Českotřebovský deník 243/2024 

                                                       Úterý 3. září 2024 

 

Z aktuálního dění v České Třebové

l  Začala první liga hokejbalu a to přesvědčivým vítězstvím nad týmem HBC Enviform z Třince 7 : 1
. Zápas se hrál v  neděli 1. září v Benátkách a českotřebovský tým se uvedl velmi dobře,  Branky padaly podle následujícího pořádku: 25:15 Kříž Lukáš Mrštný Michael - 27:00 Stráník Josef, Škeřík Pavel -. 30:18 Švec Štěpán Válek Michal - 30:30 Smutný Zdeněk Pirkl Oliver , Shejbal Filip - 32:05 Hynek Josef Stráník Josef , Škeřík Pavel 35:15 Broulík Michal  35:26 Kříž Lukáš, Válek Michal. Hosté dokázali vsítit jen jediný gól v čase 256:47 a vyrovnali na 1:1. Potom však již padaly branky pouze do sítě hostujícího týmu. HBC Enviform Třinec. Na obou stranách bylo 4 vyloučení hráči, z toho třinecký Vizváry na deset minut za nesportovní chování.  Zápas sledovalo 66 diváků. Příští týden hraje Lokomotiva v neděli 8. září od 11 hodin v Brně s týmem HBK Buldogs, se kterým se střetla již v minulé sezóně.
l  Mladí basketbalisté v kategorii U15 zahájí o víkendu sezónu  přípravným turnajem "Memoriál Bohuslava Langa v Ústí nad Orlicí".
Turnaj se hraj v orlickoústecké tělocvičně střední školy umělecko - průmyslové za účasti čtyř týmů: BK Ústí nad Orlicí, SKB Česká Třebová, TJ Svitavy a Rychnov nad Kněžnou. Jde o přípravný turnaj, proto jsou pro zápasy upravená pravidla  v délce zápasů a existují výjimky ve věku hráčů, Jde především o to, aby si hráčí před zahájením sezóny mohli vyzkoušet také přátelský zápas. Tréninkový systém započal právě tento týden, ale první zápasy v noví mistrovské sezóně na sebe nenechají dlouho čekat. SKB Česká Třebová má tým sice v kategorii U17, ale tvoří jej loňští starší žáci. budou se utkávat i se staršímu hráči. Budou hrát nadregionální ligu a Východočeský pohár.
 l   Na Skalce probíhá rekonstrukce  sálu a vstupního vestibulu  budovy školy a internátu
Rekonstrukce sálu  a vstupního vestibulu v budově školy, internátu stále probíhá, i když již začal školní rok. Vzhledem k tomu, že budova je využívána žáky školy i gymnázia (a to nelze změnit), tak si tento stav vyžádal opatření ve formě vybudování ochranného vstupního koridoru, který vede obvyklým vstupem až do prostoru školní jídelny a do internátu v jižním křídle budovy.  Toalety v přízemí nejsou k dispozici, ale jako náhrada je ve vnitřním areálu u hřiště umístěn hygienický kontejner (podobný tomu v Javorce) s toaletou zvlášť pro muže a ženy. Vše je dostupné z koridoru a označeno šipkami a popisky. Prostor jídelny je neporušený, elektronický systém výdeje stravy, i okénko paní vedoucí je v provozu. V jídelně je umístěný hygienický koutek pro dezinfekci rukou.  Více na fotografiích, Vypadá to, že toto provizórium nějakou dobu vydrží, ale Úřad práce plánuje Skalku jako obvykle pro tradiční Burzu škol a to na 16. října t.r.  Právě dnes byla tato informace publikována, viz článek níže. Možná to bude letos jinde, např. v sousední hale Skalka. Necháme se překvapit

Fotbalisté B týmu zatím velkou radost nedělají - mají teprve první bod za nedělní remízu

Rozběhla se také I. B fotbalová třída kde startuje českotřebovský B tým.  V neděli absolvoval již čtvrté soutěžní kolo a získal přitom svůj první bod v soutěži za remízu 5 : 5: Předchozí tři zápasy pro Českou Třebovou dobře nedopadly. v 1. kole  prohrála Česká Třebová B v Dolní Dobrouči 5 : 4 , v druhé kole pak na domácím hřišti týmem Jablonné nad Orlicí 0 : 3,  ve  třetím kole hrálo béčko na hřišti v  Červené Vodě, kde prohrálo 2 : 1 s týmem Jiskra 2008 a no teprve nedělní podvečerní zápas ve čtvrtém kole Česká Třebová B - Lanškoun B přinesl alespoň první bod do soutěže za výsledek 5 : 5. V loňské sezóně hrál B tým v popředí tabulky, na podzim to tak zatím není, v tabulce je na předposledním 11. místě. V příštím kole hraje b tým venku - v Březové nad Svitavou, která je zatím čtvrtá. Soutěže vede Semanín, který je na prvním místě  jako jediný s plným počtem bodů. V příštím kole hraje Semanín v Libchavách, které jsou zatím na 7. místě

