovat v projektu si Kulturní centrum ponechalo. Přesunul se ale do Javorky. „Nový kobylinec“ se konal poprvé v lońském roce 2023 jako součást tradičního  PIKNIKU V JAVORCE. 
Ani v novém působišti v Javorce nelze říci, že Kobylinec zůstal bez Alice Formánkové. Pořadatelé se stále k jejímu projektu hlásí a tak i letos expozice v Javorce začínala u stolečku Alice Formánkové.. PIKNIK v Javorce má širší záběr, je určen pro celé rodiny.
Výtvarné práce jsou umístěny na frekventovaném místě a shlédne tak více návštěvníků. I zde je součástí hudební produkce v nedalekém hudebním pavilonu, byť žánr zvolený pro letošek se tolik výtvarnému  umění nehodil.  Fotografie Martin Šebela a Českotřebovský deník, video Českotřebovský deník.