TJ Plavecké středisko se připravuje na nový školní rok  


TJ Plavecké středisko, z.s. se připravuje na další školní rok a s ním spojenou plaveckou výuku pro MŠ, ZŠ a speciální školy. V uplynulém školním roce se podařilo navýšit počet ZŠ a MŠ, které k nám za plaveckou výukou dojíždějí.  Jsou to tedy nejenom místní třebovské mateřské a základní školy a školy z blízkého okolí, ale i školy z celého orlickoústeckého a svitavského okresu.
Plavecká výuka pro mateřské školy probíhá na malém bazénu, kde děti získávají první zkušenosti s vodním prostředím a osvojují si základní plavecké dovednosti. Výuka pro základní školy již probíhá na velkém bazénu. V úvodní lekci jsou žáci rozděleni do družstev dle svých plaveckých dovedností. Zjednodušeně se dá říct, že se jedná o neplavce, tzv. „poloplavce“ a plavce. V daných družstvech již probíhá výuka dle metodických postupů od základních plavecký dovedností, výuky jednotlivých plaveckých způsobů, skoků do vody, potápění a lovení předmětů, branných vodních cvičení, dopomoci unavenému plavci, vysvětlení základních bezpečnostních pravidel chování na otevřené vody, ukázka aquaerobiku apod.
V loňském roce se podařilo obnovit naše mimo školní aktivity a rozjet plavecké kurzy pro děti, mládež a dospělé osoby. Vedle těchto kurzů probíhala i individuální výuka plavání dětí a dospělých osob. Osvědčila se i výuka pro žadatele do hasičského povolání, kteří mají plavání jako jeden z testů fyzické úrovně či pro studenty škol a jejich plnění zápočtů z plavání.
Všechny tyto aktivity budou od konce září opět probíhat na místním KPB a to pod vedením plaveckého instruktora Václava Glasera, tel. 603 763 956, email plavskola.ct@gmail.com.
K úplným novinkám, které momentálně nejsou ani na našich webových stránkách  www.plaveckaskolact.cz , jsou kurzy organizované plaveckou instruktorkou Andreou Maršálkovou, tel. 731 315 317 a to Plavání s Ájou – pro děti 4–6 let, zaměřené na adaptaci na vodní prostředí, základní plavecké dovednosti a prvky sebezáchrany a Malé vodní hřiště – hraní a hledání si cesty k vodě a adaptace na ní. Další plavecké a vodní aktivity se připravují.
 
                                                                                                                      Václav Glaser