Pomoc žákům s volbou povolání nabídne 30. ročník Přehlídky středních škol a zaměstnavatelů v České Třebové

Na přehlídce přestaví střední školy své vzdělávací programy vycházejícím žákům a jejich rodičům, získají zde aktuální informace o nabídce oborů vzdělání, přijímacím řízení a stipendijních programech škol. Současně se školami se budou prezentovat významní zaměstnavatelé našeho regionu, návštěvníci tak dostanou kompletní informace o provázanosti požadovaných profesí na trhu práce a nabídky studia.
Přehlídka proběhne 16. 10. 2024 od 8:30 do 18:00 hodin v prostorách Střední školy technické a dopravní G. Habrmana v České Třebové, Na Skalce.
Cílem Informačního a poradenského střediska je pomáhat jednotlivcům jakéhokoliv věku při rozhodování v otázkách vzdělávání, profesní přípravy, volby zaměstnání a rozvoji kariéry v průběhu života. Žákům a jejich rodičům nabízí poradenství k volbě povolání s využitím testů, které mohou usnadnit rozhodování o výběru studia. 
Informační a poradenské středisko pro volbu a změnu povolání
Úřad práce ČR - kontaktní pracoviště Ústí nad Orlicí, 17. listopadu 1394
T: 950 172 445, E: ips.uo@uradprace.cz 

Základní škola Ústecká ulice hledá kolegu – kolegyni

→ školníka/školnici na celý úvazek (po domluvě i částečný) Nástup ihned nebo dle domluvy
→ asistenta/-ku pedagoga na úvazek 0,75   Praxe výhodou.
Podmínkou přijetí je splnění kvalifikačních předpokladů podle zákona  č. 563/2004 Sb. o pedagogických pracovnících.
Pedagogičtí uchazeči mají možnost získat služební byt.
Nabídku životopisu posílejte na e-mail reditel@zs-ustecka.cz nebo volejte na tel. 603 713 712.

Od pondělí 2. září se jezdí přes nový most v Pohránově na Pardubicku.

Nová konstrukce vedoucí dopravu přes Velkou strouhu vznikla na místě původního mostu. Stavební firmě se podařilo práce dokončit o zhruba měsíc dříve, než se původně plánovalo. V Pardubickém kraji se už od jara opravují desítky komunikací. Nutná omezení provozu a uzavírky svírají zejména krajské město, kde se i přes koordinaci všech staveb mezi sebou navzájem ve špičkách tvoří kolony.
„S návratem lidí z dovolených a začátkem školního roku se dá očekávat nárůst dopravy, a proto je zprovoznění mostu v Pohránově dobrou zprávou nejenom pro lidi z obce, ale i širšího okolí. Jednu dopravní zátku na severu Pardubicka se podařilo díky dobré práci stavební firmy MIROS Pardubice a Správy a údržby silnic Pardubického kraje (SÚS Pk) odšpuntovat. Původně se počítalo s dokončením na konci září, ale od pondělí se po mostě dá oficiálně jezdit. Jeho vybudování stálo Pardubický kraj zhruba sedm milionů korun s daní,“ uvedl Michal Kortyš, první náměstek hejtmana.
Nový most v Pohránově, součásti obce Srch, se začal stavět na začátku července kvůli špatnému technickému stavu původního objektu. „Odborné prohlídky odhalily problémy konstrukce mostu, která byla v nevyhovujícím stavu. Proto jsme zahájili přípravy a v letošním roce došlo k výstavbě. Kromě nového železobetonového mostu bylo součástí projektu například i vydláždění koryta Velké strouhy v bezprostřední blízkosti objektu,“ dodává hejtman Martin Netolický, „Celkově v rámci Pardubického kraje máme na letošní rok na opravy mostů připraveno 500 milionů korun a totéž plánujeme také na rok příští. Finančně nejobjemnější stavbou příštích let bude jednoznačně nový most v Řečanech nad Labem," doplnil hejtman Martin Netolický.
V letošním roce probíhá celá řada rekonstrukcí mostů, více informací najdete na: https://www.suspk.cz/nejenom-wonkac-silnicari-se-letos-venuji-i-opravam-dalsich-mostu

