Příloha Českotřebovského deníku   

                                                      Zemřel hudební skladatel Zdeněk Pololáník 


Zdeněk Pololáník 
 
(25. října 1935 Brno – 12. srpna 2024)
Český hudební skladatelvarhaník a pedagog působící v Ostrovačicích. Jeho tvorba zahrnovala kromě skladeb pro koncertní provozování a hudby filmové, televizní a scénické také duchovní hudbu, psanou k praktickým liturgickým účelům.
Na brněnské konzervatoři studoval varhany u Josefa Černockého a skladbu u Františka Suchého. Po absolutoriu konzervatoře v roce 1957 pokračoval ve studiu skladby na Janáčkově akademii múzických umění (JAMU) v Brně u Viléma Petrželky a Theodora Schaefera. Po absolutoriu v roce 1962[1] se věnuje skladbě jako svobodnému povolání. Je autorem více než 700 děl, z toho cca 400 kompozic tvoří filmová, televizní a scénická hudba. Pedagogicky působil na JAMU. V roce 2005, u příležitosti jeho 70. narozenin, byl po něm pojmenován Mezinárodní varhanní festival Zdeňka Pololáníka v České Třebové, jehož dramaturgyní byla Irena Chřibková.
Po roce 1989 působil jako varhaník v brněnské katedrále sv. Petra a Pavla a založil na JAMU oddělení duchovní hudby. Jeho skladby se stále hrají nejen v pětadvaceti zemích Evropy, ale i v Japonsku, Spojených státech amerických, Rusku, či na Novém Zélandu. V roce 2001 byl na Velehradě oceněn Řádem sv. Cyrila a Metoděje, v roce 2007 mu brněnský biskup Vojtěch Cikrle udělil medaili sv. Petra a Pavla. Obec Ostrovačice mu udělila čestné občanství.
Zemřel 12. srpna 2024. Pohřeb se uskuteční v sobotu 17.srpna v Ostrovačicích v rodinném kruhu.  Na varhaní festival do České Třebové pravidelně dojížděl, Mimo účasti na koncertech připravil společně s doc. Mgr. Františkem Preislerem besedy a kurzy. S doc. Františkem Preislerem úzce spolupracoval pro revizi a vydávání jeho skaldeb. Bylo obvyklé, že se zde také uskutečnila i premiéra jeho varhanních skladeb, také např. na externím koncertu Smetanovy Litomyšle v červnu 2006.  V loňském roce se pro onemocnění omluvil. Byl to vzácný člověk, 
Čest jeho památce!
Připomeňme si nejen smuteční oznámení, ale jeho návštěvy v České Třebové