Úprava parku v okolí psychiatrie svitavské nemocnice připravena - v listopadu zahajuje

 
Začít by se mělo v listopadu, dokončení prací je naplánované na konec roku 2025. Kromě úprav stromů a křovin se počítá s rekonstrukcí oplocení, drobnými demolicemi, včetně odstranění kotelny. Cílem je vytvořit v areálu příjemné prostředí pro posezení a relaxaci. Přípravy projektu odstartovaly v roce 2022, kdy radní schválili záměr revitalizace. V únoru loňského roku, před samotným projektováním, měli občané na pracovním workshopu příležitost sdělit své názory a představu, které byly následně zohledněny při tvorbě architektonické studie a projektové dokumentace. Finálová podoba bude veřejnosti představena 11. 9. 2024 přímo v parku u pavilonu psychiatrie Svitavské nemocnice a kostela sv. Josefa ve Svitavách.  
„Pardubický kraj realizuje projekt s finanční podporou Integrovaného regionálního operačního programu IROP2021+, který pokryje bezmála 11 milionu korun. Do jeho přípravy jsme hned od začátku zapojili nejen veřejnost, ale i zástupce Svitavské nemocnice a města Svitavy. Těší mě tedy, že proměna celého parku je koncipována nejen ekologicky, kdy například nezapomínáme na využití dešťové vody, ale právě také s participací lidí přímo z lokality. Místo pro odpočinek si zde najdou nejen pacienti, ale především místní obyvatelé,“ vysvětluje radní pro regionální rozvoj Ladislav Valtr. Revitalizace parku se nebude týkat pouze zeleně, v záměru se počítá i s dalšími nutnými úpravami. To vše se promítne do odhadovaných nákladů, které vedení kraje na základě zpracovaného projektu očekává. „V současné době předpokládáme náklady zhruba 17 milionů korun. Jsem rád, že pokračujeme v investicích do majetku kraje a v tomto případě přispějeme ke zlepšení kvality života jak obyvatelům, tak pacientům,“ dodává hejtman Martin Netolický.
Projekt revitalizace parku u Svitavské nemocnice je dalším z významných kroků k vylepšení veřejných prostor v našem regionu nejen pro pacienty. „Samozřejmě měli bychom také myslet na to, že stavební práce by měly probíhat takovým způsobem, aby byly minimalizovány negativní dopady na provoz Svitavské nemocnice. Věřím, že se to podaří a všichni budou ve finále spokojeni,“ dodává náměstkyně Michaela Matoušková, která má v gesci zdravotnictví. „Tento krok svědčí o snaze kraje investovat do udržitelných a uživatelsky přívětivých projektů, které přinesou dlouhodobý prospěch nejen občanům města Svitavy, ale i příležitostným návštěvníkům. Snažili jsme se o maximální využití venkovního prostoru a nakonec se rozhodli odstranit i zdejší kotelnu, která už delší dobu není v provozu. Díky tomu se rozšíří zelené plochy,“ popisuje náměstek hejtmana Roman Línek.   Foto 1. Historie, 2 - současnmost - 3 - vizualizace řešení...


Aktualizace úmrtí 2/9  Jaroslava Kovářová, 73 let -  Eva Jirsová, 91 let, Josef Křiklava 64 let  (Lanškroun), Pavel Jurný 60 let, František Slouka, 80 let,  Marie Lásková 90 let. Jaroslav Jansa, 76 let....  



AVÍZO NA LISTOPAD  PPP 2024 - pohodový pátek po sedmé,  1. 11. 2024 od 19,00 hod. VS KC Česká Třebová, vstupné 350, - Kč.

Účinkují : Ivo Vikttorin Trio (Ivo Viktorin  - AG Flek, Luboš Novotný - Druhá tráva, Radek Hlávka - Druhá tráva) - křest nového CD, kmotři křtu - Robert Křesťan (Druhá tráva) s Lubošem Malinou (Druhá tráva, Malina Brothers) - společně oslavíme 40 let jejich spolupráce, předkapela - Gankino Quintet - studenti Pardubické konzervatoře. Pořádá a zve Zdeněk Neterda




 Viděli jste nedávno publikovaná videa Českotřebovského deníku?